Hannibal - upptakten (Thomas Harris)

"I ett mardrömslikt Östeuropa hittas en pojke i snön, stum och med en kedja runt halsen. Han tycks vara fullständigt övergiven, men demonerna håller honom sällskap.

En tid senare finner pojkens farbror, som är en känd konstnär, honom på ett sovjetiskt barnhem. Farbrodern tar med den lille Hannibal hem till sin vackra fru i Frankrike. I lady Muraskis trygga famn utvecklas Hannibal till en mycket intelligent ung man som blir den yngste någonsin som antas till läkarutbildningen.

Men demonerna hemsöker honom, plågar honom. När han är tillräckligt gammal söker han själv upp dem. Hannibal Lecter upptäckter att han har gåvor långt utöver de akademiska."
 
 
 
Första gången jag såg När lammen tystnar, blev jag fascinerad av Hannibal Lecter och har sedan dess försökt se de filmer och serier där han finns med. När jag sedan hade chansen att få tag på en ljudbok som handlar om Hannibal Lecter innan När lammen tystnar, tog jag min chans.
 
Tyvärr var inte Hannibal - upptakten riktigt min typ av bok. Om det berodde på mig eller boken vet jag inte, men för det mesta kände jag mig mest förvirrad när jag lyssnade. Jag upplevde det som att Thomas Harris gjorde en aning för stora hopp mellan karaktärerna. Kanske hade den passat mig mer om jag läst den tryckta versionen.
 
Inte heller blev jag förtjust i alla blodiga och ingående detaljer, men jag antar att just det är något man bör förvänta sig när det gäller en bok om Hannibal Lecter.
 
Nej, tyvärr lyckades inte Thomas Harris att få mig på kroken. Men nu känns det i alla fall som att man vet en smula mer om Hannibal Lecter. Kanske tycker jag bättre om de andra böckerna om honom. Vi får se.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag köpt.


Dagens citat:

"Jag har misslyckats om och om igen. Det är därför jag lyckas."
(Michael Jordan)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Katten Jones:

Hannibal Lecter är en favorit för mig sedan jag läste "När lammen tystnar" första gången. Har även läst uppföljaren "Hannibal" givetvis, men fortfarande inte lagt tassarna på "Röd Drake" som utspelar sig innan "När lammen tystnar". Har sett alla filmerna dock. Båda versionerna av "Röd Drake" (varav den ena heter "Manhunter").

Jag har inte läst "Hannibal - upptakten". Däremot såg jag filmatiseringen och jag tycker att den är fruktansvärt dålig. Nog för att filmer sällan gör böckerna rättvisa (de förstörde helt slutet i "Hannibal" men den frustrationen ska jag inte ta ut över dig), men någon form av idé får man ju. För mig så förklarade den inte hur Hannibal Lecter blev den han blev på ett trovärdigt sätt. Den tog snarare ifrån mig mycket av bilden jag hade av min favorit.

Tänk vad känsligt det kan vara med sådant här när man är ett fan ;)

Svar: Jag har faktiskt inte läst någon av de böckerna. Jag har bara sett filmerna (tror att jag har sett alla, utom "Hannibal - upptakten", fast det är möjligt att jag har missat någon) och lyssnat på den här ljudboken. Är böckerna bra? (jag tror redan vad du kommer svara, men kände mig ändå tvungen att fråga, haha ...) Jag skulle ändå vilja påstå att Thomas Harris på ett hyfsat trovärdigt sätt lyckades förklara hur Hannibal blev som han blev, men det är givetvis en smaksak. Fast trovärdigheten fallerade på en del andra håll.
Det är tråkigt när filmer inte lever upp till förväntningarna som man har efter att ha läst böckerna. :-( "Solstorm" är ett exempel på hur fruktansvärt mycket de kan förstöra en berättelse när de ska göra film av en bok. Man ändrar inte mördare och motiv! Så är det bara ...
Jessica