Minnet av en smutsig ängel (Henning Mankell)

Det här är berättelsen om en ung svensk kvinna som blev ägare till den största bordellen i Portugisiska Östafrikas huvudstad. En våldsam och brutal tragedi tvingade henne att bestämma sig för vem hon var och vilket liv hon egentligen skulle leva.
 
När Minnet av en smutsig ängel väl var färdiglyssnad, visste jag inte riktigt vad jag skulle tycka om den. Jag kunde inte uppfatta att det fanns en enda smula spänning, fast å andra sidan - måste det alltid finnas det? Det viktigaste är väl att det finns ett driv som gör att läsaren vill fortsätta läsa? Dock är jag inte helt säker på att detta driv fanns i denna samhälls- och historieskildring, eftersom jag vid flera tillfällen såg fram emot när berättelsen skulle ta slut.
 
 
Emellanåt tyckte jag också att trovärdigheten fallerade. Jag har svårt att tro att Hanna i verkligheten hade uppträtt så kallt som hon i vissa situationer gör.
 
Henning Mankell lyckas i alla fall väcka känslor med berättelsen. När jag lyssnade på hur de svarta behandlades (vilket jag i och för sig har fått höra flera gånger tidigare i skolan), fylldes jag av både avsky och vrede. Det sorgliga är att det till viss del pågår än idag. Hur kan man ens få för sig att det är okej att sätta sig över någon annan, baserat på vilken hudfärg man har? Tanken får mig att må illa. Vi är för tusan människor allihop och ska därför behandlas lika.
 
Något som jag tyckte var extra intressant var Mankells efterord. Enligt honom har denna mystiska svenska kvinna funnits och drivit just en bordell i Afrika. Utifrån den lilla fakta som finns om henne, har han sedan skrivit den här berättelsen.
 
Minnet av en smutsig ängel var okej att lyssna på, men det är ingen berättelse som kommer stanna kvar länge hos mig.
 
Det här ljudboksexemplaret lånade jag på biblioteket i Varberg.


Dagens citat:

"Ytterst lite behövs för ett lyckligt liv; allt finns inom dig, i ditt sätt att tänka."
(Marcus Aurelius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie