Daisypath Anniversary tickers

Mordets praktik (Kerstin Ekman)

Uppläsare: Krister Henriksson
 
"Som en detektivroman tycker kollegan Ida Tjerning att doktor Pontus Revinges liv är. Andlöst spännande säger hans egen hustru. Sedan skrattar de som skator. Han måste hålla dem stången och pappren där alla hans hemligheter står är han tvungen att bränna. Han hade från början en föraktad tjänst bland stadens prostituerade men när han mötte författaren Hjalmar Söderberg blev allt annorlunda. Han lärde sig att liv är handling. Men en handling finns det som inte går att upphäva. Kerstin Ekman skriver vidare på de fortfarande giltiga frågorna i Söderbergs roman Doktor Glas, och får samtidigt det förra sekelskiftets Stockholm, dess människor, stämningar, att än en gång stiga fram ur skuggorna."
 
 
Det här exemplaret lånade jag på Falkenbergs bibliotek.


Dagens citat:

"Agera som om det du gör gör skillnad. Det gör det."
(William James)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nämn en TV-serie som ... Del 15

15. Nämn din favoritgenre när det gäller TV.
 
Jag vet inte direkt om jag nuförtiden har någon favoritgenre. Förr var det i alla fall deckare och jag försökte se på det allra mesta inom den genren, men idag ... Idag ser jag på det allra mesta.
 
 
När det gäller filmer tycker jag att thrillers kan vara rätt intressanta - om det inte är för mycket action. Jag kan tappa intresset när det blir för mycket eller för långa scener med slagsmål, biljakter etc.


Dagens citat:

"Du kan inte förhindra vågorna, men du kan lära dig att surfa."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Juridikpodden - säsong 3, avsnitt 10

Säsongens sista avsnitt av juridikpodden sändes den 5 juli, men det är först nu jag har kunnat skriva om det. I det här avsnittet får vi höra om att Mårten fick lite kärlek på IKEA och att flytta är bland det stressigaste man kan uppleva. Det kan jag faktiskt hålla med om - det där om att flytta är stressigt. I alla fall under de närmaste dagarna innan samt på själva flyttdagen. Fast så mycket som jag, älsklingen och djuren har flyttat under åren, känns det som att jag börjar bli van.
 
 
Mårten och Tove pratar även om Lundsbergsdomen och de olika frågeställningarna som är kopplade till den, att vi inte längre behöver betala TV-avgift bara för att man har en dator eller surfplatta samt vilka nya lagar som trädde i kraft den 1 juli. Bland annat har det blivit dyrare att vända sig till domstol - en stämningsansökan kostar nu 900 kr istället för 450 kr.


Dagens citat:

"Vad som helst kan hända när som helst."
(Joseph Goldstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Haft en nära-döden-upplevelse? Check!

När vi var klara med Hamra nationalpark, styrde vi kosan norrut mot Sånfjällets nationalpark i Härjedalen. Enligt älsklingen fanns det möjlighet att se björnar även där.
 
 
 
 
För att komma till nationalparken var man tvungen att köra på mindre vägar och på den ena vägen upptäckte vi att det gick lösa kor vid sidan av och mitt på vägen! Med andra ord blev det krypkörning för älsklingens del, men till slut blev vi framsläppta och kunde fortsätta in till nationalparken.
 
 
Väl framme föreslog älsklingen att vi skulle gå uppför Lillfjället som var en 4 km lång sträcka. Jag gick med på det och glada i hågen började vi ta oss uppför detta "fjäll". De oroväckande mörka molnen var inget som vi tog särskild stor notis om.
 
Jag ska inte ljuga - det var ansträngande att gå uppför Lillfjället och det blev jobbigare ju högre upp vi kom. Alla irriterande mygg och andra kryp gjorde inte saken bättre, men de blev mindre jobbiga efter att vi sprayat på oss myggmedel. Utsikten (dock ej från toppen, som var 1.010 meter över havet) gjorde det värt alla ansträngningar. Dock ville vi gärna upp till toppen, så vi fortsatte vandringen uppåt.
 
 
 
Om jag hade fått ta om den dagen skulle jag - nu med facit i hand - sett till att vi tagit oss ned istället för att envist fortsätta upp. Hur som helst, vi fortsatte uppåt och när älsklingen (som befann sig några steg framför mig) nästan hade nått toppen, vände han sig om och ropade att vi skulle vända om. Anledningen var att det hade börjat regna. I nästa sekund öppnade sig himlen och hårt regn (som strax därpå övergick till hagel, innan det återgick till regn) öste ned samtidigt som en blixt lyste upp himlen strax intill oss och åska dånade. Högt.
 
Vi vände genast om och rusade ned så fort vi kunde, vilket var lättare sagt än gjort, eftersom den kraftiga vinden hade bestämt sig för att hålla oss sällskap. Haglet/regnet gjorde inte heller det hela mycket enklare. Förutom att det kändes som att vi hela tiden blev träffade av småsten över hela kroppen, blev den jordiga och steniga terrängen rena rama lervällingen. Jag minns inte hur många gånger jag föll omkull i leran, men det kändes som om jag hela tiden gjorde just det. Jag skrapade upp en del av bägge handflatorna och en del av vaden, men det var ingenting som jag brydde mig om just då. Det enda jag hade i tankarna var att ta oss i säkerhet. Inget annat spelade någon roll.
 
 
 
 
Jag var livrädd. Allra mest fruktade jag att något skulle hända älsklingen. Jag kan inte minnas när jag senast var så rädd. Ett tag var jag säker på att vi skulle bli träffade av blixten. Att det här var slutet. Att vi aldrig mer skulle få träffa våra små odjur, våra vänner eller familjer.
 
Men vi klarade oss. Det var med viss lättnad som vi nådde trädgränsen och jag pustade ut med ännu större lättnad när vi båda satt i bilen. Vi var dyngsura inpå bara kroppen, men vi var åtminstone vid liv. Efter en kort stund bestämde vi oss för att leta efter en plats där vi kunde sätta upp tältet och campa för natten. Till slut hittade vi en sådan plats och när vi hade fått i oss lite mat, kröp vi in i tältet för att sova. Till en början var jag för orolig för att det skulle dyka upp en björn, för att kunna sova. Visst ville vi gärna se björn, men inte med risk för våra liv. Dock lyckades jag slutligen somna.
 
Mitt i natten väcktes jag av ett underligt läte och jag började genast tänka på björn. Skrämd väckte jag älsklingen. Försiktigt öppnade han upp tältet och kikade ut, men kunde inte se något. Vi somnade om. Nästa gång vi vaknade, ordnade vi med frukost och packade ihop våra saker, innan vi for vidare mot norska gränsen.
 


Dagens citat:

"Om du möter en människa utan leende - ge henne ditt."
(Oscar Wilde)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Har gått och blivit kirurg

Man brukar ju säga att man lär sig något nytt varje dag. Även om jag inte lär mig något nytt varje dag, har jag nu lärt mig något nytt - nu vet jag hur man opererar kattens pipande fågel.
 
När jag dammsög lägenheten en dag, råkade jag komma åt kissens fågel som piper varje gång man slår till den. Han tyckte den var rätt kul i början och när jag gnider in den i kattmynta. Dock pep den inte bara en gång nu när jag tillfälligt slängde undan den. Fågeln började pipa frenetiskt och vägrade sluta oavsett vad jag gjorde. Till slut såg jag ingen annan utväg än att bli kirurg.
 
 
 
Det var ganska intressant att se hur fågelns mekanism fungerar. :-) Efter en stund förstod jag vad som var problemet och tror att jag löste det. I varje fall tillfälligt. Fast fågeln är fortfarande lite nervig och vid fel sorts beröring kan den sätta igång igen. Men det är ett problem som jag får ta itu med då.
 
Efter det här kan jag lägga till pipfågelskirurg på CV:t. Hur många kan det? ;-)


Dagens citat:

"Omöjligt betyder bara att du inte funnit lösningen ännu."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nämn en TV-serie som ... Del 14

14. Nämn den senaste TV-serien som du tittade på.
 
Den här frågan kan tolkas på två olika sätt och därför kommer jag ge två olika svar.
 
Den serie som jag senast sett alla avsnitt ur senaste säsongen av är The walking dead som jag och älsklingen ser på tillsammans. Serien handlar om en grupp människor som försöker att överleva i en värld som numer består av zombies.
 
 
En annan serie som jag håller på att se på när jag får lite tid över är Lilla huset på prärien. Är inne på andra säsongen och fylls av nostalgi. :-) Under min semester blev det inte mycket tittande, men jag antar att jag kommer få mer tid till det nu under hösten. :-)


Dagens citat:

"Om du kan bli vän med dig själv, behöver du aldrig vara ensam."
(Maxwell Maltz)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

En klar. En kvar.

Minns du att jag i ett inlägg berättade att jag hade fått med mig mina Nasse- och Ior-broderier hem, efter ett besök hos mina föräldrar? Jag broderade motiven på högstadiet, men blev aldrig klar med att rama in dem. Inte förrän nyligen.
 
 
 
Det var meningen att även Ior skulle ramas in, men när jag stod vid strykjärnet och gjorde iordning honom, visade det sig att ramen är för stor. :-( Får försöka få tag på en passande ram. Till dess får Nasse vara ensam.


Dagens citat:

"Tro och handla som om det vore omöjligt att misslyckas."
(Charles F. Kettering)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

"Björnen sprang bort, nu är leken förbi"

Vårt nästa stopp efter Dalarna blev Hamra nationalpark i Gävleborgs län. Älsklingen hade läst att i Hamra fanns det möjligheter att få se björn, så det var med stor förväntan som vi tog oss dit.
 
 
 
Eftersom Hamra nationalpark är ganska stort och vi ville besöka minst en till nationalpark den dagen, valde vi att promenera Urskogsslingan och och Myrslingan. Vi började med Urskogsstigen som ledde till bland annat Svansjön, där det skulle finnas lite olika fåglar. Hur många fåglar såg vi? Inga. Inte vid sjön i alla fall. Däremot lyckades älsklingen fånga en hackspett på bild. Själv lyckades jag bli biten två gånger på armen av en broms (eller två olika ...). Senare upptäckte jag att jag hade blivit biten även på vaden, fast när det hände vet jag inte. Vi såg inga björnar på den här promenaden, trots att jag försökte locka med blåbär som vi hittade (att vi bara hade hittat ett enda höll jag tyst om).
 
 
Innan vi påbörjade vandringen längs Myrslingan, tog vi en matpaus i duggregnet. Detta duggregn ökade i styrka när vi hade kommit en bit på vägen på vår andra promenad. Eftersom det brukar heta att det aldrig finns något dåligt väder, åkte våra regnjackor på och vi kunde fortsätta vår promenad.
 
 
Om man inte ville stöta på någon björn, stod det på en skylt att man skulle gnola eller prata. Av den anledningen var vi så tysta vi kunde - vi ville se en björn. Dock tror jag att de konspiratoriska björnarna haft rådsmöte eller något där de bestämt att de skulle djävlas med oss, för någon björn - eller något annat djur för den delen - såg vi inte röken av. Snyft.
 
 


Dagens citat:

"Det enda stället där din dröm blir omöjlig är i dina tankar."
(Robert H Schuller)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Warcon 2014

Den 10-13 juli i år var det dags för Varbergs årliga spelkonvent Warcon. Jag och älsklingen var där och spelade spel på fredagen (den 11 juli). Dock får jag erkänna att det var lite snålt med info inför konventet. Exempelvis kunde vi inte hitta något schema eller program för hur de lagt upp konventet. Det hade jag uppskattat.
 
Hur som helst, vi kom till LBS's lokaler vid tiotiden på förmiddagen och så snart vi fått våra tjusiga armband, steg vi in i lokalerna. Vi styrde stegen mot det så kallade "Co-op-rummet", där det skulle spelas samarbetsspel. Några personer hade precis satt sig för att spela Flash point: Fire rescue och vi var välkomna att delta. Spelet går ut på att man ikläder sig rollen som brandman och ska se till att rädda människor och djur ur ett brinnande hus. När fyra personer har dött, är spelet förlorat. Vi lyckades rädda hunden och katten plus några människor innan fyra personer brann inne. Det är ett roligt spel som jag kan tänka mig att spela igen.
 
 
Andra spel som jag spelade den dagen var Sentinels of the Multiverse och Shadows over Camelot - samarbetsspel båda två. I Sentinels... är man superhjältar som ska ha ihjäl den onde och till sin hjälp har man kort med olika förmågor och krafter. Dock är det inte så lätt att döda "the bad guy" som det låter ... Under ena omgången dog alla utom älsklingen (vi var totalt fyra som spelade), så han fick fortsätta kampen ensam. Men han vann! :-)
 
 
 Shadows over Camelot
 
I Shadows over Camelot är man riddarna kring det runda bordet och kämpar med olika uppdrag för att vinna vita svärd som man kan lägga på det runda bordet. Dock kämpar man mot de mörka krafterna som (surprise, surprise) vill fylla det runda bordet med svarta svärd. Som om det inte vore nog med de mörka krafterna, är risken överhängande att det finns en förrädare bland riddarna. Förrädarens mål är att förstöra för riddarna. Det roliga inslaget är att det bara är en själv som vet huruvida man är lojal eller inte. Man kan anklaga varandra för att vara förrädaren - det finns vissa fördelar med att upptäcka förrädaren innan spelet är slut. Fast det finns även nackdelar med att anklaga någon och det är om anklagelsen skulle visa sig vara falsk, för då vänds ett eller två vita svärd på bordet till svarta. När vi spelade fanns det ingen förrädare bland oss, men av någon konstig anledning verkade de andra spelarna emellanåt tro att jag var förrädaren. Undrar varför ... (för att jag då och då satt och sade "Excellent" samtidigt som jag gjorde samma fingerrörelser som Mr. Burns i The Simpsons kan ju inte ha haft med saken att göra ...) Hur som helst var det ett roligt spel som jag rekommenderar varmt. :-)
 
Det runda bordet. För närvarande finns tre vita svärd och två svarta.
 
Mellan någon av spelomgångarna sprang jag och älsklingen ned till Varbergs pizzeria på Engelbrektsgatan och åt varsin "Acopizza", vars fyllning bestod av taco-ingredienser. Vår beställning ledde till skratt från både vår och killen i kassans sida, då jag först inte kopplade att det antagligen ska stå "Tacopizza". Personalen där var i alla fall trevlig och pizzan var både god och mättande! Dit går jag gärna fler gånger. :-)


Dagens citat:

"Inget varar – inte heller de mörkaste stunderna."
(Björn Natthiko Lindeblad)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nämn en TV-serie som ... Del 13

13. Nämn en TV-serie som har fått dig att gråta flertalet gånger.
 
*tänker så intensivt att det börjar lukta bränt*
 
En TV-serie som fått mig att gråta flertalet gånger ... Flertalet gånger vet jag inte om jag vill hålla med om, men åtminstone vid ett tillfälle har femte säsongens sista avsnitt i Buffy fått mig att gråta, likaså ett av den sista säsongens sista avsnitt i Dawson's creek. Varför jag började gråta till dessa avsnitt kan jag inte avslöja utan risk för spoilers. Däremot kan jag förtydliga att när det gällde avsnittet i Buffy, var det för Spikes skull som jag grät. Det var så synd om honom!


Dagens citat:

"Ta ett djupt andetag. Kliv in i det innevarande ögonblicket och fråga dig själv: Vad är viktigt denna sekund?"
(Greg McKeown)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Hanteringen av odöda (John Ajvide Lindqvist)

Uppläsare: John Ajvide Lindqvist
 
"Stockholm, 13 augusti 2002. Efter en långvarig värmebölja svävar ett elektriskt fält över staden. Lampor kan inte släckas, maskiner kan inte stängas av. Utbrottet når sin kulmen i en kollektiv huvudvärk och kaos hotar. Plötsligt är det över. Men något har hänt."
 
Jag kan knappt föreställa mig hur hemskt det skulle vara om döda människor plötsligt började ... leva igen. Om de blev "omlevande". För mitt inre såg jag hela tiden scener från serien The walking dead och Resident evil-filmerna, fast de omlevande i John Ajvide Lindqvists Hanteringen av odöda var inte fullt lika mordiska som zombierna i ovannämnda produktioner. Inte riktigt i alla fall.
 
 
 
Hur skulle samhället ha hanterat en sådan situation? Jag tycker att John Ajvide Lindqvist lyckades beskriva ett trovärdigt och ett rätt hemskt scenario. Vem har rätt till döda kroppar som hastigt och lustigt börjar leva igen? Vilka rättigheter har dessa (o)döda människor? Kan man undkomma döden?
 
Trots att det i grunden är en otäck berättelse - vad är inte obehagligt med döda som börjar leva igen? - tyckte jag inte att den var särskilt läskig. Eftersom jag hela tiden satt och väntade på lösningen (varför blev de döda omlevande?), tyckte jag inte att det hände särskilt mycket egentligen. Det var snarare en stillsam redogörelse för hur människor kan komma att bete sig i den här typen av situationer. Jag hoppas att vi slipper uppleva det i verkligheten ...
 
Det här ljudboksexemplaret har jag köpt.


Dagens citat:

"Tid är ett skapat ting. Att säga ”Jag har inte tid” är som att säga ”Jag vill inte”. "
(Lao Zi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

M/S Gustaf Wasa

Under vårt besök i Dalarna under vårt lilla Sverigeäventyr, passade vi på att åka på kryssning i Siljan mellan Leksand och Rättvik t/r med M/S Gustaf Wasa.
 
 
 
 
Eller, "passade på" är antagligen fel ordval här. Vi hade nämligen i förväg bokat platser, vilket verkligen rekommenderas om man vill vara säker på att få åka med. Dessutom krävs det förbokning om man vill åka någon av kvällskryssningarna.
 
 
Vi valde räkkryssning (man får en skål som är fylld med oskalade räkor - eftersom vi var fem personer fick vi två skålar) och jag var väldigt nöjd med upplevelsen. Räkskalandet var trevligt och båtturen genom Siljan var både vacker och mysig. Det här är något som jag definitivt kan tänka mig att göra om och jag rekommenderar den här kryssningen varmt!


Dagens citat:

"Jag har sett de hårdaste av hjärtan mjukna av ett enkelt leende."
(Goldie Hawn)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Verklig drunkning sker i tysthet

Jag såg den här videon i ett av Bondmorans inlägg och tyckte att den är viktig att sprida. Jag visste inte själv hur "verklig" drunkning går till, utan trodde faktiskt att det är som i film. Nu vet jag bättre.
 
 
 


Dagens citat:

"Den som aldrig gjort ett misstag, har aldrig prövat något nytt."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Mitt liv genom boktitlar

På någon av de bokbloggar som jag följer, stötte jag ihop med följande bokenkät där man ska besvara frågorna med boktitlar. Den började cirkulera runt efter att Café ABC lade upp den hos sig.
 
Jösses vad jag har haft svårt att bestämma mig för vilka boktitlar jag ska använda mig av. Dock har jag valt att begränsa mig till böcker som jag läst, men det har inte gjort valet särskilt mycket enklare. Finns flera frågor där jag skulle vilja använda flera titlar. Kanske gör jag så att jag återanvänder enkäten i framtiden - med andra boktitlar än de jag nu använt. (Vill göra dig uppmärksam på att jag inte är helt och hållet allvarlig vid vissa frågor - tyckte helt enkelt att vissa boktitlar var roliga att använda vid vissa frågor.)
 
 • Är du man eller kvinna? Flickan som lekte med elden.

 • Beskriv dig själv. Allra hemskaste syster.

 • Hur mår du? Femtio nyanser av mörker.

 • Beskriv stället du bor på. Livsfarlig utsikt.

 • Vart skulle du vilja resa? Havets öga.

 • Beskriv din bästa vän. Som James Dean fast snyggare.

 • Vilken är din favoritfärg? Blå dahlia.

 • Hurdant väder är det just nu? Eldfloder.

 • Vilken är din favoritårstid? Hämnarnas höst.

 • Om ditt liv vore ett TV-program, vad skulle det heta? Flyga drake.

 • Vad betyder livet för dig? Mord med guldkant.

 • Hurdant är ditt parförhållande? Tron på ett mirakel.

 • Vad är du rädd för? Mördare utan ansikte. 

 • Dagens aforism: Det som inte växer är döende.

 • Vilket råd skulle du vilja ge? Se dig inte om!

 • Hur skulle du vilja dö? Som Zlatan fast bättre.

 • Ditt motto: Låt den rätte komma in.
 
Vilka titlar skulle du använda?


Dagens citat:

"Oh, vilken härlig dag."
(Ted Gärdestad)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nämn en TV-serie som ... Del 12

12. Nämn en TV-serie som du fick sluta titta på för att den var så dålig.
 
Jag väljer att inte ta med serier där jag endast sett första avsnittet av och därefter valt att inte se mer, utan den här uppräkningen avser serier som jag slutat se på efter x antal säsonger eller avsnitt.
 
Egentligen vet jag inte om Prison Break räknas. När jag såg på den första gången, slutade jag titta på den efter tre säsonger eftersom jag tyckte att serien gick överstyr. Fast precis som du antagligen misstänker i och med att jag skrev "första gången", gav jag serien en ny chans när jag fick den på DVD i present. Då hade jag inte hjärta att vägra se den och andra gången såg jag samtliga fyra säsonger samt den avslutande filmen. I mina ögon är den första säsongen den bästa av dem.
 
 
En annan serie som jag slutade se på och inte har gett en andra chans, är Förhäxad. OBS! Varning för spoiler! Motvilligt gick jag med på att Prue dog (när Shannen Doherty valde att lämna serien), men när systrarna sedan fejkade sin död, då tappade jag intresset helt.
 
 
Nyligen slutade jag titta på Revenge. Jag gillade den första säsongen - där fanns potential - men nu går den mer och mer överstyr och när jag bara sitter och suckar eller hellre leker med paddan än ser på serien, då är det dags att sluta titta.


Dagens citat:

"Lägg förnuftet åt sidan och tro för en gångs skull."
(Laleh)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Halleluja sushi bar och tankar om dricks

Innan jag hade smakat sushi första gången, var jag tämligen skeptisk och trodde inte att det var något för mig. Så fel jag hade ... Om du gillar sushi och planerar att besöka Falkenberg, föreslår jag att du besöker den lilla sushirestaurangen Halleluja sushi bar på Storgatan 28. Ska i nästa andetag passa på att förtydliga att detta inte är något sponsrat inlägg, utan bara mitt sätt att visa min uppskattning. Deras sushi är hittills bland den bästa som jag ätit och de som jobbar där är väldigt trevliga. Dessutom är restaurangen mysig. :-)
 
 
I samband med vårt besök där, började jag och älsklingen diskutera det här med dricks. Nuförtiden ska "dricks" ingå i matpriset. Tidigare tillkom ett så kallat serveringstillägg på 10%, vilket var "dricks". Ändå verkar vissa matställen räkna med att man ska ge dricks och eftersom jag avskyr att känna mig elak, brukar jag vid dessa tillfällen ge dricks - även om jag inte är helt nöjd med besöket. Fast om nu dricks numera ingår i matpriset, är det då inte fel att räkna med att gästerna ska ge ytterligare dricks?
 
Jag både gillar och ogillar de ställen där man själv måste skriva in vad man ska betala. Det är antagligen ett psykologiskt knep, för jag tror att många då känner sig "tvingade" att betala extra. Jag gör det. Jag vill ogärna vara elak och om jag inte betalar något extra, känner jag mig elak. Fast om man verkligen är nöjd med sitt besök, är detta ett bra sätt att visa sin uppskattning på. Därför är det bättre att låta gästerna betala efter att de ätit, även om man på det sättet riskerar så kallad "springnota".
 
Halleluja sushi bar i Falkenberg.
 
 
 Från och med nu ska jag försöka bli bättre på att visa min uppskattning genom att betala lite extra, när jag tycker att de förtjänar det och när de inte förtjänar det ska jag inte betala mer än vad jag behöver. Det är deras jobb att se till att gästerna blir nöjda och om de inte lyckas är det inte mitt problem. Men att räkna med att alla gäster ska ge ytterligare dricks (utöver den summa som redan ingår i priset), är bara dumt och fult. Fast å andra sidan är det kanske bara jag som brottas med det här problemet?


Dagens citat:

"Det är aldrig för sent att ge upp våra fördomar."
(Henry David Thoreau)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Första tältningen

Innan jag och älsklingen (mest älsklingen) hade satt upp tältet på det där stället utanför Motala, hade jag aldrig tidigare tältat/campat - om man inte räknar den gången då jag som barn tillsammans med min syster och två barndomskompisar satte upp kompisarnas tält bakom vårt hyreshus. Dock sov vi aldrig i tältet den gången, så då tycker jag inte att det räknas.
 
För att komma till "vårt" ställe, fick man köra förbi en grind och vidare på en väg bakom ett bostadshus. Till en början var vi osäkra på om vi verkligen kunde köra där, men med tanke på att grinden stod öppen och det inte fanns någon skylt om att det var en privat väg, chansade vi och brummade på och hittade ett ställe mellan två sjöar.
 
 
När vi hade fått upp tältet och ordnat både middag och te med vårt stormkök, hörde vi röster. Min mage knöt ihop sig av nervositet och jag frågade oroligt älsklingen vad vi skulle göra? Hade vi trots allt gjort intrång ..? Efter en stund skymtade vi två kvinnor och när de kom fram till oss, frågade de hur vi hade hittat dit. De hade blivit förvånade över att se oss eftersom det tydligen är ovanligt att folk kommer dit. Vi sade som det var - att vi hittat stället på en karta, att vi bara skulle slå läger för natten och att vi tänkte ge oss av följande morgon. Trots att jag var säker på att vi hade allemansrätten på vår sida, frågade jag om det var okej att vi tältade där och det sade de att det var.
 
Under hela kvällen hörde vi olika sorters fåglar - vissa lät mer läskiga än andra. Jag lyckades somna till slut, men cirka kl. 4.00 följande morgon vaknade vi båda av ett högt "plask" och sedan galopperande av hovar precis utanför tältet. Därefter stod djuret och brölade en lång stund. Högt. Väldigt högt. Älsklingen trodde att det var ett rådjur och med tanke på att han tillbringat fyra veckor med rådjur den här sommaren, tvivlar jag inte på hans omdöme. Fast om jag hade legat ensam i tältet skulle jag ha blivit livrädd, för brölandet (och dess eko) var ganska läskigt. Vi lyckades i alla fall somna om och när vi sedan vaknade på nytt bar det vidare av mot Dalarna.


Dagens citat:

"Vi äger ingenting, se det som ett lån. Vi får inget med oss när vi går.
(Jocke Berg)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Smörkullen och Grimsholmen

Vet du vad? Här i Halland finns det en hel del naturreservat. Två av dessa är Smörkullen och Grimsholmen.
 
 
Precis som det låter består Smörkullen av en "kulle", fast om man är sugen på en enkel och lugn söndagspromenad, är denna kulle inget att rekommendera. Att ta sig upp är inget man gör i en handvändning. På sina håll är det ganska brant. Fast utsikten är oslagbar!
 
 
 
Vi lyckades att ta oss både upp och ned utan några skador (här får du gärna applådera ...), vilket är ett under när det gäller klumpiga jag! Så snart vi stod på marken igen begav vi oss till Grimsholmen, som ligger en liten bit från den smöriga kullen.
 
 
 
Vid första anblicken kan Grimsholmen te sig lite trist, men man får inte låta sig luras. Här kan man hitta maneter, fåglar och får! Jag skulle vilja påstå att dessa får är tämligen klipska. De låter sig inte luras så lätt. Trots mina försök att locka dem till mig genom att efterlikna ett får, gick de inte på det. Jag antar att jag inte lyckades vara ett särskilt trovärdigt får ...
 
 
 


Dagens citat:

"Det storslagna ligger inte i att aldrig falla, utan i att resa sig varje gång det händer."
(Konfucius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nämn en TV-serie som ... Del 11

11. Nämn en TV-serie som du gärna vill börja titta på i framtiden.
 
Tja, jag har hört att både House of cards och Suits ska vara två bra serier, så de finns på min mentala vill-se-lista.
 
 
En annan serie som jag också skulle vilja titta på är Tru Calling, där Eliza Dushku har huvudrollen. Jag gillade hennes prestation som Faith i Buffy och Angel och jag har dessutom hört att Tru Calling ska vara bra.
 
 
Ytterligare en serie som jag skulle vilja se, är Ally McBeal. Inte för att serien har fått särskild bra kritik, utan för att jag har hört att Josh Groban har visat sig i serien. :-)
 
Alla skäl är bra utom de dåliga. ;-) Vilka serier skulle du vilja se på?


Dagens citat:

"Du har makten över ditt sinne – inte det som sker utanför. Inse detta och du kommer att finna styrka."
(Marcus Aurelius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Vid regnbågens slut

När vi var klara med Brahehus var det dags att hitta ett ställe där vi kunde sätta upp vårt tält och tillbringa den kommande natten på. Älsklingen hade kollat upp ett ställe vid Motala som kunde vara ett bra alternativ, så vi styrde kosan dit.
 
På vägen dit fick vi syn på inte mindre än två stycken regnbågar som var precis bredvid varandra. Något som jag tyckte var synnerligen intressant, var att jag för första gången i mitt liv såg den ena regnbågens slut. Något annat intressant var att regnbågens slut hela tiden flyttade sig.
 
 
Fann jag något guld då? Nix. Inte ett dugg. Kanske var det någon som hunnit dit före mig ..? Man vet aldrig ... 


Dagens citat:

"Med varje minut, blir framtiden det förgångna."
(Thor Heyerdahl)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Personskada (Elsebeth Egholm)

Personskada är den tredje fristående delen i Elsebeth Egholms serie om Århusjournalisten Dicte Svendsen. Härmed kan det finnas risk för spoilers. De två första böckerna heter Dolda fel och brister samt Självrisk.
 
"Det är en varm sensommarkväll när Dicte Svendsen och pojkvännen Bo blir kallade till Århus hamn av hennes dotter Rose.

I hamnen råder fullkomligt kaos. Poliser försöker kväva det upplopp som har brutit ut mellan en grupp invandrarungdomar och ordningsvakter utanför ett diskotek.

Men den hotfulla stämningen tar en oväntad vändning när en man upptäcker kroppen av en död kvinna bakom en container.

Kriminalkommissarie John Wagner tilldelas fallet och det blir hans uppgift att ta reda på vem kvinnan är och vart det barn hon burit på, innan hon förblött av ett till synes professionellt utfört kejsarsnitt, har tagit vägen?

Dicte i sin tur börjar göra egna efterspaningar och de leder henne rätt in i en härva av trafficking, invandrarfientlighet och adoptionsbyråer. Något som får förödande konsekvenser för alla inblandade."
 
 
I den tredje boken behandlar Egholm vad folk är beredda att göra när de inte kan få barn på "naturlig" väg samt de fördomar mot och den rädsla för invandrare, som finns i Danmark. Jag tycker att idéerna är både intressanta och tankeväckande, men Egholm lyckas inte beröra mig. Det känns som om huvudintrigen inte riktigt får plats och att Egholm bara snuddar vid den. I mina ögon fick sidoberättelsen om Anne och hennes ursprung lite för stor plats. Jag kan inte komma på något som denna sidoberättelse tillförde och för min del hade den gärna kunnat strykas, så att mer fokus hade kunnat läggas på huvudintrigen.
 
Under läsningen kändes det hela som en återanvändning av den första boken, dock i annan förklädnad. Inte särskilt imponerande.
 
Personskada är en enkel och lättläst berättelse, men är inget som kommer stanna kvar hos mig särskilt länge.
 
Det här exemplaret har jag lånat på Varbergs bibliotek.
 


Dagens citat:

"Oro är att be om det du inte vill ha."
(Bhagavan Das)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Varbergs kurort

På vår bröllopsdag besökte vi Varbergs kurort / Kusthotellet (kärt barn har många namn ...) för bad/bastu, gym och lunch. Det var en otroligt solig och (för) varm dag och i kombination med det trevliga besöket, blev det en kanondag!
 
När vi var på väg till Kusthotellet körde vi lite fel, men det gjorde ingenting. Det gjorde så att älsklingen fick möjlighet att fotografera en glada som vi såg när vi körde fel. :-)
 
Väl framme parkerade vi och klev in i den stora byggnaden. Nästan genast fick vi hjälp, men det är möjligt att hon kom till vår undsättning för att vi såg rätt förvirrade ut. Hur som helst fick vi hjälp med var vi skulle gå (badinformationen) och där fick vi badrockar, handdukar och information. Vi började med att besöka badet.
 
 
Det fanns en aktivitetsbassäng, sötvattensbassäng, kallvattensbad och bubbelbad samt ett flertal bastur. Bland annat fanns det en ångbastu med eukalyptus. Jag klarade bara av att vara där en liten stund eftersom jag har problem med att andas i bastu.
 
Efter badet blev det träning i gymmet en stund, men på grund av värmen orkade jag bara träna i cirka tio minuter varje gång innan jag behövde ta paus. Dessutom har jag inte tillräckligt med disciplin för att klara av gymträning. Jag blir uttråkad efter endast en liten stund. Fast jag lyckades träna lite, även om jag inte var lika ambitiös som älsklingen.
 
När vi hade kämpat klart i gymmet var det dags för lunch. Vi blev serverade en väldigt god Apelvikslunch, som bestod av rödspätta, färskpotatis och grönsaker. Under lunchen hade vi utsikt över havet.
 
Jag är mycket nöjd med vår vistelse och personalen ska ha ett extra stort tack för sitt trevliga bemötande! Jag kan tänka mig att komma dit fler gånger. :-)


Dagens citat:

"Det svåra är det som tar lite tid. Det omöjliga är det som tar lite längre tid."
(Fridtjof Nansen)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Resterna av ett lustslott

Precis vid E4:an vid Vättern (ca 3 km norr om Gränna i Småland) ligger ruinerna av lustslottet Brahehus, som började byggas år 1637 på order av greve och riksdrotsen Per Brahe d.y. Med tanke på att vi ändå hade vägarna förbi efter besöket på Store Mosse, passade vi på att stanna till vid detta lustslott. :-)
 
 
 
 
När vi var där var Brahehus ganska välbesökt och när vi gick därifrån kom det ännu fler. Men med tanke på läget och den vackra utsikten över Vättern, förstår jag varför. :-)
 
 
Jag blir alltid lika intresserad av den här typen av ruiner och historierna bakom. Det började klia i hjärnan och fingrarna när vi gick omkring där. Vem vet, kanske lyckas jag få ihop något. :-)


Dagens citat:

"Kärleken är den största förenande faktorn i universum, så älska, älska, älska."
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nämn en TV-serie som ... Del 10

10. Nämn en skådespelare som startade sin karriär i ett annat forum och senare överraskade dig med sitt skådespeleri i en TV-serie.
 

*tänker så det knakar*
Jag kan inte komma på att jag har varit med om det vid något tillfälle. Däremot har jag upplevt det motsatta - en skådespelare som senare överraskade mig i ett annat forum. Nu var det i och för sig ingen skådespelare som jag sett i en TV-serie (om man inte räknar miniserien Snapphanar), men skådespelare som skådespelare (läs: man tager vad man haver).
 
 
Personligen tycker jag att Anders Ekborg är en bra och duktig skådespelare och utöver det är han även bra på att sjunga :-) Jag blev mäkta förvånad när han deltog i Melodifestivalen 2010 med låten The Saviour. Synd att han inte vann.


Dagens citat:

"Lita på dig själv. Du vet mer än vad du tror."
(Benjamin Spock)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Ödlornas paradis

Under min semester ställde mina föräldrar upp som djurvakter under en vecka så att jag och älsklingen kunde åka iväg på äventyr. Tanken var först att vi bland annat skulle hälsa på svägerskan och hennes sambo i Norge, men detta besök blev tyvärr inte av. Istället ägnade vi veckan åt att besöka lite svenska nationalparker och älsklingens familj i Dalarna. Jag kommer att i några inlägg framöver berätta om denna vecka.
 
Vårt första stopp på resan blev Store Mosse nationalpark i Småland (lite norr om Värnamo). Vi funderade först på att gå runt hela nationalparken, men valde till slut att inte göra det. Istället gick vi bort till Naturum och fågeltornet och sedan Svartgölen, innan vi avslutningsvis spanade efter örnar i Örngömslet.
 
 
Den första biten bort till Naturum fick vi gå på spångar som låg över myren. Dock var vi inte ensamma på dessa spångar, utan vi hade sällskap av en massa ödlor - både stora och små. De större ödlorna var mycket skyggare än de små och därmed svårare att fånga på bild, men jag tror att älsklingen lyckades fota åtminstone en större ödla innan den smet iväg.
 
 
Inne i Naturum kunde man spana med kikare, vilket vi naturligtvis passade på att göra. Jag kunde inte hitta något djur med "min" kikare, men älsklingen fick syn på en rådjursbock! När vi kände oss nöjda med spanandet fortsatte vi promenaden bort till fågeltornet, där vi satt en stund och såg på två tranor och några andra fåglar.
 
 
Vi gick tillbaka till bilen, där vi hade en kortare matpaus innan vi fortsatte till Svartgölen. På vägen dit fick vi se sileshår (en köttätande växt) och en grönbena-unge. Fågelungen var så söt! Den pep - antagligen efter sin mamma - samtidigt som den försökte springa iväg, men hela tiden fastnade den i grästuvorna som täckte terrängen.
 
 
Innan vi var helt nöjda med besöket i Store Mosse, tog vi oss till Örngömslet och spanade efter örnar. Någon örn såg vi inte skymten av, men däremot såg vi åtta tranor som flög förbi. Det var åtminstone någonting och något är bättre än ingenting. :-)
 


Dagens citat:

"Vad du än är, var en bra en."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Favorit i litteraturen

Något annat som Bokcirklar.se tycker att man kan berätta om i sin läsdagbok, är vem som är ens litterära favoritkaraktär.
 
För att vara tråkig, har jag dessvärre ingen litterär favoritkaraktär. Förvisso finns det böcker som jag tycker om mer än andra, men det är inte alltid som jag fastnar helt och hållet för karaktärerna. Trots att jag exempelvis har känt samhörighet med både Katniss i Hungerspelen-böckerna och Tris i Divergent och Insurgent, vill jag inte påstå att de är mina favoriter.
 
 
Om jag hade fått den här frågan på högstadiet eller gymnasiet, hade svaret varit givet: Kurt Wallander. Jag höll en presentation på gymnasiet där jag sade att han var min hjälte. Dock minns jag inte längre motiveringen/motiveringarna.
 
Har jag verkligen blivit så tråkig? Har jag tappat förmågan att fästa mig vid litterära figurer? Vet du var jag kan få tag på en ny sådan förmåga ..?


Dagens citat:

"Du kan beskylla hela världen för dina problem, men inget ändras förrän du tar ansvar för din del."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Om en pojke (Nick Hornby)

Uppläsare: Johan Ulveson
 
"12-årige Marcus bestämmer sig för att adoptera Will som sin vicepappa. Från den dagen kan Will glömma sin dröm om ett rofyllt ungkarlsliv."
 
Jag har tidigare sett små delar av filmen, men aldrig fastnat för den. Det jag såg tyckte jag var tråkigt. Dock tyckte jag att boken kunde få en chans och den var faktiskt helt okej. Med tanke på vilka tankar jag hade om filmen, blev jag positivt överraskad. Det är inte den bästa bok jag läst/lyssnat på, men den var helt okej.
 
 
Jag kan inte låta bli att känna med Marcus och på sätt och vis förstår jag varför han gör och känner som han gör. Till skillnad från De fyra änglarna, kändes Wills och Marcus förvandlingar mer trovärdiga. Detta omaka par var bra för varandra.
 
Egentligen är Om en pojke en sorglig berättelse som Nick Hornby berättar med ett lätt och ledigt språk, men efteråt kände jag mig glad och fylld med hopp - trots att filmens Marcus inte liknar bokens och TROTS att jag hela tiden såg Hugh Grant framför mig i rollen som Will. Kanske är jag efter detta beredd att ge filmen en chans. Fast bara kanske.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lånat på Falkenbergs bibliotek.


Dagens citat:

"Pengar kostar ofta för mycket."
(Ralph Waldo Emerson)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nämn en TV-serie som ... Del 9

9. Nämn en TV-serie som du äger på DVD.
 

Eftersom jag känner mig rebellisk (som vanligt), tänker jag nämna fler än endast en serie. Mohaha!
 
Veronica Mars behöver knappast någon närmare presentation med tanke på hur mycket jag tjatat om den. Fast serien förtjänar att bli omnämnd flera gånger. Så bra är den!
 
Buffy the vampire slayer borde nog de allra flesta känna till (och även den har jag tjatat om ...), men för det fall du inte känner till serien, handlar den om unga Buffy Summers som vid 16 års ålder blir vampyrdråpare. Hennes jobb är att rädda mänskligheten från vampyrer och andra demoner.
 
Lilla huset på prärien handlar om familjen Ingalls och deras liv i det lilla samhället Walnut Grove. Det här är en serie som berör och som tog mig med storm redan första gången jag såg den på mellanstadiet.
 
 
I The Tudors får vi följa Henrik VIII och människorna runtomkring honom under hans regenttid på 1500-talet. Konspirationer föds och onda planer smids. Om man - som jag - gillar historia, är detta en serie som är värd att ses på.
 
Dawson's creek är serien om några barndomsvänner och deras uppväxt i kustsamhället Capeside. Just den här serien kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Den lärde mig faktiskt en hel del om livet. :-)
 
I Prison break ser Michael Scofield till att hamna i fängelset Fox River, men det är inte vilket fängelse som helst. Där finns Scofields bror som dömts till döden för mordet på presidentens bror. Scofields mål är att frita sin bror och han är beredd att ta till de medel som krävs.
 
 
Serien Game of thrones handlar om de adliga släkternas kamp om makten och kontrollen av Westeros. Än äger vi endast de två första säsongerna, men har hittills sett de fyra som än så länge visats. Det här är en serie som jag mycket väl kan tänka mig att se om.
 
The Macahans / Familjen Macahans är western-serien om familjen Macahans öden och äventyr med start kring det amerikanska inbördeskriget 1861 och åren fram till 1870. Det är så många år sedan jag såg serien, men jag minns att jag tyckte mycket om den. Slutet är ganska hemskt om jag minns rätt och min mamma fick till och med förklara innebörden av vissa delar, eftersom jag var lite för ung för att riktigt förstå. Har nyligen fått hela serien, så snart blir det att sätta sig ned och se den. :-)
 


Dagens citat:

"Tänd ett ljus istället för att förbanna mörkret."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

De sista passagerarna som steg ombord

På min första semesterdag, den 7 juli, besökte jag, älsklingen, min syster och hennes sambo Titanic-utställningen i Halmstad. Inträdet är 140 kr per vuxen och det var verkligen värt varenda krona! Vilken känslosam utställning. Mycket var nog tack vare att de hela tiden spelade låtarna från James Camerons succéfilm. Dessvärre fick man inte ta bilder inne på utställningen, så därför kommer jag att endast med ord redogöra för mina upplevelser.
 
 
Det började med att när vi hade betalt inträdet, blev vi hämtade av en från personalen. Vid landgången (ingången till själva utställningen) förklarade hon att de alltid tog bilder på de ombordstigande passagerarna, så det blev ett gruppfoto innan vi fortsatte in "i" Titanic och blev tilldelade våra audioguider (som var små mp3-aktiga spelare där personalen lagt in samtliga ljudspår). Sedan påbörjade vi vår vandring genom Titanic och dess historia.
 
Jag är imponerad över hur många föremål som de lyckats samla in (många var väldigt välbevarade) samt historierna kring föremålen och vissa passagerare. Om man har sett James Camerons film känner man igen en del, men nu fick man veta ännu mer - vad som är myt och vilken historia som filmen faktiskt är baserad på. Då och då tårades mina ögon.
 
Ja, jag har medvetet suddat och "smetat" på bilden i datorn, ifall du undrar varför den ser ut som den gör.
 
På ett ställe i utställningen har de rekonstruerat en korridor från första klass och genast kände jag mig som hemma. Det kändes en smula sorgligt att behöva gå därifrån ... Antagligen är jag född i fel tid. ;-)
 
Visst visste jag att det fanns en del svenskar ombord på fartyget, men det var först nu som jag verkligen insåg att de var många. Någon härstammade till och med från Vessigebro här i Halland (Falkenbergs kommun närmare bestämt!). :-)
 
Titanic-utställningen är en oförglömlig upplevelse och jag rekommenderar den varmt! Fram till och med den 31 augusti har du möjlighet att besöka den på Halmstad Arena. Om du inte redan har gjort det, tycker jag absolut att du bör göra det. :-) Mer information om utställningen hittar du här.


Dagens citat:

"Du kan inte korsa havet om du inte har modet att låta kusten försvinna ur sikte."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

De fyra änglarna (Lars Rosander)

Genom en uppgörelse blir kapten Gustaf Malcolm den 1 april 1910, ägare till hotellet "De Fire Engle" på Kronprinsessegade i Köpenhamn. När han åker dit för att inspektera, inser han att "De Fire Engle" är mer än bara ett hotell och hans möte med de som bor där, blir minst sagt en utmaning.
 
 
Jag är medveten om att det här blir ett platt och innehållslöst omdöme, men jag har svårt att sätta exakta ord på vad jag tycker om boken. Även om Lars Rosanders De fyra änglarna var emellanåt ojämnt berättad, hade den sina stunder då den fick mig att le. Dock var det inte tillräckligt för att få mig att tycka om berättelsen helt och hållet. I mina ögon saknade den driv och det skapades aldrig några band mellan mig och karaktärerna - jag varken tyckte om eller tyckte illa om bokens figurer. Jag brydde mig faktiskt inte om vad som hände med dem.
 
Nej, det här var ingen bok för mig, trots tre tokiga pensionister på vinden.
 
Det här exemplaret har jag fått.


Dagens citat:

"Tills vidare, uppskatta allt."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nämn en TV-serie som ... Del 8

8. Nämn en TV-serie som du tycker att alla ska titta på.
 

Oj ... I ärlighetens namn vet jag inte om det finns någon serie som jag tycker att alla ska se, för allt beror ju på tycke och smak. Dock finns det i alla fall tre TV-serier som jag gärna rekommenderar:
 
Veronica Mars. För den som är sugen på klurigheter och humor. Man kan alltid räkna med att bli överraskad när man minst anar det.
 
 
Shark. Serien om försvarsadvokaten som sadlade om till åklagare. Man kan ifrågasätta hans metoder, men såvitt jag minns (är några år sedan jag såg serien), får han i alla fall jobbet gjort. Mitt favoritavsnitt är det sista. Fenomenalt! Man kan inte annat än att beundra Sebastian "Shark" Stark efter det. För att se trailer för serien, klicka här.
 
 
 
The Tudors. Man får följa Henrik VIII när han regerade under 1500-talet. För den som gillar historia och intriger, är det här ett bra val. Min favoritkaraktär var fröken Anne Boleyn.
 
Andra sevärda serier är Lilla huset på prärien, The Macahans, Buffy the vampire slayer och Dawson's Creek.


Dagens citat:

"Ingenting är omöjligt för den som försöker."
(Alexander den store)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

RSS 2.0

PersonligtToppblogg.se

Personligt
webbhotell
Blogglista.se
Free Pencil 2 Cursors at www.totallyfreecursors.com


Jessicas grotta
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!