Ödlornas paradis

Under min semester ställde mina föräldrar upp som djurvakter under en vecka så att jag och älsklingen kunde åka iväg på äventyr. Tanken var först att vi bland annat skulle hälsa på svägerskan och hennes sambo i Norge, men detta besök blev tyvärr inte av. Istället ägnade vi veckan åt att besöka lite svenska nationalparker och älsklingens familj i Dalarna. Jag kommer att i några inlägg framöver berätta om denna vecka.
 
Vårt första stopp på resan blev Store Mosse nationalpark i Småland (lite norr om Värnamo). Vi funderade först på att gå runt hela nationalparken, men valde till slut att inte göra det. Istället gick vi bort till Naturum och fågeltornet och sedan Svartgölen, innan vi avslutningsvis spanade efter örnar i Örngömslet.
 
 
Den första biten bort till Naturum fick vi gå på spångar som låg över myren. Dock var vi inte ensamma på dessa spångar, utan vi hade sällskap av en massa ödlor - både stora och små. De större ödlorna var mycket skyggare än de små och därmed svårare att fånga på bild, men jag tror att älsklingen lyckades fota åtminstone en större ödla innan den smet iväg.
 
 
Inne i Naturum kunde man spana med kikare, vilket vi naturligtvis passade på att göra. Jag kunde inte hitta något djur med "min" kikare, men älsklingen fick syn på en rådjursbock! När vi kände oss nöjda med spanandet fortsatte vi promenaden bort till fågeltornet, där vi satt en stund och såg på två tranor och några andra fåglar.
 
 
Vi gick tillbaka till bilen, där vi hade en kortare matpaus innan vi fortsatte till Svartgölen. På vägen dit fick vi se sileshår (en köttätande växt) och en grönbena-unge. Fågelungen var så söt! Den pep - antagligen efter sin mamma - samtidigt som den försökte springa iväg, men hela tiden fastnade den i grästuvorna som täckte terrängen.
 
 
Innan vi var helt nöjda med besöket i Store Mosse, tog vi oss till Örngömslet och spanade efter örnar. Någon örn såg vi inte skymten av, men däremot såg vi åtta tranor som flög förbi. Det var åtminstone någonting och något är bättre än ingenting. :-)
 


Dagens citat:

"Vad du än är, var en bra en."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie