Personskada (Elsebeth Egholm)

Personskada är den tredje fristående delen i Elsebeth Egholms serie om Århusjournalisten Dicte Svendsen. Härmed kan det finnas risk för spoilers. De två första böckerna heter Dolda fel och brister samt Självrisk.
 
"Det är en varm sensommarkväll när Dicte Svendsen och pojkvännen Bo blir kallade till Århus hamn av hennes dotter Rose.

I hamnen råder fullkomligt kaos. Poliser försöker kväva det upplopp som har brutit ut mellan en grupp invandrarungdomar och ordningsvakter utanför ett diskotek.

Men den hotfulla stämningen tar en oväntad vändning när en man upptäcker kroppen av en död kvinna bakom en container.

Kriminalkommissarie John Wagner tilldelas fallet och det blir hans uppgift att ta reda på vem kvinnan är och vart det barn hon burit på, innan hon förblött av ett till synes professionellt utfört kejsarsnitt, har tagit vägen?

Dicte i sin tur börjar göra egna efterspaningar och de leder henne rätt in i en härva av trafficking, invandrarfientlighet och adoptionsbyråer. Något som får förödande konsekvenser för alla inblandade."
 
 
I den tredje boken behandlar Egholm vad folk är beredda att göra när de inte kan få barn på "naturlig" väg samt de fördomar mot och den rädsla för invandrare, som finns i Danmark. Jag tycker att idéerna är både intressanta och tankeväckande, men Egholm lyckas inte beröra mig. Det känns som om huvudintrigen inte riktigt får plats och att Egholm bara snuddar vid den. I mina ögon fick sidoberättelsen om Anne och hennes ursprung lite för stor plats. Jag kan inte komma på något som denna sidoberättelse tillförde och för min del hade den gärna kunnat strykas, så att mer fokus hade kunnat läggas på huvudintrigen.
 
Under läsningen kändes det hela som en återanvändning av den första boken, dock i annan förklädnad. Inte särskilt imponerande.
 
Personskada är en enkel och lättläst berättelse, men är inget som kommer stanna kvar hos mig särskilt länge.
 
Det här exemplaret har jag lånat på Varbergs bibliotek.
 


Dagens citat:

"Oro är att be om det du inte vill ha."
(Bhagavan Das)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie