Daisypath Anniversary tickers

Offentliga personnummer? Inte om han får bestämma.

I november läste jag den här artikeln. Kort går den ut på att en halländsk politiker vill att våra personnummer inte längre ska vara offentliga. Spontant vill jag utbrista att jag håller med honom, men om jag tänker ur mitt jobbperspektiv, är det inte en lika bra idé.
 
I och med att man får tillgång till så mycket med sitt personnummer, är det en bra idé att dessa inte längre ska vara offentliga. Jag tror att alla dessa identitetsstölder som förekommit under senare tid skulle minska. Som det är nu kan man bara ringa till Skatteverket och få folks personnummer serverade.
 
 
Fast i jobbet är det ganska behändigt att kunna få personnummer, adresser m.m. genom att ringa till Skatteverket. Ibland behöver vi dessa uppgifter i exempelvis stämningsansökningar och beviuppgifter. Å andra sidan, ifall personnummer inte längre skulle vara offentliga skulle det säkert finnas en lösning om man - för arbetsrelaterat ändamål - behöver uppgifter som är knutna till personnumret.
 
Vad tycker du själv? Hur privat är ditt personnummer för dig, eller bryr du dig inte?
 
Med detta inlägg, som är årets sista, vill jag önskar dig
GOTT NYTT ÅR!


Dagens citat:

"Oavsett hur stor och stygg du är – när en tvååring räcker dig en leksakstelefon, då svarar du."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Hallands egen bokmässa

Lördagen den 29 november i år gick Hallands egen bokmässa av stapeln på stadsbiblioteket i Halmstad och det var inget som jag ville missa! Tråkigt nog hade jag inte tid att stanna där under hela bokmässan, men jag lyssnade på några författare som talade och gick även runt bland bokborden en liten stund efteråt.
 
 
Peter Adler inledde det hela med ett kort framförande.
 
 
Jag är fortfarande en motståndare till "hen" (inte mot begreppet som sådant, utan för att det just heter "hen"), men jag får erkänna att det var intressant att lyssna till när Jesper Lundqvist (som skrivit de uppmärksammade barnböckerna om Kivi där han använder ordet "hen") berättade om böckerna och uppmärksamheten som han fick. Efter att ha hört honom läsa ett utdrag ur Kivi och monsterhunden, blev jag sugen på att kika på de här böckerna - de verkar onekligen roliga.
 
 
Jag tror inte att jag hade hört talas om Annika Bengtsson innan jag såg henne på scenen, men hon fick mig att bli nyfiken på böckerna som hon har skrivit och efteråt tillät älsklingen mig att välja ut några av hennes böcker, som han gav mig som tidig julklapp. :-) Jag valde Kråkprinsessan (det var främst bakgrundsberättelsen till hur Annika Bengtsson kom på historien som väckte min nyfikenhet), Snökupan och Sorgbägare. Jag frågade henne om hon hade lust att signera böckerna, vilket hon gjorde. Så snart jag har läst ut dem, tänker jag ta mig tid att återkoppla till Annika. :-)
 
Jag tycker att det är roligt med den här typen av regionala bokmässor, eftersom man får tips på ny läsning (och kanske även tips på böcker som utspelar sig i närmiljön) och nya författare, men jag får också inspiration till mitt eget skrivande.
 
Nästa år planeras bokmässan att hållas på biblioteket i Varberg och förhoppningsvis har jag möjlighet att vara där. :-) Kanske ses vi då?


Dagens citat:

"Jordytan är mjuk och mottaglig för människans fotavtryck; på samma sätt förhåller det sig med de stigar som tankarna beträder."
(Henry David Thoreau)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Adonis (Amalia Vilde)

" 'Det är varmt. Det är viktigt att dricka', sa han och lutade flaskan mot hennes mun.

De mörka ögonen borrade sig in i hennes när han lät vattnet rinna. Lite hamnade i munnen, det mesta bredvid. Rännilarna av vatten lämnade ett spår av gåshud efter sig när det rann ner mellan brösten och över magen, för att via midjan försvinna in i handduken under stjärten. Det svala vattnet på den heta huden fick henne att glömma bort att svälja.

'Duktig flicka', sa han när flaskan var tom."
 
 
Det som Amalia Vilde levererar i sin erotiska novell Adonis har den hetta och det levande språk som jag saknade i Femtio nyanser-serien. Redan från första ordet fångar Vilde mig med sitt målande språk och innan jag vet ordet av är novellen utläst. Fast den var lagom lång/kort (beroende på hur man vill se det) och jag kände mig nöjd när jag var klar. Ett stort plus till den överraskande vändningen i slutet som fick mig att köpa de delar som tycktes en smula overkliga (exempelvis deras första möte).
 
Tummen upp för Amalia Vilde! Jag ser fram emot att läsa mer av henne.
 
Det här e-novellsexemplaret har jag läst i Mofibos app.
 


Dagens citat:

"Vårda varje ögonblick och du vårdar allt."
(Buddha)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Chokladtryfflar med pepparkakssmak

Lagom till första advent hittade jag det här raw-receptet på chokladtryfflar som smakar pepparkaka och valde att testa på det.
 
 
 
Jag glömde räkna hur många dadlar det ska vara i (så man slipper mäta upp till 3 dl varje gång), men ska försöka komma ihåg det till nästa gång. Istället för att köpa en färdigblandad påse/burk med pepparkakskrydda, rörde jag ihop egen genom att blanda lika delar kanel, malen nejlika och ingefära (samma kryddblandning som jag har i min pepparkaksdeg).
 
Resultatet blev väldigt goda chokladtryfflar som passar utmärkt så här i jul- och nyårstider. Dessa kommer jag garanterat göra fler gånger (det går snabbt och de är enkla att göra!) och jag kommer kunna äta dem med gott samvete, i och med att det inte finns något vitt socker i dem. ;-)


Dagens citat:

"Medvetenhet är den viktigaste ingrediensen för förändring."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Fult att ta saken i egna händer?

Något annat som jag reagerade på när jag lyssnade på första avsnittet av deckarpodden, var att Sofie och Emelie nämnde att det anses vara fult att ge ut böcker på eget förlag.
 
Min första spontana tanke var "Varför då?", men samtidigt kan jag på sätt och vis förstå folks negativa inställning. Att ge ut på eget förlag kan innebära att man kanske inte har lika grundlig korrekturgenomgång och liknande som man har på de större och mer erkända förlagen. Att få en bok utgiven på något av de stora förlagen kan också ses som ett slags kvalitetsmärke - att man lyckats ta sig igenom det pyttelilla nålsögat som finns inom branschen.
 
 
Själv tycker jag att det är modigt att våga starta ett eget förlag och tro på det man skriver. Bara för att ett av de erkända förlagen inte vill ge ut det man skrivit, innebär det inte att man har skrivit något dåligt. Alla tycker helt enkelt olika.
 
För min del spelar förlaget som gett ut boken ingen roll när jag väljer bok att läsa. Till syvende och sist är det trots allt innehållet som är viktigast. Inte vilket förlag som gett ut boken.


Dagens citat:

"Lär dig att säga ”Nej” till det bra, så att du kan säga ”Ja” till det bästa."
(John Maxwell)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Korsning mellan tåg och buss samt en annorlunda kristallkrona

I slutet av november åkte jag och min vän Cherry ned till Malmö för att träffa vår vän Hanan och under det "dygnet" gjorde jag två upptäckter.
 
Den första ägde rum på centralstationen i Malmö när jag och Hanan väntade på att Cherrys tåg skulle anlända. Nu minns jag inte exakt var på stationen de finns (kan tänkas att det var vid Burger King?), men vi någon servering har de "kristallkronor" i taket. För att vara ärlig tänkte jag först inte mycket mer på det. Inte förrän Hanan påpekade att det var något annorlunda med dem. Då såg jag noggrannare på dem och upptäckte detta:
 
Det är svårt att se på bilderna, men "kristallerna" består av bestick.
 
Jag får erkänna att det var påhittigt. :-) Och rätt snyggt också, om jag får vara ärlig.
 
Nästa upptäckt var busslinje 5. Tydligen ser de nuförtiden ut så här:
 
 
Det är bussar, men precis som tåg kan de köras i båda riktningarna. Dock vet jag inte riktigt om bussar har samma behov av den egenskapen, men visst. Ganska smart.
 
Jag upptäcker alltid något nytt varje gång jag besöker Malmö. Undrar vad de ska hitta på härnäst ...


Dagens citat:

"Det enda sättet att leva är att acceptera varje minut som ett mirakel som inte kan upprepas."
(Jack Kornfield)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

En bit av mitt hjärta (Peter Robinson)

Uppläsare: Tomas Bolme
 
"Rockfestivalen i Brimleigh Woods sommaren 1969 är årets absoluta höjdpunkt. Biljettförsäljningen slår rekord, massor med kända artister finns på plats och stämningen är på topp. Men slutet blir desto mörkare: i en sovsäck hittas den unga Linda Lofthouse brutalt knivhuggen till döds. Kommissarie Stanley Chadwick får i uppgift att utreda mordet. Han har själv en dotter i samma ålder och han blir närmast besatt av att hitta den skyldige. Trots folks ovilja att vittna och knapphändiga bevis lyckas han till slut gripa en man som döms för brottet. Tjugofem år senare undersöker kriminalkommissarie Alan Banks mordet på en musikjournalist. Anteckningar avslöjar att han höll på med en artikelserie om ett av banden som spelade i Brimleigh Woods. Och snart blir kopplingarna till fallet Linda Lofthouse alltmer tydliga. Var det när allt kommer omkring inte rätt gärningsman man hittade den där gången? Och i så fall: går det fortfarande omkring någon därute, beredd att till varje pris tysta den som är sanningen på spåret?"
 
 
 
Efter att ha läst Wallander-serien huller om buller, sade jag att jag aldrig skulle göra så igen - från och med då skulle jag alltid läsa serier i ordning. Fast nu har jag gjort det igen. Jag kastade mig in i Peter Robinsons serie om Alan Banks genom att börja lyssna på En bit av mitt hjärta. Dock gjorde det inte så mycket, eftersom Peter Robinson kastade ut tillräckligt med information så att nybörjare (som jag) ändå kunde hänga med.
 
Det var intressant att få följa de två parallella historierna som sedan knöts ihop, men dessvärre tyckte jag att berättelsen ändå var ganska tråkig. Även om lösningen på mordmysterierna var ett plus, var det inte tillräckligt. Jag engagerades inte så mycket. Dock har jag svårt att sätta fingret på exakt vad som saknades. Kanske var jag bara på fel humör när jag lyssnade på boken, eller så var den helt enkelt inget för mig. Fördelen var dock att Alan Banks inte var någon försupen kriminalkommissarie! Sådana finns det redan gott om så det räcker och blir över.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lånat på Halmstads bibliotek.


Dagens citat:

"Människan har blivit till sina verktygs verktyg."
(Henry David Thoreau)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 24: Vilken är din bästa egenskap?

Min bästa egenskap ..? Jag försöker alltid att tänka på andra så mycket som möjligt och hjälpa dem så gott jag kan (om jag har möjlighet till det). Dock vet jag inte hur väl jag lyckas - det antar jag att bara andra kan svara på.
 
 
Detta korta inlägg får avsluta min julkalender. Jag önskar dig en riktigt GOD JUL!


Dagens citat:

"Var inte så hård mot dig själv. Utan vänlighet mot oss själva kan vi inte älska världen."
(Buddha)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 23: Nämn en komplimang som du ofta får

Jag var på väg att säga att jag inte får särskilt många komplimanger, men det vore ju lögn. Inte för att det är många som ger mig sådana (för det är det verkligen inte!), men så gott som dagligen får jag höra från älsklingen att jag är vacker. :-)
 
 
Därför vill jag påstå att det är en komplimang som jag ofta får, även om den kommer från samma person. Men just det gör inget, för jag har ju ingen anledning att vara vacker för någon annan än älsklingen! Så länge han tycker om det han ser är jag nöjd. :-)
 
Jag är tacksam för att han inte bara pekar på något enskilt, utan ser till helhetsbilden. :-) Då är risken inte lika stor att man får en skev uppfattning om sig själv och dessutom är det alltihop som gör mig till den jag är - både invändigt och utvändigt.


Dagens citat:

"Förenkla, förenkla."
(Henry David Thoreau)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 22: Berätta om en person som du beundrar

Jag väljer att tolka påståendet på två sätt: en namngiven person resp. icke namngiven. Du kommer snart förstå vad jag menar.
 
Jag beundrar älsklingen för den person han är. Visst kan han, precis som jag, ha humör men han har stort tålamod och står ut med så mycket. Allt som oftast försöker han hålla mig ovanför vattenytan genom att hitta sätt för att göra mig glad. Han vill mitt bästa och jag vet att han finns här för mig om jag behöver någon att luta mig mot. Det var modigt av honom att våga säga upp sig för att satsa på en utbildning som intresserar honom och som kan gagna oss i framtiden. Varje dag kämpar han och gör sitt bästa.
 
 
 
Jag beundrar personer som vågar säga ifrån och stå upp för varandra. Som erbjuder en hjälpande hand (eller två) till de som behöver det - vare sig det är nära och kära eller främlingar. Som tar sig tid att finnas där för andra.
 
Jag beundrar de som kämpar för sådant de tror på och inte ger sig vid "första bästa" nederlag. Som har modet och kraften att förverkliga sina drömmar.


Dagens citat:

"Jag försöker behandla alla jag möter som gamla vänner."
(Dalai lama)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 21: Berätta om en novell som du har skrivit

För några år sedan gick det ett TV-program som hette Urban legends och handlade om myter. Det fanns två eller tre så kallade huvudmyter i varje avsnitt som de presenterade och i slutet av avsnittet avslöjade de om myterna var sanna (det vill säga om det faktiskt hänt) eller falska. Mellan dessa huvudmyter presenterade de mindre/kortare myter, där svaret kom direkt efter myten.
 
Jag fastnade för en av huvudmyterna i ett avsnitt och inspirerades till att skriva novellen Gissa vem. Den handlar om en kvinna som är säker på att hennes man är otrogen. Hon ser sin chans att kunna ta honom på bar gärning när de båda bjuds till en maskeradfest.
 
Jag deltog med novellen i Kapitel1:s tävling Månadens novell i november 2014 och den finns även att läsa på min hemsida.


Dagens citat:

"En känsla av överlägsenhet är ett tecken på misslyckande."
(Yoshida Kenkō)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 20: Berätta om ett låtrelaterat minne

Varför nöja sig med ett, när det finns flera att välja bland? ;-)
 
Lena Ph:s Det gör ont tar mig tillbaka till lördagen då hon vann svenska Melodifestivalen. Den dagen tillbringade jag, min konfirmationsgrupp och flera andra konfirmandsgrupper i Lund. Vad det var för dag minns jag inte, men någon speciell kyrkdag var det. Vi var bland annat på Katedralskolan och lyssnade på olika föredrag. På kvällen var det konsert i Allhelgonakyrkan, så vi traskade dit i ösregnet. Dock tyckte vår präst Caroline att konserten var rena rama skräpet, så vi lämnade kyrkan och promenerade tillbaka till Domkyrkan. När vi kom dit hörde vi musik bakom kyrkan och gick nyfiket dit. I AF-borgen (fast på den tiden visste jag inte att det hette AF-borgen) spexade några studenter och dansade till de olika Melodifestivallåtarna. Sedan åkte vi hem med buss igen. Väl hemma kunde min syster knappt hålla sig från att avslöja vem som hade vunnit, eftersom hon visste att jag gärna ville att just Det gör ont eller Linda Bengtzings Alla flickor skulle vinna.
 
 
Varje gång jag hör Martin Stenmarcks Sommarbarn och Praktikant-Malins version av All of me, tänker jag tillbaka på min och älsklingens lilla bilsemester från i somras och vårt äventyr. Det är ju inte varje dag som man nästan blir träffad av blixten uppe på fjället ... Förutom just den händelsen, var det mysigt att få dessa dagar med honom och slippa alla måsten och allt ansvar för en gång skull. Hade det inte varit för mina föräldrar hade vi inte kunnat genomföra den resan, så jag är väldigt tacksam över att de ställde upp.
 


Dagens citat:

"Världen kan endast förändras inifrån."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 19: Berätta om en plats du absolut vill besöka innan du dör

"absolut vill" låter så ... tvunget och har en släng av "högsta önskan" i sig. Så starka känslor för en plats har jag inte, men däremot skulle jag gärna vilja besöka Frankrike och i första hand Paris. Jag har aldrig varit där och under de sex år då jag pluggade franska i skolan, byggdes ett intresse upp för detta land.
 
Utsikten från planet på väg till Rom sommaren 2011!
 
Det hade som sagt varit kul att besöka Frankrike/Paris, men det gör inget om det inte blir så. :-) Jag är nöjd ändå. Vi åkte ju till Rom på vår bröllopsresa och på gymnasiet åkte min klass till Bryssel. :-) Och det är ju inte fy skam!


Dagens citat:

"Misslyckande är inte rätt ord. All kreativ utveckling handlar om att upptäcka vad som inte fungerar."
(Harold Kroto)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 18: Berätta om någon du saknar

Nu tänker jag vara rebellisk igen och ta flera exempel.
 
Först och främst saknar jag husdjuren som jag haft genom åren. Samtliga kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Exempelvis labradorblandrastiken som mina föräldrar köpte av en granne när denne tröttnade på hunden. Till en början var hon områdets ilsknaste hund, men efter att hon kom till min familj fanns det ingen snällare hund än henne. :-) Jag kommer alltid med glädje minnas de picknickutflykter vi gjorde med min syster. Vi fyllde en tom 2-liters-glasslåda i plast med vatten till hunden och köpte en chipspåse som vi alla tre delade på. *myser vid minnet* Och den vita undulaten som min familj hade innan vi köpte älskade Jocke. Han älskade att springa runt i dockhuset som jag och syrran hade i vårt rum och han använde flitigt dess trappor. Även de djur som jag inte har nämnt saknar jag djupt och jag vårdar minnena som jag har kvar.
 
 
Jag saknar mina vänner Cherry och Hanan och vår tid i Malmö - då vi umgicks flitigt. Även om vi fortfarande har kontakt och träffas då och då, saknar jag att kunna träffa dem så som vi en gång gjorde. Fast jag klagar inte - jag har åtminstone kvar dem i mitt liv.


Dagens citat:

"Den mörkaste timmen kommer innan den strålande gryningen."
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 17: Är du morgon- eller kvällsmänniska?

För att vara ärlig tror jag inte att jag är något av det, fast om jag måste välja lutar jag nog mest åt att vara kvällsmänniska.
 
Trots att jag - under min studietid i Stockholm och sedan under mitt år på hyresnämnden - har fått gå upp relativt tidigt under de senaste åren, är jag ingen morgonmänniska. Jag avskyr att behöva gå upp tidigt! Det tar ganska lång tid för mig att vakna till och komma igång. För även om jag tekniskt sett är vaken och går omkring, är tankeverksamheten fortfarande en aning luddig och det är först framåt nio-, tio-tiden som jag på allvar vaknar. Oavsett hur tidigt jag än lägger mig kvällen innan, är jag väääldigt trött morgonen därpå.
 
 
Vad kännetecknar en kvällsmänniska? Var går gränsen för att vara en nattmänniska? Tråkigt nog brukar jag för det mesta vara trött på kvällen när jag kommer hem från jobbet, så vanligtvis brukar jag inte orka göra särskilt mycket och jag blir sömnig ganska tidigt. Fast om man jämför, fungerar jag bättre på kvällen än på morgonen. :-)


Dagens citat:

"Minnet är vilseledande, eftersom det färgas av dagens händelser."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 16: Berätta om en av dina favoritfilmer

Oj ... Bara en? Vilken har jag inte tjatat om tidigare? *tänker så det knakar* Jag antar att det får bli 10 orsaker att hata dig.
 
Ja, den är ganska barnslig och humorn ligger väl på lite låg nivå. Men ändå var det något som fick mig att fastna första gången som jag såg den för ganska många år sedan. Förhållandet mellan Kat och Patrick (som spelades av duktiga Heath Ledger) är ganska sött, även om det är förutsägbart.
 
Jag försöker komma på exakt vad det var som gjorde att jag fastnade för filmen från början, men jag kan inte komma på någon annan anledning än att den är mysig - ja, jag tycker det än idag. Mer än så vågar jag inte säga, eftersom jag inte vill avslöja för mycket ifall du inte har sett den.
 
Min favoritscen är antagligen den här (OBS! Varning för spoilers!):
 


Dagens citat:

"Du kan inte tvinga sinnet att slappna av. Låt det bara vara."
(Peter Russell)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 15: Berätta om en novell som du har läst

När jag deltog i Kapitel1:s novelltävling Månadens novell under juni-augusti, läste jag bland annat Marsipanhästs bidrag Trallalla! Jag är inte feminist, men ...
 
 
 
Redan titeln utlovar en satir och innehållet gör en inte besviken. Jag hade svårt att hålla mig för skratt när jag läste den. Antagligen är det en novell som upprör, men jag tycker att den på ett träffsäkert sätt visar det emellanåt orimliga i dagens feminismdebatt.
 
Eftersom jag tycker att novellen är mycket läsvärd, rekommenderar jag alla som vill att läsa den. Kanske kan den förgylla även din dag. :-)


Dagens citat:

"Det som en människa tänker om sig själv är det som bestämmer eller snarare ger en indikation om hennes öde."
(Henry David Thoreau)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 14: Om partnern i ditt liv skulle vara otrogen, vad skulle du göra då?

Det beror på hur situationen ser ut (hur pass "allvarlig" var otroheten?), så för mig går det inte att ge ett rakt svar.
 
Visst skulle det såra mig, men jag är inte främmande vid tanken på att kunna förlåta honom. Alla gör vi misstag ibland och kan förtjäna att få en ny chans.
 
 
 
 
Fast det är klart. Om det nu har funnits en anledning för älsklingen att vara med någon annan, är antagligen hans känslor inte lika starka för mig. Och om det är så, finns det då anledning att fortsätta jobba på vårt äktenskap? Å andra sidan är det faktiskt möjligt att ha starka känslor för flera personer samtidigt. Därför kan man inte på en gång säga att han inte längre älskar mig om han plötsligt skulle vara otrogen. För mig skulle det vara viktigt att gå till botten med denna otrohet.
 
Så, vad skulle jag ha gjort? Allt beror på situationen, men i första hand skulle jag nog försöka förlåta honom.


Dagens citat:

"Du kan inte kontrollera vad som händer i ditt liv, men du kan alltid kontrollera vad du tycker och gör med det som händer dig."
(Viktor Frankl)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 13: Lista dina favorittitlar 1-5

(Idén är hämtad från bloggen Den här berättelsen)
 
Jag kan faktiskt inte rangordna titlarna, så jag får helt enkelt välja fem stycken som jag tycker om.
 
Dödsängeln. Den väcker så många associationer, idéer och bilder. Samtidigt tycker jag att den har en poetisk klang.
 
Att slukas av mörker. Är det egenkärt av mig att tycka om den här titeln? Kanske lite, men jag gillar den dubbla innebörden och även denna titel rymmer så många tankar och känslor.
 
 
Stockholms undergång. Nej, det är inte bara för att huvudstaden går under som jag tycker om titeln, utan för att den väcker och framkallar spänning hos mig: hur kan en hel stad gå under? Varför?!
 
Det som inte växer är döende. Jag gillar titelns poetiska sida.
 
Falsk skönhet. Utan att kunna sätta fingret på varför, inbjuder titeln till funderingar. Även här kan jag ana att det ligger dubbel betydelse bakom.
 
Hoppsan, känns som om jag lyckades skrapa ihop ganska mörka titlar utan att tänka på det ...


Dagens citat:

"Att få det du vill ha är långt ifrån lika viktigt som att dela med dig av det du redan har."
(Tom Krause)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 12: Har du varit med i tidningen eller TV?

I samband med bokmässan i Halmstad den 29 november i år, blev jag utfrågad av en journalist från HallandsPosten och på måndagen kunde man läsa en del av vad jag sagt. Förutom det kan jag inte minnas att jag har varit med i tidningen.
 
Uppdatering: Kom just på att jag visst hamnade på bild i Hallands Nyheter i samband med att jag besökte Falkenbergs Pridefestival i somras. Hamnade också på deras hemsida ...
 
Jag var runt åtta år när jag nästan var med på TV. Det var Sydnytt som gjorde ett reportage om min klass angående välskrivning (eller "skrivstil" som vi brukade säga). Spänd satt jag framför TV:n på kvällen och såg på Sydnytt, men kunde till min besvikelse inte upptäcka mig. Det är möjligt att jag fick vara med på ett litet hörn i inslaget, men det är inget som man i så fall märkte av.
 
 
Vid ungefär samma tidpunkt (jag var åtta eller nio år) fick min klass vara med i en Skurt-film. Minns du den gröna lilla killen som hängde med Ingamay på TV3 och som syns i klippet ovan? Jag älskade Skurt när jag var liten och såg jämt på filmerna som vi hade hemma. Fast man kan väl säga att jag var en smula traumatiserad efter denna inspelning. Skurt skulle nämligen sitta bredvid mig under inspelningen och skriva i ett av mina redan färdigskrivna skrivhäften. Jag tyckte att han gott kunde ha fåt ett eget, men det hade väl skolan inte råd till *blink*. Det var med fasa som jag sedan såg hur Ingamay låg på golvet nedanför Skurts stol och hade sin hand instoppad i hans rumpa ...
 
När jag gick på högstadiet blev jag intervjuad av en Sydnytts-reporter när jag och min familja var på invigningen av Malmö-koggen, då min pappa tidigare hade jobbat. Dagen därpå kommenterade en av mina lärare detta, vilket jag tyckte var tämligen pinsamt.


Dagens citat:

"Lägg dig till med naturens tempo. Hennes hemlighet är tålamod."
(Ralph Waldo Emerson)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 11: Berätta om hur dina framtidsdrömmar ser ut

Oj ... Jag vet inte riktigt vad jag har för framtidsdrömmar nuförtiden, så jag behöver fundera lite ...
 
Först och främst: att få fortsätta att dela mitt liv med älsklingen. Det är min högsta önskan i livet. Jag skulle även vilja skaffa mig ett jobb som jag verkligen trivs med och mår bra av. Sist men inte minst, skulle jag vilja komma igång med mitt skrivande på allvar och att fortsätta skriva kontinuerligt.
 
Det här är ingen uttömmande lista, men det var i alla fall vad jag kunde komma på i skrivande stund. :-)


Dagens citat:

"Om du inte kan förklara det för en sexåring, förstår du det inte själv."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 10: När går gränsen vid otrohet?

Det här är ett mycket subjektivt ämne och jag vill inte påstå att det finns några rätt eller fel - alla får tycka som de vill. Fast jag ska försöka komma fram till var jag anser att gränsen går.
 
Instinktivt vill jag säga att när man är fysisk med en annan person, såsom kyssar och sex, är man otrogen. Kramar anser jag utgör ett undantag, för jag brukar krama mina vänner och inte vill jag påstå att jag är otrogen då. För mig är kramar något oskyldigt, fast givetvis beror det också helt och hållet på situationen. Vissa kramar är mer laddade än andra.
 
 
Fast räcker det? Nja, inte i mina ögon. Eller, visserligen är det tillräckligt, men i mina ögon kan man vara otrogen på annat sätt än bara fysiskt. Att flörta med någon annan behöver i sig inte vara något dumt (precis som de flesta kramar kan det vara oskyldigt). Dock kan jag tycka att när man medvetet flörtar med någon annan därför att man tycker om personen mer än som vän, då kan jag tycka att man åtminstone är farligt nära otrohet. Varför? För då anser jag att man inte är trogen sin partner. Om man är trogen sin partner behöver man inte flörta med andra.
 
I något program i P4 Halland i höstas, diskuterade de en bok och den fråga som boken väckte - kan man vara otrogen på nätet? I mina ögon? Ja, det kan man. Att tänka något är inte brottsligt, men så snart man i sin konversation på nätet uttrycker sin vilja att vara fysisk med den andra personen, då anser jag att man har passerat gränsen. Då har man ju tekniskt sätt varit otrogen - mentalt.
 
Men att endast tänka för sig själv eller känna är inte otrohet i mina ögon. Det är som sagt när man börjar göra någonting åt det som man i vart fall börjar närma sig gränsen.


Dagens citat:

"Var uppmärksam på din andning. Lägg märke till hur den tar uppmärksamheten bort från tänkandet och skapar utrymme."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 9: Berätta om hur en perfekt dag ser ut för dig.

Först och främst är det en dag då både jag och älsklingen är lediga och vi är även lediga dagen därpå (tänk: lördag). Vi har inga måsten som vi behöver göra under dagen eftersom vi redan utfört dem. Det enda vi behöver göra är att koppla av och göra det vi vill och känner för.
 
Sovmorgon är ett plus i kanten. Inte för länge, men ändå tillräckligt för att jag ska vara utvilad. När vi båda har vaknat, ligger vi kvar en stund och pratar och myser. Katterna får gärna göra oss sällskap, men inga brottningsmatcher är tillåtna!
 
Vad vi sedan gör under dagen spelar ingen större roll - det viktigaste är att vi är tillsammans. Vi lagar mat tillsammans och avnjuter den sedan i varandras sällskap. Kvällen tillbringar vi i soffan framför TV:n, där en bra film visas.
 
Viktigast av allt: under hela den här dagen är jag ångestfri och tänker inte alls på jobbet!


Dagens citat:

"Mycket väsen för ingenting."
(William Shakespeare)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 8: Berätta om något som du är beroende av.

Tidigare har jag berättat om den last som den dåvarande gruppjuristen på hyresnämnden lockade in mig i: chailatte. Vi (först jag och gruppjuristen, och sedan ytterligare två kollegor) började med något som blev till en vana, nämligen att gå till Espressohouse en bit bort när vi hade lunch. Det var trevligt. :-) Och gott!
 
Fast nu har jag faktiskt klarat mig några månader utan chailatte, så jag antar att jag har kommit över det. Vet inte om det är bra eller dåligt ... (Uppdatering: Nja, när jag var i Malmö i slutet av november lyckades jag få i mig två stycken chailatte.)
 
 
 
Då återstår mina, sedan flera år, två goda vänner: chips och pommes. Jag kan helt enkelt inte säga nej till dem! :-( Dock var "beroendet" värre när jag bodde hemma hos mina föräldrar eftersom älsklingen har lyckats få mig på "bättre" tankar, men om jag och älsklingen är ute och äter där det finns pommes på menyn, är risken/chansen (beroende på hur man ser det) stor att jag väljer någon rätt där man får pommes. I mataffären stannar jag alltid till vid chipsavdelningen och slänger längtansfulla blickar mot hyllorna. Om jag är och handlar själv är risken/chansen stor att någon påse får göra mig sällskap hem och sedan ligga och vänta i skåpet tills jag och älsklingen hugger in. Jag kan helt enkelt inte behärska mig!


Dagens citat:

"Ingen kan agera bortom sin nivå av medvetande."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 7: Vad är viktigt i ett förhållande?

Någon relationsexpert är jag knappast, men jag ska försöka belysa vad jag tycker är viktigt i mitt förhållande.
 
Lika barn leka bäst. Det som är annorlunda kan i och för sig vara spännande och lockande, men för mig är det en trygghet att ha åtminstone några gemensamma grunder att stå på. Förutom att jag och älsklingen har en del gemensamma intressen (djur, vara ute i naturen, spela spel m.m.), tänker vi lika i ganska mycket. Ibland är det som om vi läser varandras tankar.
 
Ett par undulater på Vallarna.
 
Respekt för varandra. Trots att man lever i ett förhållande med någon, har man fortfarande rätt till sitt eget liv. Jag har ingen rätt att tala om för älsklingen vad han får eller inte får göra, vem han får eller inte får umgås med etc. Man får kompromissa helt enkelt. Behöver jag egentligen säga mer?
 
Kärleken till varandra. Så länge man tycker om/älskar varandra, kan man klara av det allra mesta. Fast kärleken är inget som man kan ta för givet, utan den måste man se till att vårda på olika sätt.
 
Det är vad jag kan komma på på rak arm. Vad tycker du själv är viktigt?


Dagens citat:

"Vi alla, alla har något att ge."
(Antje Jackelén)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 6: Berätta om en av dina favoritlåtar

Jag tror att jag har berättat om samtliga favoritlåtar som jag har (eller åtminstone rätt många av dem), men för min del gör det inget om jag får prata om någon av dem igen. :-)
 
Michael Boltons Time, love and tenderness är en så himla mysig låt. Både texten och melodin är fina, men jag tror faktiskt att det var melodin som fångade mig först. Jag blir så glad och fylls av hopp när jag hör låten. För mig är det en bra låt att börja dagen med. Dock inte lika bra när man står och rakar benen - man kan inte låta bli att skutta i takt till musiken!
 
 
So you say that you can't go on
Love left you cryin'
And you say all your hope is gone
And what's the use in tryin'
What you need is to have some faith
Shake off those sad blues
Get yourself a new view

Oh, nothing is a sad as it seems, you know
'Cause someday you'll laugh at the heartache
Someday, you'll laugh at the pain
Somehow you'll get through the heartache
Somehow you can get through the rain

When love puts you through the fire
When love puts you through the test
Nothing cures a broken heart
Like time, love and tenderness
When you think your world is over
Baby just remember this
Nothing heals a broken heart
Like time, love and tenderness
Time, love and tenderness

I understand how you're feeling now
And what you've been through
But your world's gonna turn around
So baby don't you be blue
All it takes is a little time
To make it better
The hurt won't last forever

Oh, all the tears are gonna dry you know
'Cause someday you'll laugh at the heartache
Someday you'll laugh at the pain
You may be down on your luck
But baby that old lucks gonna change

When love puts you through the fire
When love puts you through the test
Nothing cures a broken heart
Like time, love and tenderness
When you think your world is over
Baby just remember this
Nothing heals a broken heart
Like time, love and tenderness
Time, love and tenderness

Baby, oh baby you just need some
You just need some
Time, love and tenderness

Time, love and tenderness
The hurt ain't gonna last forever
Time, love and tenderness
Time, love and tenderness


Dagens citat:

"Kärlek attraherar kärlek."
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 5: Berätta om någon du älskar

De första som jag kommer att tänka på är älsklingen och djuren vi har/haft. De är ljusen i mitt liv och skänker mig stor glädje och tröst. Jag vet inte var jag skulle ha varit idag utan dem.
 
Varje dag blir jag lika förvånad över att en så fin person som älsklingen älskar mig. Jag blir förvånad trots att vi nu har varit tillsammans i lite mer än sex år. Egentligen borde jag ha vant mig efter dessa år, men uppenbarligen har jag inte det.
 
 
Jag vet inte vad jag har gjort för att förtjäna att ha honom i mitt liv. Han finns alltid där för mig, även när han själv har det svårt och trots att jag emellanåt omedvetet skjuter honom ifrån mig. Han står kvar och finns där när jag behöver honom. Hur många har den turen att ha det så?
 
Jag kan inte tänka mig ett liv utan honom och har faktiskt svårt att komma ihåg hur det var innan han blev en del av mitt liv.
 
Jag kommer alltid älska honom. <3


Dagens citat:

"Ju mer kärlek du ger, desto mer kommer du att få."
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 4: Berätta om bloggarna du läser

I och med att jag följer så pass många bloggar, skulle det här bli ett väldigt långt inlägg om jag skulle redogöra för samtliga bloggar som jag följer. Därför väljer jag att berätta om de olika kategorierna och sedan presentera några bloggar ut varje.
 
Bok- och skrivbloggar är den kategori som dominerar och bland dessa följer jag bland annat Varbergsförfattaren Sofie Trinh Johansson samt den norrländska (och otroligt humoristiska) bloggen Nobelprisprojektet. Att läsa Sofie Trinh Johanssons inlägg om hennes arbete med sina manus, sporrar mig till att börja arbeta på allvar med mina egna små projekt och faktiskt slutföra dem någon gång! Dessutom dyker ett och annat bakningsinlägg eller annat trevligt upp, så man kan inte påstå att hon inte bjuder på variation! :-) Nu är visserligen nobelprisprojektet över, men blogginnehavaren slutar inte att läsa andra böcker eller skriva roliga inlägg för det! Om du vill få dig ett gott skratt och därmed förlänga livet, föreslår jag att du kikar in på hennes blogg.
 
Förutom böcker är bakning och matlagning två andra stora intressen som jag har och jag följer även några sådana bloggar, som exempelvis Bli min jäst, Mitt gröna kök och Litet kex. Pernilla på Bli min jäst har inspirerat mig så otroligt många gånger och hon gör förfärligt fina tårtor! Om jag ändå kunde göra lika fina som hon. Även Litet kex gör snygga tårtor som man avundas. Eftersom jag och älsklingen försöker baka nyttigt och laga nyttig mat, försöker jag få lite inspiration från Mitt gröna kök. I skrivande stund har jag ännu inte testat något av hennes recept, men det kommer. :-)
 
 
Andra intressanta bloggar är de handarbetsbloggar jag följer. Dessa är Mest virkat, Sveas punkt och Virka liten kaka. Vissa bloggar är mer aktiva än andra. Jag tror knappast att de behöver någon närmare presentation? Om du är intresserad av stickning och virkning borde du kika på dessa bloggar. :-) En vacker dag ska jag ta mig tid att börja sticka och virka igen. En vacker dag ...
 
Även lite juridik finns i mitt bloggföljarflöde och två av dessa är juridikbloggen samt min vän Hanans kriminologiblogg/-hemsida.
 
Utöver de ovannämnda bloggarna finns ett antal diverse bloggar som jag följer. Nedan kommer ett urval.
 
Johannes tar otroligt vackra foton, men dessvärre är han inte särskilt aktiv på sin blogg längre. Men jag fortsätter att vänta tålmodigt. :-) Tids nog får han tid till att uppdatera med vackra bilder.
 
Att jag under lång tid har följt Bodypalace har nog inte undgått dig. :-) Jag kan inte med ord visa min uppskattning och tacksamhet över den hjälp som jag fick från sidan när jag som mest behövde den för att bekämpa lite inre demoner. Vi är alla vackra - var och en på sitt sätt.
 
 
Varje gång jag ser att häliga Katten Jones har skrivit ett nytt inlägg blir jag glad och klickar alltid ivrigt upp inlägget. Fast de senaste gångerna som jag har försökt att kommentera hennes inlägg har det alltid strulat på ett eller annat sätt. Antingen försvinner mina kommentarer eller så bombaderas stackaren av samma kommentar flera gånger. :-( Men det hindrar inte mig från att fortsätta att följa henne. :-)
 
Ända sedan älsklingen introducerade mig för Bondmoran, har jag följt hennes humoristiska blogg. Vissa dagar ramlar jag nästan ned på golvet av att jag skrattar så mycket. Andra dagar är lugnare. Fast ett gott skratt kan man nästan garantera sig att få. :-)
 
Det är kul att spela brädspel, men det är inte alltid så lätt att hitta spel där endast två kan spela. Därför uppskattar jag älsklingens idé om att skriva om spel där två personer kan spela, för att underlätta för andra som, precis som vi, kanske inte alltid har fler personer att spela med. Hans blogg heter Spel för två, men på grund av studierna har han inte haft alltför mycket tid att lägga ned på bloggen. Förhoppningsvis kanske han inom en snar framtid kan börja uppdatera med trevliga spel igen. :-)
 
Vilka bloggar följer du? :-)


Dagens citat:

"Det finns en tid och plats för allting."
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 3: Berätta om vad som finns i din väska

Haha, vilken typisk kvinnofråga! Jag vet inte om du egentligen är intresserad av vad som finns i min handväska och om du inte är det, kan du hoppa över dagens inlägg.
 
 
Jag brukar alltid ha med mig min plånbok, mitt pass, mina solglasögon, minst ett paket näsdukar, minst en penna, en keps för regniga tillfällen samt mitt tjusiga etui där jag förvarar mina bindor. Till vardags slinker även en bok ned och om jag inte har fickor får mobilen och nycklarna också färdas i den.
 
Kort och gott: lite av varje.


Dagens citat:

"Varför måste vi leva i sådan brådska och i ett sådant förslösande av liv?"
(Henry David Thoreau)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 2: Berätta om hur du var när du var liten

Jag var först på väg att skriva att jag inte har förändrats - att jag är den jag alltid varit. Fast det vore lögn eftersom alla till viss del förändras. Tanken är ju att man ska mogna i takt med att man blir äldre. ;-)
 
Fram tills jag gick på mellanstadiet, var det inte länge som jag hade några hela byxor. Min påhittiga mamma konstruerade egna små lappar som hon sydde fast på mina byxor för att dölja de "snygga" hålen.
 
 
Hur som helst, som jag minns det var jag en glad och sprallig tjej som ganska ofta hittade på saker att utforska och bus att utföra. Exempelvis kände jag mig manad att med mina gummistövlar undersöka vattendjupet i en vattenpöl som bildats bakom vårt hyreshus i samband med ett kraftigt regnoväder. Jag var nog sju eller åtta år vid det tillfället.
 
Jag var (och är fortfarande) väldigt pratglad och emellanåt fick mina föräldrar be mig vara tyst. Dock lyckades jag tygla denna sida av mig under lektionerna och såg då till att vara tyst. Mitt viskande på gymnasiet förekom i så liten utsträckning (host, host), så jag låtsas inte om det. Dessutom vill jag inte påstå att jag var "liten" när jag gick på gymnasiet, så just den lilla biten hör ju egentligen inte hemma i det här inlägget. Det var bara en liten (?) parentes.


Dagens citat:

"Ingen akt av vänlighet, oavsett hur liten, är någonsin bortkastad."
(Aisopos)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lucka 1: Berätta om dig själv

Jag är en tjugofemårig ung kvinna som idag bor med maken (i bloggen kallad "älsklingen"), våra två vilda kattungar ("fåntratten" och "ninjan") och den lilla arga kaninen (i bloggen numera kallad "den lilla arga") i halländska Falkenberg. Ursprungligen kommer jag från Skåne (växte upp i Lunds förort: Malmö), men 2009 flyttade jag därifrån för att flytta ihop med älsklingen och bodde under åren 2009 - 2013 i Mälardalen (Åkers Styckebruk samt Köping) med älsklingen och djuren. Gifta har vi varit sedan 2011.
 
Jag tog studenten 2008 från Pauli Gymnasium (numera - återigen - Pauliskolan) i Malmö, där jag läste samhällsvetenskapliga programmet med juridisk inriktning. Det första gymnasieåret tillbringades på Öresundsgymnasiet, men på grund av byggandet av Citytunneln fick vi flytta till Pauliskolan, som då bytte namn till Pauli Gymnasium. 2010 - 2012 utbildade jag mig till paralegal (juridisk handläggare) i Stockholm och efter examen arbetade jag ungefär ett år på hyresnämnden som nämndsekreterare/protokollförare. Idag arbetar jag som sekreterare på en liten advokatbyrå i Varberg och har gjort det i lite mer än ett år nu.
 
 
Mina intressen är varierande, men några är i alla fall läsa, skriva, djur, matlagning, bakning, juridik och brädspel. Dock har jag under senaste tiden inte haft tid/ork/lust att förkovra mig rent juridiskt (trots att jag arbetar på byrå), men förhoppningsvis kan det snart bli ändring på det. :-) Skrivandet har jag börjat komma igång med igen, vilket känns skönt. Sedan jag lärde mig skriva har jag i princip alltid gjort det, men det var först på gymnasiet som jag kom igång på allvar med novellskrivandet och under den tiden spottade jag ur mig en kopiös mängd med korta noveller om allt och inget.
 
Med anledning av att jag själv mobbades i grundskolan, avskyr jag att när människor inte får vara med och försöker därför alltid - i den mån det går - att låta de som vill få vara med. Det var den tanken som bidrog till att jag och mina två vänner Cherry och Hanan fann varandra :-)
 
Finns det något mer du undrar över? :-)
 
Pst! Du glömmer inte bort min julkalender på min hemsida/skrivblogg? Varje dag publicerar jag en ny novell!


Dagens citat:

"Även om yttre omständigheter kan vara svåra, så är nyckeln till lycka hur vårt sinne svarar på dem."
(Jack Kornfield)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

RSS 2.0

PersonligtToppblogg.se

Personligt
webbhotell
Blogglista.se
Free Pencil 2 Cursors at www.totallyfreecursors.com


Jessicas grotta
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!