Den fanatiskt kontrollerande vanemänniskan inom mig

Som jag har berättat tidigare, har jag ett kontrollbehov av enorma mått. Det vet du som känner mig. Det gick så långt att jag i grundskolan och på gymnasiet gärna gjorde saker och ting själv, trots att det var grupparbeten. Vid dessa tillfällen berodde det i och för sig ofta på att de som var i min grupp, inte var de mest arbetsvilliga personerna och för att då vara säker på att allt blev (korrekt) gjort, gjorde jag det allra mesta själv.
 
Att vara en pendlare med kontrollbehov är ingen bra kombination. Inte alltid. I alla fall inte om man pendlar kollektivt. Jag kan exempelvis inte påverka olyckor som gör att tåg ställs in eller blir försenade. Visst kan man förebygga och biland åka lite tidigare hemifrån. Fast att alltid vara på jobbet klockan 7.00 när man börjar 8.00, är kanske inte det mest lockande. Framför allt inte om det betyder att man måste stiga upp runt 4.30 istället för 5.15 på morgonen ...
 
 
Det har sina för- och nackdelar med att vara vanemänniska. Största nackdelen (som jag ser det) är väl att man mycket sällan vågar testa på nya saker. Man fortsätter att springa runt i samma hamsterhjul, om och om igen.
 
Hur blir det då om man kombinerar dessa båda egenskaper? Tja, då blir resultatet exempelvis jag. Och vad är då jag? Jo, jag är en hel del (både positivt och negativt), men främst är jag en person som inte vågar använda blandningsfunktionen i min mp3.
 
Visst, skratta du, men det är sant! Inte för att jag inte har övervägt det, för visst har jag det. Men när jag väl ska göra handling utav tanken, vågar jag inte. Och om det av misstag skulle råka bli så ändå (vilket är tämligen lätt hänt med min mp3), får jag panik.
 
 
Anledningen är enkel. Jag behöver ha den kontrollen - att på förhand veta (på ett ungefär) när en viss låt kommer spelas. Det mest galna som jag klarar av är att ibland lägga till nya låtar. Dessutom trivs jag bra i mitt trygga hamsterhjul. Det okända skrämmer mig - att aldrig veta när en viss låt kommer spelas.
 
Just nu behöver jag kontrollen mer än någonsin. Jag har redan varit på väg att falla tillbaka i ett osunt kontrollbehov. Då är det bättre att känna att jag har kontroll över min musikspelare - hur banalt och konstigt det än kan tyckas vara. Då har jag i alla fall kontroll över något och med tanke på alternativet, är det här det bästa för mig.
 
Men kanske kommer jag en dag våga kasta mig ut i det okända och låta musiken spelas huller om buller. Kanske kommer jag en dag vara tillräckligt modig för det. Kanske. En. Dag.


Dagens citat:

"Om det är förnuftet som formar människan, så är det känslan som leder henne."
(Jean-Jacques Rousseau)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie