Daisypath Anniversary tickers

När allt runtomkring tystnar

När man loggar in på Bokcirklar.se och klickar sig till sin läshörna, får man varje gång ett förslag på vad man kan skriva om i sin läsdagbok. Ett sådant förslag är att man ska berätta om ett läsminne.
 
Jag har ett läsminne från när jag var cirka åtta år som jag minns tämligen tydligt. Vilken lektion vi hade minns jag dock inte. Om man nu hade några ordentliga lektioner när man går i andra klass ... Hur som helst, jag satt i alla fall och läste i en bok som jag för tillfället uppslukades av. I den stunden existerade inget annat förutom boken och dess innehåll.
 
 
Plötsligt ville en klasskompis ha min uppmärksamhet och drog mig tillbaka till verkligheten. På ett ögonblick steg ljudvolymen omkring mig från noll till hundra och läsmagin var bruten. Sorgen över det stack till i mig.
 
Efter den händelsen har jag alltid sett fram emot mina lässtunder - då jag helt och hållet uppslukas av läsningen.
 
Hur ser något av dina egna läsminnen ut?


Dagens citat:

"Oavsett hur ont det gör nu, kommer du en dag blicka tillbaka och inse att det förändrade ditt liv till det bättre."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

A walk to remember

Jag minns inte exakt hur gammal jag var (antingen gick jag på mellan- eller högstadiet) när jag och min syster satt framför TV:n och bläddrade mellan olika kanaler, tills vi kom till SVT1 eller SVT2. Där visades en film och eftersom vi inte hade något bättre för oss att göra, valde vi att se den. Det visade sig sedan bli en av mina favoritfilmer - A walk to remember.
 
"Landon Carter tillhör kärnan av det coola gänget på skolan. Folk ser upp till honom, inte bara för hans häftiga bil och tuffa stil, utan för att han själv vet att han är ball. När grupptrycket i gänget leder till en svår olycka händer dock saker som inte var planerade. Helt plötsligt uppenbarar sig en tjej som visserligen alltid gått i Landons klass men som ingen brytt sig om och speciellt inte Landon. Hon ser något i honom som varken han själv eller andra har upptäckt ..."
 
 
Förvisso är den både naiv och till viss del förutsägbar - sådant som jag egentligen ogillar med både filmer och böcker. Fast det finns också värme och den berör. Filmens handling har fått mig att börja gråta några gånger.
 
OBS! Varning för eventuell spoiler! Under bröllopet läses en vacker "dikt" om kärlek upp. Jag fastnade genast för den och skrev till och med upp texten i mitt skrivblock.
 
Inför att vi skulle gifta oss, åkte vi upp till Mora och träffade vår vigselpräst. Vi gick igenom ceremonin - vad som skulle sägas, läsas upp etc. Han visade oss några alternativ på texter som någon av gästerna kunde läsa upp och där var den! Texten från A walk to remember. Jag ville väldigt gärna ha den och älsklingen gick med på det. På något barnsligt sätt kändes det som om en cirkel var sluten. :-)


Dagens citat:

"Bara för att du kan, betyder inte att du borde."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Alla samlar vi på något

Som du säkert har förstått har det kommit sig att jag samlar på bibliotekslånekort. Det blir lätt så när man tämligen ofta flyttar mellan olika kommuner. Vissa lånekort har snyggare design än andra. Hittills ser min samling ut så här:
 
Det äldsta av mina lånekort. Fast just det här kortet är ändå ganska ungt. När jag var cirka 16 år, fick jag byta ut det lånekort som jag hade haft sedan jag var 7 år, eftersom jag från och med 16 års ålder behövde ett "vuxen-kort".
 
Japp, jag kan fortfarande låna på Lunds universitetsbibliotek. Såvida man inte måste vara student, för i så fall är det här kortet oanvändbart för närvarande ...
 
Jag gillar färgen! Dock användes det inte särskilt mycket. Lånade endast några enstaka kursböcker när jag pluggade distans en termin.
 
Och med detta kort kan jag låna på Stockholms olika bibliotek! Nej, vänta nu här ... Oj då, råkade visst ta fel kort. Här är det rätta:
 
Undrar vilket som kom först ... Jag menar, vem som "inspirerades" av vem.
 
Har inte riktigt bestämt mig, men jag tror nog att detta är det snyggaste av mina lånekort.
 
Det enda av mina kort som hittills är oanvänt! Makalöst. Det får jag nog råda bot på ...
 
Inte särskilt upphetsande design, men den används flitigt!
 
Lite smågulligt kort, om jag får säga vad jag tycker (vilket jag naturligtvis får!). Det här är det yngsta av alla mina lånekort, men även den används ganska flitigt.
 
Vilka lånekort har du? Hur ser de ut? Finns det något som du själv samlar på? :-)


Dagens citat:

"En sak i taget, allt har sin plats. En sak i taget, allt har sin tid."
(Jocke Berg)


Ha det så bra!
Samlingskramar
Jessie

Jagad av lögnen (Nora Roberts)

Uppläsare: Anna Maria Käll
 
"Hon älskar att leva nära faran, att utsätta sig för farliga risker är att leva som mest intensivt enligt Rowan. Men för ett år sedan övergick faran till ond bråd död. Hennes partner Jim dog under en skogsbrand som de tillsammans skulle släcka.

Så snart Rowan blev vuxen har hon varit brandman. Hon bekämpar skogsbränder i de farliga bergskedjorna i Montana. Kanske inte ett sådant konstigt val. Hon har alltid varit sin pappas dotter, de två har levt ensamma och han är traktens brandchef. Men nu sörjer hon sin partner och gode vän Jims död. Hon plågas av insikten att hon kanske hade kunnat rädda honom. Det blir inte bättre av att någon i hennes närhet anser att Rowan är skyldig till Jims död, en person som inget hellre vill än att hämnas?"
 
 
 
Det är inget bra tecken när jag redan från början fylls av irritation. Varför måste huvudkaraktärerna alltid vara så himla snygga och perfekta? Varför måste Nora Roberts alltid skriva efter samma mönster?! Dock lyckades jag lägga band på irritationen och fortsatte att lyssna på Jagad av lögnen.
 
Om man bortser från de vanliga bristerna (förutsägbarheten m.m.), var det här faktiskt en av Nora Roberts sämre böcker. Jag trodde att det här skulle bli något liknande som Mördande hetta, men dessvärre inte. "Inledningen" där karaktärerna presenteras var alldeles för lång och tråkig. Den här gången har Roberts fokuserat för mycket på Rowans och Gullivers attraktion till och katt-och-råtta-lek med varandra, än på spänningen och brotten - det som annars brukar vara de bästa inslagen i hennes böcker. När brotten väl begår känns de platta och tråkiga. Ingen spänning så långt ögat (eller, i mitt fall var det örat) kunde nå. Vem som ligger bakom allt är väldigt lätt att lista ut, vilket jag också gjorde ganska snart (även om jag trodde att motivet delvis var ett annat).
 
Nej, det här var ett bottennapp. Bättre kan du, Roberts!
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lånat på Varbergs bibliotek.


Dagens citat:

"Utför varje handling i ditt liv som om det vore din sista"
(Marcus Aurelius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nämn en TV-serie som ... Del 7

7. Nämn en TV-serie som du brukar nynna introsången till.
 

Det beror faktiskt på. När jag såg på Förhäxad hände det att jag nynnade till den introsången. Samma sak med Buffy och Angel.
 
Fast vid närmare eftertanke finns det en introsång som jag nynnar oftare till - introsången till Veronica Mars. Låten heter We used to be friends och framförs av The Dandy Warhols. Jag fastnade för den så pass mycket att jag fixade ned den till min mp3 när jag nyligen hade börjat se serien.
 
 
A long time ago, we used to be friends
But I haven't thought of you lately at all
If ever again a greeting I send to you,
Short and sweet to the soul I intend.

A, ah-ahh-ahh-ahh
A, ah-ahh-ahh-ahh
A, ah-ahh-ahh-ahh
A, ah-ahh-ahh-ahh

Come on now, honey,
Bring it on, bring it on, yeah.
Just remember me when you're good to go
Come on now, sugar,
Bring it on, bring it on, yeah.
Just remember me when.

It's something I said, or someone I know.
Or you called me up, maybe I wasn't home.
Now everybody needs some time,
And everybody knows
The rest of it's fine
And everybody knows that.

Come on now, sugar,
Bring it on, bring it on, yeah.
Just remember me when you're good to go
Come on now, honey,
Bring it on, bring it on, yeah.
Just remember me when.

We used to be friends.A long time ago
We used to be friends.A long time ago
We used to be friends.A long time ago
We used to be friends, hey hey.

A, ah-ahh-ahh-ahh
A, ah-ahh-ahh-ahh
A, ah-ahh-ahh-ahh
A, ah-ahh-ahh-ahh

A long time ago, we used to be friends
But I haven't thought of you lately at all
If ever again, a greeting I send to you,
Short and sweet to the soul I intend.

We used to be friends.A long time ago
We used to be friends.A long time ago
We used to be friends.A long time ago
We used to be friends,
A, ah-ahh-ahh-ahh
A, ah-ahh-ahh-ahh
A, ah-ahh-ahh-ahh
A, ah-ahh-ahh-ahh
 


Dagens citat:

"Du kan inte påbörja nästa kapitel i ditt liv om du fortsätter att läsa om det förra."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Att förlora

De närstående som jag har förlorat har varit husdjur som jag haft genom åren. Och min morfar. Fast jag var för liten för att riktigt minnas honom. Men jag har ett minne av honom som jag minns tydligt och med värme. Jag skulle nog ha tyckt om honom om jag fått chans att lära känna honom :-) Hur som helst, att mista ett husdjur är lika hemskt varje gång - hjärtat slits ur kroppen och krossas. Man förlorar en del av sig själv.
 
När jag skulle logga in på bloggen en dag, ögnade jag igenom de inlägg som finns på Blogg.se:s "framsida" och fastnade för ett inlägg som enligt ingressen handlade om när en tjej och hennes pappa var med om en båtolycka och där pappan drunknade. Vad som egentligen fick mig att klicka mig in till det inlägget kan jag inte svara på. Jag skyller på (och förbannar) min ständiga nyfikenhet. Om jag inte var säker på det innan, är jag rätt säker nu - jag måste tycka om att plåga mig själv i och med att jag ger mig i kast med att läsa en text trots att jag redan i förväg känner till den hemska utgången. Till en början gick det bra, men när jag hade kommit ungefär halvvägs rann tårarna för fullt nedför mina kinder. Om du själv vill läsa inlägget, hittar du det här.
 
 
Det där med att känna skuld över saker man inte gjorde eller sade (eller tvärtom: sådant man faktiskt gjorde och sade) känner jag mycket väl igen. Både när det gäller Jocke och vår honkatt, finns det saker som jag ångrar att jag inte gjorde annorlunda. Fast gjort är gjort och det går inte att skruva tillbaka tiden och ändra på det. Jag får helt enkelt försöka leva med det.
 
Min mamma tillät aldrig mig och min syster att gå och lägga oss om vi var ovänner med varandra. Hon tvingade oss alltid att bli sams innan, med motiveringen att man aldrig vet vad som händer under natten - man vaknar kanske aldrig upp igen. Då tyckte jag att hon var löjlig. Vad skulle kunna hända? Nu när jag är äldre (och förståndigare?) inser jag att hon hade en poäng. Man vet aldrig vad som kan hända och att någon av de som bråkat ska behöva gå och ångra sig över sådan man gjorde eller sade, är bara onödigt.
 
Jag försöker att tillämpa detta i min tillvaro - att inte ta något för givet. Än så länge är älsklingen bättre på det än mig, men jag jobbar på det. :-) trots att jag vet att älsklingen vet att jag älskar honom, är det ändå bättre att faktiskt säga och visa honom det så ofta jag kan. Om det skulle hända honom något (peppar, peppar, ta i trä), skulle jag kanske ångra att jag inte gjorde det oftare och det är bara onödigt.


Dagens citat:

"Kärleken är nyckeln till livet. Du har den nyckeln inom dig."
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Förlorande kramar
Jessie

Den knasiga kaninen

Att vår lilla treåriga kaninhona är knasig, har vi vetat sedan vi köpte henne. Vissa beteenden kan skyllas på att det beror på att hon är en hermelin (med kaninnormallånga öron = lite för långa öron för en hermelin), exempelvis hennes tjurighet eller det att hon försöker ha ihjäl alla filtar hon ser (= lite aggressivare än andra kaniner). Andra beteenden går dock inte att skylla på något annat än att hon är ... knasig.
 
Vad jag tänker på är att hon emellanåt proppar sitt hus fullt med spån - så fullt att hon inte får plats själv. När jag sedan försöker ta ut spånet, blir hon arg och gör utfall (i syfte att skrämma bort mig).
 
 
Å andra sidan behöver det inte nödvändigtvis vara ett tecken på knasighet. Det är möjligt att det beror på att hon är skendräktig vid dessa tillfällen. När min hund var skendräktig, gick hon omkring och gnällde och tog hand om vissa utvalda pipleksaker (som såg ut som hundar) - under dessa perioder fick de vara hennes påhittade valpar. Om man rörde vid dem, blev hon väldigt orolig och gnällde ännu mer.
 
Kanske är den lilla arga (vår lilla fröken Skutt) inte så knasig som vi tror. Bara lite. Ungefär som jag själv. ;-) Att jag är komplett galen är en hemlighet mellan dig och mig.


Dagens citat:

"Inget problem kan lösas med samma nivå av medvetenhet som skapade det."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nämn en TV-serie som ... Del 6

6. Nämn en TV-serie som du gillar, men som ingen annan tycker om.
 

Ojdå ... Jag kan nog inte komma på en sådan serie. Däremot hade jag kunnat räkna upp ett antal enskilda skådespelare, men inte serier. Fast om jag är tvungen att säga en serie, får det bli Dawson's creek. Fast det är bara för att jag inte känner till någon annan som gillar den serien. Ingen i min bekantskapskrets i alla fall.
 
 
Åh, vad jag älskade Dawson's creek i tonåren - serien som utspelar sig i den lilla småstaden Capeside. Jösses, vilken dramatik! Fast så är det väl med tonåringar? :-) Jag såg väldigt många likheter mellan mig och Joey Potter (Katie Holmes karaktär), så det var bland annat hon som fick mig att fastna för serien. :-) Emellanåt kändes det som att jag satt och såg på mig själv. Har hela serien här hemma, så jag ser fram emot att kika på den så snart jag är klar med Veronica Mars (som jag i skrivande stund ser på).


Dagens citat:

"Tålamod är nyckeln till glädje."
(Jalal al-din Rumi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Vilken soppa ...

Nackdelen med att ta över efter någon annan som jobbat på arbetsplatsen i omkring 20 år - eller när man överhuvudtaget efterträder någon - är att det ibland kan bli rörigt. Personen man har efterträtt har kanske lagt upp saker på ett visst sätt och när man ska börja luska i det, förstår man ingenting. Och inte var det heller något som man tänkte på att fråga under den korta upplärningstiden som man hade.
 
På min arbetsplats finns det två typer av "klienthanteringssystem", så att säga. När det gäller ärenden från 2008 och framåt, har vi ett databasprogram i datorn och för alla ärenden innan dess, är det ett gammalt och hederligt kortsystem som gäller. Kortsystemet håller på att fasas ut efter hand som jag gallrar ut ärenden som blivit tio år, men än så länge har vi båda systemen.
 
Tidigare i år åtog sig min chef ett uppdrag som ombud för en pappa i ett ärende gällande barns boende. Motparten - det vill säga mamman - hade valt ett ombud i Falkenberg som hon på något ingift sätt var släkt med. Det är väl i och för sig inga problem, om det inte hade varit för en sak. Den byrån har tidigare (kanske för ett par år sedan?) haft vår klient som sin klient i ett brottmål och mammans ombud har själv haft med vår klient att göra när han var deras klient (dock var det en annan advokat på byrån som var förordnad som offentlig försvarare, men det spelar ingen roll). Därför förelåg/föreligger det jäv - mammans ombud kan med andra ord inte vara ombud mot   vår klient. Min chef underrättade motpartsombudet om detta och motparten fick således skaffa sig ett nytt ombud, vilket hon också gjorde.
 
Vårt kortsystem
 
I slutet av juni fick vi dels ett mail, dels ett telefonsamtal från det nya motpartsombudet, som glatt meddelade att min chef inte kan vara ombud mot motparten (mamman) eftersom min chef har företrätt henne tidigare ...
 
QUE?!    
 
Ja, man kan väl säga att jag blev paff. Jag hade nämligen inte stött på mammans kort och jag hade inte heller fått någon träff på henne i vår databas när jag gjorde jävskontroll. Fast motpartsombudets påstående stämde emellertid. Min chef var offentlig försvarare för mamman i ett mål som avslutades 2005. Dock finns inget kort i boxen, vilket det ska göra. Å andra sidan är det inte första gången som jag upptäckt att det saknas "klientkort", men det har jag sett först när jag har gallrat (det vill säga när kortet ändå ska plockas bort) och då spelar det ju ingen roll. Vem som emellertid får ta smällen i det här fallet, är nog rätt lätt att lista ut ...
 
Detta fick mig i alla fall att börja kolla i kortboxarna för klienter och motparter. Vid en närmare granskning upptäckte jag att det fanns kvar kort för utgallrade ärenden, motpartskort fanns i klientkortsboxen och kort för ärenden som jag inte alls kan hitta var de finns uppskrivna (finns nämligen två skrivböcker där alla "kort"-ärenden finns upptagna). En härlig blandning med andra ord ... Jippi ...


Dagens citat:

"Tillslut faller alla bitar på plats."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Till offer åt Molok (Åsa Larsson)

Till offer åt Molok är Åsa Larssons femte bok om åklagaren Rebecka Martinsson.
 
"Man skjuter en björn i byn Lainio. I björnmagen finner man en tumme från en människa. Några månader senare hittar man en kvinna mördad i sitt hem. Hon har blivit brutalt ihjälstucken med en grep. Kammaråklagare Rebecka Martinsson leder till en början förundersökningen, men blir bortkopplad från utredningen. På egen hand börjar hon forska i mordet på kvinnan och ett antal dödsfall som tidigare har avskrivits som olyckor. Det gäller att hitta sambandet innan fler faller offer."
 
Tyvärr har det gått några år sedan jag läste de andra böckerna i serien (tror att jag läste bok fyra 2009 eller 2010), så jag minns inte alla detaljer. Fast å andra sidan gör det ingenting, eftersom Åsa Larsson på ett smidigt sätt förklarar och friskar upp minnet när det behövs (även om det givetvis är en fördel om man har läst de andra böckerna).
 
 
 
Sidoberättelsen om lärarinnan Elina var ett kul, och även sorgligt, inslag. Jag satt hela tiden och försökte komma på vilka kopplingar till huvudberättelsen som fanns. Då Åsa Larsson tidigt och tydligt markerade när vilka delar av boken handlade om vad, var det inte svårt att hänga med. Jag gillade hur hon anpassade språket till denna sidoberättelse. I övrigt var språket lika enkelt och följsamt som vanligt.
 
Brist på spänning var det inte och till det bjuder Åsa Larsson på en del finter. Man kan med andra ord inte påstå att boken är förutsägbar.
 
Jag avskyr att behöva erkänna det, men mot slutet fick Åsa Larsson mig att gråta! Just då var det dessutom högst olämpligt, eftersom jag satt på bussen från Halmstad då. Som tur var skulle jag strax stiga av.
 
Jag ser fram emot nästa bok (vi får se om hon endast skriver sex böcker om Rebecka Martinsson som hon tidigare utlovat eller om det blir fler). Förhoppningsvis behöver jag inte vänta lika länge på den som den här.
 
Det här exemplaret har jag fått.


Dagens citat:

"Den största rikedomen är att vara nöjd med lite."
(Platon)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Att säga något, men inte mena det

Jag förstår mig inte på människor som säger saker som de inte menar. Tror dessa personer att det räcker att säga vad de tror att andra vill höra, så är allt bra efter det? Förstår de inte hur falskt det klingar när orden inte speglas i någon konkret handling och hur mycket deras beteende sårar personerna som det berör?
 
 
Att säga något som man inte menar får en inte att framstå i en bättre dager om det bara är ord. Det blir som att säga en sak, men göra en helt annan. Exempel: Jag säger att jag hatar bananer av hela mitt hjärta, samtidigt som jag mumsar i mig en banan som en riktig liten apa. Kanske är jag konstig, men jag kan inte undgå att misstro dessa människor och bli irriterad så snart som de där orden som de inte menar, yttras.
 
Varför skulle det vara svårare eller sämre än sanningen? Vad hände med att det är bättre att säga sanningen? Jag anser att ju tidigare man är ärlig, desto bättre är det. Då vet man i alla fall vad som gäller och slipper bli besviken gång på gång. Å andra sidan är jag kanske både naiv och korkad ... Fast jag anser att om man får veta sanningen, då har man möjlighet att åtgärda något om det skulle behövas.


Dagens citat:

"Vattna inte ditt ogräs."
(Harvey MacKay)


Ha det så bra!
Naiva kramar
Jessie

Nämn en TV-serie som ... Del 5

5. Nämn en TV-serie som du kan citera från.
 
Så fort jag satte mig ned och funderade, slog det mig att jag bara kan återge ett enda citat från en serie så här på rak arm och det är en av Spikes repliker i Angel (säsong 1, avsnitt 3 - "In the dark"): "I may be a slow learner, but eventually I catch on." Just det citatet har blivit ett av mina favoritcitat (och kanske även ett motto?), eftersom det känns som det är jag i ett nötskal. Åtminstone i vissa sammanhang.
 
Visst kan jag avsluta vissa repliker (främst i Buffy) innan skådespelarna har hunnit det, men det är bara under tiden som jag ser avsnitten. Om jag, som nu, blir ombedd att på rak arm citera en serie, är det bara citatet ovan om jag kan komma på (möjligtvis någon till). Jag har ingen aning om det är bra eller dåligt ...
 
Jag skulle vilja kunna citera Logan Echolls i andra säsongen av Veronica Mars. Klockrena repliker och skön attityd. :-) Kombinera det med att han emellanåt ser ut som en övergiven hundvalp - hur kan man motstå det? ;-)
 
Hittade tyvärr ingen video med hans citat från endast säsong 2. Dessvärre hittade jag inte heller en video med bättre kvalitet än denna ...


Dagens citat:

"Varje kväll när jag somnar, dör jag. Och när jag vaknar nästa morgon är jag pånyttfödd."
(Mahatma Gandhi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Och där flög tiden förbi. Igen ...

Den 13 juli fyllde min systerson två år. Två år! Har det redan gått så lång tid sedan jag fick beskedet att min syster och hennes sambo blivit föräldrar åt en frisk liten gosse och att jag därmed blivit moster? Två år är inte så lite och som han har vuxit sen! Snart dröjer det väl inte länge förrän han tar studenten ... Redan nu pratar den lille filuren rätt bra. :-) Han verkar vara på väg att bli en lika duktig pratkvarn som sin moster. ;-)
 
Ja, jag tycker mycket om honom och det verkar vara ömsesidigt. :-) När jag pratade med min syster i telefon för ett tag sedan, hörde man hur han i bakgrunden glatt utbrast "moster!" Då ville han bjuda mig på en köttbulle, men eftersom det är ganska svårt att skicka över köttbullar via telefon, kom vi överens om att han får bjuda mig på köttbullar nästa gång vi ses. Fast han är inte alltid lika givmild. När jag vid något tillfälle ringde min syster för att fråga en sak, var det han som svarade. Snällt frågade jag honom om jag kunde få prata med hans mamma, varpå han glatt svarade "nej". Fast jag fick till slut prata med henne.
 
Förra året fick han en sagobok där han själv var med och så blev det även i år, om än en annan saga den här gången. :-) Båda böckerna är köpta hos Sagobella. Jag tycker att det är smidigt att handla hos dem och de är hjälpsamma om man har frågor eller behöver hjälp. Tack Jessica (f.d. kollega på hyresnämnden)! Utan ditt tips hade jag inte hittat dit. :-)
 
 
 


Dagens citat:

"Genom att acceptera blir du vad du är: öppen och obegränsad."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Finally facing my Waterloo

Som jag har nämnt tidigare, åkte min gymnasieklass till Bryssel i några dagar under vårt sista gymnasieår. Det var givande dagar. Bara synd att vi missade självaste Manneken-Pis. :-( Hade varit kul att se honom.
 
Fast jag ska inte misströsta, för vi fick trots allt se mycket annat - däribland seriemuseet, strippklubb och Waterloo. Jag har samlat några av bilderna i klippet nedan. :-) Ta gärna en titt om du är sugen på att se Europaparlementet och min korta flört med självaste Lucky Luck. Jag ljuger inte. Det finns bildbevis!
 
Fast jag insåg nu i efterhand (det vill säga efter att jag hade laddat upp klippet) att flera av mina texter inte syns. Bland annat när det gäller seriemuseet, Waterloo och Europakommissionen. Jag var dock lat och orkade inte göra om klippet i och med att jag redan hunnit radera videoprojektet från datorn. Jag hoppas att du överlever ändå. Kan tala om att den där masken som du får se, det är Napoleons dödsmask. Det står i och för sig på skylten bredvid, men eftersom det står på franska och jag inte känner till dina kunskaper i franska språket, kan jag inte utgå från att det var en självklarhet. Bara så du vet. Och förresten, om du undrar vad Quack var/är, så var/är det en öl och det låter "quack" när man dricker den. Inte heller det är lögn. Jag har hört det själv (japp, jag trodde inte heller det förrän någon klasskompis motbevisade mig). Dock finns inga ljudbevis, så om du inte tror mig, antar jag att du får åka till Belgien och höra efter själv.
 
 


Dagens citat:

"Få är de som ser med sina egna ögon och känner med sina egna hjärtan."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Och havet drog sig bort från land (Sonja Lindbergh)

Rivalitet, svartsjuka och ond bråd död - det är följderna av det triangeldrama som uppstår mellan tolvårige Jean-Claude, hans morbror Jean Pierre och den vackra Elisabeth, utländskan från Amerika.
 
 
Efter att ha läst Jag behöver en vän, blev jag en smula besviken på den 58-sidor långa berättelsen Och havet drog sig bort från land. Rent språkligt är det inget fel på berättelsen. Inte heller när det gäller dess uppbyggnad. Dock kändes slutet en aning platt. Jag lämnades med känslan "Var det här allt?" För min del hade slutet gärna gått vara annorlunda - i alla fall när det gäller utgången för Jean-Claude och Elisabeth.
 
Det här exemplaret har jag fått.


Dagens citat:

"Jämför inte de sämsta sidorna hos andra med de bästa sidorna hos dig själv."
(Laleh)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nämn en TV-serie som ... Del 4

4. Nämn en skådespelare som skulle kunna få dig att INTE vilja titta på en TV-serie.
 
Ett verkligt exempel: Ashton Kutcher. När jag fick veta att han skulle ta över efter Charlie Sheen i 2 ½ män, slutade jag följa serien. Att jag sedan sett några enstaka avsnitt då jag har varit uttråkad, är en annan sak. När man är uttråkad och det inte finns något annat att se på, fungerar nästan vad som helst. Att jag har sett serien vid dessa tillfällen betyder inte att jag har tyckt om det jag har sett. Ärligt talat är det endast en film som jag har tyckt om av alla de filmer och serier där Ashton Kutcher är med i som jag har sett. Jag blev själv väldigt förvånad över detta, men The butterfly effect är bra, trots huvudrollsinnehavaren. Om det beror på Kutchers skådespelartalang (kanske snarare brist på sådan) eller att de övriga produktioner han varit med i har varit skit, ska jag låta vara osagt. Det är upp till var och en att bedöma.
 
 
Andra skådespelare som skulle kunna få mig att inte vilja se en serie är (bara för att nämna några) Hugh Grant, Sandra Bullock, Julia Roberts och Matthew McConaughey. Dessa fyra är skådespelare som jag har svårt för och kan få mig att vilja stänga av filmer som jag ser på.


Dagens citat:

"Ersätt rädslan för det okända med nyfikenhet."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Jag kommer, jag kommer ... Jag är nästan där!

I skrivande stund har jag kommit så här långt på tavlan till min systerson:
 
Ja, bara efterstygnen kvar!
 
Med tanke på att det här inlägget är tidsinställt, har jag förhoppningsvis hunnit ännu längre nu när inlägget är publicerat. Min förhoppning är att jag ska ha blivit klar med tavlan till min systersons tvåårsdag, fast jag är rädd för att jag inte kommer hinna. :-( Vi får se. Det ska bli kul att äntligen bli klar med tavlan, efter två års arbete.


Dagens citat:

"Det är inte bergen vi besegrar, utan oss själva."
(Edmund Hillary)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Kuriren - en dykarthriller (Fredrik Christiansson)

"En sargad kropp hittas i ett före detta militärt skyddsområde i Stockholms norra skärgård. Kroppen är iklädd en mycket speciell dykardräkt som endast används av ryska attackdykare. Militären mobiliserar i största hemlighet och journalisten Peter Gabrielsson som jobbar vid Kvällsbladet skickas ut för att bevaka händelsen. Men ingenting tycks stämma och snart är Peter indragen i en mörk historia där spåren snart leder mot ett håll han aldrig kunnat ana. Peter får hjälp av sin gamle vän Göran och de båda blir inblandade i en kamp på liv och död. Upplösningen blir långt mer kostsam än någon kunnat tro."
 
 
Jag får be författaren Fredrik Christiansson om ursäkt, men efter cirka 200 sidor ansåg jag mig ha fått nog av upprepningar, extremt dålig korrekturläsning och total brist på spänning. Att sluta läsa Kuriren gav mig dåligt samvete - det erkänner jag - för det är elakt mot någon som tagit sig tid och kraft att skriva en roman. Dock var detta ingenting för mig. Jag tror att det var den stora bristen på korrekturläsning som blev spiken i kistan för min del. Några enstaka missar kan jag gå med på - det händer oss alla - men när nästan var och varannan mening innehåller någon typ av fel, då får jag nog.
 
Dessutom, hur kan man känna tillit till en författare som på en och samma sida låter samma person växla mellan att heta Peter Håkansson och Håkan Petersson, minst femtioelva gånger? Eller var det samma person? För i så fall missade jag det helt och hållet. Kände mig mest bara förvirrad. Det gjorde jag även när journalisten Peter skulle hälsa på sin gamle vän Göran. Om man nu är gamla vänner, varför tar man då varandra i hand och presenterar sig med namn? Det har jag aldrig gjort med personer jag känner och känner inte till någon annan som gjort det heller.
 
Det här e-boksexemplaret har jag hämtat ned via iBooks.


Dagens citat:

"En blomma tänker inte på att tävla med blomman bredvid sig. Den bara blommar."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Bokcirklande under prövning

Tidigare försökte jag ju mig på att starta upp en nätbaserad bokcirkel här på bloggen. Jag kollade i alla fall hur stort intresset var. Dessvärre var det tämligen svalt och därför lade jag tanken på att bokcirkal på hyllan ett tag.
 
Dock har viljan att testa på det här med bokcirkel legat och grott inom mig. De flesta bokbloggare jag följer verkar ha en fysisk bokcirkel och när jag läser om det, verkar det roligt. Med anledning av det registrerade jag mig på Bokcirklar.se och har startat upp två bokcirklar på prov; dels en för läsare som är boende i Falkenberg, dels en för den bok som jag i skrivande stund håller på att läsa (Personskada av Elsebeth Egholm). Hur det hela fortlöper återstår att se. Dock har jag insett att det inte är mycket fart där inne.
 
 
Om det är så att jag trivs med att bokcirkla och det fungerar bra att göra det på Bokcirklar.se, kommer jag att fortsätta med det. Mitt smeknamn är @FruJessica och du hittar mig här. Du är välkommen att lägga till mig som vän eller gå med i någon av mina bokcirklar. Nästa bok som jag kommer försöka bokcirkla om kommer bli Lars Keplers Sandmannen. Är du intresserad av att delta? Då kan du antingen hålla utkik på min sida eller lägga till mig som vän, så hör jag av mig när det är dags. Dock kommer den bokcirkeln i så fall starta först i augusti (när min semester är slut), så det är ett tag kvar.


Dagens citat:

"Vad är framgång? Det är att kunna gå till sängs varje kväll med ett fridfullt sinne."
(Paulo Coelho)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nämn en TV-serie som ... Del 3

3. Nämn en skådespelare som skulle kunna få dig att vilja titta på en TV-serie.
 
Jag kan faktiskt nämna två stycken som har fått mig att se på två TV-serier. För enkelhetens skull tar jag dem i tur och ordning.
 
När jag fick veta att James Marsters (han som bl.a. spelar Spike i "Buffy"/"Angel" och som jag var "förälskad" i) skulle vara med i Smallville, började jag se på den serien. Dock visades den på två olika kanaler och de båda kanalerna hade kommit olika långt i serien. Jag tror att den ena kanalen hyfsat nyligen hade börjat sända om serien från början, medan den andra kanalen hade kommit dit där James Marsters var med. Eftersom det kom sig att jag gillade Smallville, följde jag den ett tag. I alla fall tills kanalen började strula med de nya avsnitten (sände på konstiga tider, började sända nya avsnitt utan att man visste om det m.m.). Efter det slutade jag se på den. Hmm ... Kanske skulle man ta och se om den. :-) En del av mig tycker att den förtjänar en andra chans - och då är det inte på grund av herr James Marsters. Bara så du vet ...
 
 
Den andra skådespelaren som fick mig att börja se en serie, var Jason Dohring (han spela bl.a. Logan Echolls i Veronica Mars). Serien som han fick mig att börja ser på, var Moonlight - den om privatdetektiven Mick St. John, "som blev vampyr över 50 år innan seriens början. Hans fru, Coraline, gjorde honom till vampyr på deras bröllopsnatt, då han var trettio år gammal". Dessvärre blev det endast en säsong och det tyckte jag var lite trist, för serien var ganska intressant. Underligt att de kan visa femtioelva säsonger av serier som urartar sig mer och mer för varje säsong och därmed hela tiden blir sämre, medan de gör endast en säsong av serier som har potential.
 
Generellt kan man väl säga att skådespelare som jag över lag gillar, kan få mig att börja se serier eller filmer. Eliza Dushku är ett sådant exempel. Eliza Dushku spelar Faith i "Buffy"/"Angel" och eftersom jag gillar henne, fick hon mig att se filmerna Wrong turn och Bring it on.


Dagens citat:

"Vissa dagar måste du skapa ditt egna solsken."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Den vuxna varianten av "fågel, fisk eller mittemellan"

Jag satt och kikade lite på Kapitel1:s novelltävling Månadens novell, och funderar på om jag ska delta i september, då temat är "Fågel, fisk eller mittemellan".
 
 
Innan jag hade bestämt mig, satt jag och kollade på nätet efter inspiration. Att söka på "fågel, fisk eller mittemellan" gav mig inte särskilt mycket att gå på, men jag fick i alla fall träff på en polishögskoleblogg. Hoppfullt klickade jag mig in till inlägget och började läsa med ett leende på läpparna. När jag läste sista meningen försvann leendet och det kändes som om jag fått ett slag i magen.
 
Om du vill veta vad jag menar, hittar du inlägget här.


Dagens citat:

"Om du inte kan hitta frid inom dig själv, kommer du inte hitta det någon annanstans heller."
(Marvin Gaye)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Vart eller var?

Har du någon gång suttit och funderat på om det är "vart" eller "var" du ska använda när du ska beskriva var någonstans något är eller liknande? I så fall är du inte ensam - jag har själv suttit och varit osäker ibland när jag har skrivit. Jag har också stött på ilskna kommentarer till blogginlägg (dock inte mina egna inlägg) där författarna till kommentarerna anser att bloggaren använt "vart" på fel sätt. I det här inlägget har jag bestämt mig för att reda ut saken.
 
 
 
Vart = till vilken plats (även i vilken riktning)
Exempel: Vart ska du gå? Hon frågade vart kusinerna hade tagit vägen. Vart sprang han?
 
Var = på vilken plats  (ibland även varhelst = sätt dig var du vill)
Exempel: Var är barnen? Var ligger Bankeryd?  Nu vet vi var hon är.
 
Hängde du med? :-) Jag tyckte att det blev lite klarare i alla fall. Inte helt, men lite. Håller du inte med? Vad bra! Då kan vi gå vidare med våra liv.


Dagens citat:

"Den som flyttar ett berg börjar med att bära bort småsten."
(Konfucius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Då är det läder som gäller i år

Tre år. Idag har det gått så lång tid sedan jag kunde börja titulera mig "fru". Eller, "frugan" som älsklingen tycks föredra. Jämfört med de 24 år (snart 25) som jag har levt, är tre år ingenting. Men i det här sammanhanget är det en bra bit på vägen. Samtidigt som det känns som om det nästan var igår som vi hand i hand promenerade längs kyrkogången till orgelmusik, känns tiden med älsklingen som en evighet. Som att det alltid har varit så här. Som att det alltid ska vara så här. Och det är bra. Jag vill inte ha det på något annat sätt.
 
 
Vad för typ av bröllopsdag är det i år då? Om man ska tro den här sidan, är det läderbröllop. Det gillar jag! :-D Läder är trevligt och snyggt. Får dock fundera på hur jag ska få in det i dagens firande. Några idéer?
 
Idag kommer vi att tillbringa åtminstone en stund i Varberg. På Varbergs kurort närmare bestämt. Min chef har bjudit oss på "fri spaentré till Badet, bastur- gym- och träningsmeny samt Apelvikslunch", så det här ska bli en trevlig och intressant dag. :-) Jag kan berätta om dagens vistelse i ett senare inlägg.


Dagens citat:

"Inget är mjukare och mer flexibelt än vatten, ändå kan ingenting stå emot det."
(Lao Zi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Drömmaren och sorgen (Eva-Marie Liffner)

 Uppläsare: Per Mattsson, Julia Dufvenius m.fl.
 
"Under en läktare i Engelbrektskyrkan i Stockholm påträffas en liten pojkdocka som har en märkvärdig egenskap; ett bultande hjärta. Dockan försvinner spårlöst men visar sig bära på en sällsam historia."
 
Inledningen gav mig förhoppningar om att Drömmaren och sorgen kunde bli en intressant historia, men så snart Lars I. Wahlman fick ordet tappade jag både intresset och koncentrationen.
 
 
Antagligen var det inte enbart berättelsens fel - jag tyckte att uppläsaren (Per Mattsson?) inte var den bästa. Kan man låta mer uttråkad än så? Jag har svårt att tro det. Därmed var skadan redan skedd när författaren bytte perspektiv till Lo Dickson - jag återfick aldrig intresset. Kanske hade boken fungerat bättre om jag läst den på vanligt sätt, istället för att lyssna på den.
 
Att berättelsen var otroligt hoppig (under tiden som han berättade, bytte Lars I. Wahlman år huller om buller) var också en faktor som gjorde att jag inte tyckte om boken, trots att den i övrigt var poetiskt skriven och även till viss del utmanande.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag köpt.


Dagens citat:

"Vi kan inte styra vinden, men vi kan justera seglen."
(Dolly Parton)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Hemmagjord "Nutella"

Jag tycker att Nutella är skrämmande gott, att det är lite svårt att motstå det. Inför att jag skulle testa på brownies med Nutellatäcke, valde jag att prova på att göra egen Nutella. Jag följde det här receptet.
 
 
 
 
Dessvärre blev jag besviken. Min förväntan var att smaken skulle vara lik den köpta Nutellan, men den smakade långt ifrån det. Smaken var väldigt nötig - nästan för nötig för min smak. Fast den passade till Nutellasmeten som behövdes till brownie-receptet.
 
Har du något recept på hemmagjord Nutella som du är nöjd med och vill dela med dig av?


Dagens citat:

"Lita på din instinkt in i det sista, även om du inte kan se någon anledning till att göra det."
(Ralph Waldo Emerson)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Enkelt att bli hjälte

 
Gör som oss andra blodgivare - ta på dig den mentala Stålmannen-dräkten och börja bekämpa blodbristen! Det börjar med endast några få klick. Hur lätt som helst! Besök GeBlod.nu och gör en insats.


Dagens citat:

"Livet är inte vad du gör, utan hur du gör det."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nämn en TV-serie som ... Del 2

2. Nämn en serie som du aldrig skulle kunna missa ett avsnitt av.
 

Aldrig och aldrig ... Inte för att jag är så besatt att jag inte skulle kunna missa ett avsnitt, men jag har blivit väldigt förtjust i Game of thrones - japp, ännu en serie som egentligen inte borde vara min grej. Men det är det. Man vet aldrig vad man kan förvänta sig, eftersom det hela tiden sker oväntade vändningar (och huvudkaraktärer dör till höger och vänster). Och intrigerna! Jösses ... Där ter sig mina egna försök till intriger i The Sims 3 som löjliga.
 
 
Under tiden som älsklingen har varit borta, har jag inte sett på Game of thrones i och med att vi ser på den tillsammans. Fast det ska vi råda bot på när han har kommit hem. :-)
 
Trots att jag gillar Game of thrones, skulle jag faktiskt kunna sluta se på den här och nu. Visst skulle det vara tråkigt att inte se klart på den, men det finns viktigare saker här i livet än TV-serier. Man överlever utan dem. :-)


Dagens citat:

"Vänd ansiktet mot solen, så faller skuggorna bakom dig."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Väntetid? Vilket trams!

Bokbloggsjerka: Hur länge väntar du innan du påbörjar en ny bok?
 
Vanligtvis brukar jag vänta till i alla fall nästa dag, eftersom jag nuförtiden läser när jag ska till och från jobbet samt innan jag ska sova. Fast om jag vet med mig att jag kommer läsa klart boken när jag är på väg till jobbet, kan det hända att jag är förutseende och har med mig en extra bok. Men oftast brukar jag försöka skriva om boken innan jag påbörjar en ny, vilket jag då vanligtvis passar på att göra på vägen hem. Därav blir det till att vänta till nästa dag, men inte en dag längre! Sådant som väntetid har man inte tid till när det finns över 1.000 stycken böcker på ens "vill-läsa-lista".
 
Hur länge brukar du vänta innan du börjar på en ny bok?


Dagens citat:

"Jag har ingen särskild begåvning. Jag är bara passionerat nyfiken."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

När är det dags att släppa taget?

Vid ett flertal gånger har man hört det välkända uttrycket att man ska släppa taget om dem man älskar. Att det är det bästa för alla inblandade. Fast när ska man då göra det?
 
När känslan att man har glidit isär och man inte längre känner igen den andra personens vanor eller intressen, blivit påtaglig? När man mer och mer känner sig som en främling i den andres sällskap och inte vet hur man ska bete sig? När man alltmer längtar tillbaka till tiden som var, men är smärtsamt medveten om att den tiden för alltid är förbi?
 
 
Men hur är det möjligt att släppa taget, om kärleken till den andra personen är djupt rotad och blotta tanken på att skiljas från denne får en att gå itu och man förlorar en del av sig själv?
 
Visst måste man ibland vara osjälvisk och offra sig själv, men om det bara är en själv som känner så här - vad för nytta utgör offrandet då? För att vara riktigt säker på att den andra känner likadant, måste man prata med varandra. Fast vilken skada kommer man åstadkomma om det bara är en själv som känner så här och den andra personen är ovetande om dessa känslor? Kommer pratstunden verkligen vara värt det - även om det innebär att den andra kommer bli sårad?
 
Om man vänder på det: finns det fortfarande chans att rädda relationen eller är det för sent när det känns på det här sättet? Finns det något kvar att rädda, bortsett från minnena som ännu lever så tydligt kvar hos en? Eller är det dags att även relationen förblir ett minne?
 
Jag vet inte.
 


Dagens citat:

"Om du inte kan förklara det enkelt, så förstår du det inte tillräckligt bra."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Funderande kramar
Jessie

My heart will go on

Du behöver nog höja lite - har antagligen råkat täcka mikrofonen, därav det låga ljudet.
 
 
Dagens citat:

"Om du faller, res dig upp och försök igen."
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nämn en TV-serie som ...

Vanligtvis brukar jag inte delta i enkäter som cirkulerar på bloggar, men när jag såg Fröken Christinas enkät om TV-serier, kunde jag inte låta bli. I tjugo inlägg framöver (dock utspridda - ej på raken) kommer jag således svara på olika frågor/påståenden om TV-serier. Det här inlägget behandlar det första påståendet.
 
1. Nämn en TV-serie där du sett alla avsnitt två gånger.
 
Åh! Jag gillar inte begränsningar. :-( Därför struntar jag i att det står "en". Inte för att jag brukar se om särskilt många TV-serier, men ändå. Jag känner mig rebellisk idag.
 
 
En TV-serie som jag har sett alla avsnitt mer än två gånger (har tappat räkningen på hur många gånger jag sett hela serien), är Buffy the vampire slayer. Jag älskade den serien under högstadiet och gymnasiet, trots att den egentligen inte borde vara något för mig - magi, monster och andra fantasinissar. Fast på den tiden då jag började se serien, var jag lite mer öppen för sådant. Dock innehåller serien mer än endast det! Den är fylld med humor, men även allvar såsom smärta och sorg. Och den som förgyller alltihop är James Marsters, i rollen som vampyren Spike.
 
 
En annan serie, som jag nyligen sett alla avsnitt för andra gången, är Veronica Mars - serien om high school-tjejen som hjälper sin pappa som arbetar som detektiv. Varje säsong innehåller var sitt svårknäckt mysterium och flera nypor dramatik. En serie som passar mig som handen i handsken!


Dagens citat:

"Det finns ingen väg till lycka, lycka är vägen."
(Thich Nhat Hanh)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

RSS 2.0

PersonligtToppblogg.se

Personligt
webbhotell
Blogglista.se
Free Pencil 2 Cursors at www.totallyfreecursors.com


Jessicas grotta
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!