Femtio nyanser av frihet (E L James)

Femtio nyanser av frihet är den sista delen i trilogin om Christian Grey och Anastasia Steel. Det kan därför förekomma spoilers i det här inlägget.
 
"När den unga litteraturstudenten Anastasia Steele träffade den drivne företagaren Christian Grey föll hon handlöst, och de inledde ett passionerat förhållande. Ana blev både chockad och skrämd av hans sexuella preferenser och komplicerade historia - deras relation är en ständig kamp mellan begär, svartsjuka och villkorslös kärlek.

Nu har de allt: passion, närhet, rikedom och en värld full av möjligheter. Men Ana vet att det inte kommer att bli lätt att älska Christian - hon måste på något sätt lära sig att dela Christians livsstil utan att förlora sig själv. Samtidigt måste Christian kämpa med sitt kontrollbehov och ta itu med problemen i sitt förflutna.

Just när det verkar som om de tillsammans lyckats överbrygga alla hinder tycks ödet utsätta Ana för det hon fruktat allra mest?"
 
 
I den här avslutande boken genomgår Christian en tämligen stor förvandling och man får veta lite till om honom och hans mörka förflutna. Men det är inte tillräckligt. Trots biljakter och kidnappningar känns Femtio nyanser av frihet som en stor upprepning - dock i ny förklädnad. För mig blev det en lång och på sina håll tråkig transportsträcka. Men visst, emellanåt hade den sina stunder, fast de var inte tillräckligt många.
 
Precis som i de andra böckerna var det ibland skrämmande att läsa om Anastasias tankar och känslor - jag kunde känna igen mig själv väldigt mycket.
 
Efter epilogen fick man läsa tre av Christian Greys upplevelser (en från hans barndom och två händelser från Femtio nyanser av honom - nu från Christians synvinkel). Förvisso var det väl underhållande att läsa dessa avsnitt, men fullkomligt onödigt och de hade kunnat strykas då de inte tillförde någonting. Fast jag ska inte klaga helt och hållet. Mot slutet fick E L James mig att le. Det visade sig att jag och Anastasia har mer gemensamt än vad jag tidigare trott. Vi är nästan lika gamla - hon är född sex dagar efter mig. :-P
 
Det här exemplaret har jag fått.


Dagens citat:

"Oavsett hur lång din resa verkar vara, finns det aldrig mer än detta: ett steg, ett andetag, ett ögonblick – Nu."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie