Daisypath Anniversary tickers

"När jag blir stor ska jag bli hora, jag."

Jag har svårt att vara trogen. I alla fall när det gäller blodcentraler (för trogen älsklingen är jag alltid!). Sedan jag blev blodgivare i december 2008, har jag varit registrerad och gett blod vid fem olika blodcentraler. Börjar känna mig lite som en blodcentralshora.
 
 
 
Å andra sidan är det inte viktigast var jag ger blod, utan att jag gör det och eftersom jag tycker att det är roligt, kommer jag fortsätta att göra det så länge jag kan och får. :-)
 
 
 


Dagens citat:

"Livet är vad du gör det till. Vad gör du med ditt liv?"
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Dags att återuppväcka gammal vana

För ett tag sedan gjorde älsklingen i ordning bådas cyklar (bytte slangar, pumpade m.m.). Efter det började jag cykla till och från tågstationen här i Falkenberg. På gymnasiet cyklade jag i princip varje dag till och från skolan och som jag har berättat tidigare, föredrog jag det framför att ta bussen.
 
Falkenbergs tågstation.
 
Som jag har skrivit i ett tidigare inlägg, har det inte blivit mycket cyklande av sedan 2009. Under en period när vi bodde i Åker cyklade jag och älsklingen en del, men efter att vi flyttade till Köping fick cyklandet gå i ide. Med andra ord har jag inte cyklat på cirka två år, vilket klart och tydligt märktes första gången jag cyklade bort till stationen.
 
I och för sig berodde min trötthet till viss del på att däcken inte var helt fullpumpade, men det hade även att göra med dålig kondition. Dock ska detta åtgärdas. :-) Snart bör jag ha kommit i okej cyklingsform igen.
 
Uppdatering: Cykeln har inte riktigt mått bra. Varje dag har kedjan hoppat av. Nu har jag beslutat mig för att byta kedjan. Den har inte bytts på många år. Så för närvarande har jag paus i mitt cyklande, men snart bör jag kunna börja igen.


Dagens citat:

"Naturen skyndar inte, ändå fullbordas allt."
(Lao Zi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Låt den rätte komma in (John Ajvide Lindqvist)

"Naturligtvis finns det inga vampyrer i Blackeberg. Bara en massa vanliga människor som stretar med sina vanliga liv. Eller?

Det är vinter 1981 i folkhemsförorten nordväst om Stockholm. Människorna strömmar på och av tunnelbanan, i källarförråden sniffar tonåringar lim och på kinakrogen hänger det gamla vanliga alkisgänget.

I ett av hyreshusen sitter tolvårige Oskar och läser skräcknoveller. Han drömmer om att bli en hämnare. Att slippa gå i skolan och förnedras av sina plågoandar.

En dag har en pojke mördats på ett chockerande brutalt sätt i närbelägna Vällingby. Precis samtidigt har Oskar fantiserat om att döda mobbaren Jonny och han får ett ögonblick för sig att han har makt att få oerhörda saker att hända."
 
 
Ända sedan min svensklärare/klassföreståndare tipsade mig om Låt den rätte komma in när jag gick i tvåan på gymnasiet, har jag velat läsa den. Nu när jag har kommit in i att lyssna på ljudböcker, passade jag på att låna den på biblioteket.
 
Det tog mig en stund att vänja mig vid John Ajvide Lindqvists sätt att läsa berättelsen, men när jag väl vant mig gick det bra att lyssna. Dock tvingades jag ta pauser från lyssnandet på grund av Lindqvists förkärlek till detaljer. Framför allt blodiga. Jag är ganska känslig mot sådant (måste titta bort när jag själv ger blod) och därför blev det emellanåt för mycket.
 
Jag är som bekant inte heller alltid förtjust i overkliga inslag, men den här gången gick det bra. Kanske för att det inte beskrevs som något övernaturligt. Mer än så vill jag inte avslöja.
 
Låt den rätte komma in är en välskriven berättelse och Lindqvists sätt att beskriva den mänskliga ondskan är skrämmande. Speciellt om man själv har fått uppleva den. Men trots allt mörker som fyller berättelsen, finns det en och annan ljusglimt. Det gör det lättare att ta sig igenom berättelsen. Dessutom älskade jag att det fanns en restaurang som kallas för "Kinesen"! Varför? För att några av mina gymnasielärare brukade träffas någon gång i veckan på en restaurang som de kallade för just "Kinesen". Fast deras kines finns i Malmö. Inte i Blackeberg.
 
Funderar på att se filmatiseringarna - dels den svenska (originalet), dels den amerikanska. Har du sett någon av dem? Vad tyckte du i så fall om den/dem?
 
Det här ljudboksexemplaret lånade jag på biblioteket i Varberg.


Dagens citat:

"Börja med att göra det nödvändiga, gör sedan det möjliga, och plötsligt gör du det omöjliga."
(Franciskus av Assisi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Jag trodde aldrig att jag skulle säga det här ...

Tafs-teknologin är för mig ytterst skrämmande och ett nödvändigt ont. Jag håller benhårt fast vid min "dumma" telefon (som under våren blir 2 år - grattis lilla telefon). Fast ju mer jag leker med vår padda här hemma och ju mer jag hjälper min chef med hennes iPhone och iPad, desto mer trivs jag med den läskiga och farliga tafs-teknologin. Visst är det inte alltid som det blir som jag vill, men vår padda kan vara rätt kul.
 
 
 
Fast det här är inget som jag talar högt om, så du får lova att det jag nyss har sagt stannar mellan dig och mig. Okej?


Dagens citat:

"Låt aldrig hoppet försvinna. Det är mörkt nu, men det blir ljusare igen."
(Niklas Strömstedt & Lasse Lindbom)


Ha det så bra!
Tafsiga kramar
Jessie

Snabb kokoskaka

När jag och älsklingen skulle åka ned till Malmö för att fira min mamma, valde jag att baka dammsugare eftersom jag vet att hon tycker om dem. Dock behövs kaksmulor i dammsugarsmeten och med anledning av det, valde jag att baka en kokoskaka. Den är annorlunda jämfört med den kokoskaka som älsklingen "uppfann", men god!
 
 
Det är enkelt att baka den och det går rätt snabbt. Om man vill lyxa till det lite, kan man dopa kanterna i choklad och sedan täcka dessa med kokos. Det stod som ett tips i slutet av receptet. Jag tog detta till mig och det blev ett trevligt resultat. Fast för min del var det inte bara att doppa kanterna, för min kaka var lite för smulig. Kan tänkas att den hade behövt vara i ugnen lite till. Men det löste sig ändå. :-)
 
 
Den kan jag tänka mig att baka fler gånger. :-) Om du gillar kokossmaken, är det här en kaka för dig.


Dagens citat:

"Nyfikenhet i alla dess aspekter, tror jag, är fortfarande hemligheten hos viktiga kreativa människor."
(Leo Burnett)


Ha det så bra!
Kokoskramar
Jessie

Dags att tänka på familjens ära

Brädspelet Legacy - the testament of duke de Crezy har hittat hem till oss. I det spelet gäller det att skapa ett så stort och prestigefullt familjeträd som möjligt. Det går inte att gifta sig/gifta bort sina barn med vem som helst. Icke sade Nicke. Det viktigaste är vad personen ifråga kan bidra med till släkten.
 
Testamentet. Jag har inte läst det själv än.
 
Min gubbe jag fick börja med. Tyckte att hon var rätt lik Cersei Lannister från Game of Thrones, så hon döptes rätt och slätt till Cersei.
 
Man får börja med ett visst antal "vänner" på handen. Hur många man får börja med beror på vad som står på kortet för ens startgubbe. Jag fick börja med sex stycken. Dessa "vänner" kan man sedan välja att gifta sig med eller gifta bort sina barn med. Man kan även "offra" dem för att nå framgång på annat håll.
 
 
 
Ovan ser du vilka "vänner" jag fick starta med. Ville gifta mig med Eliza (den vars namn är omringat av rosa), men tydligen uppskattades inte homosexualitet på 1700-talet. Vad löjligt! Blev istället att jag gifte mig med spionen Manuel (gubben längst till vänster).
 
 
 
Denna skönhet till kvinna offrade jag mot slutet. Fast det hjälpte inte. Älsklingen vann ändå stort.
 
Det här var ett väldigt roligt spel! Det gäller dock att hela tiden vara uppmärksam och noga räkna ut när man bör skaffa barn och hur många. Fast helt riskfritt är det inte att skaffa barn. Man kan riskera att mamman eller barnet dör. Då gäller det att välja vem man ska offra. Det är viktigt att tänka på att det bara är de "infödda" i släkten som får gifta om sig. Inte de ingifta.
 
Så här startade min släkt.
Så här såg min släkt ut på slutet. Min ena kvinna i släkten dog när hon födde sin dotter. Mycket tragiskt. Maken sörjde henne under fem minuter.
 
 
Det här kan jag verkligen rekommendera och är definitivt värt att spelas igen! :-)
 


Dagens citat:

"Om du vill bli skribent, skriv."
(Epictetus)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

"Hi everybody!"

Jag kan inte påstå att han sätter varje röst perfekt, men jag får erkänna att det ändå är imponerande. :-) Jag hade absolut inte kunnat göra det bättre själv.
 
 


Dagens citat:

"Jag söker inte. Jag finner."
(Pablo Picasso)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Plaskeliplask

Nu finns det ingen återvändo. Älsklingen har skaffat årskort till oss båda på Klitterbadet i Falkenberg. Tanken är att vi ska dit och motionssimma någon gång i veckan. Älsklingen har knappast legat på latsidan, utan har cyklat dit flera gånger per vecka och simmat flera hundra meter. Själv försöker jag sikta på att ta mig dit åtminstone en gång i veckan. I alla fall till att börja med, för sen får jag se om jag utökar det. Mitt problem nu i början är att jag är fruktansvärt otränad, så efter varje "simpass", är jag så trött när jag kommer hem att jag praktiskt taget somnar i soffan. Förhoppningsvis är det bara så här nu i början.
 
Första gången jag var där efter att älsklingen fixat årskort, simmade jag ca 400 meter. Jag hade planerat att simma i alla fall 500 meter, men efter att ha fått tre-fyra kallsupar, gav jag upp. Andra gången gick det bättre. Då fick jag simmat mina 500 meter. Det är kanske inte väldigt många meter i och för sig, men för mig är det en bra början och jag försöker att inte jämföra mig med andra. Om det är någon jag ska jämföra mig med, är det med mig själv.
 
Har tyvärr ingen bild från badhuset. Att ta med kameran är inte någon prioritering när jag cyklar dit. Hoppas att Visnaren i Åkers Styckebruk fungerar lika bra.
 
Själva simmandet är inga problem (trots att andra hela tiden simmar om mig ...). Det är stunderna i omklädningsrummet som är värst. När man måste visa sig utan kläder. Tack vare älsklingen har jag börjat tycka bättre om min kropp och acceptera den för det den är, men att gå från att fullkomligt hata sin kropp till att tycka om den är en lång väg att gå. En process som tar tid. Inom hemmets fyra väggar går det lite lättare - när det bara är jag, älsklingen och djuren. Men i badhuset ... Då är man plötsligt exponerad för andra. 
 
Jag försöker hela tiden intala mig att jag inte har något att skämmas över. Jag ser ut som jag gör och det är inget fel med det. Alla är vi olika. Dessutom, varför skulle främmande människor ta sig tid att stå och studera och döma mig? De har väl ändå vettigare saker att syssla med?
 
För varje besök i simhallen går det lite enklare. Behovet att hela tiden försöka skyla mig känns mindre starkt. Kanske kommer jag kunna slå två flugor i en smäll - få bättre kondition/bli mindre otränad samt kunna acceptera min kropp fullt ut (även tillsammans med andra kvinnor). Fortsättning följer ...


Dagens citat:

"Om du söker efter den där personen som kommer att förändra ditt liv, ta en titt i spegeln."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Ögonblicket när man inser att man har lyckats

pingvin
(Källa: http://www.reddit.com/tb/1v6z8x)
 
Haha, vilken glädje och stolthet pingvinen utstrålar! :-) I det ögonblicket kan jag inte låta bli att le.


Dagens citat:

"Mät aldrig bergets höjd förrän du nått toppen. Då skall du se hur lågt det var."
(Dag Hammarskjöld)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

För nu är våren kommen

Rent meteorologiskt är det kanske inte vår ännu (har faktiskt inte kikat upp det i skrivande stund) då det någon morgon var runt noll grader när jag steg upp, men under flera dagar har det känts som vår. Framför allt med tanke på att blommorna har börjat komma. Dessa kan man hitta kring ett träd framför vårt hus:
 
 
 
Förra året blev det aldrig vår i Mälardalen. Jag gick med vinterjacka till slutet av maj och över en natt hade sommarvärmen kommit. Trots att jag älskar sommaren, tycker jag att våren kan vara mysig. Det är en trevlig övergång till sommaren. :-) Dessutom börjar man kunna se fram emot sommaren när solen börjar titta fram och kylan bit för bit drar sig undan.


Dagens citat:

"Många människor försummar den lilla lyckan medan de förgäves väntar på den stora."
(Pearl Buck)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Populisten (Thomas Bodström)

Populisten är fortsättning på Lobbyisten. Härmed utfärdas spoilervarning!
 
"Mattias är nyskild och har flyttat ihop med Susanne, som har gjort karriär och fått jobb som biträdande justitieminister till Gerd Lundin. För första gången börjar han tvivla på sitt yrke, när han försvarar en präst som påstår sig vara oskyldigt anklagad för hustrumisshandel. Dessutom kompliceras saker av att en annan av hans klienter, en hemlös narkoman, råkar ut för en mystisk dödsolycka. Gerd har en otäck känsla av att hon är förföljd och Susanne får veta hur det är när journalister jagar politiker med blåslampa.

När regeringskansliet utsätts för en hackerattack är katastrofen ett faktum. Hela landet står på randen av ett sammanbrott."
 
 
 
Precis som de andra tre böckerna om Mattias, Susanne och Gerd, är detta snarare samhällskritik (framför allt kritik mot/inblick i politiken) än en deckare. Jag skulle även vilja påstå att det är en form av relationsdrama och beskrivning av hur det är att vara förälder. Då och då skymtar funderingen förbi om hur mycket av sitt eget liv och sina egna upplevelser som Bodström lånar ut till sina karaktärer.
 
Den kittlande spänningen som finns i en bra deckare syns inte till här. Däremot blir jag mer och mer irriterad på Mattias och ifrågasätter trovärdigheten i både hans handlande och desperationen han uppvisar i slutet av boken. Visst vet jag att man kan bete sig dumt åt i vissa situationer, men för mig känns Mattias beteende en smula överdrivet.
 
Som helhet var Populisten okej att läsa och en fungerande avslutning på den här serien. Fast om man letar efter en spännande deckare, bör man leta vidare.


Dagens citat:

"Frid hittas på insidan. Var har du letat?"
(Byron Katie)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Cykelutflykt i Falkenberg

Med anledning av att hankatten fyllde tretton år nu i början av mars, bestämde vi oss för att besöka djurkliniken i Falkenberg så att vi kunde köpa blötfoder till honom. Då det var fint väder, valde vi att cykla dit. Jag är förtjust i att cykla. Förutom den motion man får, känns det som om man får någon form av egen tid. Jag tyckte inte om att åka buss under gymnasiet de få gånger jag gjorde det. Jag föredrog att cykla, så att jag kunde få vara själv en stund.
 
 
Vi hämtade upp min cykel från Malmö i somras. Jag hade inte cyklat på den sedan 2009 och hade därför glömt bort hur obekväm och hård sadeln var. Men det gick ändå att cykla och tur var väl det, för med tanke på att djurkliniken ligger vid något mindre "skogsparti" på väg mot Skrea, blev det en mysig cykelutflykt. Dessutom fick vi se lite av Falkenberg. :-) Det var värt en öm rumpa!
 
När vi hade kommit hem och lämnat kattmaten, tog vi en promenad i centrum. Vi besökte bland annat köpcentret Kronan och bokhandeln. Vi hälsade även på den lilla torghunden som står utanför Pressbyrån på Stortorget. ;-) Undrar om han har något namn ... Borde kanske ta och döpa den. :-D
 
En klädbutik här i Falkenberg. Tänkte att den kunde passa dig, Hanan. ;-)
 
 


Dagens citat:

"Du kan inte skapa dig ett rykte baserat på vad du planerar att göra."
(Henry Ford)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Referens eller referent?

När jag sökte jobb här nere på västkusten, var jag i kontakt med mina referenser från mina praktikplatser för att höra om det var okej att jag återigen använde dem som referenser. Då svarade en av dem att hon gärna ställde upp som referent. Det fick mig att börja fundera på vad det egentligen heter.
 
 
 
Referens = 2. (vanl. plur.) person som det hänvisas till för upplysningar om en annan persons kvaliteter. särsk. vid ansökan om anställning.
 
Referent = 1. Person som refererar.     2. företeelse i verkligheten som ett språkligt uttryck.
 
Referera = 1. återge det viktigaste i det som sägs i diskussion, debatt etc.    2. hänvisa till ngn/ngt; för att stödja eget påstående.
 
(Källa: Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien)
 
Slutsats? Referens är det korrekta begreppet att använda i det här sammanhanget.


Dagens citat:

"Du är fullständigt fri att välja din egen väg."
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Behövs det verkligen fler barn?

Antagligen kan jag komma att uppfattas på ett negativt sätt med anledning av vad jag tänker skriva. Trots det tar jag risken och luftar mina tankar.
 
Det började med den tämligen uppmärksammade domen från Malmö tingsrätt gällande faderskap. Om du är intresserad av att läsa domen, hittar du den här.
 
Anledningen till att det överhuvudtaget var fråga om att fastställa faderskapet, var för att kvinnan genomförde assisterad befruktning, så kallad in vitro-fertilisering. Med andra ord användes varken hans spermier eller hennes ägg. Det var när jag hörde det som jag började fundera. Kan man då i en sådan situation säga att det verkligen är ens barn - biologiskt sett? Visst bär kvinnan på barnet/barnen i nio månader, men räcker det?
 
Syrrans och hennes sambos salt- och pepparkar. De skaffade dessa efter att de sett mina och älsklingens grisar som sysslar med samma sak.
 
Om det hade varit jag själv, skulle jag nog i det fallet ha övervägt att adoptera. Varför ska man sätta fler barn till världen om man inte kan göra det på naturlig väg, när det finns barn i världen som behöver någon som tar hand om dem? Nu låter det kanske som om jag är emot att man skaffar barn, för det är jag inte. Inte alls. Tvärtom. Fast som jag ser det, känns det inte som om det är ens eget barn när man behöver någon främmandes ägg och spermier för att det ska bli ett barn. Inte helt. Då kan man lika gärna adoptera ett redan existerande barn - om man har möjlighet till det. Om inte annat är det i alla fall en god gärning. Hmm, nu fick jag det att låta som någon form av välgörenhet ... Vad jag menade var att genom adoption hjälper man barnet till en bättre tillvaro. Då får barnet ett hem och föräldrar.
 
Det är i alla fall mina tankar och funderingar kring detta.


Dagens citat:

"Problem är inte stoppskyltar, de är vägvisare."
(Robert H. Schuller)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

När man inte har tillgång till blindhund

 
Jag blev så imponerad av den här katten. Vilket smart sätt att ta sig fram på om man inte kan se (om det nu är taktik och inte bara ren olyckshändelse som gör att kissen glider fram?). Samtidigt är det så klart synd om katten att den är blind, men såvitt jag förstår verkar den ha det bra ändå. :-)


Dagens citat:

"När rötterna är djupa finns det ingen anledning att frukta vinden."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Remember the good times

Nu har vi lyckats få någorlunda ordning i lägenheten. Alla flyttkartonger är uppackade. Det är så otroligt skönt att ha ett hem igen! Efter att ha bott i en halvnedpackad lägenhet under lite mer än ett halvår, är detta mer än välkomnat.
 
Under den sista "fasen" av uppackandet, hittade jag årsboken från mitt sista gymnasieår. Självklart var jag tvungen att kika i den (trots att jag, enligt mig själv, är med på alldeles för många bilder).
 
Vår resa till Bryssel! Det var kul :-)
 
 
Gymnasietiden var en trevlig tid. :-)


Dagens citat:

"En enorm frihet infinner sig då du slutar att ta allt personligt."
(Don Miguel Ruiz)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Juridikpodden - säsong 3, avsnitt 3

Förutom diskussionen kring dokusåpaavtalet och Jeppes avtalsbrott i Paradise Hotel, får vi lyssnare även veta att Mårten har blivit utsedd till Sveriges tredje viktigaste proffstyckare. De diskuterar även förtalsfrågan i Quickfallet, med anledning av en lyssnarfråga samt en dom avseende mobbing på arbetsplatsen. Även den här gången är det minst sagt intressant att lyssna.
 
 
 
 
Jag skulle vilja skriva något smart här, men jag kommer inte på något. Jag tittar inte på Paradise Hotel, och även om man ändå kan göra en analys av "dokusåpaavtalet" och den där Jeppes avtalsbrott, överlåter jag det åt Mårten och Tove. De gör det så bra så. Eventuellt skulle jag kunna säga något om mobbing på arbetsplatsen, men jag vill läsa domen först (det vill säga den dom som de pratar om i avsnittet). Så tyvärr. Precis som de senaste gångerna, håller lilla jag tyst och låter bli att försöka vara smart. Den här gången i alla fall.


Dagens citat:

"Du missar 100% av chanserna du inte tar."
(Wayne Gretzky)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Att heta eller inte heta ...

Vid ett par tillfällen har jag och den yngre advokaten diskuterat de namn som man väljer till sina barn. Jag själv är negativ till att ge sina barn "gubb"- och "tantnamn", medan min kollega tycker att sådana namn är charmiga (det är i alla fall den uppfattningen jag har fått).
 
Visst börjar de äldre namnen komma tillbaka mer och mer, men fortfarande kan barn i alla åldrar vara elaka. "August" kan vara gulligt på den nyfödde killen, men hur kul är det när samma kille kommer upp i tonåren (eller till och med redan vid sjuårsåldern, när det är dags att börja skolan)? Kommer han tycka att det är ett lika bra och gulligt namn som hans föräldrar tyckte när han föddes? Nu var måhända "August" ett halvdåligt exempel, för det finns "värre" namn än så.
 
Givetvis är det naturligt (och självklart?) att man ger sina barn namn som man själv tycker om. Fast samtidigt bör man försöka tänka på barnet. Naturligtvis är det omöjligt att veta vad barnet själv tycker innan det är fött eller när det är väldigt litet. Där får man helt enkelt chansa. Vad jag däremot menar när jag säger att man bör tänka på barnet, är att fundera på hur namnet kan komma att uppfattas av andra (särskilt andra barn). Hur kan ens barn komma att uppfatta sitt namn när det blir äldre?
 
 
 
Min systers ena kompis hade en pojkvän som hette Rudolf. Under hela uppväxten hade han blivit kallad för "Rudolf med röda mulen" och tyckte därför väldigt illa om sitt namn. Så fort han kunde, bytte han namn.
 
Jag är ingen expert. Vad jag har skrivit ovan är endast mina egna åsikter och tankar. Kanske hade jag själv råkat välja ett namn åt mina barn (om jag hade haft några) som de hatade. Det är omöjligt att i förväg kunna tänka ut alla möjliga scenarion avseende ett visst namn. Folk kommer alltid hitta sätt att reta någon för dennes namn, om det nu är deras mål. Däremot tycker jag att man bör undvika namn som är uppenbara mål för trakasserier. I alla fall som tilltalsnamn. Om man ger barnet ett sådant namn som andranamn, har barnet möjlighet att själv välja om det vill använda det namnet eller inte.
 
Det är i alla fall mina tankar kring detta. Vore intressant att höra vad du tycker.


Dagens citat:

"Kritisera dem inte; de är precis vad vi skulle vara under liknande omständigheter."
(Abraham Lincoln)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Pärontartelett

Innan jag gick och blev baktokig, testade jag och älsklingen ett enkelt och gott recept på en efterrätt: pärontartelett.
 
Nyligen testade jag receptet på nytt, eftersom vi hade en del päron som vi behövde göra något åt. Istället för choklad- eller kolasås som föreslås i receptet, serverade jag päronen med vaniljkräm. Om jag får säga det själv, var det en trevlig kombination. :-)
 
Anledningen till att päronet ser så brunt ut, beror på att jag aldrig skalade päronen innan de åkte in i ugnen.
 
Man delar ett päron på mitten och kärnar ur det. Därefter penslar man smördegsplattor med ägg och lägger sedan päronen ovanpå. Till sist sätter man in päronen i ugnen (som är på ca 180°C) under 20 - 25 minuter.


Dagens citat:

"Om du föll igår, stå upp idag."
(H. G. Wells)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Man blir som man umgås ...

Jag tror att vi människor börjar ha dåligt inflytande på djuren. Se själv:
 
 
För det är inte möjligt att djuren själva kom på det beteendet. Djur är för snälla för det. Och så elaka som vi människor kan vara mot varandra, är det därför mest troligt att det är vi som påverkat de små, söta djuren.
 
Fy på oss!


Dagens citat:

"Det viktigaste verktyget mot stress är vår möjlighet att välja en tanke istället för en annan."
(William James)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Sista gången jag använder fållfix/fållband

När jag och älsklingen flyttade in i tvåan i Åker för fyra och ett halvt år sedan, köpte vi gardiner till vårt vardagsrum. Dock insåg vi att de var för långa och eftersom vi inte hade någon symaskin, valde jag att fålla upp dem med hjälp av det fållfix/fållband (fortsättningsvis kallat fållband) som följde med gardinerna. Vi båda var nöjda med resultatet.
 
Längden på vardagsrumsgardinerna fungerade även i Köping och Getinge, men i Falkenbergslägenheten är de för korta. Därför tänkte jag fålla om dem, fast jag insåg ganska snart att det inte bara var att dra isär gardinerna och pilla bort det torkade fållbandsklistret. Med hjälp av en fuktad handduk gick det lite lättare, men då behöver man stå ganska länge och gnugga.
 
 
Min mamma tog reda på att kaffefilter skulle fungera. Först ska man stryka gardinen där den sitter ihop med fållbandet (dock på gardinen och ej direkt på fållbandet) och sedan dra isär gardinen. Därefter ska man dela på ett kaffefilter så att det blir enkelt, lägga det ovanpå det torkade fållbandsklistret och sedan stryka en stund. Kaffefiltret suger då upp klistret.
 
 
För min mamma fungerade detta med lysande resultat. För min del slutade det med svarta, nästan inbrända märken. Som tur var hade jag testat på bara en liten del. Eftersom det verkade försvinna med vatten och mycket arbete, tänkte jag att det kanske skulle försvinna om jag tvättade gardinerna istället. De åkte därför in i tvättmaskinen och tvättades. Resultatet? Stor del av fållbandsklistret sitter fortfarande kvar och även en del av de svarta märkena. :-(
 
Nu har jag slut på idéer och när jag googlade hittade jag ingen lösning. Har du något smart tips på hur jag blir av med fållbandsklistret?


Dagens citat:

"Det är alltid för tidigt att ge upp."
(Norman Vincent Peale)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Att vara böckernas bitch

Bokbloggsjerka: Skriv om för- och nackdelar med att vara slav under böckerna, och ge gärna tips på hur du brukar skapa mer tid för mer läsning.
 
Nackdelar: Man vill läsa så himla mycket, men på grund av att man inte känner att tiden räcker till, har man en ständig press och abstinens. Måste hinna läsa. Måste hinna läsa. Måste hinna läsa ...
 
Det blir ganska tungt att flytta, eftersom man har en tendens att samla på sig tämligen många fysiska böcker, trots att man själv inte tycker att de är så många. Det kan aldrig bli för många böcker!
 
Alla bokhyllor som man skaffar har en tendens att fylla sig på ett ögonblick. Oavsett hur många hyllor man köper, är det aldrig tillräckligt. Underligt fenomen det där ...
 
 
Fördelar: Man får uppleva en mängd olika saker och besöka oändligt många miljöer och platser. Man lär känna ännu fler personer och får ta del av andras liv.
 
Genom läsningen utvecklar och förbättrar man sitt språk. Dessutom blir man mer allmänbildad än annars, eftersom varje bok lär en något nytt.
 
Hur jag försöker skapa mer tid för läsning: På senaste tiden har jag börjat läsa i sängen innan jag somnar. Det har jag inte gjort sedan jag bodde hemma hos mina föräldrar. Sedan försöker jag läsa på tåg och buss till och från jobbet.


Dagens citat:

"Det finns ingen passion i att nöja sig med ett liv mindre än det du är kapabel till att leva."
(Nelson Mandela)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Innan jag dör (Jenny Downham)

Tessa är sexton år och borde ha hela livet framför sig. Men det har hon inte. Anledningen är enkel och kan sammanfattas med ett ord: leukemi. Innan jag dör är berättelsen om Tessas sista tid i livet.
 
 
 
Innan jag dör var min första ljudboksupplevelse och om jag får säga det själv, var det en mycket angenäm sådan. Boken är fylld av humor, men också allvar och känslor. Jag kan inte föreställa mig hur det är att veta att man några dagar, veckor eller månader kommer att dö, medan de övriga runt omkring får leva vidare. Dock kan jag ana frustrationen och sorgen, men även rädslan. Jenny Downham lyckas skildra allt detta på ett mycket bra sätt. Trovärdigt.
 
Den här ljudboken var en smula beroendeframkallande att lyssna på och jag lyssnade på den så ofta jag kunde. Under de sista kapitlen hade jag en stor klump i bröstet och det var nära att tårarna kom. Ändra från första kapitlet ville jag bara krama om Tessa. En mycket bra debutbok.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag köpt.


Dagens citat:

"Att spendera tid med barn är viktigare än att spendera pengar på barn."
(Joshua Becker)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

"Du är för dålig för att kasta sten"

Tyvärr är jag inte särskilt förtjust i Härskarringen-filmerna (de funkar dock att se på, även om jag hellre ser på något annat), men däremot gillar jag det här klippet. Tror att det var en kompis till min syster som visade henne det och sedan visade hon mig det. Oavsett vilket, är det roligt. Se och njut. ;-)
 
 
 
 


Dagens citat:

"Lev för stunden."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Goja med skådespelartalang

För mig var det omöjligt att inte säga "naaaw" när jag såg den här bilden:
 
 
Goja
(källa: http://www.reddit.com/r/gifs/comments/1uqd8p/parrot_playing_dead/)
 
 
Jag har aldrig tänkt på att man kan lära papegojor sådant. Undrar om det fungerar lika bra på undulater? Undulater är också väldigt intelligenta. :-) Jocke lärde sig att om han smackade och/eller sade "pussss", fick han en puss (och han lärde mig att han ville ha en puss eller två när han gjorde så). Sedan minns jag inte om det var Jocke eller undulaten som vi hade före honom, som härmade min gamla flygplansleksak som de båda var väldigt förtjusta i. :-) Nuförtiden står det där flygplanet här hemma på en byrå i sovrummet och fyller mig med minnen.


Dagens citat:

"Räkna inte dagarna. Få dagarna att räknas."
(Muhammad Ali)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Var det här allt?

Nu har jag och älsklingen också varit på det omtalade Gekås i Ullared - varuhuset som Kanal5 har en serie om då och då. Visst var det stort och rätt mycket var billigt, men för mig var det i övrigt också vilket varuhus som helst. Varför vissa personer är så fascinerade av det här varuhuset, kan jag inte förstå.
 
Älsklingen hämtade upp mig efter jobbet en fredag och sedan bar det av mot Ullared. På det sättet slapp vi en massa köer, men jag förvånades ändå över att det trots det var rätt många besökare där. Mest barnfamiljer.
 
Vi hittade en del saker som vi har letat efter. För mig var mitt fynd en skinnjacka av fuskskinn för 99 kr :-) Och så var jag "tvungen" att köpa ett par förpackningar av det omtalade bakplåtspappret. Fast jag är inte helt säker på att det verkligen var så värst billigt i jämförelse med andra butiker ...
 
 
Jag kan tänka mig att åka dit fler gånger, men då får det bli direkt efter jobbet (vilket älsklingen också föreslog). Då slipper man de värsta köerna. :-) Och nej, vi träffade varken Ola-Conny eller Morgan. Fast det gör inget. Jag har redan träffat Ola-Conny i ett annat sammanhang i somras. :-) Dock är det en annan historia ...


Dagens citat:

"Behovet att imponera på andra är orsaken till hälften av världens lidanden."
(Vernon Howard)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Hur hålla koll?

Bokbloggsjerka: Hur håller du reda på alla böcker som du har läst? Förlitar du dig helt på din blogg eller har du en backup-plan att dela med dig av?
 
Allt det som jag läste när jag var yngre, finns inte uppskrivet någonstans. Där får jag försöka förlita mig på minnet, men dessvärre är det omöjligt att komma ihåg exakt alla böcker.
 
 
Nuförtiden använder jag Boktipset till att hålla reda på mitt läsande. Främst håller jag koll på vad jag vill läsa.
 
Under tiden som jag skrev det här korta inlägget, började jag fundera. Varför måste man hålla koll på vad man har läst? Nu vet jag att man egentligen inte måste, men om man utgår från frågan kan man få den uppfattningen. För mig spelar det ingen roll. Det viktigaste är trots allt att man läser. Och oftast brukar jag komma ihåg ifall jag har läst en bok eller inte, när jag ser den.


Dagens citat:

"Det är upptagenheten av ägande, mer än någonting annat, som förhindrar människor att leva fritt och luxuöst."
(Bertrand Russell)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Juridikpodden - säsong 3, avsnitt 2

Det ska bli intressant hur länge Tove och Mårten lyckas hålla koll på antalet avsnitt i den här säsongen. ;-) I det andra avsnittet får man i alla fall veta att polisen har en egen YouTube-kanal och så diskuteras det Lexbase, JK:s (justitiekanslerns) roll i detta och även samtyckeslagstiftning i och med debatten kring den nuvarande våldtäktslagstiftningen.
 
 
Själv tyckte jag att tanken med Lexbase är vidrig. Visst är domar offentliga i Sverige (det är i alla fall utgångspunkten, men det görs givetvis en sekretessprövning vid utlämnande av domar och andra offentliga handlingar) och en domstol kan i princip inte neka dig att ta del av domar - så länge det inte är sekretessbelagt och vid utlämnande av offentliga handlingar, ska sekretessbelagda uppgifter maskeras. Men för att man ska få en dom som rör en person, måste man kontakta just den domstolen som meddelade domen. Man måste med andra ord veta var man ska leta. Det krävdes inte med Lexbase. Där räckte det att man sökte på namn, adress eller personnummer.
 
Ta gärna del av Toves och Mårtens intressanta diskussion kring detta.


Dagens citat:

"Ingenting är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite längre tid."
(Winston Churchill)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Ny bokupplevelse

Jag har nu haft möjligheten att testa på litteraturformen ljudbok och hittills har jag bara två ord att säga: Me like. :-)
 
Strax innan den där bokaffären i Varberg stängde, tilläts jag ännu en gång att tillfälligt bryta köpstoppet. Då passade jag på att köpa en ljudbok, bara för att testa. Innan var jag inte helt säker på att det var min typ av "läsning". Jag har alltid föredragit att läsa på vanligt vis. Jag älskar känslan av att helt och hållet uppslukas av berättelsen och bli ett med den. Det har jag aldrig upplevt vid exempelvis högläsning och att lyssna på en ljudbok är ungefär som högläsning.
 
 
Jag vill inte påstå att "ljudboksläsning" och vanligt läsning är samma sak, men städning eller liknande blir definitivt roligare om man lyssnar på en ljudbok under tiden. :-)


Dagens citat:

"Om din styrka sviker, gå utöver den."
(Emily Dickinson)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Välkommen hem till oss!

Dagen innan vi flyttade in alla möbler i lägenheten här i Falkenberg, fick jag se den för första gången på väg hem från jobbet. Då passade jag på att filma hur det såg ut. Dock spelade jag först in på övervåningen och det var först på nedervåningen som jag insåg att det var lite "bättre" om man vred på kameran ... Eftersom jag har vridit ganska mycket på kameran, orkade jag inte hålla på att klippa och vända det rätt. Hoppas att du inte blir allt för sjösjuk. Välkommen hem till oss! :-)
 
 
 
 


Dagens citat:

"Varje människa jag möter har något att lära mig."
(Dalai Lama)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

USA förtjänar pisk!

I brädspelet Twilight Struggle "tävlar" USA och U.S.S.R. (Sovjetunionen) mot varandra under kalla kriget (år 1945 - 1989). Målet? Att kontrollera världen!
 
 
Till sitt förfogande har man kort som man antingen kan använda som de är (d.v.s. för texten som finns på varje kort) eller för poängen i övre vänstra hörnet. Man har också möjlighet att en gång per runda använda ett kort till "space race". Mer utförliga regler hittar du här på älsklingens blogg.
 
 
Planering, planering och åter planering. Det är nyckelorden för det här roliga och utmanande spelet. Vilken taktik ska man ha för att få flest poäng? Behöver man ta kontroll över länder? Vilka länder? Ska man lägga ned energi på att minska den andras inflytande i olika länder? Vilka länder ska man fokusera på?
 
 
När jag och älsklingen spelade spelet första gången, var jag kamrat Sovjet och han storebror USA. USA gav Sovjet ordentligt med pisk. Fast kamrat Sovjet lade sig inte utan motstånd. Nästa gång får kamrat USA se på andra bullar ...
 


Dagens citat:

"Alla beskrivningar av verkligheten är temporära hypoteser."
(Buddha)


Ha det så bra!
Kamratiska kramar
Jessie

RSS 2.0

PersonligtToppblogg.se

Personligt
webbhotell
Blogglista.se
Free Pencil 2 Cursors at www.totallyfreecursors.com


Jessicas grotta
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!