Daisypath Anniversary tickers

Ibland slår önskningar in

När James Camerons Titanic hade premiär, var jag cirka åtta år och jag minns hur alla fascinerades av filmen. På en klasskompis födelsedagsfest satte klasskompisens äldre syster på filmen - med japansk textning. Systern stod och översatte åt oss åttaåringar, som inte förstod engelska. Jag tröttnade tämligen fort och återvände till klasskamratens rum för att leka.
 
Det dröjde några år innan jag, tillsammans med min syster och mina föräldrar, såg filmen för första gången. Mamma hade lånat den av en arbetskamrat. Jag minns inte om det var slutet av mellanstadiet eller början av högstadiet, men redan från första stund var jag fast. Jag blev fullkomligt förälskad i denna underbara film. Bortsett från ett tillfälle har jag gråtit varje gång jag har sett filmen - så berörd blir jag. Under en period på högstadiet tillbringade jag mina lunchraster med att sitta i skolbiblioteket och bläddra i en tjock och stor bok om Titanic. Jag önskade flera gånger att jag hade fått vara med på skeppet och uppleva dess prakt.
 
Nu kan den önskningen (nästan) slå in. Mellan april och augusti har Halmstad Arena en Titanic-utställning. Jag och älsklingen planerar att gå på den tillsammans med min syster och hennes sambo. Det gäller bara att hitta en dag som passar alla. :-)
 
Hur ser din egen relation till Titanic ut?
 


Dagens citat:

"Det tog mig fyra år att måla som Raphael, men en livstid att måla som ett barn."
(Pablo Picasso)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Juridikpodden - säsong 3, avsnitt 8

Vi får veta att Tove och Mårten har skrivit en debattartikel tillsammans och får även ta del av deras diskussioner kring barnombudsmannen, Google-domen, hämndporr och föräldrars skadeståndsansvar för sina barn.
 
 
 
 


Dagens citat:

"Ge en man en fisk och han blir mätt för dagen. Lär honom att fiska och han blir mätt för resten av livet."
(Lao Zi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Gåtans lösning

Efter att ha låtit innehållet i den lilla krukan växa lite till, tror jag att jag har löst mysteriet med vad jag har planterat i den:
 
 
 
Dill! Det är jag någorlunda säker på. Om inte persiljan eller gräslöken har klätt ut sig till dill, för i sådant fall kan man inte vara säker ...


Dagens citat:

"Även en tusenmilafärd börjar med ett första steg."
(Lao Zi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Världen är inte svart och vit

För ett tag sedan läste jag om en asfaltsläggare i Halmstad som blivit trött på en reklamskylt med en tämligen smal modell. Det slutade med att han satte upp en skylt med texten "Så ful och mager modell".
 
På sätt och vis kan jag förstå och till viss del hålla med honom - jag är också trött på att klädkedjorna fortfarande håller liv i detta förskräckliga ideal (även om det nuförtiden har blivit lite bättre). Men jag skulle inte säga att Gisele Bündchen (modellen på bilden) är ful.
 
Han säger att "alla" vill ha en kvinna med lite hull och hans motiv med skylten är ädelt, det får jag medge. Fast alla tycker om olika saker. Vad som är vackert är en subjektiv fråga som var och en av oss själva får ta ställning till. Alla är vi fria att bilda vår egen uppfattning och ha våra egna synpunkter. Vissa tycker om blått, medan andra föredrar grönt. Samma sak är det med vad som är attraktivt. Så nej, "alla" tycker inte om kvinnor med lite hull.
 
 
Vem säger att Gisele Bündchen ser ut som hon gör på grund av ideal? Kanske tycker hon att det är snyggt? Kanske är hon så naturligt smal och inte kan gå upp i vikt, även om hon skulle vilja? Trots att jag själv har anlag för att lägga på mig ett och annat kilo, lyckades jag aldrig gå upp i vikt inför mitt och älsklingens bröllop, trots att jag försökte. Nu menar jag givetvis inte att man alltid har eller bör ha en vilja att gå upp i vikt när man är smal. Jag menar bara att man inte alltid kan göra något åt sin vikt, även om man vill och försöker. Jan-Eric Bladh kan omöjligt veta vad modellen känner eller tycker, vill eller inte vill, genom att endast utgå från reklambilden. Han kan omöjligt känna till alla bakomliggande omständigheter som gör att Gisele Bündchen ser ut som hon gör.
 
Självklart är han fri att tycka och tänka vad han vill och om han tycker att smala kvinnor är fula, får det stå för honom. Fast jag kan tycka att det inte alltid är läge att lufta sina tankar, även om man har rätt till dem. Ibland måste man tänka ytterligare ett varv. Vad hade modellen själv tyckt om hon gått förbi den här reklamskylten och sett Jan-Eric Bladhs egen skylt? Jag tror att det hade sårat henne tämligen rejält. Dock ska han ha beröm för sitt motiv - jag tycker att det är bra att fler får upp ögonen och engagerar sig i idealfrågan. Men det finns andra vägar att gå. Andra medel att ta till.


Dagens citat:

"Livet är till 10% det som händer mig och till 90% hur jag reagerar på det."
(John Maxwell)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Pingstbrud och andra berättelser (Tage Aurell)

I Tage Aurells novellsamling Pingstbrud och andra berättelser ingår novellerna Pingstbrud, Levande livet, Till och från Högåsen, Jeriko Ros och Sommarspel. Jag klarade dock bara av att läsa de båda första, sedan tvingades jag lägga ifrån mig boken. Båda berättelserna kändes röriga och både tankegångar och dialoger kändes endast halvfärdiga. Även om jag är medveten om att boken är tryckt 1952, kändes språket onödigt tillkrånglat och jag kunde inte förstå vad Aurell ville ha sagt med berättelserna. Därför tar jag adjö av Herr Tage Aurell och hans noveller.
 
 
 
 
Det här exemplaret hade jag fått, men är numera utbytt.


Dagens citat:

"Vi lider oftare i fantasin än i verkligheten."
(Seneca)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Snickerskakor

Mitt första gymnasieår minns jag lite som ett Snickersår. Jag, Hanan och Cherry besökte både Öresundsgymnasiets kafeteria och Triangelns köpcentrum för att köpa denna goda onyttighet.
 
 
 
 
Dessa Snickerskakor innehåller ingen choklad, utan endast smör, socker, ägg, mjöl, vaniljsocker, bakpulver, muskot och jordnötter (egentligen ska det vara pekannötter, men då jag inte hade sådant hemma, fick det bli jordnötter). Innan gräddningen rullades de i en socker- och kanelblandning. Degen luktade till min förvåning Snickers, men dessvärre uteblev Snickerssmaken. Däremot smakade de - av naturliga skäl - kanel. De var hur som helst goda, trots sitt vilseledande namn.


Dagens citat:

"Ju mer fokuserad man är på hur andra har det, desto mindre fokuserad blir man på sitt liv."
(Laleh)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Jag lyckades!

Lördagen den 17 maj var en dag då jag lyckades göra mig själv stolt.
 
Då och då (mest på helgerna) händer det att jag följer med älsklingen till elljusspåret på Vallarna för att jogga en runda. Första gången jag var där och joggade, lyckades jag till min förvåning att jogga längre än vad jag brukar orka i vanliga fall. Antagligen har jag simningen att tacka för det. Andra gången gick det lite sämre, men tredje gången klarade jag av att ta mig till "ute-gymmet" som finns någonstans på sträckan, innan jag behövde promenera en bit. Men den 17 maj ..! Då lyckades jag jogga hela rundan! 2,2 km!
 
 
Det har jag aldrig orkat tidigare! När vi på låg- och mellanstadiet joggade på gymnastiklektionerna (vilket vi gjorde en gång i veckan) gick jag större delen av rundan. Men inte den 17 maj. Då fortsatte jag att jogga. :-)
 
Tricket? Hela tiden upprepade jag tyst för mig själv: Bara lite till. Bara. Lite. Till. Och jag lyckades. Jag tog mig hela vägen runt! Vågar man hoppas på en repris ..?


Dagens citat:

"Alla har skapats för en särskild uppgift och längtan efter att utföra den har placerats i varje hjärta."
(Jalal al-din Rumi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Catan på ett nytt sätt

Älsklingen fick låna kortspelet The rivals for Catan av en från spelföreningen. Den som har spelat brädspelet Settlers of Catan känner till konceptet: man ska bygga vägar, byar och städer med de resursfält som man har till sitt förfogande. Målet är att få ett visst antal poäng. Den som är först med detta vinner.
 
 
Till skillnad från brädspelet, är kortspelet endast för två spelare. Dessutom finns det "händelsekort" som skiljer sig från de händelser som finns i brädspelet och nu kan man bygga byggnader som alla ger olika fördelar. I kortspelet har man också tillgång till guldfält och emellanåt kan man köpa resurser för sitt guld.
 
 
 
Det gäller att vara taktisk och spela sina kort rätt. Tyvärr har vi inte hunnit spela det särskilt många gånger, men jag gillar spelet. :-) Rolig omväxling från brädspelet.
 
 


Dagens citat:

"Det man ger är värt mycket mer än det man tar."
(Jocke Berg)


Ha det så bra!
Rivaliserande kramar
Jessie

Busigt på bokbytardagen

Sedan jag för några år sedan blev medveten om Stora bokbytardagen, som äger rum en gång om året, har jag varje år missat denna glädjedag (jag har inte haft möjlighet att anordna egna bokbyten). Men inte i år! :-D I år, den 16 maj, kunde jag äntligen delta. När jag hade stängt kontoret för dagen och var på väg till tåget, smet jag in på Varbergs bibliotek.
 
Med mig hade jag sex stycken böcker, varav fem byttes ut. Av dessa fem hade jag fått tre av mina föräldrar i påskas, en av svärmor för några år sedan (tror det var i samband med hennes senaste flytt) och den femte hade jag fått på gymnasiet när vi hade Svenska B eller C. Jag kände mig tämligen busig när jag lade mina medhavda böcker på bordet och plockade till mig dessa:
 
När Lucy Sullivan skulle gifta sig (Marian Keyes)
Kaffe med rån (Catharina Ingelman-Sungberg)
Fjärilen i min hjärna (Anders Paulrud)
Högre än alla himlar (Louise Boije af Gennäs)
Det stora huset (Nicole Krauss)
 
Med böckerna som jag fått av mina föräldrar, är saken den att de nyss rensat ut en garderob hemma hos sig och i den garderoben hade de ett flertal bokfyllda kartonger, som jag nu fått. Vår bokhylla är med andra ord överfull just nu, men det är bara tills vidare - tills jag har läst igenom böckerna och bestämt mig för om de ska få bli fullvärdiga medlemmar av vår familj eller om de ska adopteras bort. Så med just de tre böckerna var jag inte jättebusig i mitt bortbytande. Bara lite.
 
Har du gjort några egna fynd på bokbytardagen?


Dagens citat:

"Det är när du stöter på motgångar som du lär känna din verkliga styrka."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Min låt

Det här året har jag inte brytt mig om att se semifinalerna i Eurovision, vilket delvis har berott på att jag prioriterar att lägga mig i tid så att jag åtminstone kan få lite sömn innan jag ska stiga upp och göra mig klar inför jobbet.
 
Efter första semifinalen visade älsklingen mig Lettlands bidrag till årets musikfest. Han tyckte att låten passade mig som handen i handsken. Efter att ha hört den höll jag med. Dessvärre gick den inte till final. :-(
 
Låten heter Cake to bake och fastnar otroligt lätt. När jag hade hört den gick jag och småsjöng den hela kvällen. Kan inte förstå att den inte gick till final. Den borde ha vunnit hela tävlingen!
 
 
 
 
I melted the ice of the polar caps,
found the raiders of the lost ark,
solved a case for the genius from Baker Street,
helped to clean the Central Park.
I created the plan for the Chinese wall,
went to desert, made it rain,
swam through a shark tank bloodily,
found Atlantis, by the way... (but today)

I've got a cake to bake – I’ve got no clue at all (cep, cep, cep, cep, cep kuuku)
I've got a cake to bake – and haven't done that before (cep, cep, cep, cep, cep kuuku)
don't be proud, mate please don't bother,
go, come on and ask your mother,
how to bake, how to bake, bake that cake...

Cep cep cep cep cep kuuku kuuku cep cep cep cep cep cep kuuku
Cep cep cep cep cep kuuku kuuku cep cep cep

I talked to a unicorn the other night,
took me up on a lonely star,
did the moonwalk on the milky way,
realised I've gone too far.
So I questioned the law of gravity,
put the apple back up to the apple tree,
ej tu nost: I even learned Latvian,
I know it's so hard to believe... (and today)

I've got a cake to bake – I’ve got no clue at all (cep, cep, cep, cep, cep kuuku)
I've got a cake to bake – and haven't done that before (cep, cep, cep, cep, cep kuuku)
don't be proud, mate please don't bother,
go, come on and ask your mother,
how to bake, how to bake, bake that cake (piece of cake)

Cep cep cep cep cep kuuku kuuku cep cep cep cep cep cep kuuku
Cep cep cep cep cep kuuku kuuku cep cep cep

We've got a cake to bake – and got no clue at all
We've got a cake to bake – and haven't done that before
don't be proud, mate please don't bother,
go, come on and ask your mother,
how to bake, how to bake, bake that cake (piece of cake)

Mix some dough, add some love, let it bake, wait for it
Mix some dough, add some love, let it bake, wait for it
Mix some dough, add some love, let it bake, have some cake
Mix some dough, add some love, let it bake

We've got a cake to bake – and got no clue at all
We've got a cake to bake – and haven't done that before
don't be proud, mate please don't bother,
go, come on and ask your mother,
how to bake, how to bake, bake that cake


Dagens citat:

"Älska ditt liv. Varje minut av det."
(Jack Kerouac)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Alkemisten (Paulo Coelho)

"Alkemisten är den magiska historien om Santiago, en andalusisk herdepojke, som följer sin dröm om att finna en av världens dyrbaraste skatter. Från sitt hem i Spanien reser han till marknaderna i Tanger och genom Egyptens öken till ett livsavgörande möte med alkemisten."
 
Jag hade hört mycket gott om Paulo Coelhos Alkemisten och hade därför sett fram emot att läsa den. Mina förhoppningar var hyfsat höga, men dessvärre blev jag en aning besviken.
 
 
Att berättelsen både var poetisk och välskriven och att författaren tycks vara väl förtrogen med ämnet alkemi (vilket också bekräftas i efterordet) förnekar jag inte. Dock fastnade jag inte för berättelsen. Jag vet inte om det var på grund av alla hänvisningar till Gud eller det allmänna flummet som boken fylls av, men jag tråkades till viss del ut. Det sade aldrig klick mellan mig och berättelsen. Tyvärr.
 
Det här ljudboksexemplaret lånade jag på Varbergs bibliotek.


Dagens citat:

"Ingenting stort har någonsin åstadkommits utan entusiasm."
(Ralph Waldo Emerson)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Juridikpodden - säsong 3, avsnitt 7

Den här gången var det tre ämnen som jag tyckte var intressanta; demonstrationsfrihet och politik, förtal i studentuppsats samt Googles (läskiga) aprilskämt.
 
 
Vad Google gjort mot Toves ena vän är inte okej! Jag förstår inte hur man ens kan ta med det i ett avtal att man har rätt till det? Såvitt jag minns fanns det inte med i villkoren när jag läste dem, men det är möjligt att jag har missat det ... Måste ta och titta på villkoren igen.
 
Jag anser att de dokument som jag har i min dator är min egendom. Min. Att de samlar in information om vilka sidor jag besöker kan jag gå med på, men inte att de börjar rota runt bland mina filer i datorn. Om det finns ett sådant villkor i Googles avtal, måste jag verkligen överväga om jag vill fortsätta att vara med i Googles gemenskap. Jag menar, det finns trots allt en gräns ...


Dagens citat:

"Mitt liv har varit fyllt av problem, varav de flesta aldrig inträffade."
(Mark Twain)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Pusskalas

Jag älskar ansiktsuttrycket hos den ljusa kaninen:
 
(Källa: http://i.imgur.com/q6uieio.jpg)
 
Den ser så gulligt förvånad ut. Som om den inte hade en aning om att den grå kaninen tänkte pussa den. :-) Den här bilden hade kunnat vara början till en berättelse - med några få justeringar förstås. :-P


Dagens citat:

"Gör det eller gör det inte, men få det gjort."
(Jiddu Krishnamurti)


Ha det så bra!
Pussiga kramar
Jessie

När den är för stor

 
Älsklingen: Jag tror att vi har för liten stekpanna.
 
Jag: Nej då, det är den (pekar på fläskfilén) som är för stor.
 
Observera att bilden togs när fläskfilén hade stekts en stund och därför krympt en smula.
 


Dagens citat:

"Förlora aldrig hoppet, hjärtat, mirakel vistas i det osynliga."
(Jalal al-din Rumi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Drömmen om Everest (Jeffrey Archer)

"Han hade två stora kärlekar i livet och en av dem blev hans död ...

Francis Drake, Robert Scott, Percy Fawcett, Charles Lindbergh, Amy Johnson, Edmund Hillary och Neil Armstrong är alla exempel på människor som lyckats förverkliga till synes ouppnåeliga drömmar. De har hyllats och ärats och alla har de blivit legender med en självklar plats i historieböckerna. George Mallory hade en lika stark dröm och kanske lyckades han också uppfylla den. Fast det inte finns några bevis. Allt som talar för att han nått sitt mål är en sedan länge död kropp och ett saknat fotografi av en älskad hustru ...

Det här är en spännande roman inspirerad av George Mallorys liv - mannen som kan ha varit den förste som bestigit Mount Everest."
 
 
 
Idén till Drömmen om Everest - som bygger på verkliga personer och händelser - är intressant. Vem var egentligen först med att nå Everests topp? Slutet av boken berörde mig så mycket att min mage knöt sig, men i övrigt lyckades inte Jeffrey Archer fånga mig och mitt intresse, trots att berättelsen är välskriven.
 
Jag tyckte att första delen innehöll för mycket skryt om George Mallory, så jag tappade både intresset för berättelsen och sympatin för Mallory. Med tanke på att jag inte kan någonting om klättring, blev det för min del en aning för många facktermer och liknande.
 
Dock uppskattar jag den version av historien som Archer presenterar här, även om jag inte blev särskilt förtjust i själva berättelsen.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag köpt.


Dagens citat:

"Jag tänker aldrig på framtiden – den kommer tids nog."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Planterade kockar?

Innan jag och älsklingen blev tillsammans, kan jag knappast påstå att jag var något större fan av Gordon Ramsays "Hell's Kitchen". Jag irriterade mig mest på hans otrevliga behandling av deltagarna. Trodde knappt att det var möjligt för en människa att svära och skrika så mycket. Dock gillade älsklingen serien och efterhand blev även jag en smula förtjust i den. Fast jag tycker fortfarande att Ramsay kan lugna ned sig lite.
 
Under de senaste säsongerna har jag upptäckt en sak. I varje säsong finns alltid en kvinna som är otroligt jobbig och provocerande, och tycks inte kunna laga mat (även om hon då och då har sina ljusa stunder). De övriga deltagarna ogillar denna kvinna så pass mycket att de på alla sätt och vis försöker bli av med henne. Dock låter Ramsay henne vara kvar och oftast får kvinnan en av de svarta jackorna. Fast vinner gör hon aldrig.
 
Ett exempel på en mycket störig kvinna! Åh! Jag höll på att bli galen på Elise.
 
Vid något tillfälle diskuterade jag detta med min pappa och han hade två olika teorier. Den första gick ut på att Ramsay låter kvinnan vara kvar, bara för att hålla igång intrigerna och på så vis få höga tittarsiffror - något vinnarmaterial är hon ju inte. Hans andra teori lutade mer åt konspirationsteorihållet. Dessa störiga kvinnor (och eventuellt fler av de andra kockarna) är inga riktiga deltagare, utan endast skådespelare som Ramsay anställt för att skapa så mycket intriger som möjligt.
 
Jag är beredd att delvis hålla med min pappa om det han säger, fast då verkar hans första teori mer trolig. Jag kan inte förstå varför man skulle lura tittarna genom att ha med falska deltagare? Tittarsiffror är viktigt, men är det verkligen så pass viktigt? Jag vill inte tro det. Däremot verkar som sagt det första alternativet mer troligt, men  att göra så är inte heller riktigt schysst. Då har deltagaren inte kommit med i programmet tack vare sina meriter, utan endast på grund av sin provocerande attityd. I det fallet blir följden att alla inte tävlar på lika villkor. En illusion byggs upp hos denne deltagare att den är duktig när det i själva verket är tvärtom. Fast det är kanske så det ska gå till. Vad vet jag.


Dagens citat:

"Ingen kan få dig att känna dig underlägsen utan ditt eget samtycke."
(Eleanor Roosevelt)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Trädgårdsmästarens tid är nu

Minns du att vi under en period odlade dill, persilja och gräslök här hemma? Sedan vi flyttade från Åker har jag inte tagit mig tid att odla upp de sista fröerna. Inte förrän nu.
 
I och med flytten till Falkenberg, fick vi inflyttningsrabatt (den stora fördelen med att flytta till nya kommuner) hos Blomsterlandet. Nyligen passade vi på att göra ett besök där, främst för att inhandla en vacker blomma att ha utanför ytterdörren. Någon sådan där blomma blev det inte. Däremot köpte vi tre balkonglådor, fästen, nya fröer och två sorters blomsterlökar.
 
 
 
 
 
Veckan innan hade jag redan planterat fem krukor med dill, gräslök och persilja och efter en vecka hade det börjat växa i ena krukan:
 
 
 
Och ett par dagar efter såg det ut så här i samma kruka:
 
 
 
Jag vet ännu inte vad det är jag har planterat i den krukan, men det ska bli spännande att se. :-)


Dagens citat:

"Varje prestation inleds med beslutet att försöka."
(Gail Devers)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Kossorna anfaller

Nu när det har varit så fantastiskt väder, har jag och älsklingen försökt vara ute så mycket som möjligt. En lördag (tror jag att det var?) hade vi för avsikt att åka ut till skogen och tillbringa några timmar där. Älsklingen hade i förväg kollat upp var vi skulle åka.
 
 
 
Vårt första stopp blev Måssjön. Det var kring denna sjö som älsklingen hade kollat upp att det skulle finnas en skog. Vi började med att försöka ta oss runt sjön, men insåg snart att det var igenvuxen. Därför vände vi om och försökte ta en annan väg, men där var terrängen svårframkomlig - en massa stickiga grenar som rev upp våra ben samt att det dolde sig vattensamlingar under de stora grästuvorna. Till slut gav vi upp och vände om.
 
 
 
 
Istället promenerade vi bort till vad vi trodde var en annan skog. Vi följde skogsvägen och höll utkik efter något trevligt ställe där vi kunde sitta och ha picknick. Kanske kunde vi hitta ett sådant ställe när vi kommit uppför backen?
 
 
 
Vad vi "hittade" var ängar och ... skitlukt. Längre fram såg vi ett gäng kossor och när vi hade kommit närmare en bit hörde vi ett påtagligt mullrande. Det tog mig några sekunder att inse att det var kossorna som kom springande. Rakt mot oss.
 
 
Vi fortsatte en bit till, men förstod att vi inte skulle komma till någon skog. Vi återvände till Måssjön och intog vår picknick/fika på bänken som fanns där innan vi åkte hem igen.
 
 


Dagens citat:

"Livet är väldigt enkelt, men vi envisas med att göra det svårt."
(Konfucius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Läsa det alla andra läser

"If you only read the books that everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking."
Haruki Murakami
 
Citatet ovan hittade jag på den här bokbloggen och det ligger något i det Haruki Murakami säger.
 
Jag gillar att läsa "okända" böcker - böcker som nästan ingen annan har läst - men problemet är var man hittar dessa böcker. Nuförtiden får jag de flesta boktipsen genom bokbloggar och många gånger är de böckerna just sådana som "alla andra" läser eller har läst. Ibland är det dock mer "okända" böcker som presenteras.
 
Hur ska man gå tillväga för att hitta de "okända" böckerna? Biblioteket är ett tips. Man kan helt enkelt gå till en slumpvis vald hylla och plocka på sig en bok som man kanske aldrig har hört talas om. Nu var det inte riktigt så det gick till när jag blev bekant med Shakespeares hemlighet, men nästan. Jag förälskade mig i bokens utseende när jag gick förbi dennes hylla och hade inte hjärta att lämna den oläst.
 
 
Ett annat förslag är antikvariat och secondhand-butiker. Där kryllar det av böcker som man - i alla fall jag - aldrig hört talas om. Kanske hittar man ett guldkorn eller två bland dessa boksamlingar. :-)
 
Å andra sidan ska man inte alltid underskatta böcker som "alla andra" läser. Ibland finns det en anledning till att dessa böcker blivit lästa av så många. Genom att förkasta dem, riskerar man att gå miste om härliga läsupplevelser.
 
Man bör läsa en välblandad mix av "kända" och "okända" böcker. :-) Då tänker man dels lite annorlunda, dels lite som alla andra. I alla fall om man ska tolka citatet rätt.
 
Hur ser din läsning ut?


Dagens citat:

"Välj ett jobb du älskar och du kommer aldrig att behöva arbeta en dag i hela ditt liv."
(Konfucius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

"Grafisk abort"

Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord, men hur mycket säger då kombinationen bild och ord? Som det här inlägget på Tjuvtittat/Tjuvlyssnat:
 
Ta bort objekt. Låt våra professionella grafiker ta bort oönskade objekt från din bild. Vi återkommer med kostnad efter att ni laddat upp er bild.
 
Vi kan väl sammanfatta det så här. Ibland blir det fel. Andra gånger blir det lite mer fel. Var den här annonsen hamnar får nog var och en själv avgöra. Undrar om det var ett medvetet val att ha med "Exempelnr 16" i annonsen ...


Dagens citat:

"Logik tar dig från A till B. Påhittighet tar dig hur långt som helst."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Falkenbergs viktigaste plats

Nu har jag besökt Falkenbergs viktigaste plats - förutom vår bostad:
 
 
 
För att vara ärlig är byggnaden inte särskilt vacker eller tilltalande. Ser mest ut som en plåtburk/-låda som någon placerat där. Inte heller ser lånekortet särskilt roligt ut, men precis som med andra saker här i livet spelar utseendet inte någon större roll för mig. Det är insidan som är viktigast och Falkenbergs bibliotek ska ha beröm för både sin trevliga personal och för att det är busenkelt att hitta där inne. :-)
 
Jag invigde mitt lånekortsskaffande och biblioteksbesök med att låna dessa små filurer:
 
 


Dagens citat:

"Så som du ger, så får du tillbaka."
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Förmodligen den sämsta frisörskunden någonsin

Efter ett oklippt år (åtminstone nästan) har jag äntligen tagit mig i kragen och besökt frisören för att korta ned manen. Jösses vad mycket som egentligen växer under ett år. Och slits. Mitt hår hade blivit så slitet att jag nu har nästan lika kort hår som när jag gifte mig för snart tre år sedan (det vill säga en liten bit nedanför axlarna). Det blir lätt så när man inte har tid att besöka frisören. I Getinge blev jag tvungen att åka in till Halmstad (och då fick det bli på helgerna) för att klippa mig. Jag ansåg dock att jag hade annat roligare (och viktigare) att hitta på, så det fick bero. Men nu så. Nu är det klippt. ;-)
 
Dock tycker jag synd om de frisörer som tvingas ha mig som kund. Jag är så tråkig :-( Visst svarar jag dem när de pratar med mig, men något eget pratinitiativ tar jag (oftast) inte. Jag sitter där i frisörstolen, tyst som en mus, och försöker titta på allt annat än min stora spegelbild som jag placerats framför.
 
 
Ungefär så kort är mitt hår. Bjuder på min sexiga grimas som jag gjorde när jag insåg att älsklingen tog bilder på mig. 
 
Mitt stora problem är att jag har svårt för att prata med främlingar och med tanke på hur ofta vi har flyttat, har jag aldrig hunnit knyta något band till de frisörer som tagit itu med mitt hår. Bortsett från när vi bodde i Åkers Styckebruk. Frisören som startade sin salong i huset (nästan) mitt emot vårt var riktigt trevlig. :-) Honom pratade jag en hel del med. Synd att vi flyttade därifrån. :-(
 
Å andra sidan, är det verkligen så smart att prata med frisören under tiden som denne har en sax i handen och går lös med nämnda sax i ens hår? Borde inte frisören koncentrera sig på att klippa? Jag menar, jag vet själv hur fel saker och ting kan bli när man tappar koncentrationen en stund. Nu är det i och för sig hår vi pratar om här och det brukar vanligtvis växa ut igen. Givetvis tar det tid, men nytt hår har för vana att komma. Fast nöjda kunder vill man väl ha ..? Såvitt jag vet är ekvationen för nöjda kunder att man gör ett bra jobb och då krävs koncentration. Om man har en pratkvarn till kund, kan jag tänka mig att det inte är lätt att behålla koncentrationen.
 
Slutsats: Vad krävs för en nöjd kund? En tyst kund. Fullkomligt logiskt.


Dagens citat:

"Det värsta misstaget någon kan göra är att vara rädd för att göra ett."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Rocky road

Vad kan man göra med cirka en halv burk kondenserad mjölk? Den frågan har jag och älsklingen ställt oss varje gång vi har gjort krämig choklad- och kolapaj, eftersom det till det receptet behövs cirka en och en halv burk. Jag har äntligen hittat ett svar! Man kan göra rocky road.
 
 
 
Jag har aldrig tidigare gjort rocky road och trots att jag gjorde lite fel under bakningen, blev resultatet ändå okej. De blev lite mjuka, men det blir de kanske när man har i kondenserad mjölk? Det var svårt att blanda allt så att inte marshmallowsen smälte. Fast å andra sidan utgjorde de smälta marshmallowsen ett snyggt mönster. ;-) Jag kan tänka mig att göra dem fler gånger.


Dagens citat:

"Försök inte säga åt livet vad ditt syfte är. Fråga livet vilket syfte det har åt dig."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Boksmälla

Book hangover = that feeling of sleep deprivation from staying up too late reading a book you can't put down.
(definition hämtat från Boklysten)
 
Book hangover = the struggle a person goes through trying to connect with a reality after finishing an amazing book.
(definition hämtat från Lottens bokblogg)
 
Den första definitionen har jag nog aldrig drabbats av. Visst har jag varit vaken länge på grund av bra böcker (på högstadiet och gymnasiet hände det att jag var vaken till två, tre på natten även om det var skoldag efteråt), men såvitt jag minns var jag inte mycket tröttare efter en sådan natt än vanligtvis. Fast givetvis är det möjligt att min hjärna har valt att förtränga det. Eller förneka. Det är hugget som stycket.
 
 
 
Definitionen som jag hittade på Lottens bokblogg, den har jag däremot upplevt några gånger. För den som ännu inte själv genomgått den kampen, kan jag tala om att det kan vara en ganska stor omställning att återvända till verkligheten efter en fantastisk läsupplevelse. När jag läste Hungerspelen-trilogin drabbades jag av detta. Jag hade svårt att ta till mig att läsningen av böckerna och mitt besök hos Katniss och de andra hade nått sitt slut. Det hände att jag såg under en tid så gott som dagligen såg kopplingar till trilogin, i det vardagliga livet.
 
Jag försöker komma på hur jag bäst kan sätta ord på den sortens boksmälla (enligt andra definitionen). Man skulle kunna jämföra det med en (lång)semester där man reser bort tillsammans med nära och kära och den jobbiga anpassningen till vardagen som man sedan tvingas till så snart semestern är över. Det, eller något liknande, bör väl de flesta ha upplevt och därmed kunna relatera till?
 
Om inte, föreslår jag att man börjar sökandet efter en fantastisk läsupplevelse. Trots att boksmällan efteråt kan upplevas som jobbig, är det definitivt värt det för den otroliga resa som man får göra under läsningen. Som den boknörd jag är, ser jag fram emot min nästa boksmälla. :-D
 


Dagens citat:

"Tänk så mycket tid han spar, som inte bekymrar sig över vad hans granne tycker, tänker och säger."
(Marcus Aurelius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Någon sorts frid (Camilla Grebe och Åsa Träff)

Då en av psykologen och psykoterapeuten Siri Bergmans patienter hittas död i vattnet utanför Siris hus, faller hennes liv samman. Är hon verkligen så dålig på sitt jobb? Fast långsamt börjar hon ana att det finns en annan förklaring. Att det finns någon där ute i mörkret. Någon som vill henne illa.
 
När älsklingen jobbade på grisgården i Köping, fick vi vid något tillfälle en del böcker av hans chefs fru. Bland dessa fanns Bittrare än döden. Eftersom jag var sugen på att läsa den men inte hade den första boken, lånade jag den första boken - Någon sorts frid - på biblioteket.
 
 
Det fanns en del korrekturfel här och där, men så länge de inte blir löjligt många kan jag ha överseende med dem. I övrigt var berättelsen välskriven, fast jag fastnade ändå inte riktigt för den - trots att jag har ett gott öga till psykologiska spänningsromaner som tvingar en till att tänka. Jag gillar att man inte kunde lista ut vem gärningspersonen var samt även de finter som Camilla Grebe och Åsa Träff lade ut. Jag blev faktiskt väldigt förvånad när sanningen presenterades för en i slutet. Ändå blev jag inte riktigt övertygad. Det var något som saknades. "Det lilla extra", för att citera min svensklärare på gymnasiet. Jag har dock svårt att exakt peka ut vad "det lilla extra" är. Jag hoppas att Bittrare än döden lyckas fånga mig bättre.


Dagens citat:

"Jag är aldrig upprörd av den orsak som jag tror."
(Helen Schucman)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Man ska vara snäll mot de små

Den här gojan föregår verkligen med gott exempel:
 
(Källa: http://i.imgur.com/kDhl6BN.gif)
 
Papegojan ovan påminner om min egen älskade hund, som dessvärre gick bort under min andra termin i sjuan (våren 2003). Hon var en svart labradorblandning och alla hundar som storleksmässigt var mindre än henne, behandlade hon som valpar. Hon var i alla fall väldigt snäll och försiktig med dem. En bekant till min familj ägde några små terrierhundar och när dessa bet min hund i tassarna, gav hon inte igen. Hon såg endast olyckligt på oss. En annan gång gav hon sig på hunden som bodde under oss, när den attackerade en annan (främmande) hund. Hon var försvunnen under några timmar, men till slut kom hon - till familjens stora lättnad - hemlinkande och satt utanför porten till trappuppgången och väntade på att någon skulle komma och öppna.
 
Min hund agerade även som en form av mamma för människobarn. Framför allt på vintern när det var pulkadags. Då brukade hon glatt rusa efter de pulkaåkande barnen för att se till så att de inte föll av. När jag och syrran var små var det viktigast att vi inte föll av. Vid något tillfälle grep min hund tag i min jackluva för att försäkra sig om att jag inte föll av. Dock missförstod jag henne och blev rädd. :-(


Dagens citat:

"Älska och gör vad du vill."
(Augustinus)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Sms på vift

Såvitt jag kan minnas, har jag nästan aldrig fått felskickade sms till mig. När både jag och min syster bodde kvar hos våra föräldrar, minns jag att syrran med jämna mellanrum fick sms från en plastikkirurgisk klinik, om att hon inte fick glömma sina inbokade tider. Dock fanns ett annat namn än min systers i de där sms:en - så ja, jag vet att min syster inte hade bokat några sådana tider. ;-) Däremot har jag råkat skickat sms till fel personer. :-( Gudskelov har det inte varit några allvarliga felskickningar. :-)
 
Veckan efter påsk damp följande sms ned i min telefon:
 
"Tja mannen jag kommer inte på träningen klockan 8 idag. Ska på kalas."
 
 
 
Först tänkte jag strunta i det och låtsas som ingenting, men då mitt samvete inte tillät det, svarade jag att han hade skickat sitt meddelande till fel person. Han bad om ursäkt och undrade var i Sverige hans sms hade hamnat. När jag talade om att jag befinner mig på Västkusten, blev han paff. Det gör han också ... Då valde jag att kolla upp numret och visst, han är tydligen boende i Veddige (utanför Varberg).
 
Vi fortsatte att messa med varandra en stund och han ville veta lite om mig. När jag bland annat skrev att jag är gift, tystnade han. Några fler sms från honom fick jag inte. Samtidigt som jag ryckte på axlarna (för mig spelar det ingen större roll om han vill prata eller ej), tyckte jag att det var lite tråkigt. Hur kul hade det inte varit om vi hade blivit vänner? Jag menar, hur ofta får man vänner genom felskickade sms? :-P
 
Har du själv fått ett felskickat sms till dig någon gång? Eller har du råkat skicka sms till fel person?


Dagens citat:

"Slappna av. Inget är under kontroll."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Juridikpodden - säsong 3, avsnitt 6

Juridikpoddens sjätte avsnitt är ett påskavsnitt där Tove och Mårten behandlar ämnen som slasktrattsminister och gamla lagar, att internet fyller 25 år och Mårtens medverkan i TV3:s program "Trolljägarna" samt korsfästelse.
 
 
 
Själv har jag endast sett ett avsnitt av "Trolljägarna" och det avsnittet jag såg tyckte jag var bra. Vet inte riktigt vad jag hade trott om programmet innan, men jag blev i alla fall glatt överraskad.
 
Samtidigt som jag inte förstår hur man kan hålla på så som en del av "trollen" gör, kan jag ändå på sätt och vis förstå. Mitt första möte med internet var när jag var runt åtta år, för det var då min låg- och mellanstadieskola skaffade internet. Jag minns fortfarande tjusningen och spänningen med möjligheten att kunna skoja med folk och utge sig för att vara någon annan än den man var. Fast då var jag också ett barn. Nu när jag är vuxen och mognare skulle jag aldrig få för mig att gör så eller ens hota och trakassera andra.
 
Vad tjänar man på att bete sig så vidrigt som de i "Trolljägarna" - vuxna människor - gör? Hur kan trakasserier skänka en glädje i livet? Jag förstår inte och kommer förmodligen aldrig att göra det.


Dagens citat:

"Ett uns handling är värt ett ton teorier."
(Ralph Waldo Emerson)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Påskpromenad på Vallarna

När mina föräldrar kom på besök på påskafton, företog vi oss en långpromenad på Vallarna och kring Ätran. Vi hade verkligen tur med vädret som var kanonfint! Under annandag påsk gjorde jag och älsklingen nästan en "favorit i repris" och promenerade på Vallarna en stund. Dock insåg vi den dagen, när vi nästan var vid Grand Hotell, att det inte var vårt smartaste val av promenaddag, med tanke på alla (fotbolls?)supportrar som var ute och härjade. Men det gick bra ändå. :-) Eftersom jag hade ganska kul sist jag satte ihop bilder till ett videoklipp, har jag försökt göra det även den här gången. Majoriteten av bilderna (framför allt på djuren) har älsklingen tagit, men jag fick hans tillåtelse att använda dem här på bloggen. :-) Det blev även lite filmande av djuren under promenaden!
 
 
 
Ibland förstår jag mig inte på vissa människor. Varför är det så fel att prata med djur?! När jag hälsade på en av grisarna på påskafton, stirrade en medelålderskvinna på mig och när jag på annandag påsk pratade med två gräsänder, blev jag uttittad av två äldre herrar som fiskade. Jag har alltid pratat med djur - både vilda och tama. Det är inget jag skäms över och jag kommer fortsätta med mitt djurpratande. Det får folk helt enkelt finna sig i.
 


Dagens citat:

"Den som tar ut svårigheterna i förskott lider av dem två gånger."
(B. Porteus)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Flyga drake (Khaled Hosseini)

"Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han."
 
När en bok får mig att nästan börja gråta vid minst ett par tillfällen - då är det en bra bok. Denna sorgliga berättelse om dessa människoöden berör mig på djupet och lämnade kvar ett tomrum efter sig när Flyga drake väl var färdiglyssnad.
 
Dock känner jag stark avsmak gentemot huvudpersonen Amir, framför allt på grund av hur han behandlar Hassan. Och om man har det i åtanke, anser jag att han kom väldigt billigt undan, medan andra människor runt omkring honom fick betala ett högre pris. Trots att Amir trots allt växer och mognar, förblir han i mina ögon en gnällig och egoistisk liten pojke som jag inte alls kan sympatisera med.
 
 
 
Jag tror att det till viss del är Krister Henrikssons förtjänst att jag fängslades så pass mycket. Den mannen kan verkligen konsten att högläsa! Han levde sig in i berättelsen och drog mig med sig. Fantastiskt duktig!
 
Flyga drake är vackert berättad och jag uppskattar tvisten som läggs in i slutet. Någon kommenterade boken på Boktipset och skrev att Khaled Hosseini måste hata Afghanistan, eftersom allt han skriver i boken är lögn. Då jag själv aldrig varit eller för den delen bott i Afghanistan, kan jag inte säga om det som Khaled Hosseini har skrivit är sant eller ej. Fast som jag ser det spelar det ingen roll. Ingen större roll i alla fall. Utgångspunkten för skönlitterär fiktion är just att berättelsen är fiktiv. Det är möjligt att Hosseini ansåg att han behövde justera sanningen en smula för att han skulle kunna skriva Flyga drake så som han gjort. Om det är så, anser jag att Hosseini är förlåten, för resultatet blev strålande! Dessutom upplever vi människor saker och ting olika. Exempelvis skiljer sig min bild av Stockholm från stockholmares bild. Det är helt naturligt.
 
Jag blev så imponerad av Krister Henrikssons högläsningsförmåga att jag gärna lyssnar på fler ljudböcker som han läst in. Känner du till några andra förutom Flyga drake?
 
 Det här ljudboksexemplaret har jag lånat på Varbergs bibliotek.


Dagens citat:

"När var den senaste gången du gjorde något för första gången?"
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

En äkta dödsfälla

Trappor kan vara fina skapelser. Dock svor jag mest över dem när vi var på bröllopsresa i Rom för snart tre år sedan, trots älsklingens tappra försök att lura i mig att trapporna byggdes i syfte att romarna skulle kunna gå nedför dem. Haha ... Jag må vara blondin (rödblond närmare bestämt), men fullt så dum är jag inte! Inte alltid i alla fall ...
 
 
 
Hur som helst, jag tycker att trappor är trevliga inomhus - som hos oss. Fast jag har insett något mycket viktigt. Trappor är - trots sin charm - livsfarliga! Jag skojar inte. Trappan i vår lägenhet har redan försökt sig på att ha ihjäl både mig och hankatten, dock utan att lyckas. Att både jag och hankatten har en tendens att vara klumpiga, har ingen som helst betydelse i sammanhanget ... Vår lille kisse verkade inte ta någon större skada. Inte jag heller. Jag blev bara blåslagen (snarare svart) på ben, rumpa och rygg. Men det har gått över nu. Nu är jag nästan som ny. Om det ändå vore så väl.
 
Jag vill alltså med det här inlägget utfärda en allmän varning gällande trappor: Se upp (eller snarare ned)! Du vet aldrig när du stöter på nästa mordiska trappa. Själv får jag dagligen leva med en ...


Dagens citat:

"Det finns en stillhet i liv som levs i tacksamhet. En tyst glädje."
(Ralph H. Blum)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

RSS 2.0

PersonligtToppblogg.se

Personligt
webbhotell
Blogglista.se
Free Pencil 2 Cursors at www.totallyfreecursors.com


Jessicas grotta
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!