Världen är inte svart och vit

För ett tag sedan läste jag om en asfaltsläggare i Halmstad som blivit trött på en reklamskylt med en tämligen smal modell. Det slutade med att han satte upp en skylt med texten "Så ful och mager modell".
 
På sätt och vis kan jag förstå och till viss del hålla med honom - jag är också trött på att klädkedjorna fortfarande håller liv i detta förskräckliga ideal (även om det nuförtiden har blivit lite bättre). Men jag skulle inte säga att Gisele Bündchen (modellen på bilden) är ful.
 
Han säger att "alla" vill ha en kvinna med lite hull och hans motiv med skylten är ädelt, det får jag medge. Fast alla tycker om olika saker. Vad som är vackert är en subjektiv fråga som var och en av oss själva får ta ställning till. Alla är vi fria att bilda vår egen uppfattning och ha våra egna synpunkter. Vissa tycker om blått, medan andra föredrar grönt. Samma sak är det med vad som är attraktivt. Så nej, "alla" tycker inte om kvinnor med lite hull.
 
 
Vem säger att Gisele Bündchen ser ut som hon gör på grund av ideal? Kanske tycker hon att det är snyggt? Kanske är hon så naturligt smal och inte kan gå upp i vikt, även om hon skulle vilja? Trots att jag själv har anlag för att lägga på mig ett och annat kilo, lyckades jag aldrig gå upp i vikt inför mitt och älsklingens bröllop, trots att jag försökte. Nu menar jag givetvis inte att man alltid har eller bör ha en vilja att gå upp i vikt när man är smal. Jag menar bara att man inte alltid kan göra något åt sin vikt, även om man vill och försöker. Jan-Eric Bladh kan omöjligt veta vad modellen känner eller tycker, vill eller inte vill, genom att endast utgå från reklambilden. Han kan omöjligt känna till alla bakomliggande omständigheter som gör att Gisele Bündchen ser ut som hon gör.
 
Självklart är han fri att tycka och tänka vad han vill och om han tycker att smala kvinnor är fula, får det stå för honom. Fast jag kan tycka att det inte alltid är läge att lufta sina tankar, även om man har rätt till dem. Ibland måste man tänka ytterligare ett varv. Vad hade modellen själv tyckt om hon gått förbi den här reklamskylten och sett Jan-Eric Bladhs egen skylt? Jag tror att det hade sårat henne tämligen rejält. Dock ska han ha beröm för sitt motiv - jag tycker att det är bra att fler får upp ögonen och engagerar sig i idealfrågan. Men det finns andra vägar att gå. Andra medel att ta till.


Dagens citat:

"Livet är till 10% det som händer mig och till 90% hur jag reagerar på det."
(John Maxwell)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie