Ändring i testamente

Jag har tidigare skrivit vad om vad som gäller vid upprättande av testamente. I samband med att en tidigare klient ringde till byrån angående att denne eventuellt ville ändra i sitt upprättade testamente, började jag fundera på vad som gäller i dessa situationer.
 
I ärvdabalkens 10 kap. 6 § finns regeln för ändring eller tillägg till testamente:
 
"Vill någon, i samband med återkallelse av visst förordnande eller eljest, göra tillägg till sitt testamente, gäller vad om upprättande av testamente är stadgat."
 
 
I praktiken man man, såvitt jag har förstått det rätt, göra på två sätt. Det enklaste är att upprätta ett nytt testamente. På så sätt undviker man missförstånd som eventuellt kan dyka upp när det blir dags att använda testamentet. Man måste dock komma ihåg att uppfylla kraven för upprättande av testamente (se mitt tidigare inlägg för dessa, länk ovan).
 
Det andra alternativet är att upprätta ett tilläggsdokument, där man klart och tydligt uttrycker vad som inte längre gäller i det upprättade testamentet. Vad som är viktigt att komma ihåg är att kraven för detta tilläggsdokument är desamma som vid upprättande av ett testamente.


Dagens citat:

"Du kan skynda utan att vara stressad."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie