Daisypath Anniversary tickers

Juridikpodden - säsong 4, avsnitt 3

Det blir testamentssnack och familjerättsliga diskussioner (bl.a. surrogatmödraskap) i fjärde säsongens tredje avsnitt av juridikpodden. Dessvärre var jag lite disträ när jag lyssnade på det här avsnittet, så några egna tankar från min sida blir det inte idag. Fast i och för sig går det ju alltid att fundera på det här med surrogatmödraskap. Dock får det bli en annan dag när huvudet är lite mer skärpt.
 
 
 


Dagens citat:

"Skaka av dig allt, alla irritationer och distraktioner, och uppnå fullkomlig tillfredsställelse."
(Marcus Aurelius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Ett blivande hembiträde?

När Jocke var liten brukade han dels flyga upp till medicinskåpet som vi hade i köket och "bläddra" bland mammas sjukhuskort/-böcker som fanns där, dels sätta sig på elvispen som var upphängd på väggen och slänga ned visparna på golvet. Mina föräldrar tröttnade till slut och satte pluggar framför visparna så att han inte längre kunde slänga ned dem. Han blev besviken när han insåg vad de hade gjort ...
 
 
 
Vår vilda ninja tänker varken bli läkare eller kock. Nej, han tycks satsa på en karriär som hembiträde. Skratta inte, för det är sant! Under den första veckan hos oss gick han ut i köket, stal disktrasan som vi lät hänga vid diskbänken och lade sig någonstans med den samtidigt som han morrade. Visst var det gulligt de första gångerna, men till slut tröttnade vi på att behöva springa och leta efter den. Sedan älsklingen lade den i "tryggt förvar" bakom tebryggaren, har den vilda ninjan låtit trasan vara ifred. Han är en riktig liten busunge!


Dagens citat:

"Du måste inte tro på varje tanke du har."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

En doft av apelsin (Joanne Harris)

"Dunkla händelser med kärlek och svek som huvudingredienser finns nerskrivna i den märkliga, tidigare hemliga receptsamling med insprängda dagboksanteckningar som är Framboise Simons enda arv från sin mor. Boken har hon med sig när hon under falskt namn återvänder till sitt barndomshem i den lilla byn vid Loireflodens strand där hon startar ett creperie.

Att hon köpt den fallfärdiga gården och rustat upp den betraktas med viss respekt av invånarna, även om ingen i byn vet vem den mystiska änkan egentligen är. Men här skall det förflutna hinna upp henne. Minnen från uppväxten i skuggan av den dominanta modern och av de svåra upplevelserna under kriget och ockupationen tränger sig allt mer på . Ju mer hon fördjupar sig i moderns dagbok desto klarare träder bilderna fram av en tragisk barndom i krigets skugga och de dramatiska händelser som ännu ger återklang i byns dagliga liv."
 
Den största nackdelen med Joanne Harris En doft av apelsin är alla namnen som man måste hålla reda på. I början kände jag mig minst sagt förvirrad och tvingades bläddra tillbaka flera gånger. Till slut bestämde jag mig för att sluta försöka hålla reda på alla namn och ta det som det kom - då gick det lättare att koncentrera mig på själva berättelsen.
 
 
 
Något som jag ogillade med översättningen var att det fanns så många tyska och franska ord och uttryck som aldrig översattes. Visserligen kunde man i några sammanhang räkna ut betydelsen, men inte i alla. Långt ifrån alla. Nu var i och för sig franskan inga problem för min del (däremot var det en annan sak med tyskan ...), men för alla dem som inte kan franska kan jag tänka mig att det var frustrerande. Varför översattes inte den sångvers som sjungs på sidan 346 (pocketversionen) i och med att innehållet faktiskt har viss betydelse i sammanhanget? Tack och lov för att jag läste franska i sex år (även om den har börjat bli lite rostig) ...
 
Joanne Harris varvar Framboises "nutids"-berättelse (dock skriven i imperfekt) med dåtid (hennes barndom). Emellanåt funderade jag över vissa trådar som slängdes ut och varför vissa saker blev berättade, men allt får sin förklaring i slutet när Joanne Harris på ett snyggt sätt knyter ihop säcken. Det är en välskriven och i en del avseenden mysig berättelse om olika sorters kärlek, som fångade mig från första sidan till den sista. Om det inte hade varit för att jag läste boken under mina lunchraster, skulle det ha varit svårare för mig att lägga ifrån mig boken.
 
Det här exemplaret har jag fått.


Dagens citat:

"Njut när du kan, uthärda när du måste."
(Johann Wolfgang von Goethe)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

"Kvinnan med den trevliga telefonrösten"

Jag är nog inte ensam om att inte tycka om att höra min egen röst. Eller ... Ja, nu vet jag i och för sig inte om det är fler som inte tycker om att höra just min röst, men det jag menade var att många ogillar att höra sin egen röst. Man får helt enkelt välja hur man vill tolka min första mening. ;-) 
 
Hur som helst, jag har alltid avskytt min egen röst. När jag gick på gymnasiet, åkte min franskklass till Lund tillsammans med den franske lärarkandidaten. Han jobbade på något ställe där de skapade läroböcker i språk och bland annat läste de in cd-skivor till böckerna. Lärarkandidaten tog i alla fall med oss dit och då fick vi chansen att läsa in en text på franska som vi själva hade skrivit. Jag skrev om vargen, eftersom jag under lång tid tyckt om vargar/hundar. Utan att gå in på några detaljer om hur själva inspelningen gick, kan jag sammanfatta det med att lärarkandidaten blev nöjd till slut med min uppläsar-insats. Fast han var hård, så det blev ett antal omtagningar ... Hur som helst, när alla var klara med sina inläsningar, fick vi stå allihop och höra en liten bit från varje. När vi kom till min text stod jag som förstenad och försökte att inte lyssna. Jag tyckte att det var så hemskt att stå och höra mig själv. Jag tycker inte att jag har någon särskild trevlig röst.
 
 
Ända sedan jag började jobba (först på hyresnämnden och nu på byrån), försöker jag att tänka på att låta så trevlig som möjligt i telefonen när jag svarar. Av egen erfarenhet vet jag att det gör mycket att bli bemött av någon som åtminstone låter glad och trevlig (sedan kan det visa sig att personen är raka motsatsen ...). Jag blir alltid lika glad när jag får prata med någon som har en trevlig "telefonröst" - en sådan där röst som är behaglig att lyssna på i telefon och som låter glad och tillmötesgående. Jag har aldrig tänkt på att själv bedöma min "telefonröst" och det är aldrig någon som har påpekat det för mig. Inte förrän nyligen.
 
I slutet av september hade min chef ett mål i tingsrätten med en klient som hon företrätt i olika ärenden sedan flera år tillbaka. Förhandlingen var utsatt på en och en halv dag och ungefär en halvtimme eller timme innan förhandlingen skulle börja, kom klienten till kontoret. Just det är inget konstigt i sig, för vi brukar ta emot klienter på kontoret. ;-) Vad som däremot var nytt var att klienten plötsligt undrade vem som var kvinnan med den trevliga telefonrösten (kan tillägga att jag själv hade träffat den här klienten en gång tidigare). Under några sekunder tittade jag frågande på henne och svarade att jag i och för sig inte vet huruvida min telefonröst är trevlig eller ej, men att det i alla fall är jag som brukar svara i telefonen. Tydligen tycker hon att det alltid är lika kul att ringa till oss eftersom jag låter lika trevlig varje gång.
 
Ehm ... Tack? Då antar jag att jag har uppnått mitt mål med att försöka ha ett trevligt bemötande. :-)


Dagens citat:

"Det bor en annan i min kropp, hon har den vackraste av själar, hon är kärlek och hopp."
(Eva Dahlgren)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Min bokhylla berättar igen

Eftersom det gick så bra sist (host), tänkte jag återigen se vilken berättelse jag kan få från första meningen ur tio slumpvis valda böcker från min bokhylla här hemma. Dock tänkte jag höja ribban den här gången och ta meningarna i den ordningen som jag väljer böckerna. Jag väljer endast böcker som jag själv har läst.
 
 
"Jag körde fram till restaurangen, parkerade och lutade mig sedan tillbaka för att tänka ett slag. Världen bakom Edwin försvann med tågets hamrande och lokets vissla skar in i pannbenet, men inte ens det väckte honom ur transen. Jag lyssnar på ett barn som har utsatts för sexuella övergrepp och hon berättar om det stöd hon inte fick. Det finns många ord på svenska språket som är uttrycksfulla och vackra. Shelby Wyatt stoppade tjugofem cent i myntinkastet utan att ens titta på automaten. När mor dog lämnade hon gården till min bror, Cassis, förmögenheten i vinkällaren till min syster, Reine-Claude, och till mig, den yngsta, lämnade hon sitt album och en tvålitersburk med en enda svart Périgordtryffel, stor som en tennisboll och inlagd i solrosolja, som, när burken öppnas, fortfarande avger den mustiga, fuktiga doften av skogsmark. Snälla. I ett moln av rök tog sig Reece genom backarna i Angel's Fist i en överhettad Chevrolet Cavalier. Under de sista timmarna av ett presidentskap som rentav kunde komma att väcka mindre intresse bland historiker än William Henry Harrisons (han avled trettioen dagar efter det att han svor eden), satt Arthur Morgan i Ovala rummet och häckade tillsammans med sin ende kvarvarande vän och begrundade de beslut han hade kvar att fatta. Du hade glömt hur tidigt solen går upp när man är på sommarläger - och hur högt fåglarna kvittrar på morgonen."
 
 
 
 
Hmm ... Just den här ordningen på meningarna funkar väl inte riktigt, men det hade säkert blivit bättre om man hade kastat om dem lite. :-)
 
Böckerna som användes var (de är angivna i den ordning de användes): Den nionde insikten av James Redfield, De två odjuren av Elin Holmerin, Skuggbarn av Caroline Engvall, Eldens hemlighet av Henning Mankell, Högt spel av Justine Dare, En doft av apelsin av Joanne Harris, Vatten och salt av Sofie Trinh Johansson, Livsfarlig utsikt av Nora Roberts, Agenten av John Grisham samt Berövad av Liz Coley.


Dagens citat:

"Skänk dig själv en paus."
(Chögyam Trungpa)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Förgrömmade ungar!

Eftersom jag tröttnade på att den lilla arga jämt skulle smita till burgaveln för att äta hö, började jag fylla en skål med hö som hon kunde ha när hon är ute. När man blir med kattungar är ovanstående en dålig idé. En mycket dålig idé.
 
Hö är tydligen roligt att leka med. Man kan bland annat rulla sig i det eller varför inte sprida ut det på mattan? Detta upptäckte de små lejonen tämligen snabbt och det dröjde inte lång tid förrän ena vardagsrumsmattan såg ut så här:
 
 
 
Nåväl, jag antar att jag får skylla mig själv. :-) Jag borde ha anat att detta kunde hända (även om jag inte trodde att de skulle vara värre än den lilla arga).


Dagens citat:

"Det är inte intellektet du behöver, det är inspirationen och intuitionen."
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Brudgummen (Joyce Carol Oates)

Uppläsare: Krister Henriksson
 
"Onda minnen väcks till liv i Matt McBride när en ung konstnär, Duana, anmäls försvunnen. Matt upptäcker att händelsen liknar när en skolkamrat försvann och senare påträffades brutalt mördad. Upplevelsen har länge plågat Matt och givit honom svåra skuldkänslor. Varför kunde han inte förhindra att den populära klasskamraten blev mördad och skändad? Matt börjar göra egna undersökningar kring Duanas försvinnande och hans efterforskningar leder honom till en tidigare okänd seriemördare. Brudgummen, en otäckt spännande psykologisk thriller, skildrar hur Matt söker sanningen i fallet Duana. Samtidigt som hans äktenskap, yrkeskarriär och privata liv slås i spillror drivs han hela tiden av behovet att finna något mer än vad den vanliga framgångsdrömmen har att erbjuda. Matt söker en sann gemenskap och han får betala ett mycket högt pris. Sakta men säkert kommer Matts och mördarens vägar att närma sig varandra – för att till slut korsas."
 
Brudgummen börjar intressant, men ju längre in i boken man kommer desto segare och "pratigare" blir den. För pratig. Att Matt McBride så snart och på inga egentliga grunder övertygas om vem som är mördaren, känns inte särskilt trovärdigt. Det var antagligen där som mitt intresse föll ända ned till golvet och det var knappt att ens käre Krister Henriksson lyckades hålla kvar mig.
 
 
Kanske är det mig det är fel på, men jag kände mig mest förvirrad av McBrides schizzofrena tendenser. Joyce Carol Oates var inte alltid så tydligt om det endast var inbillning eller om det hade hänt på riktigt. Vad jag däremot är säker på är att allt efter berättelsens klimax i slutet hade kunnat strykas. Då hade berättelsen eventuellt lyfts en smula.
 
Intrigen har potential, men når tyvärr inte hela vägen fram på grund av flum och flodvågor av ord. Till och med en så skicklig uppläsare som Krister Henriksson har svårt att hålla kvar läsaren. Jag hade förväntat mig mer än så här.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lånat på Falkenbergs bibliotek.


Dagens citat:

"En människas rikedom står i proportion till antalet saker hon har råd att lämna därhän."
(Henry David Thoreau)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Verkligheten kan förvridas av stress

Den 3 oktober 2014, kl. 14.00, meddelade Varbergs tingsrätt en minst sagt intressant dom i ett mål där en polis i Varberg, den 7 juli 2013, skjutit en knivman så att denne senare dött (mål nr B 2304-13). Polisen åtalades för vållande till annans död alt. tjänstefel. Utifrån den omfattande bevisningen som presenterats i målet, valde rätten - som var enig - att frikänna polisen.
 
 
 
Jag vet inte hur rapporteringen av målet har sett ut i övriga Sverige, men här i Halland har man i alla fall med jämna mellanrum kunnat se och läsa nyhetsrapporteringarna kring den här händelsen. Om du själv vill läsa några, kan du göra det här och här. Jag tänkte hur som helst försöka att kort redogöra för bakgrunden (det kan förekomma vissa detaljfel, men det hoppas jag att du har överseende med). Läs gärna domen om du vill ha fler detaljer.
 
Den 7 juli 2013 var en 23-årig man i Varberg med några kamrater med anledning av att de deltog i ett thaiboxningsläger. Plötsligt började mannen bete sig, som en av hans vänner uttryckte det, psykotiskt. Den 23-årige mannen knivskar slutligen tre personer, varav den ena (en äldre kvinna) avled. När han stod på den äldre kvinnans balkong, viftade han med kökskniven som han använt och skrek att poliserna skulle döda honom eftersom han själv hade dödat. Han hoppade ned från balkongen och rörde sig mot poliserna. Trots att poliserna sade åt mannen att släppa kniven, gjorde han inte det utan fortsatte mot dem. Den åtalade polisen sköt då två varningsskott och därefter tre skott mot mannen när denne inte tycktes reagera. Mannen föll slutligen ihop, poliserna lyckades efter en stund få loss kniven ur mannens grepp och han fördes sedan till sjukhus, men avled.
 
 
 Åklagaren menade att det femte och sista skottet var onödigt eftersom knivmannen inte utgjorde någon fara när skottet avlossades. Dock var de vittnen som hördes inte eniga om hur många skott som skjutits eller vilka som träffade var. Inte heller var de sakkunniga eniga om vilket som var det dödande skottet. Ifall du är intresserad av rättens resonemang, föreslår jag att du läser domen. :-) Den var som sagt intressant att läsa.
 
Något som jag tyckte var fascinerande var att polismannens och hans kollegors uppfattning om vad som hände, skiljer sig från vad man kan se på filmklippen som spelades in. Enligt de sakkunniga som hördes i målet är detta inte särskilt konstigt eller ovanligt.
 
 Det får mig att börja fundera. Hur kan man då lita på det man upplever eller minns? Visst, detta händer bara när man är väldigt stressad (minns inte exakt vad de sakkunniga sade), men hur kan man då veta att man inte är så pass stressad att hjärnan börjar hitta på saker? Det innebär ju att man utgör en fara för både sig själv och för andra - självklart beroende på situationen. Jag tycker att det är rätt läskigt. Jag hoppas verkligen att jag själv slipper uppleva en sådan situation. Måste kännas minst sagt underligt att den verklighet man själv upplevde inte stämmer med den "objektiva" verkligheten.


Dagens citat:

"Istället för att söka sanningen, sluta dyrka åsikter."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Den överskattade sömnen

Både jag och älsklingen tycker att det är mysigt med djur i sängen när vi sover och till vår glädje verkar de små lejonen trivas att sova där med oss. Det finns dock ett problem. Det är inte ofta som jag kan sova hela natten igenom. :-(
 
 
Visserligen kunde jag inte det innan heller, men nu är anledningarna fler. Bland annat tycker den yngre (som jag kärleksfullt kallar fåntratt) att det är väldigt roligt att dels bita mig i tårna, dels attackera mina ben under täcket. Som om det inte vore nog brottas han gärna med den äldre (som är en nyfiken ninja). Dock brukar den nyfikna ninjan inte uppskatta det. Han tycks ha förstått att man ska sova och inte busa i sängen - oftast slocknar han nästan på en gång när han lägger sig i sängen. Utöver det brukar de båda ligga lite överallt, så det är upp till oss att anpassa oss efter dem. :-) Vi har ju inte hjärta att jaga bort dem. Men jag klagar inte - det är mysigt. ^^
 
Det gäller bara att vänja mig. Förhoppningsvis blir det mer sömn åt mig. :-)


Dagens citat:

"Jag försöker inte längre att vara ”rätt”. Jag väljer att vara lycklig."
(Ric Elias)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Aldrig fri

Är man verkligen så dum - rent utav korkad? Vem trodde man att man kunde lura? Man nästan skäms för att man verkligen hade trott på det - om än för en kort stund. För att man trott att ljuset var ämnat för en. Vid det här laget borde man ha vetat bättre.
 
Ljuset och glädjen som nyss fyllt ens kropp och hela liv rinner långsamt ur en, som luften pyser ut ur ett punkterat däck. Man känner hur tomheten bit för bit ersätter det. Tomheten tillsammans med det hungriga mörkret som makligt tuggar i sig ens inre. Man borde ha vetat bättre.
 
 
Ens medvetande rusar paniskt runt i kroppen på jakt efter halmstrån att klamra sig fast vid. Trots att man vet att man egentligen inte förtjänar det, vill man vara lycklig. Detta lilla smakprov som man fick räcker inte för att man ska känna sig nöjd. Man har blivit girig och vill ha mer. Mycket mer.
 
Fastän man vet att det är lönlöst, är det något inom en som stoiskt försöker kämpa emot. Det måste finnas en utväg. Det här kan inte vara slutet. Inte än. Inte så här.
 
I takt med att mörkret växer sig starkare, blir tårarna som rinner nedför kinderna fler.


Dagens citat:

"Den nya människan kommer att tro på samarbete, inte rivalitet. Den kommer att tro på godhet och stöd, inte på våld och krig."
(Lothar Schäfer)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Stegräknandet har nu avslutats

Jag talade tidigare om att jag skulle räkna steg under perioden 15 september till 12 oktober, med anledning av att Korpens stegtävling hölls då. Och räkna steg, det gjorde jag. :-) Totalt blev det 231.885 steg, vilket ger ett genomsnitt på cirka 8.281 steg per dag.
 
Fast jag hade lite otur på vägen. Klantig som jag är hade jag bara kollat att stegräknaren som jag skulle använda gick att få igång. Tanken på att kontrollera så att den även verkligen kunde räkna steg, hade aldrig slagit mig. Därför kunde mitt stegräknande inte börja förrän till lunch den första dagen, då jag knatade ned till Kjell & Company i Gallerian i Varberg och fixade en ny stegräknare.
 
Denna stegräknare använde älsklingen, som också ville räkna steg.
 
En annan dag råkade jag omedvetet nollställa min stegräknare. Hur vet jag det? Jo, jag har en liten ovana att kolla till den lille manicken med jämna mellanrum, så när jag såg att den gått från cirka 3.500 steg till bara några hundra, förstod jag vad som hänt. En tredje dag (dock inte den tredje dagen i följd, dessa tre dagar är utspridda under månaden) hade jag råkat tappa stegräknaren så pass många gånger att den slutat räkna steg. Det blev till att köpa en ny.
 
På det hela taget är jag nöjd. Visst går jag rätt mycket mindre jämfört med när jag bodde i Köping (går ungefär hälften så mycket nu), men nu när jag är medveten om det är det lättare att tänka på att försöka gå lite mer. En promenad på lunchen är inte helt fel. :-)


Dagens citat:

"Lycka är att ta saker för vad de är."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Imponerande prestation

De enda gångerna som jag har använt mig av löpband var på gymnastiklektionerna på gymnasiet och när jag och älsklingen var på Varbergs kurort på vår treåriga bröllopsdag. Fast det räcker gott och väl. För min del är det mer ansträngande att springa på löpband jämfört med att springa "på vanligt sätt", eftersom jag hela tiden får koncentrera mig på att hålla mig kvar på löpbandet.
 
Därför blir jag imponerad av mannen i klippet här nedan. Om jag skulle försökt mig på samma sak, hade jag sannolikt ramlat omkull redan innan jag hade hunnit börja. Ifall du vill veta vad jag menar, föreslår jag att du kollar på klippet. Undrar om det är något mål att ha - att bli lika skicklig på löpbandet som honom? Det tål att tänkas på. ;-)
 


Dagens citat:

"Varje generation skrattar åt det gamla modet, men följer slaviskt det nya."
(Henry David Thoreau)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Tillökning i familjen

I ett tidigare inlägg berättade jag att våra klösträd inte längre är smyckade med fina böcker. Anledningen till det är enkel: vi har blivit med katt!
 
Sista fredagen i september köpte vi två kattungar från Falkenbergs katthem; en hane på fyra månader som fanns på katthemmet och en hane på tre månader som bodde i ett jourhem. Ungefär en vecka innan hade vi varit där och kikat på katterna. Jag blev så förälskad i de små liven.
 
 
 
Att vi i första hand ville ha unga katter och även en av anledningarna till att vi överhuvudtaget skaffade nya katter, beror på den lilla arga. Ända sedan honkattens bortgång för ett år sedan har hon varit i behov av en lekkamrat. Det märktes att hon saknade honkatten och eftersom hankatten var rädd för den lilla arga, var han inget bra sällskap åt henne. Vi tror att det är lättare att vänja unga katter vid henne, jämfört med en vuxen katt som antagligen har jaktinstinkter.
 
I skrivande stund (observera att det här inlägget är tidsinställt) fungerar de två lejonen hyfsat bra med varandra (jag är dock inte helt förtjust i deras vilda brottningsmatcher), men än fungerar de inte helt med den lilla arga. Fast de har båda gjort framsteg, så vi hoppas på det bästa. :-)


Dagens citat:

"Friheten ligger mellan tankarna."
(Olle Hedberg)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Buzza på

För ett tag sedan bestämde jag mig för att bli en buzzador och skapade därför ett konto (heter FruJessica) på buzzador.com.
 
Vad innebär det då att vara en buzzador? Så här beskriver företaget själva sin idé:
 
"Som Buzzador får du utan kostnad prova nya produkter och tjänster och berätta för dina vänner. I de flesta kampanjer får du även låta dina vänner prova. Hur länge det dröjer innan du kommer med i din första kampanj varierar beroende på hur väl du passar in i de kommande kampanjerna och vilka kampanjer som kommer. När det finns möjlighet att komma med i en kampanj så får du information om kampanjen via email. Du väljer sedan själv om du vill vara med i kampanjen eller inte. Om du vill delta och kommer med i kampanjen ska du:
- Själv prova den vara eller tjänst som kampanjen gäller
- Sprida budskapet om produkten/tjänsten genom berätta för dina vänner och diskutera med dem dvs. Buzza.
- Återrapportera genom Blixtrapporter efter alla dina Buzzningar.
- Göra slutrapporten."
 
Eftersom jag tyckte att det lät roligt och intressant, bestämde jag mig för att testa. Jag förlorar ju ingenting på att testa.
 
 
 
Kort efter att jag registrerade mig, fick jag mitt första uppdrag: att testa på och utvärdera tjänsten Mofibo. Mofibo är som ett slags Spotify, fast för e-böcker. Dessutom är det en app, så det går endast att använda tjänsten i surfplatta eller smatphone.
 
Som bekant har jag ingen smart telefon, men däremot har vi en padda här hemma. Fast för att utvärdera Mofibo, har jag använt mig av älsklingens förra telefon, vilket har fungerat utmärkt.
 
Jag kommer att skriva en mer utförlig utvärdering av tjänsten senare. Hittills är jag i alla fall nöjd. :-)


Dagens citat:

"Frihet är att samverka fullständigt med det oundvikliga."
(Hugh Byrne)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Juridikpodden - säsong 4, avsnitt 2

Mårten och Tove diskuterar bland annat lite kring valet och Expressens logga på riksdagshuset. Vi lyssnare blir även uppmanade att kika på filmen "Kom först" (se klippet nedan).
 
 
 
 


Dagens citat:

"Sök inte lycka. Om du söker den, finner du den inte, eftersom sökandet är motsatsen till lycka."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

När politiken blir rolig

Jag försöker att hålla den här bloggen så politikfri som möjligt, men nu kan jag inte längre hålla mig. Det här måste komma ut. Det måste spridas!
 
Någon dag efter valet satt jag och ögnade igenom bloggförslagen på Blogg.se:s framsida. När jag kom till en bild med två simmar som var skrämmande lika Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfvén hajade jag till. Nyfiken som jag är (Jag vet! Min nyfikenhet kommer säkert bli min död en dag ...) klickade jag mig in till inlägget och möttes av en humoristisk berättelse om, mycket riktigt, herrarna Reinfeldt och Löfvén - närmare bestämt deras digitala versioner.
 
Min egen digitala version av mig själv.
 
Jag har läst samtliga inlägg och höll nästan på att vika mig dubbel av skratt! Ett par av mina favoritinlägg är det om Fredriks fest (som inte riktigt blev som han tänkt sig) och det om Fredrik och en viss Anders. Så klockrent! Nu ser jag på Anders Borg på ett helt nytt sätt. ;-)
 
Idén till den bloggen påminner lite om den som jag själv har. Nej, jag tänker inte ge mig in i någon politisk debatt via The Sims - du kan vara lugn. Däremot håller jag på med att skriva en berättelse som baserar sig på ett av mina spel i The Sims. Tyvärr har jag inte ägnat den berättelsen särskilt mycket tid under den senaste tiden, men någon gång ska den bli klar. :-) Kommer antagligen att lägga upp den på min skrivblogg eller hemsida, så håll utkik där om du är intresserad.
 
Jag är inte så intresserad av politik, men bloggen Fredrik och Stefan är kul. :-) Jag ser fram emot nästa inlägg!


Dagens citat:

"När du inte kan ändra vindens riktning – justera dina segel."
(H. Jackson Brown, Jr.)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Recensionstips?

Bokbloggsjerka: Hur ser din recensionsprocess ut? Skriver du anteckningar (eller viker hundöron) under tiden du läser? Recenserar du en bok direkt efter du har läst ut den? - Kort sagt: dela med dig av dina bästa recenseringstips!
 
Trots att jag inte själv anser att jag recenserar utan att jag endast skriver omdömen, ska jag besvara den här jerkan.
 
 
Oftast skriver jag inga anteckningar under tiden som jag läser, utan så snart jag är klar med en bok skriver jag inlägget om vad jag tycker om boken. Att vika hundöron i en bok är ett stort aja-baja för mig, så om det är något specifikt som jag fastnar för, skriver jag antingen upp just det eller sidnumret där det finns så att jag i efterhand kan gå tillbaka till stället.
 
Som sagt siktar jag nästan alltid på att skriva om böckerna så snart jag är klar, eftersom man då har handlingen och sina åsikter färskt i minnet. Fast ibland behöver intrycket från vissa böcker sjunka in innan man kan skriva om dem och ge dem en rättvis bedömning och i de fallen väntar jag några dagar innan jag ger mig i kast med att skriva om böckerna.


Dagens citat:

"Det du jagar, glider undan."
(Tomas Andersson Wij)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Qataban och Saba (Wendell Philips)

Det känns pinsamt att skriva det här inlägget, med tanke på att jag ett tag funderade på att söka till arkeologutbildningen vid Lunds universitet. Den här boken borde intressera mig, men det gör den dessvärre inte. Om det beror på Qataban och Saba eller mig själv, vet jag inte. Boken handlar om några utgrävningar som Wendell Philips höll på med.
 
 
Kanske var det fel av mig att ge mig i kast med en bok utan att veta något om den. Jag visste inte vad jag hade att vänta mig, men förstod ganska snart att det här var något helt annat än en skönlitterär roman. Egentligen är det inget fel med det, men just den här boken var väldigt tråkigt skriven. Under större delen av läsningen hade jag svårt att koncentrera mig på texten och plötsligt hade jag tagit mig igenom flera sidor utan att minnas vad som stått.
 
Jag försökte stå ut, men när jag hade kommit ungefär halvvägs gav jag upp. Anledningen till det är att jag har lovat mig själv att inte slösa tid på "dåliga" böcker.
 
Det här exemplaret har jag fått.


Dagens citat:

"En sak har jag fattat, äntligen – livet vill mig inget ont."
(Tomas Andersson Wij)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Vita chokladbollar

Jag är barnsligt förtjust i vit choklad och tackar sällan nej till att testa recept som innehåller det. Därför blev jag nästintill lyrisk när jag såg receptet på vita chokladbollar på Gustav Lagerträds blogg Herr Havreflarn, och bestämde mig för att bjuda på dessa när vi fick gäster i samband med min födelsedag.
 
 
 
De var i och för sig goda, men jag tyckte att de smakade lite för mycket havregryn. Till nästa gång kommer jag testa att ha i mindre av det, för enligt Herr Havreflarn skulle de bli en smula kladdigare om man minskade på havregrynsmängden. Kanske kan den vita chokladsmaken komma bättre till sin rätt då. Vi får se.
 
Har du något trevligt recept som innehåller vit choklad eller något annat intressant recept på chokladbollar som du rekommenderar? :-)


Dagens citat:

"Sakta ner, du rör dig för snabbt. Du måste ta till vara på morgonen."
(Simon & Garfunkel)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Skrivliga uppdateringar

Du som följer min skrivblogg känner till att jag har deltagit i några novelltävlingar under sensommaren och början av hösten. Jag fick för mig att jag hade skrivit ett inlägg om det på den här bloggen också, men såvitt jag kan se finns inget sådant inlägg (om det nu inte är jag som är blind). Därför tycker jag att det är på sin plats med en liten uppdatering.
 
Varje månad har Kapitel1 en tävling som heter Månadens novell. Juni, juli och augusti slogs ihop till en tävling med temat Olika barn leka bäst. Någon vinst blev det inte för min del, men däremot fick jag en röst. :-) Alltid något. Det var flera som tyckte att jag borde göra något längre utav novellen som jag deltog med. Får se om jag lyckas. Jag får även se om jag hinner delta i de andra månadstävlingarna. Jag deltog aldrig i september eftersom tiden inte räckte till.
 
Fram till den 7 september kunde man delta i Ariton Förlags uttagning till deras nya novellantologi Över en fika. Novellen som jag deltog med är en smula personlig för mig. Originalnovellen skrev jag 2006, men för att den skulle fungera i det givna temat fick jag nu göra om den lite. Min novell blev inte utvald till den tryckta novellsamlingen. Däremot planerar förlaget att samla alla de noveller som inte kom med i den tryckta versionen, i en e-bok. Det är spännande. :-)
 
 
När jag ändå var igång, passade jag på att delta i Hemmets Veckotidnings stora novelltävling - några få dagar innan deadline. Novellen som jag deltog med är den som jag skrev utifrån Johannes bild It's a magical mystery time. Tyvärr blev det inte någon vinst där heller.
 
Som om det inte vore nog bestämde jag mig för att även testa lyckan i Content Centrals novelltävling, med tre äldre noveller som jag redigerade en smula.  Varje novell fick ett betyg i form av poäng och det var två från juryn som läste och betygsatte varje novell. Den totala poängen för varje novell var 60 poäng. Jag blev förvånad över mina novellers betyg. Den novell som jag trodde mest på, fick lite över medelpoäng och den som jag trodde minst på, fick mest poäng av mina tre noveller. Jag varken vann eller blev en av de tio finalisterna, men det gör inget. Jag tyckte att det var roligt att delta. :-)
 
På det här sättet har jag lyckats komma igång med mitt skrivande lite och det är bra! Förhoppningsvis lyckas jag hålla igång det. Det märks att skrivandet har behövts för mig. Tack vare skrivandet har jag börjat må bättre, bortsett från den lilla "återgång" jag nyligen råkade ut för. :-)


Dagens citat:

"Varje individ har ett unikt bidrag."
(Jack Kornfield)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Misslyckas är inget alternativ för mig

Inledningsvis vill jag varna för att det här inlägget kan komma att uppfattas som någon form av skryt och det är inte min mening. Jag vill bara försöka redogöra för min syn och mina känslor. Kort och gott: min personliga synvinkel.
 
Innan jag började skolan minns jag att min syster fick en hel del beröm för att hon var flitig i skolan. Eftersom jag såg upp till min syster och ville vara som hon, bestämde jag mig för att också vara flitig den dagen jag började skolan. Glädjen som jag kände på min allra första uppropsdag var gränslös.
 
Att vara flitig underlättades för min del av att jag alltid har haft lätt för att lära - vilket kommer sig av att jag har/har haft någon form av fotografiskt minne. Jag vet inte exakt när det började, men från i vart fall mellanstadiet (kanske tidigare) började jag ha höga resultat på proven. När jag slutade nian hade jag 310 poäng av 340 möjliga (= MVG i sexton ämnen och G i ett).
 
 
Kanske var det under högstadiet som "kravet" på att jag skulle vara högpresterande uppstod. Eftersom jag "alltid" fick höga resultat, förväntade sig min omgivning att det därför skulle vara så. När någon annan fick bättre resultat än mig blev jag hånad i skolan. Mycket hånad. Mina nära och kära blev besvikna om jag inte fick det resultat de förväntat sig. Den som blev mest besviken var jag själv.
 
Vad jag har berättat om ovan har lagt grunden till att jag inte kan hantera "misslyckanden" från min sida särskilt bra. Då jag gör fel (oavsett hur litet det är) blir jag arg och besviken på mig själv och inte sällan kan jag känna mig värdelös och misslyckad. Första gången jag fick underkänt (vilket var på en uppgift på universitetet) kändes det som om min värld höll på att gå under. Att jag har svårt att hantera misslyckanden är en av orsakerna till att jag har mått som jag gjort under det senaste året (om inte längre). Detta gör att jag avskyr att ge mig i kast med nya eller okända saker - för att inte tala om sådant som jag är dålig på! Om jag gör något, vill jag vara säker på att jag lyckas.
 
Jag vet att det är fel av mig att tänka och känna så här och jag jobbar på en förändring. Jag försöker dagligen intala mig själv att det är okej att göra fel och att "misslyckas" ibland. Vi är alla människor och ingen är perfekt. Man lär sig av sina misstag. Fast att ändra på något som är så djupt rotat som det här är, är ingen enkel match. Det kommer ta tid. Men jag kommer lyckas - dels för att jag är envis till min natur, dels för att misslyckande inte är något alternativ för mig. Punkt slut.


Dagens citat:

"Oroa dig inte, det går snart över – vad det än är."
(Bobby McFerrin)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Det är titeln som gör det

Efter att ha läst Fiberglasodins inlägg om titlar som fått henne att köpa böcker, kunde jag inte låta bli att fundera över vilka titlar som fått mig att köpa eller vilja ha böcker (nuförtiden får jag mest böcker i och med mitt bokköpstopp).
 
När jag såg Hanteringen av odöda i bokaffären i Varberg som sålde (och antagligen fortfarande säljer) böcker för 25 kr/st, kunde jag inte hålla fingrarna i styr. Jag började fundera på vad för hantering det kunde röra sig om och vad som menades med "odöda". Tekniskt sätt är jag själv odöd - jag är ju inte död.
 
 
 
Otryggare kan ingen vara signalerar på en gång att det här är en hemsk berättelse och alla möjliga förslag dök upp i huvudet.
 
Även titlar som Ligg hos mig, Den sista hemligheten och Ett stulet liv får igång min fantasi. Två andra titlar som gjorde mig nyfiken på innehållet var Drömmen om Everest och Angelologi.
 
Vilka titlar har fått dig att köpa alt. vilja ha böckerna? :-)


Dagens citat:

"En expert är en person som har gjort alla misstag som kan göras inom ett väldigt smalt område."
(Niels Bohr)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

En egen plats (Robert Goolrick)

Uppläsare: Mattias Holm
 
"Sommaren 1948 kommer en främling till det lilla samhället Brownsburg i USA. Med sig har han två resväskor. Den ena är full av kläder och ett fint parti slaktarknivar. Den andra av pengar. Charlie Beales talanger och belevade sätt gör att han snart blir en uppskattad del av samhällets gemenskap. Den unga pojken Sam blir hans ständige följeslagare. Men en dag möter Charlie den vackra Sylvan och på ett ögonblick förändras allt. Med Sam som vittne inleder de en förbjuden kärlekshistoria."
 
 
Att Robert Goolricks En egen plats är väldigt poetiskt skriven och fylld av målande beskrivningar, kan man inte förneka. Dock kändes den emellanåt lite för utdragen och beskrivande. Till och med en aning flummig om jag ska vara ärlig. Epilogen tyckte jag var onödig och Robert Goolrick hade med fördel kunnat korta ned slutet lite.
 
Jag upprördes över Boaty Glass beteende och hur hans fru kunde anklaga Charlie så som hon gjorde. Till det sista fanns det naturligtvis en förklaring, men ändå ... Det fanns ytterligare saker som jag började fundera kring, men genom att skriva dem riskerar jag att avslöja för mycket av handlingen. Det skulle därför vara roligt att diskutera boken med någon som har läst den.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lånat på Falkenbergs bibliotek.


Dagens citat:

"Känslor är bara besökare. Låt de komma och gå."
(Mooji)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Bara för att förpackningen var så söt!

Trots att vi försöker vara nyttiga i tämligen stor utsträckning, kunde jag inte låta bli att köpa den här chipspåsen när vi senast besökte Gekås i Ullared:
 
 
De smakade väl inget speciellt (snarare på gränsen till för mycket löksmak), men Morgan såg så söt ut på bilden att jag inte kunde motstå att plocka på mig en påse. Dessutom kostade den knappt något. :-)


Dagens citat:

"När allt faller, visar det sig ofta falla på plats."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

När minnet sviktar

Förmodligen har alla någon gång upplevt känslan av osäkerhet ifall man verkligen låste dörren, stängde av spisen eller något annat liknande. Det är helt naturligt och inget fel med det. Dock är detta något som jag sedan en tid tillbaka upplever flera gånger om dagen. Dagligen.
 
Trots att jag har för vana att direkt efter att jag låst en dörr, dra i den för att försäkra mig om att den verkligen är låst, händer det ofta att jag blir osäker på om jag låste dörren till kontoret. Dagligen kommer den här osäkerheten först när jag gått en liten bit från tomten, vilket gör att jag får vända om och försäkra mig om att kontoret är låst. Samma sak händer när jag kommer ned till tågstationen (ca 10 minuters promenadväg från kontoret) och rätt ofta tvingas jag vända om och springa tillbaka för att få ro och med säkerhet veta att det är låst.
 
 
Dock var detta bara ett av många exempel som dagligen drabbar mig. Den här osäkerheten/glömskan brukar gälla mycket mer - däribland småsaker. Jag är ingen expert, men antagligen är det stress som ligger bakom detta. Under det senaste året har jag varit utsatt för olika sorters stress och andra tråkigheter. Det skulle bara vara konstigt om det inte lämnade några spår.
 
Frågan är vad man kan göra åt det. Hur kan jag komma i psykisk balans igen? Så här på rak arm kan jag bara komma på meditation, vilket svägerskan också har tipsat mig om tidigare. Kanske är det dags att börja praktisera det. Har du andra förslag? Jag tar tacksamt emot allt!


Dagens citat:

"Kreativitet kräver modet att släppa taget om självklarheter."
(Erich Fromm)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Svampplockarnas revansch

Förra året var jag och älsklingen ute och letade efter svamp, men tyvärr gick det inget vidare. :-( Vi blev hela tiden attackerade av "muskelknutteflugor" och hittade endast en svamp. Därför tänkte vi att vi skulle vara ute i god tid i år. Av den anledningen åkte vi ut till skogen första helgen i september och gick på svampjakt.
 
 
 
Återigen överfölls vi av dessa jobbiga muskelknutteflugor, fast inte lika farligt som förra året. Till vår glädje hittade vi mer än en svamp! :-D Vi bestämde oss för att hålla oss till soppar eftersom det är bra nybörjarsvampar. Fast det är möjligt att vi lyckades hitta en och annan Karl Johan också. Min favoritsvamp var emellertid svampen som blev blå när man tog på den:
 
 
 
Jag kan tänka mig att gå på svampjakt fler gånger. :-) Det var kul!


Dagens citat:

"Ta ett steg, så visar sig nästa."
(Steve Armstrong)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Det går hett till här hemma

Vi har blivit riktiga hejare på hemmaodling. :-) I och för sig verkar dillen ha tröttnat på livet, men det gör inget i och med att vi haft rikligt av den varan under sommaren. Dessutom är det bara att plantera nytt vid behov eftersom vi har kvar dillfrön.
 
När älsklingen ville plantera chili trodde jag inte att det skulle bli något av det, fast testa kan man alltid göra. Men vet du vad? Tji fick jag! Till min förvåning har det vuxit massor av chili på våra plantor. Visserligen är de endast gröna, men det spelar ingen roll. :-) Vi måste bara se till att använda dem innan de blir dåliga.
 
 


Dagens citat:

"En pessimist ser problem i möjligheter. En optimist ser möjligheter i problem."
(Harry S. Truman)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Barnsäker = Jessica-säker

Jag avskyr burkar och flaskor som är barnsäkra. :-( För om det står att något är barnsäkert, innebär det egentligen att det är Jessica-säkert! Det spelar ingen roll hur noga jag följer beskrivningarna - burkarna/flaskorna förblir stängda. :-( Och skrattar hånfullt åt mig ...
 
 
En morgon när jag hade bråttom till jobbet, stod jag en lång stund och bråkade med korken till hostmedicinflaskan. Först när jag var på väg att ge upp gav den med sig.
 
Är jag ensam om att inte ha det rätta knycket i de här sammanhangen? :-(


Dagens citat:

"Makt över andra är svaghet förklädd till styrka."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Sömnpiller?

Bokbloggsjerka: Får böcker dig att somna eller håller de dig vaken i all oändlighet på nätterna?
 
För att vara ärlig så vet jag inte. Nuförtiden är jag ganska trött på kvällarna, så det blir oftast att jag bara läser ett kapitel (kanske två om de är väldigt korta). De allra flesta gånger lyckas jag hålla mig vaken, men det har hänt några få gånger att jag har slumrat till en stund.
 
 
När jag var yngre kunde jag ligga och läsa till långt ut på nätterna. Nu i efterhand inser jag att det inte var särskilt smart eftersom jag hade skola dagen efter, men läsning brukade inte göra mig trött.
 
Under min paralegalutbildning blev jag alltid trött när jag öppnade läroböckerna och började läsa - trots att det kunde vara mitt på dagen! Då hände det ofta att jag slumrade till, trots mitt intresse för juridik.


Dagens citat:

"Det förflutna är över. Förlåtelse innebär att ge upp alla tankar på ett bättre förflutet."
(Jack Kornfield)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Öppen-bok-tårta

Lördagen i samma vecka som jag fyllde 25 år, hade vi bjudit hem mina föräldrar samt min syster och hennes familj, för att fira mig. Till den dagen hade jag bakat lite olika saker - däribland en födelsedagstårta.
 
Boknörden i mig skrek att det var tvunget att det var en bokrelaterad tårta och min första tanke föll på en öppen-bok-tårta, i och med att jag redan har testat på att göra en stängd-bok-tårta. När jag väl hade bestämt mig för det, hjälpte älsklingen mig att leta efter inspiration och vi hittade det här och det här inlägget. Mitt eget resultat blev så här:
 
 
 
Nej, jag fick den inte till att se ut som en riktig bok. :-( Tårtan bestod av två stora tårtbottnar med hallonmousse emellan. Mellan den översta stora botten och de två mindre ovanpå, hade jag centerfluff. Jag spacklade tårtan med vaniljsmörkräm och täckte den med hemmagjord marshmallowfondant samt blått glimmer (köpt strössel) och guldpulver på sidorna.
 
Det var svårt (nästintill omöjligt) att få fondanten jämn och dessutom var det så varmt att den hela tiden smälte, vilket gjorde den svårjobbad. Tråkigt nog sprack den på slutet, men den gick att äta i alla fall. :-) Smakkombinationerna fungerade bra. Jag blev lite förtjust i centerfluffet och gör gärna om det fler gånger. :-)


Dagens citat:

"Varför har vi så förtvivlat bråttom att lyckas med något?"
(Henry David Thoreau)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Juridikpodden - säsong 4, avsnitt 1

I den fjärde säsongens första avsnitt diskuterades bland annat vårt kontantlösa samhälle (i samband med pantning av burkar/flaskor om jag förstod det rätt), Mårtens krönika om "valrörelsens viktigaste fråga" (kriminaliserandet av tiggeri) och Toves radiomedverkan angående nämndemannasystemet.
 
 
I dagens inlägg tänkte jag lufta mina egna tankar som dök upp när jag lyssnade på avsnittet.
 
Det kontantlösa samhället
Bra eller dåligt? Jag kan tycka att det är både och. Det är smidigt att slippa släpa på en massa kontanter och att bara hala fram kortet när det är dags att betala. Fast samtidigt innebär det större risker. Om man tappar eller får sin plånbok stulen är det mer än bara summan i plånboken som man blir av med. Sedan får man inte glömma den påtagliga risken för skimning. Man är mer utsatt på det sättet än om man har en viss summa i plånboken. Fast vad är mer värt?
 
 
Anonyma kommentarer
Mårten nämnde att i samband med hans krönikor, är det inte ovanligt att han får några anonyma kommentarer och att dessa kommentarer inte alltid är snälla. I Mårtens ögon är det fegt att inte våga stå för det man skriver och jag kan inte annat än att hålla med. Dock kan jag till viss del ändå förstå det där med anonymitet. När jag var "ny" på nätet föredrog jag också att vara anonym och emellanåt är jag väl det till viss del fortfarande. När jag kommenterar på andra bloggar skriver jag oftast "Jessica" och länkar hit till den här bloggen (någon enstaka gång länkar jag till min skrivblogg och använder då mitt fullständiga namn, men det beror helt och hållet på situationen).
 
När jag bara skriver "Jessica" är jag i och för sig halv-anonym i och med att jag inte uppger mina efternamn, fast jag anser att jag ändå inte är anonym till hundra procent med anledning av att man fortfarande kan spåra mig hit. Och med lite "detektivarbete" kan man säkert utifrån den här bloggen ta reda på vem jag är (om man inte vet det). Är jag feg? Kanske. Kanske inte. Det är inte så att jag till varje pris vill hemlighålla vem jag är (jag skriver trots allt mitt förnamn och länkar till den här bloggen). Om det är någon som tagit väldigt illa upp av något jag skrivit och därmed vill polisanmäla mig eller liknande, kan jag mycket väl tala om vem jag är för att underlätta. Fast fram till dess vill jag ändå fortsätta att hålla mig "halv-anonym" för min egen bekvämlighets skull. Åtminstone när jag rör mig bland andra bloggar. Om jag skulle kommentera tidningsartiklar eller liknande skulle jag skriva mitt fullständiga namn.
 
Jag förstår inte varför folk skriver påhopp och andra hemskheter under namnet "Anonym". Varför skriver man saker om man inte kan stå för det? Om man inte vågar ta ansvar för sina åsikter borde man inte lufta dem överhuvudtaget. Det är i alla fall vad jag anser.
 
 
Nämndemannasystemet
Jag är kluven i den här frågan. Tanken är god, men samtidigt kan det bli så himla fel och framför allt när nämndemännens röster väger lika tungt som ordförarens (rådmannen) röst. För att få en rättssäker prövning är det viktigt att lagen följs och att man inte bara går efter känslor. Från min praktik på tingsrätten fick jag lite erfarenheter av nämndemän och deras dömande. Förvisso höll de allra flesta oftast med rådmannen, men det hände en och annan gång att enbart känslorna styrde. Fast nu är jag å andra sidan en smula partisk i och med att jag är lite juridiskt skolad.
 
Oavsett vad jag tycker (eller inte tycker) om nämndemännens roll i dömandet, anser jag att de rekryteras på fel sätt. Just nu är de politiskt tillsatta och det är jag emot. Mest för att det gör så att de som inte är aktiva i något parti (som exempelvis jag själv) inte har möjlighet att få bli nämndemän. Visserligen behöver man inte vara aktiv i ett parti - det räcker att man är med i det (enligt min studiekamrat som faktiskt var nämndeman i Norrköping). Men ändå. Den här formen av rekrytering utesluter en stor del av befolkningen. Dessutom är det inte många yngre som sitter som nämndemän i våra domstolar. Inte som jag har upplevt i alla fall.
 
Hur ska man då lösa det? En idé är att ha en rekrytering som påminner om en anställning. Fast det skulle inte vara själva domstolen som "anställde", utan en särskild nämnd - något som inte är direkt knutet till domstolen. Man skulle få anmäla sitt intresse och sedan kanske få komma på en intervju där ens lämplighet skulle bedömas. Jag vet inte om det skulle fungera i praktiken, men det är i alla fall en idé. Då tror jag att man skulle få många fler potentiella nämndemän att välja bland och fler yngre skulle nog känna sig manade att söka som nämndeman. Jag skulle ha gjort det.


Dagens citat:

"Att falla in i vanemönster är att upphöra att vara."
(Miguel de Unamuno)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

RSS 2.0

PersonligtToppblogg.se

Personligt
webbhotell
Blogglista.se
Free Pencil 2 Cursors at www.totallyfreecursors.com


Jessicas grotta
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!