Jessicas grotta

Juridikpodden - säsong 4, avsnitt 3

Det blir testamentssnack och familjerättsliga diskussioner (bl.a. surrogatmödraskap) i fjärde säsongens tredje avsnitt av juridikpodden. Dessvärre var jag lite disträ när jag lyssnade på det här avsnittet, så några egna tankar från min sida blir det inte idag. Fast i och för sig går det ju alltid att fundera på det här med surrogatmödraskap. Dock får det bli en annan dag när huvudet är lite mer skärpt.
 
 
 


Dagens citat:

"Skaka av dig allt, alla irritationer och distraktioner, och uppnå fullkomlig tillfredsställelse."
(Marcus Aurelius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Taggar: juridikpodden, surrogatmödraskap;

Ett blivande hembiträde?

När Jocke var liten brukade han dels flyga upp till medicinskåpet som vi hade i köket och "bläddra" bland mammas sjukhuskort/-böcker som fanns där, dels sätta sig på elvispen som var upphängd på väggen och slänga ned visparna på golvet. Mina föräldrar tröttnade till slut och satte pluggar framför visparna så att han inte längre kunde slänga ned dem. Han blev besviken när han insåg vad de hade gjort ...
 
 
 
Vår vilda ninja tänker varken bli läkare eller kock. Nej, han tycks satsa på en karriär som hembiträde. Skratta inte, för det är sant! Under den första veckan hos oss gick han ut i köket, stal disktrasan som vi lät hänga vid diskbänken och lade sig någonstans med den samtidigt som han morrade. Visst var det gulligt de första gångerna, men till slut tröttnade vi på att behöva springa och leta efter den. Sedan älsklingen lade den i "tryggt förvar" bakom tebryggaren, har den vilda ninjan låtit trasan vara ifred. Han är en riktig liten busunge!


Dagens citat:

"Du måste inte tro på varje tanke du har."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

En doft av apelsin (Joanne Harris)

"Dunkla händelser med kärlek och svek som huvudingredienser finns nerskrivna i den märkliga, tidigare hemliga receptsamling med insprängda dagboksanteckningar som är Framboise Simons enda arv från sin mor. Boken har hon med sig när hon under falskt namn återvänder till sitt barndomshem i den lilla byn vid Loireflodens strand där hon startar ett creperie.

Att hon köpt den fallfärdiga gården och rustat upp den betraktas med viss respekt av invånarna, även om ingen i byn vet vem den mystiska änkan egentligen är. Men här skall det förflutna hinna upp henne. Minnen från uppväxten i skuggan av den dominanta modern och av de svåra upplevelserna under kriget och ockupationen tränger sig allt mer på . Ju mer hon fördjupar sig i moderns dagbok desto klarare träder bilderna fram av en tragisk barndom i krigets skugga och de dramatiska händelser som ännu ger återklang i byns dagliga liv."
 
Den största nackdelen med Joanne Harris En doft av apelsin är alla namnen som man måste hålla reda på. I början kände jag mig minst sagt förvirrad och tvingades bläddra tillbaka flera gånger. Till slut bestämde jag mig för att sluta försöka hålla reda på alla namn och ta det som det kom - då gick det lättare att koncentrera mig på själva berättelsen.
 
 
 
Något som jag ogillade med översättningen var att det fanns så många tyska och franska ord och uttryck som aldrig översattes. Visserligen kunde man i några sammanhang räkna ut betydelsen, men inte i alla. Långt ifrån alla. Nu var i och för sig franskan inga problem för min del (däremot var det en annan sak med tyskan ...), men för alla dem som inte kan franska kan jag tänka mig att det var frustrerande. Varför översattes inte den sångvers som sjungs på sidan 346 (pocketversionen) i och med att innehållet faktiskt har viss betydelse i sammanhanget? Tack och lov för att jag läste franska i sex år (även om den har börjat bli lite rostig) ...
 
Joanne Harris varvar Framboises "nutids"-berättelse (dock skriven i imperfekt) med dåtid (hennes barndom). Emellanåt funderade jag över vissa trådar som slängdes ut och varför vissa saker blev berättade, men allt får sin förklaring i slutet när Joanne Harris på ett snyggt sätt knyter ihop säcken. Det är en välskriven och i en del avseenden mysig berättelse om olika sorters kärlek, som fångade mig från första sidan till den sista. Om det inte hade varit för att jag läste boken under mina lunchraster, skulle det ha varit svårare för mig att lägga ifrån mig boken.
 
Det här exemplaret har jag fått.


Dagens citat:

"Njut när du kan, uthärda när du måste."
(Johann Wolfgang von Goethe)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Taggar: En doft av apelsin, Joanne Harris;