Brudgummen (Joyce Carol Oates)

Uppläsare: Krister Henriksson
 
"Onda minnen väcks till liv i Matt McBride när en ung konstnär, Duana, anmäls försvunnen. Matt upptäcker att händelsen liknar när en skolkamrat försvann och senare påträffades brutalt mördad. Upplevelsen har länge plågat Matt och givit honom svåra skuldkänslor. Varför kunde han inte förhindra att den populära klasskamraten blev mördad och skändad? Matt börjar göra egna undersökningar kring Duanas försvinnande och hans efterforskningar leder honom till en tidigare okänd seriemördare. Brudgummen, en otäckt spännande psykologisk thriller, skildrar hur Matt söker sanningen i fallet Duana. Samtidigt som hans äktenskap, yrkeskarriär och privata liv slås i spillror drivs han hela tiden av behovet att finna något mer än vad den vanliga framgångsdrömmen har att erbjuda. Matt söker en sann gemenskap och han får betala ett mycket högt pris. Sakta men säkert kommer Matts och mördarens vägar att närma sig varandra – för att till slut korsas."
 
Brudgummen börjar intressant, men ju längre in i boken man kommer desto segare och "pratigare" blir den. För pratig. Att Matt McBride så snart och på inga egentliga grunder övertygas om vem som är mördaren, känns inte särskilt trovärdigt. Det var antagligen där som mitt intresse föll ända ned till golvet och det var knappt att ens käre Krister Henriksson lyckades hålla kvar mig.
 
 
Kanske är det mig det är fel på, men jag kände mig mest förvirrad av McBrides schizzofrena tendenser. Joyce Carol Oates var inte alltid så tydligt om det endast var inbillning eller om det hade hänt på riktigt. Vad jag däremot är säker på är att allt efter berättelsens klimax i slutet hade kunnat strykas. Då hade berättelsen eventuellt lyfts en smula.
 
Intrigen har potential, men når tyvärr inte hela vägen fram på grund av flum och flodvågor av ord. Till och med en så skicklig uppläsare som Krister Henriksson har svårt att hålla kvar läsaren. Jag hade förväntat mig mer än så här.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lånat på Falkenbergs bibliotek.


Dagens citat:

"En människas rikedom står i proportion till antalet saker hon har råd att lämna därhän."
(Henry David Thoreau)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie