Jessicas grotta

Sandmannen (Lars Kepler)

Sandmannen är Lars Keplers fjärde bok i serien om kriminalkommissarien Joona Linna. Med andra ord kan det finnas spoilers i det här inlägget.
 
"En ung man hittas gående på en hög järnvägsbro en kall vinternatt i Stockholm. Han har legionärssjukan och är svårt nerkyld. På Södersjukhuset visar det sig att han är dödförklarad sedan sju år. Mannen var ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer innan han greps av Joona Linna. Jurek Walter dömdes till rättspsykiatrisk vård och total isolering. Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden? Hans oväntade vittnesmål gör att det gamla fallet måste tas upp igen. Det är bråttom. Någon måste ta sig in och vinna seriemördarens förtroende."
 
 
Hittills tycker jag att Sandmannen är den bättre av böckerna om Joona Linna. I mina ögon var här mer fart och en aning intressantare intrig. I de andra böckerna har författarduon Lars Kapler antytt och slängt ut ledtrådar om Joona Linnas "förhållande" till mördaren Jurek Walter, men det var först nu som bitarna föll på plats en efter en.
 
Dock tyckte jag att författarna var lite väl övertydliga i slutet när de skulle förklara för läsaren varför det blivit som det blivit i fråga om Jurek Walter och varför han gjorde de saker som han gjorde. Jag kan gå med på att de förklarade sådant som ägde rum innan boken tog sin början, men att peka ut resten var bara att dumförklara läsaren. Ibland är det bättre att låta vissa saker vara osagda och låta läsaren själv läsa mellan raderna. Man måste våga lita på att läsaren själv är kapabel att förstå och dra slutsatser.
 
Det här exemplaret har jag fått.


Dagens citat:

"Har du listat ut det än? Vi är inte våra tankar, vi är inte våra känslor."
(Robert Hall)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Taggar: Joona Linna, Lars Kepler, Sandmannen;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: