Jessicas grotta

Tänk på ett tal (John Verdon)

Uppläsare: Peter Andersson
 
"Dave Gurney, en pensionerad kriminalare, får en dag besök av en gammal kamrat från collegetiden som har ett ovanligt problem. Mark Mellery har fått ett mystiskt brev. Det är skrivet på vers och slutar med: "Strax ska du få se hur väl jag känner dina hemligheter, tänk på ett tal vilket som helst upp till tusen och öppna det lilla kuvertet." När Mark Mellery tänker på 658 och tittar i det förseglade kuvertet finner han exakt samma tal där och orden: "Förvånar det dig att jag visste att du skulle tänka på 658?"

Vem gömmer sig bakom avsändaren X Arybdis? Vem är det som kan läsa hans tankar? Vem är det som vet vilket tal han spontant skulle välja? I brevet antyds också Marks förflutna som alkoholist, en mörk period i livet som han trott att han för alltid lämnat bakom sig.

Fylld av fruktan ber Mark att Dave Gurney ska hjälpa honom. Gurney är till en början mest road av det mystiska brevet. Men när Mark efter ett par veckor hittas död med uppskuren hals på sin egendom och flera mord inträffar, där offren fått samma typ av brev, finner sig Gurney plötsligt indragen i den dödliga jakten på en intelligent psykopat och seriemördare där även hans eget förflutna blir ett hot."
 
 
När jag började lyssna på John Verdons Tänk på ett tal var mina förväntningar relativt höga. Jag trodde att det här skulle vara en spännande lyssning och att jag skulle ha svårt att slita mig från den. Emellertid var sanningen en annan och ganska snart - innan huvudintrigen hade visat sig - började jag tappa intresset.
 
Problemet med boken är att den är för pratig och tenderar att bli onödigt utdragen. Målande beskrivningar i all ära, men då ska dessa användas med måtta. John Verdon skulle i det här fallet ha tjänat på att stryka en hel del, exempelvis det utdragna slutet.
 
Intrigen är intressant och det blev en småkul vändning, även om den till viss del var en smula förutsägbar (åtminstone när det kom till gärningsmannens identitet). Om Verdon bara hade varit mindre pratig hade det här kunnat bli en vinstlott. Nu var det snarare en besvikelse, trots gärningsmannens finurlighet i fråga om brottens utförande.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lånat på Varbergs bibliotek.


Dagens citat:

"Människan behöver svårigheter; de är nödvändiga för hälsan."
(Carl Jung)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Taggar: John Verdon, Tänk på ett tal, ljudbok;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: