Om att vara debutant

Deckarpoddens nionde avsnitt handlar om när man debuterar som författare och Sofie Sarenbrant och Emelie Schepp diskuterar bland annat höga förväntningar och när det är okej att ge bort sin bok.
 
 
Jag är kluven kring huruvida jag själv kan säga att jag har debuterat eller ej. Jag och Hanan skrev förvisso en bok som blev upptryckt, fast den blev aldrig utgiven. Inte på riktigt. Jag har därför inte fått uppleva en "riktig" utgivning och allt vad det innebär. Fast mina förväntningar på en (eventuellt) kommande förlagsutgivning har för länge sedan filats ned. När jag var yngre trodde jag att det skulle vara en dans på rosor och om man var bra, skulle man kunna leva på skrivandet. Visst kan vissa leva på sitt skrivande, men det är långt ifrån alla - oavsett hur duktiga de är. Med tiden har jag också förstått att marknadsföring kan vara svårt och att det inte alltid är så enkelt att nå ut till läsare. Kort sagt kan man väl säga att jag knappast har en glittrande bild av författandet och att bli utgiven.
 
Så var det där med när det är okej eller inte okej att ge bort sin bok. Innan jag tog mig i kragen och rättade min och Hanans bok från stavfel, hade jag inte riktigt det problemet. I ärlighetens namn skämdes jag ganska mycket över den, för jag kunde (och kan fortfarande) inte förstå hur vi och vår handledare kunde undgå att upptäcka alla dessa fel? Efter rättningen tycker jag att den faktiskt är en helt okej bok. Givetvis har jag utvecklats i mitt skrivande sedan den skrevs, men om man tänker på vilken nivå jag befann mig på på den tiden, är resultatet helt okej.
 
 
 
Fast frågan återstår; när är det okej att ge bort sin bok? Jag vet faktiskt inte. Jag som inte gillar att skryta, har sedan rättningen tampats lite med den frågan. Jag var på väg att skicka ett exemplar till en författare som jag haft kontakt med, men valde till slut att inte göra det. Jag var rädd för att denne skulle tycka att jag skröt och dessutom; skulle personen tycka om att få en bok som denne inte efterfrågat? Personen har väl annat att göra än att läsa en bok som jag är medförfattare till ..?
 
Hur skulle jag själv reagera om jag fick en bok, bara sådär? Det är svårt att säga så här hypotetiskt, men jag tror ändå att jag skulle bli glad - tänk att författaren har valt ut mig till att få läsa dennes bok! Fast det är bara som det känns nu. Jag känner kanske på ett annat sätt imorgon.
 
Det är knepigt var gränsen går för när det är okej eller inte. Vad tycker du själv?


Dagens citat:

"Förlåt dem, de vet inte vad de gör."
(Jesus)


Ha det så bra!
Debuterande kramar
Jessie