Det här om gratis mensskydd

Det verkar vara ganska populärt för tjejer och kvinnor att argumentera för att mensskydd borde vara gratis. Jag har läst en hel del inlägg om detta och bland dessa inlägg finns det ett som sticker ut. Evah tycker inte att mensskydd borde vara gratis. Jag håller med henne.
 
Varför ska det vara gratis? Argumentet är att vi kvinnor inte har valt att ha mens och därför borde vi inte betala dyra pengar för det varje månad. Förlåt mig, men just det argumentet låter som om det kommer från ett litet barn. Precis som Evah menar, finns det en mängd saker som vi människor inte har valt. Exempelvis har inte min pappa valt att ha ett ärftligt och medfött hjärtfel, som tvingat honom att under alla år dagligen ta en mängd olika mediciner - innan han ens hunnit äta frukost! Borde alla dessa mediciner och alla läkarbesök som är förknippade med hjärtfelet vara gratis för honom?
 
 
 
Nu säger du kanske att det inte är samma sak och att tack vare de olika högkostnadsskydden (ett för läkarvård och ett för receptbelagda mediciner), blir det till slut ändå "gratis" för honom. Då ställer jag denna motfråga: på vilket sätt är det inte samma sak? Min pappa har ju inte valt att ha hjärtfelet, lika lite som att kvinnor valt att ha mens. Om man gör något gratis för en grupp människor på den grunden att dessa inte har valt själva att ha det så, borde man i rättvisans namn göra det för andra grupper också. Varför ska bara vissa få fördelar? Återigen känns det som att man försöker göra kvinnor till något slags offer. Det är inget som jag tänker stödja, för jag vägrar se mig som ett offer på grund av att jag är kvinna.
 
Inget här i livet är gratis. Om mensskyddstillverkarna inte får ta betalt för sina produkter och sitt arbete, hur ska tillverkningen då finansieras? Det är väl självklart att tillverkarna ska få skälig ersättning för det arbete de utför? Hade du inte velat ha det? I mina ögon borde vi vara tacksamma över att det faktiskt finns företag som producerar mensskydd. Hur skulle vi "stackars" kvinnor annars göra? Antagligen hade vi kommit på sätt, men nu är det ändå ganska smidigt. Ifråga om finansiering nämner Evah skattepengar och jag håller med henne om att det är bättre om de skattepengar, som jag och alla andra som arbetar betalar in varje månad, går till viktigare saker. För om man tänker efter, följden blir ju att om skattepengarna ska finansiera tillverkningen av mensskydd, då kommer vi bli tvungna att betala högra skatt och det i sin tur leder till att vi får ut mindre lön varje månad. I längden tror jag att det skulle bli svårt för samhället att fungera om saker och ting ska vara gratis bara för att man "inte valt att ha något på ett visst sätt". Dessutom finns det sätt för att kunna bli av med blödningarna (vissa p-medel har det som en slags biverkning) och det går att köpa relativt billiga mensskydd istället för de dyra märkena.
 
Nej, jag förstår inte varför just mensskydd ska vara gratis och jag tycker att det är bättre att lägga ned den här diskussionen och ägna tiden och energin på något viktigare.


Dagens citat:

"Var du än är, vad du än gör, var närvarande."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie