Kampen om järntronen (George R.R. Martin)

Uppläsare: Harald Leander
 
"I en svunnen tid inträffade en våldsam klimatförändring. Somrarna varar i decennier och följs av vintrar långa som en livstid. Längst upp i Norden ligger muren av is, ständigt bevakad av brödraskapet som vigt sitt liv åt uppgiften att skydda de sju konungarikena mot vålnader, kyla och okända faror. Men kusliga händelser vid muren förebådar en framtid av oro och krig.

Robert Baratheon och Eddard Stark befriade en gång i tiden de sju konungarikena från den galne draklorden Aerys och det blev Robert som besteg järntronen medan Eddard drog sig tillbaka till sitt Vinterhed.

Efter en lång tid av fred samlar sig kung Roberts fiender både i Norden och i Södern. Hans närmaste rådgivare har dött under mystiska omständigheter och till och med hans egen drottning smider i hemlighet onda planer. Kung Robert ber Eddard Stark om hjälp och Eddard och hans familj dras obönhörligt in i maktspelet kring de sju konungarikena. Intrigerna och maktkampen vid hovet leder till ett regelrätt krig mellan olika ätter och deras lorder.

Men det största hotet mot kung Robert är den mördade draklordens två barn, en son och en dotter som nu har vuxit upp. De lever i exil och har fått en fristad hos hövdingen över Dothrakiens grässlätter. Med hjälp av hövdingen och hans fyrtiotusen krigare ska så småningom en ättling av drakens blod åter sitta på järntronen."
 
 
 
Jag antar att de allra flesta känner till att TV-serien Game of thrones är baserad på George R.R. Martins bokserie Sagan om is och eld, där Kampen om järntronen är den första boken. Om man - precis som jag har gjort - först har sett första säsongen av TV-serien, känner man igen mycket av bokens innehåll. Det är endast en liten del som inte finns i första säsongen eller som är förändrat (om jag nu minns rätt, för det var några år sedan jag såg första säsongen).
 
Även om det är ganska många karaktärer att hålla reda på, tycker jag ändå inte att det är för många. Om det är TV-serien eller ej som bidrar till att jag har det lätt att hålla isär karaktärerna, kan jag inte svara på. För mig har George R.R. Martin lyckats balansera det hela på ett bra sätt och när jag lyssnade på Kampen om järntronen, var det tydligt uppdelat vilka kapitel som handlade om vilka personer.
 
Jag är inte alls förtjust i övernaturliga inslag i böcker och visst finns det en del av den varan i Kampen om järntronen, men även i det här avseendet har George R.R. Martin lyckats med en bra balans. Det gäller även frågan om uppbyggnaden av karaktärerna och deras trovärdighet. Ingen är alltigenom god eller ond, utan alla har sina ljusa och mörka sidor. Jag gillar att författaren emellanåt försöker vara lite humoristisk. Det lättar upp den annars ganska mörka och sorgliga berättelsen. Dock ska man inte börja fästa sig vid någon särskild karaktär - det finns en risk att karaktärens liv inte blir så långlivat.
 
Kampen om järntronen är definitivt värd att läsas/lyssnas på och i ljudboksformatet gör Harald Leander en strålande insats som uppläsare.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lånat på Falkenbergs bibliotek.


Dagens citat:

"Att vara uppmärksamma betyder att vi bryr oss, vilket betyder att vi verkligen älskar."
(Jiddu Krishnamurti)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Katten Jones:

Jag tillhör dem som helst läser på engelska så det ser jättemärkligt ut att se den svenska beskrivningen av boken för mig. Men historien bör ju vara densamma för det! Jag tycker verkligen om den. Har börjat på andra boken, men min läsro vill inte riktigt infinna sig. Frustrerande då jag tycker att även den är oerhört bra och välskriven. Till skillnad från dig så är jag väldigt förtjust i övernaturliga inslag så jag längtar efter att få veta mer om särskilt whitewalkers.

Svar: Haha, ja då kan jag tänka mig att det ser märkligt ut. jag föredrar att läsa på svenska. Annars är risken stor att tankarna vandrar iväg. Men du har rätt, historierna bör vara samma. :-) Den här serien är väldigt bra! Dock började jag ju lyssna på den ganska långt efter att jag började se serien, men i och med att det finns en hel del skillnader, gör det inte så mycket. :-) aha, då har du mycket att se fram emot. Själv ska jag börja lyssna på femte boken snart. Synd att det dröjer ganska lång tid mellan böckerna :-(
Jessica