Daisypath Anniversary tickers

Man måste börja någonstans

Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag har försökt komma igång med träningen igen, men misslyckats. Nu senast dröjde det nästan ett år innan jag började använda Fiten igen. Under 2014:s sista månader gick simningen knaggligt. Hur som helst, innan 2014 tog slut bestämde jag mig för att försöka igen. Om inte annat så har jag läst att motion kan lindra depression och jag är mäkta trött på att må dåligt.
 
Tanken var att jag skulle komma igång efter årsskiftet och som ett led i detta skaffade jag och älsklingen varsitt medlemskap hos Strandhälsan - det dygnetruntöppna gymmet i Falkenberg som praktiskt taget är vår granne. Jag hade nämligen sett att de faktiskt har zumbapass 18.30 på onsdagar och jag har länge varit sugen på att testa zumba.
 
Här är två av mina favoritlåtar som vi har på våra zumbapass. Blir riktigt impad av den här videon - de får rörelserna att se så enkla ut! Jag ser nog mer ut som en klumpig elefant när jag försöker på onsdagarna ...
 
 

 
Hittills har jag varit på fyra zumbapass och jag tycker att det är väldigt kul, även om jag fortfarande inte lärt mig alla steg än. Just nu fokuserar jag på att få till det med benen, för när jag försöker att samtidigt göra armrörelserna blir det bara kaos. Jag är antagligen felkonstruerad - jag kan inte göra flera saker samtidigt! Nåväl, möjligtvis klarar jag av att tugga tuggummi medan jag går, men det är också allt! Men förr eller senare ska jag lyckas med både ben- och armrörelser. ;-)
 
Jag har även testat på två cirkelpass och efter båda har jag haft träningsvärk. Också dessa (som påmint om idrottslektioner) har varit roliga, men i och med att jag är otränad har de varit ganska ansträngande. Fast jag tänker inte ge upp. Det är bara att bita ihop och kämpa på. Tids nog blir dessa pass mindre jobbiga!


Dagens citat:

"Innerst inne är du redan där."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Keep har fått konkurrens

I julklapp gav älsklingen mig bland annat en utomordentligt bra uppfinning. Den är så bra att den konkurrerar med Google Keep om att vara den bästa uppfinningen någonsin:
 
 
En bokkudde! Hur har jag kunnat leva utan en sådan? Den är fantastiskt bra när jag ligger i sängen och läser, för det är bara att sätta fast boken och sedan står kudden upp av sig själv. Man måste inte hålla i boken för att sidorna inte ska slå igen. Dock tyckte jag att bladvändandet inte var det smidigaste, men det gör inget. Kudden är så bra ändå.
 
Jag tycker så mycket om min bokkudde. Han (ja, jag har bestämt att det är en han) borde få ett namn. Han ska få heta ... Robban! (fråga mig inte varför ...) Välkommen till familjen!


Dagens citat:

"Smärta är oundvikligt. Lidande är valfritt."
(Haruki Murakami)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Relation till tystnaden

Susan Maushart nämnde i sin bok Nedkopplad att hon behöver tystnad omkring sig när hon arbetar och det fick mig att fundera över mig själv och mina egna behov.
 
Till skillnad från Susan Maushart, kan jag inte koncentrera mig om det är tyst i rummet där jag är. Det har jag aldrig kunnat. När jag i grundskolan och på gymnasiet satt och gjorde mina läxor, brukade jag ha på musik i bakgrunden (antingen radio eller kassettband/CD-skivor). Dock kopplade jag alltid bort musiken när jag behövde koncentrera mig på det jag gjorde och "kopplade tillbaka" det när jag behövde ta paus.
 
En vacker bild från Falkenberg!
 
Visst låter det märkligt? Att jag ändå inte lyssnade på musiken som spelades? Även i mina egna öron låter det konstigt, men det var så det var och fortfarande är. Jag har svårt att koncentrera mig om det är tyst. Jag har försökt. Vad det kan bero på vet jag inte, men jag anar att det till viss del kan ha att göra med att under min uppväxt hade vi ständigt igång radion i köket. Fast kan det verkligen prägla mig så mycket?
 
När jag läser spelar det ingen roll om det är tyst eller ljud i bakgrunden - jag kan läsa oavsett vilket. Däremot behöver jag ha musik i bakgrunden när jag skriver och vilken typ av musik jag behöver just då, beror på vilken text jag skriver. Oftast fungerar Linkin Park eller Evanescence bäst. Åtminstone för närvarande.
 
Hur är det för dig? Hur ser din relation till tystnaden ut?


Dagens citat:

"Du har inte ett liv. Du ÄR liv."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Varför göra något nu när man kan göra det ... en annan dag?

Jag avskyr mig själv när jag är på det här humöret. Det finns vissa saker i mitt liv som jag behöver ta tag i och göra något åt. En del saker som jag måste träna på för att kunna komma vidare. Jag vet detta, men ändå säger hjärnan oftast nej och det hela slutar med att jag skjuter upp det. Tills vidare.
 
Att skjuta upp saker och ting kan fungera ibland och då och då vara behövligt att göra. Fast i mitt fall brukar jag inte ha någon annan anledning än att jag inte vill. Varför jag inte vill beror många gånger på att jag tvivlar på mig själv - känner att jag inte duger eller inte är tillräckligt duktig.
 
Min reaktion när jag insåg att älsklingen stod med kameran i högsta hugg.
 
Ja, nu är vi här igen - mitt ständigt sviktande självförtroende och knappt existerande självkänsla. Jag försöker verkligen jobba på det, men det är inte så lätt när man med jämna mellanrum får sig en törn eller två. Dock har jag tröttnat på att ha det så här. Jag vill kunna fungera normalt och göra saker när jag ska göra dem.
 
Då är frågan om jag har något förslag på hur jag ska bära mig åt? Tja, först och främst är det lika bra att ta tjuren vid hornen och ta tag i saker och ting istället för att skjuta upp det! Bättre att få det gjort än att ständigt ha det hängande över sig. Kanske ska jag återigen skriva upp x antal bra saker som jag gjort under dagen och/eller mina positiva sidor. Jag gjorde det tidigare, men slutade utan någon särskild anledning (och då räknar jag inte in den där utmaningen jag skrev om häromdagen).
 
Alltså: dags för förändring! Fortsättning följer ...


Dagens citat:

"Du kommer aldrig att lära dig att simma, om du inte lyfter fötterna från botten."
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

I litteraturen finns ingen nöd

Sofie och Emelie tog upp en ganska ... intressant tanke i sitt tredje poddavsnitt: går karaktärer på toaletten?
 
Okej, kanske är det bara jag som är knäpp som tycker sådant är intressant, men tänk efter. Hur många böcker har du läst där författaren berättar om toalettbesök? Visst, det är väl inte det roligaste att läsa om, men det är ändå en naturlig sak. Om man nu ska börja slänga in sex överallt bara för att det är en naturlig del av vardagen, varför gör man inte samma sak med toalettbesöken? Fast okej, precis som med sex har det i mina ögon inget där att göra om det inte tillför berättelsen något.
 
 
Jag blev därför "glatt överraskad" när jag lyssnade på Ljusets dotter - Elisabet Nemert låter Maria Wessman gå på toaletten!
 
Nej, jag vill inte läsa detaljer om någons toalettbesök, men det är ändå "intressant" att det utelämnas i så pass stor utsträckning. Tycker inte du det?
 
Jag vet. Jag ÄR galen ...


Dagens citat:

"Kärleken borde aldrig få skruvas på och av som en kran."
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nedkopplad: En familj. Ett experiment. Ett liv utan teknik (Susan Maushart)

"Hej då tv! Hej då internet! Hej då mobilen!

Under ett halvår ska den iPhone-beroende mamman och journalisten Susan Maushart och hennes tre teknikknarkande tonårsbarn leva nedkopplade. Hon kallar det för ett experiment. Barnen kallar det för tortyr.

NEDKOPPLAD är en underhållande familjeskildring (många LOL!) men också en seriös undersökning av hur vi använder teknik och hur den påverkar våra liv:

- Är den yngre generationen verkligen bättre på att göra flera saker samtidigt?
- Gör tekniken oss mer eller mindre kreativa?
- Hur påverkas våra relationer av att vi tittar mer på skärmar än på varandra?

Att vara nedkopplad medför problem, både praktiskt och känslomässigt. Men när bitarna väl börjar falla på plats så sker något oväntat - familjen som tidigare brukade sitta framför varsin skärm och skicka snabbmeddelande till varandra via nätet börjar plötsligt att prata med varandra, spela spel och äta gemensamma middagar, något som var helt otänkbart före Experimentet."
 
 
Jag fick mig definitivt en tankeställare när jag läste Susan Mausharts bok Nedkopplad, som handlade om det experiment som hon införde för sig själv och sina barn under ett halvår: ingen mobil, internet eller TV. Jag vill inte kalla mig själv för teknikberoende, men är det verkligen så viktigt att kolla mailen flera gånger per dag eller ständigt ha koll på om jag fått sms eller inte? Om någon vill mig något viktigt eller brådskande, utgår jag från att personen i första hand ringer mig. När jag tänker efter är det skrämmande hur pass mycket tekniken faktiskt har påverkat ens liv.
 
Jag tyckte att Susan Maushart var lite väl hård när hon förbjöd även mp3-spelare (i deras fall iPod), fast å andra sidan kan man överleva att promenera, cykla eller åka tåg utan att ständigt lyssna på musik (eller ljudböcker i mitt fall). Visst blir det tråkigare, men man överlever.
 
Jag vet att jag överlever åtminstone en vecka utan mobil och internet. Det gjorde jag både under vår bröllopsresa och under vår bilsemester i somras, fast jag känner på mig att jag skulle få abstinens under en längre period utan tekniken. Frågan är bara hur länge jag skulle klara mig.
 
Man borde kanske ha ett eget experiment? Bara för att se hur det skulle gå?
 
Nedkopplad är både humoristisk och intressant att läsa och är en bok som jag kan rekommendera till andra!
 
Det här e-boksexemplaret har jag läst i Mofibos app.


Dagens citat:

"Stanna en stund, lägg ner arbetet, se dig omkring."
(Leo Tolstoy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Sju positiva saker - utmaningen antagen!

I det här inlägget utmanade Evah alla bloggare att skriva ett inlägg där man berättar om sju positiva saker som hänt de senaste två dagarna. Eftersom jag tyckte att det var en kul idé, tänkte jag haka på och anta utmaningen! Fast, eftersom inlägget kommer vara tidsinställt, blir det de senaste två dagarna då jag skrev inlägget. Det kan ha förflutit mer än två dagar när inlägget väl publiceras. Nåväl, då kör vi!
 
När jag och älsklingen besökte Brahehus i somras - fantastisk utsikt!
 
1. Jag har tränat Zumba en andra gång och hittills tycker jag att det är superkul (trots att vissa rörelser är svåra!).
 
2. Jag har hjälpt chefen med några privata ärenden (sagt upp abonnemang m.m.).
 
3. Jag har berömt en bloggare för att hon har en bra blogg!
 
4. Älsklingen har sagt att han älskar mig (vilket han gör så gott som dagligen och jag blir lika glad varje gång).
 
5. Jag har börjat må mindre dåligt och känner mig inte lika ledsen längre.
 
6. Jag fick se en gullig bild på den vilda ninjan som älsklingen tog när ninjan höll honom sällskap.
 
7. Jag har sms:at med min vän Cherry.
 
 
Det här är min lista. Hur ser din egen ut?
 


Dagens citat:

"Varför gå den logiska vägen när det finns så många andra vägar?"
(Ernst Kirchsteiger)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Kreativiteten flödar i juletid

På sin arbetsplats och i sin bekantskapskrets, är min mamma känd för sina pepparkakshus. Jag får tyvärr erkänna att jag inte har ärvt hennes talang på det området, även om jag tycker att det är kul att baka. Trots att jag har gjort sex tappra försök, blir mina hus sneda. :-(
 
Kanske är det då inte så konstigt att jag imponeras av alla de som besitter fasligt stor fantasi och talang när det gäller pepparkakshusbak. Ta den här tjejen som exempel:
 
 
Jag önskar att jag vore lika duktig som hon. Fast jag vet inte om det är något som jag vill statsa på. Att bli duktig på att göra pepparkakshus alltså. För min del känns det roligare att förfina mitt tårtbakande. ;-)
 
Hur ser det ut för dig? Brukar du baka pepparkakshus och hur kreativ brukar du i så fall vara?


Dagens citat:

"Vid varje givet ögonblick, har du möjlighet att säga: Det är inte så här historien ska sluta."
(Christine Mason Miller)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Att planera sin läsning

Bokbloggsjerka: Planerar du vad du ska läsa och när och hur går du i så fall till väga?
 
Jag har faktiskt planerat min läsning, fast i och med att jag bestämde mig för att göra något åt de 192 olästa böckerna i hyllorna här hemma, har jag gjort om listan genom att plocka bort de fysiska böcker som jag hade tänkt låna på biblioteket.
 
Hur jag gick till väga från början är enkelt. Jag utgick från min "Vill-läsa"-lista på Boktipset och skrev utifrån den en lista i vilken ordning jag skulle läsa böckerna.
 
 
 
För att göra det hela "mer spännande" använde jag en slumpgenerator för att bestämma läsordningen. Dock gjordes detta innan jag fick en stor mängd böcker från mina föräldrar och min svärmor. De böckerna har jag inte orkat föra in på listan, så jag tänkte varva dem med böckerna från listan.
 
De enda böcker som får lånas under året är ljudböcker och dessa kommer bestämmas utifrån "Vill-läsa"-listan på Boktipset och om de finns som ljudböcker här i Halland.
 
Planerar du din läsning?


Dagens citat:

"Pengar behövs inte för att köpa en enda av själens nödvändigheter."
(Henry David Thoreau)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

En dag (David Nicholls)

Uppläsare: Anders Ekborg
 
"Året är 1988, dagen 15 juli. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitet. I morgon måste de skiljas. Så var kommer de att vara den här dagen om ett år? Året därefter? Och alla år som kommer?

Två personer. Tjugo år. En dag.

"Jag kan föreställa mig dig som fyrtioåring", sa hon, med skadeglädje i rösten.

"Jag kan se det framför mig nu, faktiskt".
Han log utan att öppna ögonen. Jaha får jag höra då.

Vi får följa Dexter och Emma under tjugo års tid, på ett ovanligt sätt: berättelsen gör nedslag i deras tillvaro under just en dag varje år. Dexter är en stilig charmör med en programledarkarriär på gång, men riskerar att trasa sönder sina chanser. Intellektuella, smarta Emma har författarambitioner men tenderar att misslyckas med det mesta. De älskar varandras sinne för humor, och kanske har de i varandra hittat den bästa vän de någonsin kommer att få. Men vill de något mer?"
 
 
 
Till en början förhöll jag mig lite avvaktande till En dag, eftersom jag inte riktigt visste vad det var författaren ville. Fast det dröjde inte länge förrän jag var uppslukad av David Nicholls berättelse om Emma Morley och Dexter Mayhew - en nästan tjugoårig lång vänskap.
 
En dag är i mina ögon en sorglig, men samtidigt fin kärlekshistoria och det var först i slutet som jag förfärat förstod hur det skulle sluta. Från början och ända fram till den stunden - då berättelsen når sitt klimax - lyckas Nicholls sakta men säkert bygga upp spänningen och läsarens förväntan. Jag led och kände med Em, medan jag irriterade mig på den självupptagne Dex.
 
Om man ska säga något negativt om denna bok, är det att alla kapitel efter det artonde (tror jag det var?), är onödiga och förtar lite av den varma och mysiga känsla som jag fylldes av. Nicholls borde ha satt punkt efter den första tillbakablicken eller i varje fall försökt väva ihop samtliga tillbakablickar - för de sade ju trots allt en hel del när man nu hade fått hela bilden - och sedan satt punkt. Då tror jag att En dag hade blivit ännu bättre - trots att den är bra redan nu.
 
Tänk vilken otroligt duktig uppläsare Anders Ekborg är! Det är nästan så jag blev förälskad. ;-) Jag har fått en till ljudboksuppläsarfavorit! Och det med råge.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lånat på Halmstads bibliotek.


Dagens citat:

"Hjärtat har sina skäl, som inte sinnet förstår sig på."
(Blaise Pascal)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Julfint i Falkenberg

Julen som nyss var, var vår första i Falkenberg. Därför blev det en trevlig överraskning att se hur fint kommunen smyckat stan inför jul:
 
 
Jag tycker att det är mysigt när kommunen lägger ned tid på sådant. :-) Åtminstone jag fylls av en känsla av hemtrevlighet. I Varberg kunde man bland annat se det här:
 
 
 
Fick du julfint där du bor? :-)


Dagens citat:

"Problem kan inte lösas på samma nivå av medvetande som de skapades på."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Digitala infödingar och invandrare

När jag läste Susan Mausharts bok Nedkopplad, reagerade jag över ett begrepp som hon använde; digitala infödingar. Hennes definition (åtminstone den hon uppgav i boken) var att de digitala infödingarna är "den första generationen som har varit uppkopplad sedan födseln", och menade att hennes tre barn, varav den ena föddes -90, är allihop digitala infödingar. Innebär det då att jag, som är född -89, också är en digital inföding?
 
Jag valde att googla definitioner på digitala infödingar och fann dessa tre:
 
  • "Den generation som har vuxit upp i en tid då datorer och internet redan var en väsentlig del av samhället." (Wikipedia)

  • "Is used to describe people born after 1980." (Wikipedia)

  • "Digitala infödingar är de som växte upp med tekniken nära till hands. De har inte levt i en värld utan internet." (Uxd.nu)
 
Inte för att jag är särskilt förtjust i Wikipedia, men om man utgår från de två definitionerna därifrån kan man nog påstå att jag är en digital inföding.
 
Om man däremot utgår från definitionen i boken och den från Uxd.nu, är jag inte någon digital inföding och det är också så jag känner det. Fram tills jag gick i åttonde (eller nionde) klass hade vi inte internet hemma och i grundskolan var det ytterst få gånger som vi fick möjlighet att använda datorerna och dess internet. Med andra ord levde jag ganska länge i en internetlös värld. Min första mobiltelefon fick jag först på jullovet under mitt första gymnasieår (det vill säga när jag var sexton år).
 
  • "Personer som vuxit upp innan internet fanns för masskonsumtion kallas då för nätets invandrare." (Wikipedia)
Jag vet inte om jag vill eller kan kalla mig för digital invandrare. Trots att jag kom in sent i den digitala världen, tycker jag själv att jag har anpassat mig relativt bra - ibland kanske lite för bra. Fast ännu har jag fortfarande mycket att lära. Tur att älsklingen och Cherry finns till hands! ;-D
 
Å andra sidan spelar det ingen roll huruvida jag är eller inte är en digital inföding. Mitt liv hänger inte på det. Jag kom bara att tänka på det när jag läste boken.
 
Hur skulle du vilja beteckna dig och varför?


Dagens citat:

"Tro inte att du fixar ditt inre genom att fixa det yttre."
(Gil Fronsdal)


Ha det så bra!
Digitala kramar
Jessie

Istället för något annat

Nu pratade i och för sig Sofie Sarenbrant och Emelie Schepp, i tredje avsnittet av deckarpodden, om vilka ord och uttryck man kan använda när man ska skriva om sex, men jag tycker att synonymer i allmänhet är bra att använda.
 
Genom att använda synonymer kan man variera sig ganska mycket och när jag själv läser kan jag uppskatta om författaren inte hela tiden använder sig av samma ord och uttryck, fast man får också se upp. Alla synonymer kan inte alltid användas i samtliga situationer, i och med att det fortfarande kan finnas viss nyansskillnad i ordens betydelse. Det kan med andra ord hända att synonymen istället ser malplacerad ut.
 
 
 
Jag hade en period när jag var yngre då jag ville visa mig duktig i mitt skrivande och försökte därför använda så många synonymer som möjligt genom att byta ut originalorden i Word. Jag slutade - tack och lov - med detta till slut, efter att ha fått förklarat för mig varför detta var en dålig idé. När jag läser gamla texter från den här tiden tycker jag bara att det ser dumt ut.
 
Summa summarum: Att använda synonymer är bra eftersom det skapar variation, men det beror på vad det är för ord och vilket sammanhang det används i. Man verkar inte duktig eller intelligent för att man använder en fin eller tillkrånglad synonym. Ibland kan det snarare bli tvärtom. Man ska använda synonymer med måtta och eftertanke!
 
Uppdatering: Älsklingen tipsade om nedanstående video som på ett humoristiskt sätt sammanfattar stycket ovan! Ta dig gärna en titt.
 


Dagens citat:

"Istället för att söka sanningen, släpp taget om dina föreställningar."
(Buddha)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Pepparkaksdrömmar

Eftersom min pappa tycker om vaniljdrömmar, ville jag baka drömmar och ha med mig när vi besökte dem på juldagen. Fast i och med att det var jul, ville jag göra drömmar med en liten tvist. Därför fick det bli pepparkaksdrömmar.
 
 
Den förändring i vaniljdrömsreceptet som jag gjorde var att byta ut 1 msk vaniljsocker mot 0,5 msk vaniljsocker + 1,5 msk pepparkakskryddor (en blandning av lika delar kanel, malen ingefära och malen nejlika) + 0,5 - 1 tsk kakao.
 
Jag tyckte att pepparkaksdrömmarna blev goda. Kanske blir det en ny jultradition?


Dagens citat:

"Säg 'Ja' när ingen frågat."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Den pinsamma erotiken?

Det är inte bara i deckarpoddens tredje avsnitt som jag har fått höra att erotik tycks vara pinsamt att läsa. Många verkar tycka det. Själv förstår jag inte varför.
 
En överskattad bokserie ... Jag vill inte påstå att jag är pryd, men "Femtio nyanser"-böckerna var inget för mig. Jag har läst bättre.
 
I mina ögon är man inte någon dålig människa om man läser erotik. För många är sex en naturlig del av vardagen och det verkar ju ingen tycka är konstigt. I och för sig brukar man inte vitt och brett tala om sitt sexliv (åtminstone inte jag), men sex är fortfarande inget konstigt. Varför skulle det då vara konstigt att läsa om det?
 
Jag är av den uppfattningen att det inte finns rätt eller fel litteratur. Var och en har själv rätt att bestämma vad man vill läsa. Ingen kan bestämma att jag ska dölja vad jag läser eller att en viss genre är "fel". Så det så!


Dagens citat:

"Dina tidigare misstag är menade att vägleda dig, inte definiera dig."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Röd snö (Thomas Ringstedt)

Uppläsare: Magnus Roosmann
 
"1918 hemsökte spanska sjukans influensa världen och dödade fler människor än hela första världskriget. I ett laboratorium i Uppsala arbetar forskarna med viruset, som har återskapats från döda kroppar i Alaska. De lyckas framställa en ovanligt aggressiv variant med våldsamt sjukdomsförlopp och dödlig utgång. Strax därefter hittas tre djurrättsaktivister mördade, och på en närbelägen gård håller en ökänd tysk nynazist på att upprätta en ny världsordning. En natt blir viruset stulet från laboratoriet.

Kriminalinspektör Ulf Beow är mitt uppe i en stillastående utredning av mordet på en kollega. Samtidigt försöker han hantera separationen från sin sambo och vårdnaden om deras son, och ta hand om sin psykiskt instabila mor. Han blir inkopplad på fallet med det stulna viruset, och inser snart att biovapnen, nynazisterna, och de olika morden på något sätt måste hänga ihop. Till sin hjälp får han mikrobiologen Lotta Nordenflycht, en ung kvinna som visar sig ha oanade resurser. Tillsammans försöker de spåra viruset, som i händerna på terrorister kan orsaka massdöd och kaos världen över."
 
 
Om det inte hade varit för den mängd utvikningar som inte tillförde berättelsen något samt det utdragna slutet, hade Röd snö kunnat vara en bra historia. Som det ser ut nu, vandrade mina tankar iväg för många gånger för att jag skulle tycka att den var spännande.
 
Vissa fakta/omständigheter som Thomas Ringstedt presenterade i epilogen hade han kunnat vävt in tidigare i berättelsen. På så sätt hade epilogen kunnat strykas och om han dessutom hade strykt lite av slutet, hade det inte känts lika långdraget. Jag tror att det hade lyft berättelsen lite.
 
Thomas Ringstedt får dock ett plus för att det inte var en förutsägbar historia (framför allt avseende på "gärningsmannen") och han får ytterligare ett plus för att lösningen inte var så enkel som jag till en början trodde att den var.
 
Det går att diskutera huruvida det är okej att man på ett universitet sysslar och hanterar så pass farliga virus som man gör i boken. Tanken - att i förväg kunna ordna fram vaccin m.m. - är god, men är det verkligen värt det om man ser till de stora risker som finns? För precis som i boken är det lätt hänt att ett sådant farligt virus hamnar i fel händer, med katastrofala konsekvenser som följd.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lånat på Halmstads bibliotek.


Dagens citat:

"Mod är att inse att du kanske inte vinner, och att då välja att ändå försöka."
(Tom Krause)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Antagligen den bästa uppfinningen någonsin!

Inledningsvis vill jag påpeka att jag inte får betalt eller liknande för att skriva det här inlägget. Jag skriver det av egen fri vilja och utan några motprestationer. Jag tror på principen av att dela med sig av användbara tips etc.
 
Tänk vad snabbt det gick att bli en tafstekniksanvändare. Det är så att jag blir rädd för mig själv emellanåt. Fast det finns fördelar med det och vissa appar är himla finurliga.
 
En app som jag har kommit att tycka mycket om är Google Keep. Först trodde jag att det "bara" var ett vanligt anteckningsprogram, men sedan insåg jag att man dels kan komma åt sina anteckningar från både appen och sitt Google-konto (när man exempelvis sitter vid datorn), dels kan man dela sina anteckningar med andra. Om den eller de andra man delar anteckningen med också har appen, kan allihop redigera i anteckningen. Det är möjligt att man kan det via datorn också - det har jag ännu inte testat. Hur fiffigt som helst! I och med att jag och älsklingen skriver inköpslistor varje vecka, kommer Google Keep komma till användning - vi kommer enkelt kunna uppdatera inköpslistan var vi än är (om vi har mobilerna med oss) och slipper tänka på att komma ihåg någon lapp.
 
 
 
Antagligen är Google Keep den bästa uppfinningen någonsin! Åtminstone för närvarande. ;-) Tänk vad den här appen kommer underlätta mitt liv från och med nu!


Dagens citat:

"Om en människa inte håller samma takt som sina medmänniskor beror det kanske på att hon hör en annan trumslagare. Låt henne följa den takt hon kan höra, oavsett vad du tycker om den eller hur långt bort den är."
(Henry David Thoreau)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

"Läser du mitt, så läser jag ditt"

Givetvis tycker jag att det är kul om andra läser det jag skriver (både mina blogginlägg och noveller), fast jag skulle inte tycka att det hade varit lika kul om de gör det endast i gengäld för att jag har läst deras. På Kapitel1 verkar det vara nästintill oartigt att inte läsa en persons texter (åtminstone en av texterna), ifall vederbörande har läst och kommenterat något som man själv har skrivit.
 
 
Jag läser aldrig någon annans texter som en gentjänst. Om jag läser - eller kommenterar något - gör jag det för att jag själv vill. Jag förväntar mig inte att den personen i sin tur ska läsa något som jag har skrivit, om personen inte själv vill. Man kommer inte långt med tvång eller liknande. Visst är det ett sätt att få läsare - men hur många kommer uppskatta det de läser? Om jag på något sätt känner mig tvingad att läsa något, brukar jag inte känna mig alltför taggad att ta mig an uppgiften.
 
Jag ber om ursäkt ifall det blev mycket upprepningar. Vad jag ville ha sagt är kort och gott: Om man vill få läsare borde man komma på bättre sätt än gentjänster för att locka dem till sina texter. En frivillig läsare är oftast en gladare läsare. Att exempelvis besöka andras bloggar och skriva kommentarer att man kan tänka sig att läsa, kommentera eller följa personen om denne gör detsamma mot en själv, är ingen bra idé. Jag känner bara irritation när dessa dyker upp hos mig.


Dagens citat:

"Mod är som en muskel. Vi stärker det genom användning."
(Ruth Gordan)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Saffranssnäckor

Inför att jag och älsklingen skulle ned till mina föräldrar på juldagen, ville jag gärna ha med något som jag bakat och funderade länge på vad. Slutligen bestämde jag mig för att testa på kanelsnäckans juliga kusin - saffranssnäcka. Dock tog jag aldrig med mig några snäckor på grund av att det skedde en liten olycka under bakningen.
 
 
Den enda förändringen jag gjorde i receptet var att ha i 1 gram (= två påsar) saffran. Eftersom jag ersatte strösockret med vit sirap, stötte jag aldrig saffranet med socker och löste således inte heller upp det i mjölken (vilket man gör med lussebullar). Om det var det som var mitt stora misstag eller om kanel och saffran helt enkelt inte kan komma överens, kan jag inte svara på. Vad jag däremot vet är att saffranssmaken drunknade i den dominerande kanelfyllningen.
 
Till nästa gång tänker jag därför byta ut kanelfyllningen mot någon mildare. Har du något förslag som du kan rekommendera?
 


Dagens citat:

"Låt ditt lärande komma inifrån."
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Går sex och deckare hand i hand?

I skrivande stund har deckarpoddens tredje avsnitt varit - åtminstone hittills - det fnissigaste. Sofie och Emelie döpte avsnittet till "Känsliga kapitel" och diskuterar bland annat sex i böcker. Vi lyssnare får även smakprov från deras böcker.
 
 
Något som de tog upp var om sex hör hemma i deckare? Båda (som jag förstod det) var överens om att det kan göra det om det finns en poäng med sexscenen. De nämnde också att det har blivit mer och mer vardagsskildring i deckare och för en del ingår sex i vardagen.
 
I de allra flesta deckare som jag har läst har jag själv känt att majoriteten av de sexscener som förekommit, inte har tillfört berättelsen något. De har bara känts som något som författaren slängt in bara därför att. Allra helst om det är en manlig (och kanske även lite äldre) författare. Varför? Finns det något som de vill bevisa med det?
 
 
Jag vill inte påstå att jag är särskilt pryd och skäms inte för att läsa sexscener - varför ska jag skämmas för det? - men när jag läser deckare, gör jag det för brottet och arbetet med att lösa det. Om författaren vill slänga in en sexscen är det upp till denne att göra det, men då ska det - precis som Sofie och Emelie påpekade - finnas en poäng med scenen och tillföra berättelsen mer än bara lite snusk. Om det är snusk som jag är ute efter, läser jag i första hand erotiska berättelser (och i andra hand kan Nora Roberts romaner också fungera - där finns det onödiga sexscener i överflöd!).
 
Visst har det blivit mer vardagsskildring i deckare och emellanåt kan kortare "tranpsortsträckor" behövas för att författaren ska kunna nå sitt mål, men det finns gränser. Även om man skriver en "transportsträcka", måste man tänka på att det ska ha med berättelsen att göra. Kan det på något vis tillföra berättelsen något? Om inte, anser åtminstone jag att en sådan scen kan strykas. Jag själv blir bara uttråkad om jag stöter på scener som jag inte alls förstår hur de hör dit. Det är inte lätt att skriva och är många gånger en svår balansgång. Därför måste man vara noga med att väga varje ord, varje scen på guldvåg.
 
Jag kan inte på rak arm komma på en deckare där sexscenerna haft poäng med berättelsen i övrigt. Jag kan bara minnas att jag inte förstått författarens syfte med dem.
 
Vad tycker du själv?


Dagens citat:

"Du är värdefull för att du finns. Inte på grund av vad du gör eller vad du har gjort, utan för att du ÄR."
(Max Lucado)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Ibland är enkla anvisningar inte alltid så enkla

Under hösten har de hållit på att gräva en massa i Varberg (framförallt vid kontoret) och eftersom fotgängare och cyklister har fått trängas om samma utrymme på vissa ställen, fanns dessa skyltar uppsatta:
 
 
Hur många varbergare tror du hoppade av cykeln när de kom till dess skyltar? Vill du ha ett tips? De var inte många ...
 
Beror det på att folk är blinda alternativt inte läskunniga? Eller är det helt enkelt för att de är lata?


Dagens citat:

"Du måste älska på ett sådant sätt att personen som du älskar känner sig fri."
(Thich Nhat Hanh)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Hur man kan få barn att läsa

Bokbloggsjerka: Hur tror du att man kan inspirera barns läsande? Har du några goda exempel?
 
Just detta hade jag som idé till ett av de ungdomsprojekt som Strängnäs kommun hade sommaren 2010. Ett av projekten gick ut på att man kunde få möjlighet att arbeta med sitt drömjobb. Jag skickade in min ansökan och blev faktiskt kallad till intervju. Dock fick jag ställa in denna intervju när jag någon dag innan blev antagen som reserv till paralegalutbildningen.
 
 
Den idén var inriktad på att fånga intresset hos barn på låg- och mellanstadiet genom att ha tävlingar. Min skola hade det när jag gick på mellanstadiet och det var mycket uppskattat. Varje elev fick ett så kallat läskort där man skulle skriva hur många sidor man läste varje gång och i slutet av månaden lade man ihop hur många sidor alla i klassen hade läst. Den klass som hade läst flest sidor vann en tårta som var dekorerad med ett bokomslag. Min klass vann en eller två gånger. :-) Ena gången fick vi omslaget till Berts befrielse och ingen i klassen ville ta delen som pryddes av Berts skrev. Därför fick jag offra mig för laget ...
 
Visst kan jag förstå att vissa ser detta som en muta, men om barn inte alls är intresserade av att läsa kan detta vara en morot till att få in dem på banan. :-) När de väl har börjat läsa, inser de förhoppningsvis tjusningen med det.
 
Andra bra sätt - och som bland annat fick mig att intressera mig för böcker - är att man läser för barnen innan de somnar och regelbundet tar med dem till biblioteket. Min pappa läste för mig och min syster varje kväll och vissa böcker lästes oftare än andra. Det hände att han ibland var trött och hoppade då över vissa sidor för att skynda på det hela. Givetvis märkte vi det och tvingade då honom att börja om från början. Visst var vi snälla?
 
Halmstads bibliotek.
 
Var och varannan helg - åtminstone de helger då pappa skulle handla i ICA-butiken som fanns på Bellevuegården - besökte vi Bellevuegårdsbiblioteket och lånade hem gigantiska travar med böcker. Fram tills jag fick mitt eget lånekort när jag fyllde sju år, fick min pappa låna åt mig. Jag var mäkta stolt när jag kom hem med ett alldeles eget lånekort!
 
Det gäller att börja tidigt och att göra läsupplevelsen till något trevligt för barnen. Då tror jag att man har störst chans att inspirera barns läsande och kanske till och med göra dem till boknördar. ;-) Jag gör vad jag kan för att frälsa min systerson!


Dagens citat:

"Var vänlig mot ovänliga människor. De behöver det mest."
(Ashleigh Brilliant)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

2015 = bokläsandets år?

Som du vet har älsklingen gett mig bokköpstopp på grund av att jag har ett gäng olästa böcker här hemma. Dock har jag fått de flesta från mina föräldrar och min svärmor. Men ändå. Jag har ett köpstopp. Inför årets början bestämde jag mig för att räkna denna lilla samling av olästa (fysiska) böcker som står i våra bokhyllor. 192 stycken (om jag har räknat rätt). Då räknar jag som sagt bara de fysiska böckerna. De olästa e-böckerna i paddan och min mobil är en annan femma. Därför har jag nu tänkt att 2015 ska bli ett bokläsarår för mig och förhoppningsvis kommer jag lyckas ta mig igenom åtminstone de flesta av dessa 192 böckerna.
 
 
Jag tänker inte sätta något precist mål, exempelvis att jag ska läst ett visst antal böcker innan året är slut. Dock ska jag hålla räkningen och summera antalet lästa böcker vid årets slut. Jag har redan fixat ett excel-dokument som ska hjälpa mig med den biten (ja, jag är beroende av listor ...). Kanske kommer jag även skriva upp vilka böcker som blivit lästa och redogöra för dessa i ett inlägg här på bloggen. Förvisso skriver jag om de böcker som jag har läst/lyssnat på, men det finns ett gäng från 2014 som fortfarande väntar på att få bli skrivna om, så alla böcker som skrivs om här på bloggen det här året är inte från 2015. Men men. Jag får se hur jag känner det vid årets slut. Det viktigaste är att jag själv håller reda på saker och ting.
 
Som en liten krydda tänkte jag se hur många punkter jag kan pricka av på årets kaosutmaning i bokvärlden. Jag har redan kommit fram till att vissa av mina 192 böcker skulle kunna vara med på listan.
 
Så, det här året tänker jag satsa på att läsa böcker. Finns det något särskilt som du kommer fokusera på?


Dagens citat:

"Att släppa taget är inte slutet på allt; det är början på något nytt."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

"Andas in doft med ..."

När jag tittade bland lite papper med anteckningar som jag har gjort vid olika tillfällen, såg jag följande uttryck:
 
Andas in doft med näsan.
 
Min första spontana tanke är vad man annars ska andas in doft med? Så som vi är skapta idag har vi inte särskilt många alternativ. Man kan förvisso andas in med munnen, men man kan knappast känna någon doft då. Om man inte kan känna någon doft med munnen - andas man verkligen in en doft då? Detta resonemang får mig onekligen att tänka på den smått filosofiska (i varje fall för mig) frågan "Om ett träd faller i skogen men ingen hör det, gör det då något ljud?"
 
 
Jag minns inte var någonstans jag läste uttrycket ovan, men oavsett var jag gjorde det, är "med näsan" onödigt att ha med. Om man ändå inte kan känna doft med något annat än näsan, blir det då att skriva läsaren på ... näsan (haha?).
 
Att man ska visa istället för att berätta när man skriver är en svår balansgång - det tycker till och med jag. Fast i det här fallet känns det självklart vad som ska tas bort eller i varje fall förändras.


Dagens citat:

"Kärlekens beröring gör alla till poeter."
(Platon)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Sockerfri kladdkaka?

När älsklingen hittade Ulrika Hoffers receptbok Smarta sötsaker till ett förmånligt pris, kunde han inte låta bli att köpa den. I och med vår strävan att minska på vårt sockerintag, var det ett välkommet tillskott i vår receptsamling. I skrivande stund har vi testat på några recept, däribland kladdkaka.
 
 
I och för sig var det inget fel på själva kakan, men om man förväntar sig traditionell kladdkaka lär man bli besviken. Jag skulle snarare vilja beskriva den som chokladmoussekaka och i det avseendet smakade den helt okej.
 
Har du något recept på en sockerfri kladdkaka som verkligen smakar kladdkaka?


Dagens citat:

"Att man saknar synförmåga betyder inte att man saknar visioner."
(Stevie Wonder)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Bortom Brahms (Caroline L Jensen)

"Nu när Majsan har skaffat en babymonitor ska väl hon och Lillen få sova. Men varför är det så svårt att ställa in skärmen och vad är det som syns där egentligen? Det kan väl inte vara möjligt ?"
 
 
 
Caroline L Jensens skräcknovell Bortom Brahms är otäck - det är den. Fast jag blir ändå inte riktigt rädd och grips inte tag ordentligt av berättelsen. Kanske kan det vara för det smått övernaturliga inslaget. Jag har ju över lag svårt med det, fast jag försöker att öppna mig för nya möjligheter. Min tanke är att börja läsa mer fantasy än vad jag gör och förhoppningsvis se det som fångat så många andra.
 
Språket och novellens längd var det inte fel på. Caroline L Jensen skriver enkelt, men vackert och lyckades hålla på spänningen ända till slutet. Att jag inte fastnade helt för den beror som sagt på mig och inte novellen. Kanske lyckas hon skrämma dig bättre? :-)
 
Det här e-novellsexemplaret har jag läst i Mofibos app.
 


Dagens citat:

"Du kanske inte är där du vill vara, men du kan se tillbaka och vara tacksam för att du inte är där du brukade vara."
(Joel Osteen)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Är den okände mördaren det enda som är spännande?

 I sitt andra avsnitt av deckarpodden pratade Sofie och Emelie om det här med att tidigt avslöja mördaren. För vissa verkar det vara det viktiga - vem är mördaren (alt. gärningsmannen)?
 
Även om det kan vara trevligt att få klura ut vem gärningsmannen är, är just det inte det viktigaste för mig. Så länge de andra i berättelsen inte vet vem denne är, kan berättelsen fortfarande vara spännande. För mig går det lika bra med att spänningen ligger i frågan när och om karaktärerna lyckas lista ut vem gärningsmannen är. Allt beror på hur väl författaren lägger upp och sedan utför skrivarbetet.
 
 
Nu är detta kanske ett dåligt exempel eftersom det visserligen inte är en deckare (inte som jag såg det i alla fall), men i John Grishams Bekännelsen får man redan från början veta vem som är mördaren. Dock gjorde det inget eftersom Grisham byggt berättelsen kring något annat - hinner/lyckas de stoppa Donté Drumms avrättning?
 
Vad tycker du själv? Kan du uppskatta en deckare även om gärningsmannen avslöjas tidigt?


Dagens citat:

"Alla kan fly, det är superenkelt. Att bemöta svårigheter och jobba med dem, det är det som gör dig stark."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Kärlek i juletid

Jag vet att julen är över, men jag känner mig tvungen att tipsa om en låt som jag hörde på Mix Megapol när de bara spelade jullåtar under december.
 
Har du hört mupparnas låt Mahna Mahna....m? Om inte, föreslår jag att du kikar på videon nedan. De är så söta! Du kommer förstå senare varför jag vill att du lyssnar på den innan du läser vidare.
 
 
Jag älskade mupparna när jag var liten och min främsta favorit var Kakmonstret (föga förvånande nu när man har facit i hand, eller hur?). Kanske är det därför som denna sköna jullåt tilltalar mig? Alltså, för att jag gillar mupparna - inte enbart för att jag var förtjust i Kakis - Kakis är faktiskt inte med i videon, såvitt jag kan se. Hur som helst blir man lite glad av att lyssna på Cee Lo Greens All I need is love.
 


Dagens citat:

"Att över huvud taget vara född, är ett mirakel."
(Dalai lama)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Det finns inga dåliga eller fula kroppar!

Innan jul publicerade Bodypalace den här bilden i ett inlägg:
 
Jesper (som driver Bodypalace) har i det inlägget godkänt att man "snor" bilden.
 
Det är en väldigt fin tanke och självklart vill jag vara med och påverka så att 2015 blir ett sådant år. Därför rekommenderar jag dig att besöka Bodypalace om du inte redan gjort det och se alla fina och naturliga kroppar som finns där.
 
Vi är alla olika och var och en är vacker på sitt sätt. Det om något har Bodypalace - och alla modiga människor som bidragit med bilder på sig själva - lärt mig. Det finns inget rätt eller fel så länge man är frisk och ens vikt eller utseende inte påverkar negativt på ens fysiska hälsa. Små eller stora bröst. Tjock eller smal. Kort eller lång. Stora eller små fötter. "Vad gör det om hundra år när allting kommer omkring?"
 
Vad jag tycker är vackert, kanske någon annan tycker är mindre vackert och tvärtom. Men vet du vad? Det är helt okej! Alla tycker olika och det är ju bra. Det skulle bara vara tråkigt och jobbigt om alla hade tyckt samma sak.
 
Så, vad säger du? Visst ska du väl vara med på att göra 2015 till ett år då ingen ska behöva må dåligt för sin kropp? Vad bra! :-) Då kör vi!


Dagens citat:

"Var villig att acceptera verkliga utmaningar i livet och var aldrig rädd för dem."
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Den försvunna fickpengen

Egentligen tror jag inte på lyckotal eller att saker kan bringa tur. Jag trodde på sådant när jag var liten, men jag antar att jag med åren vuxit ifrån det. Dock säger jag inte att jag föraktar folk som tror på sådant - det är väl bra att de har något att tro på?
 
Om jag minns det rätt var det förra vintern i Varberg som jag hittade den på marken när jag var på väg till Kvantum för att hämta byråns post. Advokatfirman hyr ett postfack på Kvantum. Hur som helst, vad det var som fick mig att stanna upp, böja mig ned och plocka upp det kopparfärgade myntet (5 euro-cent) minns jag inte. Men jag plockade i alla fall upp det och lade det i min vinterjackas ena ficka och där har det fått ligga sedan dess.
 
 
Jag vill inte direkt påstå att den skänker mig trygghet, men det har kommit att bli något åt det hållet, ifall du förstår vad jag menar? Det har blivit en vana att låta fingrarna pilla på myntet i fickan när jag är ute och går.
 
En dag när jag hade hoppat av tåget i Varberg och promenerade upp till kontoret, insåg jag smått förfärat att myntet var borta. Det var med viss sorg som jag accepterade sanningen och började fundera på vad jag skulle kunna ersätta myntet med. Nyckelknippan som jag har i den fickan är inte riktigt samma sak.
 
När jag den kvällen kom hem från jobbet och skulle ställa in min cykel i cykelgaraget, fylldes jag av en barnslig glädje när jag såg att "mitt" mynt låg på marken utanför cykelgaraget. Nu bor den återigen i min ficka.


Dagens citat:

"Alla överlever mer än de tror att de kan."
(Joan Didion)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

God research är A och O!

I sitt andra avsnitt av deckarpodden, pratade Sofie och Emelie om det här med research när man skriver.
 
 
Trots att författare har stor frihet i att få hitta på olika saker, kan jag bli ganska irriterad om jag kommer på författaren med att skriva någon som inte stämmer - såvida jag själv vet hur det egentligen förhåller sig. Själv kan jag tycka att det är viktigt att få åtminstone grunderna rätt. Om någon enstaka detalj inte överensstämmer med verkligheten är det inte så farligt, fast man får se upp när dessa "enstaka" blir lite för många ...
 
Idag kan man hitta väldigt mycket på nätet och om det skulle vara så att man inte hittar en viss faktauppgift - varken på nätet eller i böcker - kan man alltid fråga dem som vet. Nä jag och Hanan skrev vårt projektarbete på gymnasiet, fick hon kontakt med polisen i Malmö och ordnade så att vi kunde få komma till polisstationen på Davidshallstorg för att prata och ställa frågor.
 
Vad jag egentligen vill ha sagt är att jag tycker att ju mer fakta man har, desto trovärdigare berättelse kan man bygga. Jag påstår dock inte att det alltid är lätt att få tag på all fakta - lite får man allt kämpa för här i livet. Håller du inte med?


Dagens citat:

"Som du tänker, sådan är du."
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

RSS 2.0

PersonligtToppblogg.se

Personligt
webbhotell
Blogglista.se
Free Pencil 2 Cursors at www.totallyfreecursors.com


Jessicas grotta
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!