Går sex och deckare hand i hand?

I skrivande stund har deckarpoddens tredje avsnitt varit - åtminstone hittills - det fnissigaste. Sofie och Emelie döpte avsnittet till "Känsliga kapitel" och diskuterar bland annat sex i böcker. Vi lyssnare får även smakprov från deras böcker.
 
 
Något som de tog upp var om sex hör hemma i deckare? Båda (som jag förstod det) var överens om att det kan göra det om det finns en poäng med sexscenen. De nämnde också att det har blivit mer och mer vardagsskildring i deckare och för en del ingår sex i vardagen.
 
I de allra flesta deckare som jag har läst har jag själv känt att majoriteten av de sexscener som förekommit, inte har tillfört berättelsen något. De har bara känts som något som författaren slängt in bara därför att. Allra helst om det är en manlig (och kanske även lite äldre) författare. Varför? Finns det något som de vill bevisa med det?
 
 
Jag vill inte påstå att jag är särskilt pryd och skäms inte för att läsa sexscener - varför ska jag skämmas för det? - men när jag läser deckare, gör jag det för brottet och arbetet med att lösa det. Om författaren vill slänga in en sexscen är det upp till denne att göra det, men då ska det - precis som Sofie och Emelie påpekade - finnas en poäng med scenen och tillföra berättelsen mer än bara lite snusk. Om det är snusk som jag är ute efter, läser jag i första hand erotiska berättelser (och i andra hand kan Nora Roberts romaner också fungera - där finns det onödiga sexscener i överflöd!).
 
Visst har det blivit mer vardagsskildring i deckare och emellanåt kan kortare "tranpsortsträckor" behövas för att författaren ska kunna nå sitt mål, men det finns gränser. Även om man skriver en "transportsträcka", måste man tänka på att det ska ha med berättelsen att göra. Kan det på något vis tillföra berättelsen något? Om inte, anser åtminstone jag att en sådan scen kan strykas. Jag själv blir bara uttråkad om jag stöter på scener som jag inte alls förstår hur de hör dit. Det är inte lätt att skriva och är många gånger en svår balansgång. Därför måste man vara noga med att väga varje ord, varje scen på guldvåg.
 
Jag kan inte på rak arm komma på en deckare där sexscenerna haft poäng med berättelsen i övrigt. Jag kan bara minnas att jag inte förstått författarens syfte med dem.
 
Vad tycker du själv?


Dagens citat:

"Du är värdefull för att du finns. Inte på grund av vad du gör eller vad du har gjort, utan för att du ÄR."
(Max Lucado)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie