Hur man kan få barn att läsa

Bokbloggsjerka: Hur tror du att man kan inspirera barns läsande? Har du några goda exempel?
 
Just detta hade jag som idé till ett av de ungdomsprojekt som Strängnäs kommun hade sommaren 2010. Ett av projekten gick ut på att man kunde få möjlighet att arbeta med sitt drömjobb. Jag skickade in min ansökan och blev faktiskt kallad till intervju. Dock fick jag ställa in denna intervju när jag någon dag innan blev antagen som reserv till paralegalutbildningen.
 
 
Den idén var inriktad på att fånga intresset hos barn på låg- och mellanstadiet genom att ha tävlingar. Min skola hade det när jag gick på mellanstadiet och det var mycket uppskattat. Varje elev fick ett så kallat läskort där man skulle skriva hur många sidor man läste varje gång och i slutet av månaden lade man ihop hur många sidor alla i klassen hade läst. Den klass som hade läst flest sidor vann en tårta som var dekorerad med ett bokomslag. Min klass vann en eller två gånger. :-) Ena gången fick vi omslaget till Berts befrielse och ingen i klassen ville ta delen som pryddes av Berts skrev. Därför fick jag offra mig för laget ...
 
Visst kan jag förstå att vissa ser detta som en muta, men om barn inte alls är intresserade av att läsa kan detta vara en morot till att få in dem på banan. :-) När de väl har börjat läsa, inser de förhoppningsvis tjusningen med det.
 
Andra bra sätt - och som bland annat fick mig att intressera mig för böcker - är att man läser för barnen innan de somnar och regelbundet tar med dem till biblioteket. Min pappa läste för mig och min syster varje kväll och vissa böcker lästes oftare än andra. Det hände att han ibland var trött och hoppade då över vissa sidor för att skynda på det hela. Givetvis märkte vi det och tvingade då honom att börja om från början. Visst var vi snälla?
 
Halmstads bibliotek.
 
Var och varannan helg - åtminstone de helger då pappa skulle handla i ICA-butiken som fanns på Bellevuegården - besökte vi Bellevuegårdsbiblioteket och lånade hem gigantiska travar med böcker. Fram tills jag fick mitt eget lånekort när jag fyllde sju år, fick min pappa låna åt mig. Jag var mäkta stolt när jag kom hem med ett alldeles eget lånekort!
 
Det gäller att börja tidigt och att göra läsupplevelsen till något trevligt för barnen. Då tror jag att man har störst chans att inspirera barns läsande och kanske till och med göra dem till boknördar. ;-) Jag gör vad jag kan för att frälsa min systerson!


Dagens citat:

"Var vänlig mot ovänliga människor. De behöver det mest."
(Ashleigh Brilliant)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie