Nedkopplad: En familj. Ett experiment. Ett liv utan teknik (Susan Maushart)

"Hej då tv! Hej då internet! Hej då mobilen!

Under ett halvår ska den iPhone-beroende mamman och journalisten Susan Maushart och hennes tre teknikknarkande tonårsbarn leva nedkopplade. Hon kallar det för ett experiment. Barnen kallar det för tortyr.

NEDKOPPLAD är en underhållande familjeskildring (många LOL!) men också en seriös undersökning av hur vi använder teknik och hur den påverkar våra liv:

- Är den yngre generationen verkligen bättre på att göra flera saker samtidigt?
- Gör tekniken oss mer eller mindre kreativa?
- Hur påverkas våra relationer av att vi tittar mer på skärmar än på varandra?

Att vara nedkopplad medför problem, både praktiskt och känslomässigt. Men när bitarna väl börjar falla på plats så sker något oväntat - familjen som tidigare brukade sitta framför varsin skärm och skicka snabbmeddelande till varandra via nätet börjar plötsligt att prata med varandra, spela spel och äta gemensamma middagar, något som var helt otänkbart före Experimentet."
 
 
Jag fick mig definitivt en tankeställare när jag läste Susan Mausharts bok Nedkopplad, som handlade om det experiment som hon införde för sig själv och sina barn under ett halvår: ingen mobil, internet eller TV. Jag vill inte kalla mig själv för teknikberoende, men är det verkligen så viktigt att kolla mailen flera gånger per dag eller ständigt ha koll på om jag fått sms eller inte? Om någon vill mig något viktigt eller brådskande, utgår jag från att personen i första hand ringer mig. När jag tänker efter är det skrämmande hur pass mycket tekniken faktiskt har påverkat ens liv.
 
Jag tyckte att Susan Maushart var lite väl hård när hon förbjöd även mp3-spelare (i deras fall iPod), fast å andra sidan kan man överleva att promenera, cykla eller åka tåg utan att ständigt lyssna på musik (eller ljudböcker i mitt fall). Visst blir det tråkigare, men man överlever.
 
Jag vet att jag överlever åtminstone en vecka utan mobil och internet. Det gjorde jag både under vår bröllopsresa och under vår bilsemester i somras, fast jag känner på mig att jag skulle få abstinens under en längre period utan tekniken. Frågan är bara hur länge jag skulle klara mig.
 
Man borde kanske ha ett eget experiment? Bara för att se hur det skulle gå?
 
Nedkopplad är både humoristisk och intressant att läsa och är en bok som jag kan rekommendera till andra!
 
Det här e-boksexemplaret har jag läst i Mofibos app.


Dagens citat:

"Stanna en stund, lägg ner arbetet, se dig omkring."
(Leo Tolstoy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie