Röd snö (Thomas Ringstedt)

Uppläsare: Magnus Roosmann
 
"1918 hemsökte spanska sjukans influensa världen och dödade fler människor än hela första världskriget. I ett laboratorium i Uppsala arbetar forskarna med viruset, som har återskapats från döda kroppar i Alaska. De lyckas framställa en ovanligt aggressiv variant med våldsamt sjukdomsförlopp och dödlig utgång. Strax därefter hittas tre djurrättsaktivister mördade, och på en närbelägen gård håller en ökänd tysk nynazist på att upprätta en ny världsordning. En natt blir viruset stulet från laboratoriet.

Kriminalinspektör Ulf Beow är mitt uppe i en stillastående utredning av mordet på en kollega. Samtidigt försöker han hantera separationen från sin sambo och vårdnaden om deras son, och ta hand om sin psykiskt instabila mor. Han blir inkopplad på fallet med det stulna viruset, och inser snart att biovapnen, nynazisterna, och de olika morden på något sätt måste hänga ihop. Till sin hjälp får han mikrobiologen Lotta Nordenflycht, en ung kvinna som visar sig ha oanade resurser. Tillsammans försöker de spåra viruset, som i händerna på terrorister kan orsaka massdöd och kaos världen över."
 
 
Om det inte hade varit för den mängd utvikningar som inte tillförde berättelsen något samt det utdragna slutet, hade Röd snö kunnat vara en bra historia. Som det ser ut nu, vandrade mina tankar iväg för många gånger för att jag skulle tycka att den var spännande.
 
Vissa fakta/omständigheter som Thomas Ringstedt presenterade i epilogen hade han kunnat vävt in tidigare i berättelsen. På så sätt hade epilogen kunnat strykas och om han dessutom hade strykt lite av slutet, hade det inte känts lika långdraget. Jag tror att det hade lyft berättelsen lite.
 
Thomas Ringstedt får dock ett plus för att det inte var en förutsägbar historia (framför allt avseende på "gärningsmannen") och han får ytterligare ett plus för att lösningen inte var så enkel som jag till en början trodde att den var.
 
Det går att diskutera huruvida det är okej att man på ett universitet sysslar och hanterar så pass farliga virus som man gör i boken. Tanken - att i förväg kunna ordna fram vaccin m.m. - är god, men är det verkligen värt det om man ser till de stora risker som finns? För precis som i boken är det lätt hänt att ett sådant farligt virus hamnar i fel händer, med katastrofala konsekvenser som följd.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lånat på Halmstads bibliotek.


Dagens citat:

"Mod är att inse att du kanske inte vinner, och att då välja att ändå försöka."
(Tom Krause)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie