Det måste finnas en annan lösning?

Jag vet att det här ämnet är ganska känsligt, men jag känner ändå att jag vill ventilera lite tankar kring det här med tiggeri. Jag vill samtidigt poängtera att detta är MINA tankar och känslor. Om du har andra åsikter, har du naturligtvis rätt till dem - precis som att jag har rätt till mina tankar och känslor. Jag menar inte att någon åsikt är rätt eller fel. Jag är heller inte insatt i minsta lilla detalj i den här debatten.
 
Jag inser att det inte är särskilt lätt eller behagligt för den som tvingas sitta utanför butiker m.m. och tigga. Jag kan inte föreställa mig hur det är att behöva blotta sig på det sättet och tvingas ta till en så desperat handling som att be andra - okända - människor om pengar. Bland mina nära och kära, vänner och annat löst folk har det luftats olika åsikter om detta. Vissa saker kan jag hålla med om, medan jag tar avstånd från andra. Det är tydligt att det råder delade meningar om detta explosiva ämne.
 
Nej, jag brukar inte ge tiggarna några pengar. Måhända att det gör mig till en ond människa, men det finns anledningar till att jag har valt att inte göra det. Den främsta anledningen är helt enkelt att jag i mycket stor utsträckning är en kontantlös person. När jag handlar, gör jag det med mitt kort. Vid enstaka tillfällen (dock är dessa inte många) händer det att jag tar ut pengar, men de sätts vanligtvis in igen om jag inte använder dem för det ändamål som jag avsåg. Den enda sedel jag brukar ha i min plånbok är en relativt hög sedel (den är till för de tillfällen då det inte går att använda kortet) och således inget belopp jag lättvindigt kan ge bort. En annan - och för mig tämligen viktig - anledning är att jag faktiskt inte vet om tiggaren som sitter utanför Kvantum gör det för att personen verkligen behöver få ihop pengar till sig och sin familj, eller om personen ingår i ett organiserat (och kanske brottsligt?) nätverk. Kanske har personen blivit tvingad att sitta där och tigga och får inte behålla ett enda öre när dagen väl är slut. Det är inget som jag vill vara en del i. Visst kan jag fråga tiggaren (även om det i mina ögon kan tyckas vara oförskämt?), men i ärlighetens namn - hur troligt är det att personen erkänner att den tvingats in i tiggeri? Troligtvis är dessa personer (som tvingas in i tiggeri) väldigt få. Antagligen är det främst min rädsla som spelar mig ett spratt.
 
 
 
Fast oavsett vilket, tycker jag att tiggeri är fel. Med det menar jag inte att tiggarna gör fel (inte alla, även om det finns några oförskämda undantag), utan att själva tiggeriet är fel. Det borde väl finnas en annan lösning på det problemet?
 
Egentligen borde man gå till roten med problemet, nämligen situationen i hemländerna. Under förutsättning att det inte råder krig (som det exempelvis gör i Mellanöstern), borde man försöka se vad vi kan göra för att hjälpa hemländerna. Det finns trots allt en orsak till att emigranterna har åkt därifrån. Dock menar jag inte att det är hela lösningen, men att det åtminstone är där man borde börja undersöka saken. För visst kan vi hjälpa emigrant efter emigrant här, men om inget görs i hemländerna kommer emigranterna fortsätta att söka sig utanför sina länder.
 
Nu vet jag inte hur det ligger till i övriga Sverige, men i Varberg och Falkenberg har emigranterna börjat sälja knappar av olika slag. Tanken är att de får köpa ett visst antal och sedan får de behålla mellanskillnaden. Exakt hur emigranternas inköp går till, kan jag inte svara på. Troligtvis har väl de flesta inga pengar och då blir det också svårt att köpa något. Fast det går antagligen att lösa skulle jag tro. Dock är det just det som jag menar är en bra idé - att de får sälja saker. På det viset behöver de inte sitta och förnedra sig själva. Jag vet inte om det finns någon organisation, men om inte annat så skulle man kunna starta en organisation dit folk kan skänka saker och sedan skulle emigranterna kunna få sälja dessa saker. Det hade väl varit en liten lösning?
 
I Malmö har jag fått höra att en del emigranter samlar på burkar och flaskor, som de sedan pantar. Det är också en väldigt bra idé! I åtminstone Falkenberg ser jag dagligen en mängd burkar och flaskor som hade kunnat pantas. För förutom att emigranterna tjänar lite pengar på det, skulle de göra en väldigt bra insats för miljön!
 
Jag tror inte på att förbjuda tiggeri. Däremot tror jag att många och små lösningar i längden kan åstadkomma en förbättring av emigranternas situation. Håller du inte med?


Dagens citat:

"Den stora vägen är jämn, men folket älskar att ta omvägar."
(Lao Zi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Youtube - here I come!

Nu har jag och Videofy.me definitivt gjort slut. Jag är trött på allt krångel vid uppladdning och att inbäddningen av klippen inte fungerar som den ska. Dessutom får man inget svar från supporten när man mailar dem!
 
Med anledning av det, har jag skapat en Youtube-kanal för den här bloggen och försöker nu lägga upp alla videor på nytt, vilket kommer ta sin lilla tid. Vissa videor kommer vara offentliga, medan andra kommer så att säga vara olistade. Att de är olistade innebär helt enkelt att man inte kan söka fram dem och de kan bara ses om man har direktlänken.
 
 
 
Nu i efterhand förstår jag inte varför jag väntade så här länge på att överge Videofy.me, med tanke på att den tjänsten bara har blivit sämre med tiden. Aja, man lär sig av sina misstag.


Dagens citat:

"Om du vill bli älskad, älska själv."
(Ovidius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Kompensation med råge

Jag har tidigare berättat om brädspelet Escape. Vad jag däremot inte har berättat är att när älsklingen packade upp innehållet så snart vi hade fått hem spelet, upptäckte han att det hade skett ett tryckfel på ett karaktärskort samt att trycket på en hel del av tärningarna var av ganska dålig kvalitet.
 
Av den anledningen skrev älsklingen till spelföretaget Queen Games och berättade detta. Sedan hörde vi inget. Inte förrän det damp ned ett kuvert med ett nytt karaktärskort och nya tärningar! Kortet tyckte jag var en självklarhet att vi skulle få nytt, men jag hade inte räknat med att de faktiskt skulle skicka nya tärningar med bättre tryck.
 
 
 
Stort tack Queen Games! Ni får en stor tumme upp av mig!


Dagens citat:

"Äkta glädje återfinns inte i det som kommer och går, utan i det som är."
(Rumi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie