Boksamlande

Personen som uttalat följande har verkligen (fast inte bokstavligt talat, tror jag?) slagit huvudet på spiken. Citatet har jag hittat hos Boklysten:
 
"Book collecting is an obsession, an occupation,
a disease, an addiction, a fascination, an absurdity, a fate.
It is not a hobby..."
- Jeanette Winterson
 

Jag har alltid älskat böcker och det var av den anledningen som jag valde att ha min första prao-period på det lokala biblioteket när jag var fjorton år. Under högstadiet och gymnasiet lånade jag inte lika många böcker på biblioteket. För att vara ärlig tror jag att mitt lånande upphörde helt. Däremot började jag köpa fler böcker och ett tag föredrog jag att äga böckerna själv framför att låna dem. Kanske var det då som mitt bokberoende tog en ny vändning och blev ett boksamlande på allvar.
 
 
 
När jag bodde hemma hos mina föräldrar, befann jag mig aldrig i situationen att jag hade en mängd olästa böcker och att denna mängd aldrig tycktes ta slut. Den situationen har uppstått pö om pö sedan jag flyttade ihop med älsklingen. En av orsakerna var/är ont om lästid för min del. Jag vill så fasligt gärna läsa, men just nu räcker inte min vakna tid till det i och med att det finns så mycket annat som också ska göras. Att jag sedan fick stora lass med böcker från både mina föräldrar och min svärmor har inte gjort saken bättre. Dock försöker jag hela tiden omstrukturera min tid så att jag får mer tid att läsa. Jag är lite avundsjuk på de som hinner läsa flera böcker i månaden ...
 
Trots att bokhyllorna här hemma är överfulla med böcker, finns det ett litet ha-begär i mig när det kommer till böcker - även om jag tappert försöker kämpa emot. Det finns så många böcker som jag vill läsa och visst skulle den och den boken passa hemma hos oss ..? Jag tror inte att jag riktigt kan sätta ord på detta beroende. Det bara finns där. Böcker är som knark för mig.
 
Har du något eget beroende? Hur påverkar det dig?


Dagens citat:

"Den som tillitsfullt rör sig i den riktning som drömmarna utstakat, och strävar efter att leva det liv som han föreställt sig, kommer uppleva en sådan framgång som han aldrig kunnat tro på under alldagliga stunder."
(Henry David Thoreau)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie