Ensam är stark. Eller ..?

I och med att de talade om skrivprocessen i sitt sjunde avsnitt av deckarpodden, kom Sofie Sarenbrant och Emelie Schepp in på för- och nackdelar med att arbeta ensam med sitt skrivande. Med tanke på att jag faktiskt har testat på båda delarna, hade jag tänkt berätta om mina egna erfarenheter.
 
En fördel med att arbeta ensam är att man styr helt och hållet över sin egen skrivtid - inom ramen för eventuella deadlines som man måste hålla. Det tycker jag känns befriande, för det är lätt hänt att jag kan drabbas av någon form av skrivblockering om jag har tidsbegränsningar eller liknande. Nackdelen är förstås att man kan skjuta upp skrivandet och inte ta tag i det. Surfa på nätet kan vara mycket mer lockande än att försöka få till en mening så att den inte låter så ... ansträngd. Om man har en "medbrottsling" finns det ju någon som kan pusha en och se till så att man får jobbet gjort. Eller åtminstone sätta någon form av press på en. Att inte bidra eller göra min del av arbetet, skulle bara ge mig dåligt samvete. Visst kan jag få någon form av dåligt samvete om jag inte skriver när jag arbetar på egen hand, men det är lätt att dränka den sortens dåliga samvete. Trots allt är det bara jag själv som påverkas!
 
 
När man är ensam bestämmer man enväldigt över texten. Om jag vill ha en flygande gris i min berättelse, får jag ha det! Ifall något förlag sedan skulle vilja anta ett sådant manus, är en annan femma. Att behöva kompromissa med någon annan kan vara ett riktigt hundgöra. Nästan så att man emellanåt vill göra som matadoren i Ferdinand (slita i sitt hår och börja gråta). Okej, nu överdrev jag kanske en smula, men du förstod förhoppningsvis poängen. Fördelen med kompromisser är att berättelsen kan ta en annan vändning och växa sig till något bättre. Genom att ha ett andra par ögon kan man få andra perspektiv och infallsvinklar och det är inte heller så dumt.
 
Att sitta med någon och skriva en dialog kan locka fram många skratt - så pass mycket att det kan vara svårt att hålla sig allvarlig under resten av skrivpasset. Det var i alla fall så jag upplevde dessa stunder när jag och Hanan skrev på vårt projektarbete. Flera gånger blev det inte mycket gjort när vi träffades och skulle skriva vår synopsis eller redigera den vi tidigare gjort. Fast roligt hade vi!
 
Så ... Vad föredrar jag? Tja, det beror på situationen, men så länge det är en person som jag trivs med kan jag mycket väl tänka mig att arbeta med den personen. :-)


Dagens citat:

"Det förflutna är borta. Framtiden är ännu inte här. Du kan vara närvarande i nuet. Det du gör nu skapar din framtid."
(Jack Kornfield)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie