När ska de mindre få sin chans?

Någon gång förra året (om jag inte minns fel) behövde min chef en elektriker som kunde fixa en grej hemma hos henne. Hon behövde denna elektriker ganska omgående och gav mig i uppgift att hitta en. Det enda som jag till en början fick tag på, var ett mindre företag som funnits några år. Jag meddelade min chef detta, men det var hon inte nöjd med eftersom hon aldrig hört om detta företag. Hon ville hellre ha något företag som var väl etablerad i stan.
 
När vi vid något tillfälle skulle byte till vinter- eller sommardäck på bilen, valde älsklingen någon mindre firma här i Falkenberg. I samma veva hade vi pratat om att förvara däcken hos någon firma, så att vi ska slippa krånglet med däcken varje gång det är dags för däckbyte. Fast både jag och älsklingen kände att vi inte ville anlita den firman till just det, utan vi ville hellre ha någon mer känd.
 
 
Dessa två händelser har fått mig att fundera. Om alla tänker på det här sättet, hur ska då de nya och mindre företagen få sin chans att visa vad de går för? Hur ska de få möjlighet att utvecklas?
 
I min värld är detta ungefär som arbetsmarknaden. Nästan alla arbetsgivare vill anställa personer med (helst flera års) erfarenhet. Fast om de nyutexaminerade och/eller unga aldrig får chans till ett jobb - just på grund av deras bristande erfarenhet - kommer de aldrig få den där erfarenheten som många arbetsgivare vill ha och följaktligen kommer de fortsätta vara utan jobb. Någon eller några måste börja våga satsa så att dessa personer också kan få komma in på arbetsmarknaden. Annars kommer denna onda cirkel att fortsätta i oändlighet.
 
Samtidigt förstår jag arbetsgivarna. Det kostar mindre och tar inte lika lång tid i anspråk om man anställer någon som besitter den efterfrågade erfarenheten. Och att anlita ett större och mer känt företag känns inte lika riskabelt. Det är inte lika stor risk att ett sådant företag går i konkurs eller liknande. Dessutom bör de rimligtvis ha kunskapen och (återigen) erfarenheten.
 
Fast jag vill ändå påstå att man dock måste börja våga satsa! Även de stora företagen och personerna med arbetslivserfarenhet har varit nya, men tack vare att man vågat satsa, är de där de är idag - vilket de antagligen annars inte hade varit.
 


Dagens citat:

"Mörker kan inte driva bort mörker; endast ljus kan göra det. Hat kan inte driva bort hat; endast kärlek kan göra det."
(Martin Luther King)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie