Summan av skräck (Tom Clancy)

"Världen är äntligen nära en varaktig fred. Gulfkriget har slutat i ett totalt nederlag för Irak. Sovjets kommunistiska imperium ligger i spillror och ett nytt, fritt Europa börjar växa fram. Och äntligen finns en fredsplan för Mellersta Östern som kan tänkas gå att förverkliga.

Men alltför många grupper är beredda att offra sitt blod för att uppnå sina egna syften i Mellanöstern. Och inför hotet om att utplånas den dag samexistensen mellan Israel och arabstaterna är ett faktum väljer de att slunga världen in i en explosiv, oanad kärnvapenkris kanske in i ett nytt världskrig."
 
 
 
Summan av skräck var verkligen inte min typ av bok. Jag gillar själva intrigen, men vägen dit var inte särskilt angenäm.
 
Hela tiden hade jag en känsla av att detta är en fortsättning på en annan bok? Anledningen till denna misstanke är att Tom Clancy jämt nämner händelser som skulle ha hänt innan Summan av skräck, men man får aldrig veta tillräckligt för att förstå vad Clancy pratar om. Dock tycks alla karaktärer förstå exakt vad han menar.
 
Kanske är det också därför som Clancy hej vilt växlar mellan att kalla sina karaktärer vid för- eller efternamn - mycket sällan med både för- och efternamn. För mig är det extremt förvirrande och det är först långt in i boken som jag får grepp om vilka personer som är vilka (redan på första sidan växlar Clancy mellan att kalla Jack Ryan för Jack resp. Ryan - utan att först förklara att han heter just Jack Ryan). Denna förvirring blir knappast bättre av att det är väldigt många karaktärer att hålla koll på samt den ingående beskrivningen av saker och ting - mest med facktermer (exempelvis hur en vätebomb skapas).
 
Visst, jag hade kunnat kolla upp om detta var en fortsättning på en bok, men ska läsaren verkligen behöva det? Det stod ingenstans på omslaget eller inuti boken att detta skulle vara en fortsättning. Då förväntar jag mig att det inte är det. Fast kanske är det så att Clancys alla böcker hänger samman?
 
Om man bortser från dessa minus och även den dåliga översättningen, har Tom Clancy lyckats bygga upp sitt persongalleri och ganska snabbt ser man vad för typ av personer som man har att göra med. Deras olika handlingar och reaktioner blir på så vis trovärdiga.
 
Intrigen i Summan av skräck är som sagt mycket intressant och spännande, men hade säkert kunna komma mer till sin rätt med mindre fackprat och färre karaktärer att hålla reda på.
 
Det här exemplaret har jag köpt.


Dagens citat:

"Om du talar sanning, behöver du inte minnas något."
(Mark Twain)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie