Styra om sitt fokus

Cecilia Kärvegård ger i ett inlägg tips på hur man kan styra om sitt fokus från negativa tankar till positiva tankar. Hur ska man då göra? Jag listar kort Cecilias råd:
 
Fokusera på allt som är bra i ditt liv.
 
Jag vet själv att det är inte alltid det går att få bra känslor när man mår dåligt, trots att man tänker på något som gör en glad. Fast jag tror att det kan gå lättare om man har en lista att titta tillbaka på. Just det, en lista. Jag som älskar listor har därför suttit och gjort en på vad i mitt liv som ger mig glädje. Det finns inget rätt eller fel. På min lista står det bland annat "Fint väder". Med andra ord kan det vara något så simpelt som just det. Jag ska också göra en lista på allt som jag är tacksam för och uppskattar i mitt liv. Cecilia skrev att man ska älta dessa saker om och om igen, för när man känner uppskattning kan man inte samtidigt känna negativa känslor. Det är alltså det jag ska göra; jag ska läsa listorna om och om igen och fyllas med den glädje som dessa saker ger mig. Det är åtminstone en start.
 
Ha som mål att vara glad.
 
Cecilia menar att om man har som mål att vara glad, då letar man automatiskt efter saker som får en att le och må bra. Just det har jag själv inte testat, men av egen erfarenhet vet jag att sådant kan funka. Ett tag tänkte jag i princip varje morgon att just den dagen skulle bli en bra dag och tro det eller ej, men dessa dagar blev oftast också bra och jag mådde bättre. Även om det hände något negativt, kunde det inte bryta sig in till mig och få mig att må dåligt. Det var lättare att skaka av mig det. Sedan dess har jag haft några svackor, så det har varit lite kämpigt att komma tillbaka till den rutinen ordentligt. Fast jag kommer börja med det igen. Både att tänka att det kommer bli en bra dag och att jag ska vara glad.
 
Kossorna stod lydigt i kö för att få provsmaka mig.
 
Tänka hur den här dagen kan bli bättre.
 
Även om det är en bra dag, skadar det inte att försöka göra den ännu bättre. Vad kan sätta ännu en guldkant på dagen? Även detta är en vana som jag kommer att börja med - i alla fall så snart jag kommit in i de andra vanorna som jag ska börja med.
 
Tänka "Vilken tanke kan skapa en bättre känsla just nu?" när det känns mindre bra.
 
Det är svårt. Jag försökte det nyligen när jag hade en riktigt dålig dag. Visst gick det att tänka på saker som brukar få mig att må bättre, men dessa tankar ingav mig inte de känslor som jag hoppats på. Jag kände ingenting. Kanske är det något som man behöver öva på? Att vänja sig vid att tänka på saker som skapar bättre känslor och gör en glad? Då menar jag att man ska vänja sig vid att framkalla dessa bra känslor. Det skadar i alla fall inte att testa!


Dagens citat:

"Framgång är inte nyckeln till lycka. Lycka är nyckeln till framgång."
(Albert Schweitzer)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie