Fina och fula omslag

Bokbloggsjerka: Kan du berätta om en bok som har ett riktigt fint/fult omslag? Eller varför inte en av varje?
 
Nu tänkte jag modifiera frågeställningen en smula, eftersom jag faktiskt inte kunde hitta något omslag i min bokhylla som jag tyckte var fult. Däremot fanns det några tråkiga. Jag väljer att presentera två tråkiga och två fina omslag.
 
Det första tråkiga omslag som jag kom att tänka på var Döden i Strängnäs:
 
 
 
Jag har tillbringat en hel del tid i Strängnäs, så jag vet att det faktiskt finns vackra motiv som man skulle kunna använda sig av. Jag skulle aldrig bli lockad att läsa boken om jag enbart utgick ifrån omslaget. Det enda omslaget säger om Strängnäs är att det finns en mölla (skånskt ord för väderkvarn) och en kyrka, fast om jag inte själv hade känt till detta, skulle omslaget som sagt inte säga mig något.
 
Det andra tråkiga omslaget som jag hittade var Kennedys hjärna:
 
 
 
Nu var det förvisso ganska länge sedan jag läste den här boken och minns därför inte särskilt mycket, men jag är övertygad om att de hade kunnat åstadkomma något mycket bättre än det här. Det enda som lockade mig att läsa den här boken var för att det är Henning Mankell som skrivit den. Annars hade jag aldrig ens tänkt tanken på att vilja läsa den om jag sett den i en bokaffär.
 
Det första fina/vackra omslaget som dök upp i mitt huvud var #älskanoveller - 30 nyanser av saknad:
 
 
 
Detta säger jag inte bara för att jag är en av novellisterna i denna novellantologi, utan för att jag tycker att omslaget är riktigt vackert och det stämmer så bra överens med antologins innehåll. Jag har i skrivande stund inte hunnit läsa de andra novellerna än, men har planerat att göra det så snart jag bara kan.
 
Det andra fina/vackra omslaget i min hylla som jag hittade, tillhörde Det som göms under sten:
 
 
 
Vet inte om jag behöver säga så mycket mer om just det här omslaget, men vad finns det inte att tycka om? Ifall jag skulle ha sett boken i en bokhandel, hade jag plockat upp den direkt och läst baksidan. Kanske är det för att jag gillar natur. Dessutom blir jag nyfiken på vad pojken har med berättelsen att göra. Det i kombination med titeln får mig att ana oråd ...
 
Har du några egna exempel på fina/vackra eller fula/tråkiga bokomslag?


Dagens citat:

"För att lyckas spektakulärt måste man vara villig att misslyckas spektakulärt."
(Biz Stone)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie