Gryningspyromanen: Från mobbad tonåring till Sveriges värsta mordbrännare (David Widlund & Jörgen Pettersson)

Uppläsare: Mats Eklund
 
"I media kallas han Gryningspyromanen. Ulf Borgström satte hela Skåne i skräck och har anlagt över hundra bränder i stora delar av Sverige. Gryningspyromanen har kostat samhället hundratals miljoner kronor och hans framfart har resulterat i totalförstörda kulturskatter som aldrig kan ersättas.

I nästan tjugo år gäckade Gryningspyromanen polisen. Trots att han planterade ledtrådar som ledde tillbaka till honom själv fick han fortsätta härja fritt. Först 2011 dömdes han, en dom som hade kommit långt tidigare om polisen och rättsväsendet gjort sitt jobb.

Hur gick det till på Ulf Borgströms resa mot att bli Sveriges värsta mordbrännare? Hur kunde han gå fri så länge när alla visste vem han var? Och inte nog med det - hur kunde han få samhället att finansiera hans verksamhet?

Författarna till Gryningspyromanen är David Widlund, utbildad brandingenjör och en av Sveriges mest erfarna brandutredare, samt journalisten Jörgen Pettersson. Inför skrivandet av denna bok har författarna gjort ett omfattande researcharbete. De har intervjuat familjemedlemmar och vänner till Borgström och kartlagt hans barndom och uppväxt. De har även intervjuat poliser, räddningstjänst, åklagare och drabbade samt tagit del av domstolshandlingar och rapporter."
 
 
 
Jag måste erkänna att jag faktiskt inte visste så mycket om den skånske gryningspyromanen innan jag lyssnade på David Widlunds  & Jörgen Petterssons Gryningspyromanen: Från mobbad tonåring till Sveriges värsta mordbrännare. Det jag visste var vad min pappa hade berättat - att en man satte fyr på byggnader i Skåne. Efter att ha lyssnat på boken känner jag att jag har bättre koll på situationen och de händelser som utspelade sig innan Ulf Borgström slutligen dömdes till ett längre fängelsestraff.
 
Även om det delvis var en bra redogörelse över de bränder som skedde, tycker jag att bokens innehåll var lite för dömande för min smak. Författarna hade tydligen erbjudit Ulf Borgström att ge en kommentar, men han hade avstått. Jag kan tycka att även om man misstänker och vissa är rätt säkra på att det var Ulf Borgström som startade en hel del av dessa bränder, är det fel att peka ut honom som skyldig som det görs i boken. Man måste faktiskt ha i åtanke att Ulf Borgström själv nekar och att tingsrätten frikänt honom i ganska många fall. Detta var nog bokens stora nackdel.
 
Utöver det var den som sagt informativ och det var intressant med den faktasamling om mordbränder, polisens arbete m.m. som författarna samlat i slutet.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lyssnat på genom Mofibo.


Dagens citat:

"Logiken tar dig från A till B. Fantasin kan leda dig vart som helst."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie