Snabba cash (Jens Lapidus)

"JW är Stureplanskillen som säljer kokain på de hetaste inneställena. Han gör vad som helst för att nå dit han vill. Jorge är latinon som kan allt om koks och som går i land med en osannolikt tjusig rymning från Österåkeranstalten. Ingen kan k-branschen bättre än han. Mrado sköter indrivning åt bossen Radovan. Han drömmer om ett bra liv för sig och sin dotter, men det ligger riktigt långt borta.

Den kriminella världens egen logik för de tre samman, och det kan bara sluta på ett sätt: en kamp om liv och död. Och varför, egentligen? För snabba cash."
 
 
 
För mig är korrekt språk viktigt när jag läser böcker och därför irriterade jag mig rätt mycket i början av läsningen av Snabba cash. Det är nästan enbart korta meningar, mycket slang och ofantlig mängd uppräkningar av klädsorter, märken på kläderna etc. Fast när jag väl vande mig, gick läsningen lättare och irritationen rann sakta men säkert bort.
 
Nu när Snabba cash är utläst och jag ska skriva vad jag tycker om boken, inser jag att jag faktiskt inte riktigt vet. Även om jag till slut vande mig, tyckte jag aldrig om det korthuggna språket, all stockholmsslang och det tjatiga märkesuppräknandet. Trots att jag på sätt och vis kan ana syftet med uppräkningen här och var, kan jag ändå inte helt förstå vitsen. Är det verkligen nödvändigt att ständigt räkna upp vilka klädmärken karaktärerna bär? Någon enstaka gång kan jag gå med på, men inte så ofta som Jens Lapidus nu gjorde.
 
Det kändes inte som om jag lyckades skapa någon relation med någon av karaktärerna. De jag tyckte bäst om var Jorge och Mrado, men det kändes ändå inte som att jag lyckades lära känna dem. De båda känns fortfarande mest som ytliga bekanta.
 
Har Snabba cash några styrkor då? Ja, det finns viss spänning och även ett driv som fick mig att läsa klart boken. Jag ville veta vad som hände. Emellanåt lyste även viss humor igenom. Dessutom är jag imponerad över att det är en advokat som är författare till den här boken, med tanke på allt förakt för lag och ordning som karaktärerna hyser. Jag är förvisso ingen expert på kriminalitet (som tur är), men i mina ögon tycker jag att Jens Lapidus lyckades skapa trovärdiga karaktärer.
 
Som det känns nu, tror jag att jag behöver läsa nästa del i serien för att kunna bestämma mig för huruvida jag tycker om serien eller ej. Kanske får jag bättre grepp om karaktärerna i andra boken?
 
Det här exemplaret har jag fått.


Dagens citat:

"Det förflutna ligger bakom dig, lär dig av det. Framtiden ligger framför dig, förbered dig för den. Det innevarande ögonblicket är nu, lev det."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie