Jessicas grotta

Att välja sin läsning

Bokbloggsfråga: Vad föredrar du – att välja sådana böcker som du vet att du kommer att tycka om eller att läsa varierat för att utmanas i din läsning? Föredrar du alltså att läsa en genre du är van vid eller väljer du hellre nya genrer? Gillar du att prova böcker från för dig nya världsdelar eller böcker som handlar om för dig nya ämnen, eller föredrar du det hemtama som du vet är säkra kort?
 
 
Jag väljer absolut inte böcker som jag vet att jag kommer att tycka om, för sådana böcker finns egentligen inte. Visst, förr fanns det vissa författare som jag tyckte mer om än andra och periodvis läste jag nästan enbart deras böcker. Fast bara för att man tycker om en viss författares böcker, betyder det inte att man förr eller senare inte kommer bli besviken. För det kan hända. Det har jag blivit. Därför läser jag nuförtiden mycket brett. Jag läser alla möjliga sorters genrer och ger dem en chans. Fantasy är en genre som jag generellt har svårt för, men det har funnits en och annan fantasybok som lyckats få mig att börja tänka om. Förhoppningsvis kommer jag i framtiden kunna läsa mer rena fantasyböcker. De fantasyböcker som jag hittills har läst har nog mest varit hybrider (och då tänker jag på Elin Holmerins böcker).
 
 
 
Än så länge har jag inte läst så många böcker från andra världsdelar än de som jag är van vid eller som handlar om nya ämnen - men det kommer. Det finns en mängd böcker på min "vill-läsa"-lista som kommer från en rad olika världsdelar. Jag har bara inte hunnit ta mig så långt i listan än. Just nu försöker jag ju desperat att bli av med alla så kallade "hyllvärmare".
 
Överlag tycker jag att det är rätt bra att utmana sig själv och testa något nytt inom läsningen. Om inte annat så för att få möjlighet att tycka om något nytt. Om vi tar mig och fantasy som exempel igen. Jag är ju som sagt inte särskilt förtjust i fantasygenren, eftersom den sortens böcker känns för overkliga för min smak. Tänk vilka mästerverk jag eventuellt missar, bara för att jag "inte läser fantasy".
 
Jag har faktiskt ett par exempel från verkligheten, även om dessa handlar om filmer. När filmen Avatar kom på bio, ville älsklingen gärna se den filmen. Jag följde därför med honom - bara för att vara snäll. Jag hade inga höga tankar om filmen. I min värld antog jag att den skulle vara som vilken sci-fi-film som helst (och vanligtvis tycker jag inte om sci-fi-filmer). Vet du vad? Jag blev tagen med storm! Jag ääälskade den filmen. Tänk då om jag hade struntat i att följa med älsklingen den kvällen? Tänk vilken fantastisk film som jag hade gått miste om. Samma sak med TV-serien Game of thrones. En fantasyserie. För att vara snäll mot älsklingen, satt jag med honom i soffan och kikade på första avsnittet och som du vet vid det här laget blev även den en favoritserie. Trots genren.
 
Vad jag vill ha sagt är att man inte ska vara rädd för att testa något nytt, även om man vanligtvis inte tycker om en viss genre etc. Det kan faktiskt finnas undantag. Man vet bara inte vem/vad som blir det undantaget.
 


Dagens citat:

"Dansa som om ingen tittar, älska som om du aldrig kan bli sårad, sjung som om ingen lyssnar, och lev som det vore himmelriket på jorden."
(William W. Purkey)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Taggar: Game of thrones, avatar, bokbloggsfråga, fantasy, sci-fi, välja sin läsning;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: