Dag 7: Tre favoritrecept [30 dagar]

Jag har skrivit om dessa väldigt goda raw-tryfflar här. Jag tycker att de passar väldigt bra till kvällsfikat när jag och älsklingen sitter i soffan med en kopp te och ser på TV. Testa gärna dem om du inte redan har gjort det.
 
Det var för ett tag sedan som jag hittade det här receptet på varm choklad utan vitt socker och ända sedan dess har jag och älsklingen druckit varm choklad ganska ofta här hemma. ;-) 
 
 
 
Det här receptet var ett av de första raw-recept som jag och älsklingen testade på. Det var min svärmor som tipsade om oss det när vi var och besökte henne i Dalarna sommaren 2014. I början bakade vi den ganska ofta, fast nu måste jag erkänna att det var ett tag sedan vi bakade den. Borde kanske ta mig tid att göra det, för det finurliga med den här kakan - precis som ganska många andra raw-kakor - är att den går utmärkt att frysa in för att sedan tas fram när suget faller på.
 


Dagens citat:

"Om du alltid säger “vi får se” händer det aldrig någonsin någonting."
(Nalle Puh)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Tackar jag mig själv?

Evah skriver emellanåt att vi inte får glömma bort att tacka oss själva för saker vi gör - oavsett hur "små" de än kan vara. Även Mia Törnblom nämner detta i sin bok Självkänsla nu!.
 
Jag är ganska dålig på att tacka mig själv, eftersom det varje gång känns som om jag skryter och det vill jag ju inte göra. Någonstans inom mig ropar en röst något i stil med "Vem tror du att du är?! Vem säger att du är bättre än någon annan?!" Fast det handlar inte om det. Det handlar bara om att bekräfta sig själv. När älsklingen har lagat en god middag, är jag inte sen med att berätta att jag tyckte om maten. Dock är det inte lika självklart för mig att säga det om det är jag själv som har lagat maten.
 
 
Visst är det löjligt? Varför ska jag inte kunna berömma mig själv när jag har gjort något bra eller lagat en middag som jag faktiskt tycker smakar bra? Genom att bekräfta sig själv bygger man faktiskt på både sin självkänsla och sitt självförtroende och det är något som jag verkligen behöver. Jag tror inte att jag är ensam om det.
 
Det får med andra ord vara slut på min rädsla över vad andra ska tycka när jag berömmer mig själv. Vad spelar det för roll vad andra tycker? Ingen som helst roll! Gör jag något bra, ska jag faktiskt uppmärksamma det för mig själv. Det är trots allt vad jag skulle göra för andra. Man brukar ju säga att man ska behandla andra så som man själv skulle vilja bli behandlad, fast i mitt fall är det snarare tvärtom.


Dagens citat:

"Det svåra och det lätta fullkomnar varandra."
(Lao Zi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

I dimman då sommaren dör (Alex la Guma)

"Alex la Guma, ett av den sydafrikanska litteraturens främsta namn, introduceras här på svenska. I hans bok möter vi apartheidpolitiken sådan de svarta upplever den; deras argument för sin frihetskamp får en förödande tyngd."
 
 
 
I I dimman då sommaren dör skildrar Alex la Guma en del av apartheidsamhället som rådde i Sydafrika. Även om jag anade det redan innan, får man nu svart på vitt se exempel på det fruktansvärda och ondöiga våld som de svarta blev utsatta för, utöver annan förnedring. Jag kan inte bli annat än upprörd. Det samhället måste ha varit fruktansvärt att leva i.
 
Dock tycker jag ändå inte att Alex la Guma lyckas lyfta berättelsen. I mina ögon känns den väldigt platt och redogörande istället för berättande. Läsaren får följa Beukes, men istället för att bjudas in till att vara en del av berättelsen känner jag mig endast som en betraktare. Jag får aldrig lära känna Beukes - inte ens när han tänker tillbaka på när han träffade sin fru - och det får mig att inte kunna känna med honom eller relatera till honom.
 
På sina håll känns berättelsen också förvirrande då man inte riktigt vet vad som är tillbakablickar och vad som är "nutid". Jag hade önskat att Alex la Guma dykt ned djupare i de händelser som utspelar sig och det samhälle han skildrar. Som det ser ut nu, känns det som att det mest är skrapande på ytan som han ägnat sig åt.
 
Det här exemplaret har jag fått.


Dagens citat:

"Ge alla ditt öra men endast några få din röst."
(William Shakespeare)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie