Kungarnas krig (George R.R. Martin)

Kungarnas krig är fortsättningen på Kampen om järntronen och därmed andra delen av serien Sagan om is och eld. Med anledning av det finns det risk för att spoilers kan förekomma i inlägget.
 
Uppläsare: Harald Leander
 
"Den natt drakarna föds brer kometens svans ut sig över gryningen, röd som blod och eld, praktfull och skrämmande på en och samma gång. Likt ett nysmitt svärd med glödhet klinga river kometen upp ett sår på himlen och förebådar en ny tidsålder.

Sedan kung Robert dött betraktar sig hans bror Stannis som arvtagare till järntronen. Men han är inte ensam om sina anspråk. Det råder kaos i de sju konungarikena och de olika släkterna är beredda att slåss om makten. Det pågår ett krig där man inte kan lita på någon. Brodermord, blodskam och svartkonst, en prinsessa förklädd till tiggarpojke, en livmedikus som besitter ett dödligt gift och stråtrövare som lämnar bergen för att hemsöka dalen. Ett krig där segern går till den som äger det vassaste stålet och det hårdaste hjärtat och där döden vandrar i natten. När kung slåss emot kung darrar landet i fasa."
 
 
 
Kriget fortsätter och i Kungarnas krig har George R.R. Martin lagt till ytterligare några karaktärer, samtidigt som läsaren tillåts bättre lära känna några andra som förekommit tidigare. Tack vare att George R.R. Martin lagt en stabil grund redan i första boken, blir det inte svårt att hålla reda på de nya figurerna som trätt in i berättelsen.
 
Boken är skriven på liknande sätt som Kampen om järntronen och det finns både humor och allvar och språket är enkelt att följa med i. Visst finns det även här en del spänning, även om berättelsen mest känns som en form av transportsträcka.
 
George R.R. Martin har byggt upp sina karaktärer väl och deras reaktioner och handlingar känns trovärdiga. Fortfarande är variationen av personlighetstyper bred och vissa karaktärer har utvecklats mer än andra, även om utvecklingen ännu inte är så stor. Någon som absolut inte har utvecklats är Sansa Stark. Jösses, den tjejen har jag verkligen svårt för! Dock gillar jag att George R.R. Martin har skildrat både starka och svaga kvinnor.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lånat på Falkenbergs bibliotek.


Dagens citat:

"När du förändrar ditt sätt att betrakta saker, förändras de saker du betraktar."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie