Varför ska det bli en grej av att man inte dricker alkohol?

Som du redan vet dricker jag ingen alkohol överhuvudtaget av den enkla anledningen att jag inte tycker att det smakar gott. Punkt slut. Jag har tidigare skrivit om att det provocerar och till en början var det vissa personer i min närmaste omgivning som inte tycktes klara av eller förstå att jag inte ville dricka alkohol. Jag ombads hela tiden att smaka detta, att smaka bara lite av det ena eller det andra. Nu verkar de allra flesta förstå och acceptera när jag säger nej och det är ytterst sällan som någon ändå försöker få mig att dricka någon alkoholdryck.
 
Jag blev mest arg när jag läste artikeln om Lisa och att hon fick kritik för att hon valde att vara nykter på sin student. Precis som Lisa undrar jag varför det alltid måste vara en så stor grej när vissa väljer att inte dricka alkohol? Varför kan man inte bara acceptera att vissa vill dricka det, medan andra väljer att avstå? Att man inte dricker alkohol innebär inte per automatik att man har tråkigare. Förvisso är jag fortfarande väldigt blyg i sociala sammanhang, men om jag är med någon/några som jag känner mig trygg med, kan jag ha minst lika roligt som om jag skulle ha druckit alkohol. Ibland har det till och med hänt att jag funderat på om jag inte blivit full i alla fall - trots att jag inte dricker alkohol! Så jo, man kan visst ha roligt utan att dricka.
 
 
 
 
Jag kan snarare tycka att det är konstigt om man måste ha alkohol i kroppen för att alls kunna ha kul. Fast det är naturligtvis min egen åsikt och jag respekterar som sagt om andra väljer att dricka alkohol. Varför kan inte andra göra samma sak?
 
Katten Jones skrev en tänkvärd kommentar till mitt tidigare inlägg om att nykterism provocerar och menar att här i landet har vi en stark alkoholnorm och att det är lite prestige i att kunna dricka mer än andra. Jag tycker att det är skrämmande att det är så, för hon har ju rätt. Det är mer regel än undantag att man dricker alkohol och därför blir folk förvånade om det plötsligt dyker upp en nykterist. Det är ytterst sällan som jag stöter på andra nykterister och jag minns att min syster frågade mig vid en kräftskiva när vi båda fortfarande bodde hemma, om jag skulle låta min blivande make sitta ensam och dricka snaps etc. vid exempelvis kräftskivor? Ja, eftersom jag inte tycker om alkohol, skulle min blivande make bli tvungen till att dricka själv om han ville dricka alkohol. Varför skulle jag dricka något jag inte tycker om, bara för att göra någon annan sällskap? Om personen ifråga inte tycker om att dricka ensam, är det väl inte mitt problem? Varför skulle det inte vara en självklarhet att personen avstår från att dricka i så fall? Varför är det mer accepterat att jag tvingas dricka något jag inte tycker om eller vill dricka? Nu tycker tack och lov älsklingen inte heller om alkohol, så vi nöjer oss med att supa vatten hemma. ;-)
 
Jag hoppas att samhället förändras och att samhället kan börja acceptera och respektera de som väljer att avstå från att dricka alkohol. Alla har rätt att välja vad man själv vill dricka eller äta utan att någon ska få kritisera eller ifrågasätta ens val. Jag dricker/äter vad jag vill och du dricker/äter vad du vill. Punkt slut.


Dagens citat:

"Att leva är ovanligt här i världen. De flesta människor existerar, det är allt."
(Oscar Wilde)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie