Insidan: Brotten, pengarna, tiden (Liam Norberg)

"Livet såg ljust ut för Liam Norberg den där vinterdagen 1993. Han hade gott om kontanter efter ett flertal lyckade kupper och han hade sopat igen alla spår efter sig. Trodde han.

Insidan är berättelsen om Liams väg, från hängiven kampsportskille till yrkeskriminell. Det är en berättelse om ger en unik inblick i de kriminellas värld och deras sätt att se på samhället. Men det är också en bok som visar att det finns en väg ut, en väg till något nytt.

Liam Norberg är känd för sina filmroller i bland annat Stockholmsnatt och Sökarna. Men även för att han dömdes till ett rekordlångt fängelsestraff för 930-miljonerskuppen mot Gota-banken 1990 och ett värdetransportrån i Göteborg."
 
 
 
 
När jag köpte Liam Norbergs bok Insidan: Brotten, pengarna, tiden, hade jag ingen aning om vem han var. Då brotten begicks och när han släpptes, var jag för ung för att bry mig om nyheter m.m. Jag tror inte att jag ens sett filmerna som han medverkar i. Denna okunnighet gjorde att jag inte hade några förväntningar på boken.
 
Om man bortser från att berättelsen säkert hade mått bra av att korrekturläsas ytterligare en gång, att Liam Norberg använder juridiska begrepp på fel sätt (såsom häktad, omhäktad och domsaga) och att han skriver "brottsmål" (vilket är felaktigt) när det rätteligen heter "brottmål" - utan "s", skriver han bra. Förutom vissa tillbakablicksutsvävningar som gjorde mig lite förvirrad, håller han en bra kronologi i sin berättelse och det är relativt lätt att hänga med. Jag fångades nästan med en gång och hölls kvar i ett järngrepp till sista punkten. Jag ville bara läsa vidare hela tiden och hade därför svårt att lägga ifrån mig boken. Om jag hade kunnat, skulle jag ha läst Insidan i ett enda svep.
 
Jag insåg också att det var lätt att fatta tycke för Liam. Trots att jag har en ganska klar åsikt om kriminella och brott, tyckte jag synd om honom och önskade då och då att han skulle klara sig och slippa undan "blåhattarna".
 
Liam Norberg använder ganska mycket slang och vardagsuttryck, men bortsett från detta var det ändå lätt att hänga med och ta till sig berättelsen.
 
Insidan var intressant att läsa och jag rekommenderar den varmt, men jag hade gärna sett att Liam Norberg nämnt lite mer om filmprojekten som han hade vid sidan av - hur han fick det att passa ihop med sitt kriminella liv o.s.v. Nu kom det lite som en chock att han plötsligt spelade huvudrollen i en film.
 
Nyfiken som jag är, kände jag mig tvungen att google på honom under tiden som jag läste boken och fick mig ett gott skratt när jag gick in på Wikipedia. Jag gillar beskrivningen av hans yrkesliv:
 
 
 
Det här exemplaret har jag köpt.


Dagens citat:

"Ingenting hände i det förflutna som kan hindra dig från att vara närvarande nu."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Bok i hemtrakten

Bokbloggsjerka: Skulle du kunna tipsa om en bok (eller flera) som utspelar sig i dina hemtrakter?
 
Först och främst behöver jag nog fundera över vad som är mina hemtrakter. Jag är ju uppvuxen i Malmö, men bor numera i Falkenberg. Däremellan har jag bott i Åkers Styckebruk, i Köping och i Getinge. Nåväl, jag gör ett försök!
 
Vi kan börja med kära Malmö. Det finns ju en del böcker som utspelar sig där. Jag har själv (tillsammans med min vän Hanan) skrivit en bok som utspelar sig där. Om jag inte minns helt fel, utspelar sig Kalla det vad fan du vill i Malmö, fast det var en bok som jag aldrig var riktigt förtjust i. Tyvärr. Mikael Bergstrands böcker om Leyla Abdallah (bland annat Doft av hämnd, som jag har för mig att jag läste på gymnasiet) utspelar sig också i Malmö. Eftersom det var så pass många år sedan, minns jag inte riktigt vad jag tyckte om boken. Däremot träffade jag och pratade med Mikael Bergstrand när han besökte vår gymnasieskola vid ett tillfälle! Han verkade vara en trevlig prick! Just det, kom på att jag även läste Mikael Bergstrands Heta hallon på gymnasiet och den utspelar sig också i Malmö, vilket även Malin Johanssons Kär lek? gör.
 
 
 
Dessvärre har jag inte läst någon bok som utspelar sig i Falkenberg (men har fått höra att Tom Rob Smiths bok Gården ska göra det). Däremot har jag läst Sofie Trinh Johanssons Vatten och salt som utspelar sig i Varberg. Om jag minns rätt tyckte jag att det var en helt okej bok och att den väckte en del känslor hos mig.
 
Det ska finnas åtminstone en bok som utspelar sig i Åkers Styckebruk och jag själv håller på att skriva en roman som ska göra det, men än så länge har jag inte läst någon bok som gör det. Eller, nu ljög jag faktiskt. Jonas Jonassons bok Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann har en del av sin handling i det lilla brukssamhället! Det hade jag faktiskt glömt bort. Sedan har jag även läst två stycken böcker som utspelar sig i Strängnäs - den lite större orten vars kommun Åker tillhör. Den första är Döden i Strängnäs och tyvärr tyckte jag inte alls att den var bra. Jag blev ganska besviken på den och främst var det för att jag tyckte att den var så dåligt skriven. En bok som jag tyckte lite bättre om var Lars Rambes Spåren på bryggan. Jag har uppföljaren liggandes i bokhyllan som jag ska försöka ta mig tid att läsa.
 
I skrivande stund kan jag inte komma på någon bok som utspelar sig i Köping eller Getinge (men jag har för mig att Getinge har nämnts i en bok som jag läste nyligen, fast jag kan inte komma på vilken ...), vilket i och för sig är lite synd. Känner du till någon bok som gör det?
 
Har du läst någon bok som utspelar sig i dina hemtrakter?


Dagens citat:

"Du måste lära dig ett nytt sätt att tänka innan du kan bemästra ett nytt sätt att vara."
(Marianne Williamson)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

På toppen av Globen!

Under vår Stockholmsresa lyckades jag ju på fredagskvällen bli sjuk (och hade troligtvis feber) och på lördagen mådde jag inte alls bra. Fast eftersom jag inte ville förstöra något för min mamma och min syster, bet jag ihop och drog ut dem på nya äventyr. Dock skippade jag att ta med mig kameran, så det blev endast mobilbilder den här gången för min del.
 
På fredagskvällen hade vi pratat lite och insett att jag glömt bort att ta med Globen i min planering! Därför tog vi tunnelbanan ut till Globen och gick runt på torget och kikade lite.
 
 
 
Jag har ju tidigare varit inne i Globen (när jag såg Josh Groban första gången), men åkt upp med Sky View hade jag aldrig gjort. Både mamma och syrran var intresserade av att göra det, så vi köpte biljetter och fick vänta en timme innan vi äntligen kunde stiga ombord.
 
 
 
Jag gillar i och för sig inte Stockholm, men jag måste erkänna att det var en häftig upplevelse att se staden ovanifrån! Då insåg man verkligen hur stort det är. Jösses! Om du är i Stockholm någon gång och inte har åkt Sky View, rekommenderar jag dig att göra det! Jag kommer antagligen vilja göra det åtminstone en gång till och då ha med mig systemkameran och kunna ta bättre bilder.
 
 
 
Till skillnad från vad jag trodde, går gondolen inte alls fort och man märker knappt att man åker upp. Så jag som är åksjuk hade inga som helst problem med att åka den.
 
 
 
När vi var klara med Globen, åkte vi tillbaka in till stan och jag visade dem Odenplan, Drottninggatan, platsen där Olof Palme sköts och så Hötorget. Sedan mådde jag rätt dåligt, så vi såg till att äta och tillbringade sedan resten av kvällen på hotellrummet.
 
Tidigt dagen därpå tog vi tåget tillbaka till Malmö (och sedan fick jag skjuts upp till Falkenberg). Eftersom vi då åkte 1 klass (som vid bokningen var ganska mycket billigare än 2 klass), fick vi frukost. När jag senast fått 1 klass-frukost hos SJ var det endast någon liten drickyoghurt, en frukt och en juice. Den här gången fick vi detta:
 
 
 
Kul att SJ har uppgraderat sig! För det här var ju en riktig frukost. SJ kan inte få något annat än tumme upp för detta.


Dagens citat:

"Att hålla kärlet upprätt och fylla det till brädden går inte upp mot att låta bli."
(Lao Zi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie