Fantasynörden inom mig

Jag har egentligen aldrig tyckt om litteraturgenren fantasy och det beror på att jag inte längre är så förtjust i fantasi och påhittade världar/figurer. När jag läser eller ser på TV, föredrar jag verklighetstroget. Det ska vara så nära min verklighet som möjligt för att jag ska uppskatta det jag läser eller ser. Men visst, jag ser då och då på fantasyfilmer tillsammans med älsklingen, eftersom det är hans typ av genre.
 
 En förhistorisk drake?
 
Dock har jag insett att det nog bor en liten fantasynörd inom mig trots allt. När vi började se Game of thrones, trodde jag att det skulle sluta med att älsklingen skulle få se serien själv. Jag menar, drakar ... Fast till min egen stora förvåning tyckte jag om serien. Jag TYCKER om den väldigt mycket och har sett alla fem säsonger som finns hittills (säsong sex kommer i april i USA) och jag har lyssnat på de fem böcker som finns (George R.R. Martin har lovat läsarna att den sjätte ska komma till sommaren). Trots att det finns magi och drakar och annat mystiskt, tycker jag om det. Jag sväljer serien med hull och hår och det är imponerande, med tanke på hur mycket jag i vanliga fall tycker illa om den här typen av företeelser.
 
Fast den här insikten gick upp för mig först när jag hade läst Elin Holmerins bok Sår - tredje delen i bokserien om ätten Svarthamn (omdöme dyker upp så småningom här på bloggen). Den fantasytrilogin innehåller som sagt fantasyinslag, men den utspelar sig i vår verklighet. Kanske är det den blandningen som mjukat upp mig? Kanske var det den lilla mjukstarten som jag behövde för att den lilla fantasynörden - som tydligen fanns inom mig? - skulle vakna. Det har till och med gått så långt att jag själv är sugen på att skriva något eget inom den här genren. Och då har det banne mig gått långt! Fast först kommer jag behöva läsa på och dessutom ska jag slutföra några andra skrivprojekt innan jag påbörjar något nytt.


Dagens citat:

"Ty liksom timmermannens material är trä och bronsgjutarens brons, så är levnadskonstens material vars och ens egen levnad."
(Epiktetos)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie