Stockholms undergång (Anders Fager m.fl.)

"Slutet är här. Gör dig redo.
 
Sömngångare demolerar Stockholm. Pesten bryter ut, monster samlar lik och skadedjur utrotas. Ett väderfenomen drabbar staden, demoner kommer till Kungens Kurva och en komet närmar sig Sergels Torg. Människor förfryser inifrån och Hötorgsskraporna faller som dominobrickor.
 
”Stockholms Undergång” är en samling skräcknoveller om hur staden möter sitt slut i nutid, dåtid och framtid. De tolv fristående berättelserna tar plats i ett Stockholm som är obehagligt välbekant. I ett Stockholm där vardagen raseras. I ett Stockholm där vad som helst kan hända."
 
 
 
Titeln på den här novellantologin tilltalade mig mycket. Stockholms undergång. Äntligen skulle jag få se (okej, läsa) hur Stockholm går under! Mohaha! Därför var det med stor entusiasm som jag tog mig an denna födelsedagspresent (som jag fick 2014, tror jag).
 
Det finns några bra noveller, fast över lag tyckte jag att de flesta mest var ... Inte riktigt vad jag hade förväntat mig. Jag tyckte aldrig att det var någon riktig undergång och några noveller var rent ut sagt antingen en aning tråkiga eller lite svårbegripliga. Det var därför som det tog sådan tid för mig att ta mig igenom samlingen. Jag ska inte skriva omdömen om samtliga noveller i Stockholms undergång, utan jag väljer att ta upp några av de som jag tyckte om.
 
Erik Odeldahls Lönelördag tycker jag hade passat som en skräckfilm. I början var det svårt att hålla koll på alla karaktärer, men mot slutet gick det lättare. Själv slutet var ett så kallat öppet slut, som tvingar läsaren att tänka själv och dra egna slutsatser.
 
Regnbågen, som Eira A. Ekre hade skrivit, var en av de läskigaste i samlingen. Här stegrades spänningen ända tills det sorgliga slutet. Efter att ha läst den här novellen, kommer jag inte att se på regnbågar på samma sätt ...
 
Även Öde land var en av de läskigare novellerna. Dock tyckte jag att språket gott hade kunnat putsas till lite.
 
Fast om man vill ha en riktig undergång, då rekommenderar jag Anders Fagers Fem timmar. Trots att jag redan från början visste att allt skulle gå åt helvete, satt jag som fastklistrad och kunde inte sluta läsa. Även den här hade kunnat passa som film!
 
Det här e-boksexemplaret har jag fått.


Dagens citat:

"Den tid som har gått kan vi inte få tillbaka, även om vi kan lära av den. Framtiden är inte ännu vår, även om vi planerar för den. Vår tid är nu. Vi har bara idag."
(Charles Hummel, författare)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie