Jessicas grotta

En studie i isländska

En kväll när vi satt och åt middag, bläddrade älsklingen bland de få TV-kanaler vi har för att försöka hitta något vi kunde ha på i bakgrunden och stannade slutligen vid ett matlagningsprogram. När kvinnan i rutan började prata, kunde jag konstatera att det var finsk matlagning vi satt och tittade på.
 
Efter en stunds tystnad sade älsklingen tvekande att det kunde väl inte vara finska? Enligt honom måste det ju vara danska eller norska. Mycket bestämt höll jag fast vid att det måste vara finska, för hade det varit danska skulle jag ha hört det direkt.
 
Dock blev jag tvungen att efter en stunds lyssnande medge att det nog inte var finska när allt kom omkring, för det var ju flera ord som liknande svenska. Men danska eller norska var det i alla fall inte. På den punkten vek jag mig inte. Då kollade älsklingen upp via tv.nu att det var ett isländskt matlagningsprogram. Minsann? Kunde det verkligen stämma att isländska påminde så pass mycket om svenska? På högstadiet hade jag ju fått lära mig att isländska är obegripligt för oss svenskar och att det är en rest från den fornnordiska som vi pratade här uppe förr.
 
Under tiden som jag satt och funderade över detta, letade älsklingen fram videoklippen nedan som vi hade rätt roligt åt. Förhoppningsvis kan de locka fram ett leende även hos dig.
 
 
 
 
 
Det är intressant hur de nordiska språken kan skilja så sig mycket från varandra.


Dagens citat:

"Det är i givandet som vi tar emot."
(Joann Davis)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Taggar: isländska;

Kanske dags för mig att bli modern?

Jag är lite av en teknofob och skäms inte ett dugg för att erkänna det. Hur jag trots detta ändå har lyckats hålla mig hyfsat modern, har jag ingen aning om.
 
Till skillnad från många andra har jag varken Swish eller Mobilt BankID. Anledningen är enkel: jag känner mig inte tillräckligt trygg med detta för att börja använda dessa tjänster. Dessutom är jag osäker på om det finns tillräckligt med minne i min telefon för dessa appar.
 
 
 
 
När min chef ganska nyligen ville skaffa Mobilt BankID för att kunna fortsätta att logga in på ICA-banken, bad hon mig om hjälp med detta. Givetvis hjälpte jag henne och på hennes begäran stod jag också därefter bredvid och såg på när hon skulle använda Mobilt BankID för första gången (hon ville ha mig i närheten ifall något skulle krångla).
 
Både jag och min chef häpnade över hur smidigt Mobilt BankID är. Det var så pass smidigt att till och med jag funderade på att kanske överväga att skaffa det. Fast jag får se. Än är jag inte helt övertygad.


Dagens citat:

"Framgång är att tycka om dig själv, att tycka om det du gör, och att tycka om hur du gör det."
(Maya Angelou)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Taggar: mobilt bankid, teknofob;

Världens längsta namn?

Min chef har inte särskilt många klienter som jag behöver prata engelska med. Fast i somras var hon målsägandebiträde för en person som nyss kommit från Syrien och nu väntar på att få ett beslut från Migrationsverket huruvida personen får stanna här eller ej.
 
 
 
Hur som helst, jag behövde alltså prata engelska med den här personen och i samband med att vi hjälpte denne att få sin brottsskadeersättning från Brottsoffermyndigheten (personen hade blivit utsatt för en grov misshandel), behövde jag kolla upp vad myndigheten heter på engelska. Jag gick alltså in på deras hemsida och valde engelska som språk. Den metoden brukar kännas säkrare än Google Translate. Då fick jag - från Brottsoffermyndighetens egen sida - upp det här namnet på myndigheten:
 
The Swedish crime victim compensation and support authority
 
Säg det namnet snabbt tio gånger ...


Dagens citat:

"Motsatsen till kärlek är inte hat, det är likgiltighet."
(Steven Pressfield)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Taggar: Brottsoffermyndigheten;