De ständiga skuldkänslorna

Antagligen är det bara jag som är "lagd" åt det här hållet, men oftast känns det som om jag ständigt går omkring med skuldkänslor över det mesta. Om jag inte gör si eller så, är jag övertygad om att den eller den blir sårad, besviken etc., och då kommer skuldkänslorna som ett brev på posten.  Även tankar på att göra förändringar i mitt liv som hade gagnat mitt mående kan ge mig skuldkänslor, eftersom risken finns att jag sviker någon annan.
 
Är jag ensam om att ständigt gå runt med skuldkänslor över än det ena, än det andra? Varför har jag det på det här sättet?
 
Jag har inte något konkret svar. Bara en gissning. Troligtvis har det med min sviktande självkänsla att göra. Åtminstone delvis. Fast mest har det väl att göra med att jag ständigt vill försöka vara alla till lags. Jag skulle kunna fortsätta att granska detta mer ingående och komma djupare ned i problemet, men jag känner inte att det riktigt lämpar sig här på bloggen, i och med att det är mer av privat natur.
 
 
 
 
Hur ska jag då göra för att slippa dessa ständiga skuldkänslor? För det är ju bara att inse att jag aldrig kommer kunna vara alla till lags. Det är en omöjlighet. Och dessutom riskerar jag att trampa på mig själv om jag alltid ska sätta andra före mig själv. I vissa situationer kan det naturligtvis vara befogat att tänka på andra först, men i andra situationer borde jag nog tänka mer på mig själv och mitt välmående. Oavsett vad jag tycker om mig själv, förtjänar jag att må bra, så länge det inte skadar någon annan.
 
Räcker det med att försöka stärka självkänslan? Eller måste jag fundera över en annan lösning? På senaste tiden har jag försökt att mer aktivt jobba med mitt mående och verkligen försöka lägga en gedigen grund för att kunna må bra. När den grunden är lagd, kommer jag kunna jobba vidare på detta och förhoppningsvis kunna lägga lite mer fokus på att försöka stärka min självkänsla. Fast det är bara att inse att detta arbete kommer ta tid. Jag måste försöka acceptera det.


Dagens citat:

"Hur död kan inte en man vara bakom en fasad av stor duglighet, plikttrohet – och ambition!"
(Dag Hammarskjöld)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie