Ibland finns det inga fasta priser

En av de vanligaste frågorna som jag får när folk ringer till byrån och vill ha hjälp, är hur mycket deras ärende kan komma att kosta. Spelar ingen roll om det är upprättande av testamente eller en vårdnadstvist. De potentiella klienterna vill gärna veta i förväg hur mycket det kommer att kosta och det kan jag faktiskt förstå. Problemet är bara att när det gäller advokat-/juristhjälp, finns det oftast inga fasta kostnader.
 
Visst, nuförtiden har det dykt upp vissa byråer som har satt ett fast pris för vissa tjänster, men hos de allra flesta advokater och jurister är det timkostnad som gäller och det går inte att i förväg säga hur många timmar som kommer att läggas ned i ett visst ärende. Allt beror på. Dock är detta inget svar som de potentiella klienterna tycker om att höra och brukar kontra med att fråga hur många timmar ett sådant ärende "vanligtvis tar". Få ingen chock nu, men inte ens det går att säga exakt. Varje ärende är unikt. I vissa ärenden behöver fler timmar läggas ned, i andra färre.
 
Ibland händer det också - beroende på vad det är för ett ärende - att min chef inte tar någon särskilt timkostnad, utan hon anpassar priset efter klienten. Det kan jag ju inte i förväg säga att hon kommer att göra - för det vet jag ju inte förrän vi ska fakturera.
 
 
 
 
Man måste alltså vara beredd på att det kommer att kosta en hel del pengar om man väljer att anlita advokat i ett ärende. Den lägsta timkostnaden som vi tar är den så kallade rättshjälpstaxan (vilken tillämpas i brottmål och vårdnadsärenden), vilket 2016 är 1.654 kr per timme, inkl. moms. Om man vill ha hjälp med testamenten etc., ligger timkostnaden oftast på 2.125 kr per timme, inkl. moms. Om man inte har hög inkomst kan man eventuellt få rättshjälp i vårdnadsärenden (samt några andra, men då ska det vara ett mål i tingsrätten). Om man har hemförsäkring och har haft det sammanhängande under två år, kan man få rättsskydd (dock är det oftast i vårdnadsärenden och rättsskyddet förutsätter också att det föreligger en tvist vid domstol). Båda dessa innebär att man betalar en viss del av kostnaden själv medan staten (rättshjälp) och försäkringsbolaget (rättsskydd) betalar resterande. Rättshjälpen varierar beroende på ens inkomst m.m. Självrisken för rättsskyddet ligger på 20% av kostnaden, med lägsta kostnad på 1.500 kr. Med lägsta kostnad menar jag att om det man ska betala understiger 1.500 kr, betalar man 1.500 kr.
 
Jag kan som sagt förstå att folk gärna vill ha ett pris på en gång, men när man anlitar den här sortens tjänster kan man inte alltid räkna med att kunna få ett totalpris i förväg. Allt beror på vad som händer i ärendet och hur mycket/litet jobb som måste läggas ned.


Dagens citat:

"Vad gamla gubbar vill med sin girighet, förstår jag inte. Finns det något galnare än att samla mera färdkost ju mera färden närmar sig sitt slut?"
(Marcus Tullius Cicero)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie