Tusenskönor (Kristina Ohlsson)

Tusenskönor är andra delen i serien om Fredrika Bergman och hennes kollegor. Den första delen i serien heter Askungar.
 
 
Uppläsare: Mirja Turestedt
 
"Ett äldre prästpar hittas skjutna i sin lägenhet vid Odenplan. Mannen verkar ha tagit livet av sin hustru och därefter sig själv. Ett avskedsbrev förklarar att han inte kunde fortsätta leva efter att hans dotter begått självmord.

Inlåst i en lägenhet väntar Ali på besked. Han har flytt från ett brinnande Irak och hoppas på en ny framtid i Sverige. Det enda hans välgörare kräver är en enkel byteshandel. Och att han tiger om deras uppgörelse.

I Bangkok håller en ung svensk kvinna på att bli avskuren från omvärlden. Någon monterar ner hennes liv, bit för bit. Efterlyst av thailändsk polis tar hon upp jakten på den som försöker ödelägga hennes tillvaro.

Fredrika Bergman och hennes kollegor i Alex Rechts utredningsgrupp tar sig an dubbelmordet vid Odenplan. De får snart klart för sig att de står inför någonting långt mer komplicerat än ett självmord som urartat. Vitt skilda händelser som även utspelar sig utanför Sveriges gränser tycks hänga samman utan att de förstår hur. Klockan går och de som vet tiger."
 
 
 
 
 
Förvisso är Tusenskönor en fortsättning på Askungar och antydningar om vad som hände i den första boken nämns några gånger, men jag tycker att det skulle kunna fungera att läsa Tusenskönor även om man inte har läst den första delen. Kristina Ohlsson lyckas på ett skickligt sätt att förklara vilka de olika karaktärerna är och lite av deras bakgrund utan att det blir tjatigt för de som redan läst första boken, men ger samtidigt tillräckligt med information för att de som inte gjort det ska förstå.
 
Dock tycker jag att handlingen i Tusenskönor är en aning spretig och förvirrande, trots att Kristina Ohlsson ändå lyckas få in både lite spänning och en del vändningar. När jag trodde att jag hade listat ut hur allt låg till, visade det sig att jag hade fel. Fast över lag tyckte jag att Kristina Ohlsson lagt ut lite för många trådar och när hon mot slutet försökte binda ihop dessa, tyckte åtminstone jag att förklaringen lät en smula långsökt.
 
Jag har fortfarande inte riktigt fattat tycke för någon av bokens karaktärer, men förhoppningsvis blir det ändring på det när jag har lyssnat på tredje delen i serien.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lånat på Varbergs bibliotek.


Dagens citat:

"Mannen åtrår två ting: fara och lek. Kvinnan är hans farligaste leksak."
(Friedrich Nietzsche)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie