Enkelstöten (Tomas Arvidsson)

"Att bankrån idag utförs av riktiga klantskallar, är studierektorn Jan Bertilsson och doktor Gunnar Stensson överens om. Men att polisen skulle misstänka ett par intellektuella, välutbildade herrar för att ha rånat en bank är ju nästintill otänkbart. Ense om att de har fastnat i en trist tillvaro trots höga kliv på karriärstegen och högavlönade arbeten, bestämmer sig studiekamraterna för att genomföra ett storslaget rån av Handelsbanken vid Karlaplan i Stockholm."
 
 
 
När jag läste handlingen om Tomas Arvidssons Enkelstöten, fick jag mig ett gott skratt. Författaren påstår nämligen att han hade att välja mellan att antingen genomföra det perfekta rånet eller skriva om det. Bara ett sådant uttalande visar på humor, vilket även syns i själva texten. Eftersom var och varannan mening är kryddad med en humoristisk vinkling, kunde jag inte låta bli att le och skratta för mig själv.
 
Ovanstående i kombination med att jag tyckte att berättelsen lät lite för otrolig, gjorde att jag läste den just som en humoristisk skildring av hur ett bankrån skulle kunna gå till. Även om tiderna förvisso har ändrats sedan boken skrevs 1975, har jag svårt att tro på att man verkligen skulle kunna göra så som Doktorn och Studierektorn gör. Fast å andra sidan, konstigare saker har ju förekommit ...
 
På det stora hela var Enkelstöten en lättsam och lättläst berättelse.
 
Det här exemplaret har jag fått.


Dagens citat:

"När du nått fram till att ej vänta ett svar skall du till slut kunna ge så att den andre kan ta emot – och glädjas åt gåvan."
(Dag Hammarskjöld)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie