Jessicas grotta

Biten (Kelley Armstrong)

"Elena hatar sin styrka, sin vildhet, sin hunger - för mat, för sex, för att vara ute nattetid och för jakten. Hon vill vara en vanlig kvinna, och hon drömmer om att gifta sig, skaffa barn och leva ett stillsamt liv. Men begären växer ...
 
Hennes förtvivlade kamp för ett normalt liv krossas när hennes familj ringer och ber om hjälp. Hon vill inte besvara deras vädjan om att komma hem. Men till slut finns det ingen återvändo. Elena är tvungen att söka sig tillbaka, och hon finner sin familj söndertrasad av konflikter och hot.
 
Mötet med Clay - mannen hon en gång älskat passionerat och vildsint - är svårt, men familjen behöver hjälp. Deras livsföring är hotad och hon kan inte lämna dem. Även om hennes enda chans att bli en vanlig kvinna, med ett vanligt liv, försvinner."
 
 
 
 
Jag förväntade mig att Kelley Armstrongs Biten skulle vara en typisk vampyrberättelse, men ganska fort insåg jag hur fel jag hade. Istället för vampyrer, handlar Biten om något så ovanligt som varulvar. Åtminstone känns det ovanligt för mig och därför blev detta en trevlig överraskning.
 
Förvisso tyckte jag att berättelsen kändes en aning naiv och stereotypisk vissa stunder, men jag tycker ändå att Kelley Armstrong är duktig på att skapa spänning och att hålla fast läsaren genom hela berättelsen. Nu vet jag inte hur originalberättelsen är skriven, men den svenska översättningen var lättläst och smidig att läsa - vilket är en av bokens styrkor.
 
Jag uppfattade aldrig att man fick en grundlig genomgång av varje karaktär (vilket kan bero på att detta enbart var början på en serie - vilket jag fick veta när jag skrev det här inlägget), men ändå tyckte jag att man lärde känna dem. Åtminstone tillräckligt för att engagera sig och bli berörd. Detta känner jag att en del författare dessvärre misslyckas med. Att låta läsaren lära känna karaktärerna ordentligt - kanske till och med till den grad att läraren känner att denne blir en del av karaktären - är viktigt, men svårt. Därför tycker jag att Kelley Armstrong ska ha extra beröm för att hon faktiskt lyckades. Åtminstone gjorde hon det tillräckligt väl i mina ögon.
 
Biten gjorde mig sugen på att läsa fler varulvsberättelser. Kanske sätter jag tänderna (eller rättare sagt ögonen) i de andra delarna senare.
 
Det här exemplaret har jag fått.
 


Dagens citat:

"Värdera högt varje ögonblick som intuitionen gör sig påmind, och alldeles särskilt när den tar formen av en glimt av den högre verkligheten. Det är då som allt annat ska läggas åt sidan för att hålla upplevelsen kvar och förlänga den."
(Paul Brunton)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Taggar: biten, kelley armstrong;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: