Författares research

Bokbloggsjerka: Hur viktigt är det med research tycker du? Kan det bli för mycket ibland, stör det dig när författaren inte verkar ha någon aning om vad denne skriver etc.
 
Viss grundläggande research tycker jag är bara bra - oavsett vad det gäller. Som författare vet man aldrig vem ens läsare blir och ifall läsaren har viss kunskap om ämnet/området författarens skrivit om, kan det skapa irritation hos läsaren ifall grundläggande fakta beskrivs/redogörs på ett felaktigt sätt. Åtminstone kan jag som läsare störa mig på sådant (vilket hänt en och annan gång, tyvärr) och på grund av den irritationen, kan det bli svårt för mig att koncentrera mig på berättelsen i övrigt. Om författaren inte alls verkar ha en susning om vad denne skriver om, tycker jag att det känns som ett hån mot läsaren - att man som författare inte brytt sig om att ta reda på ens det mest grundläggande.
 
 
 
 
Å andra sidan kan det störa läsupplevelsen minst lika mycket om författaren bestämt sig för att redogöra för allt denne kan om en viss sak/ämne etc. Då kan jag tycka att det kan bli lite för tungläst och många gånger lyckas jag förvilla mig bland alla detaljer - vilket leder till att jag enbart känner mig förvirrad.
 
Det är en svår balansgång. Därför kan det vara bra att låta "experter" testläsa berättelsen innan den ges ut. Om man exempelvis har skrivit om polisarbete, kan det vara lämpligt att låta poliser få testläsa det man skrivit. För att ta ett exempel.


Dagens citat:

"Vi ligger alla i rännstenen, men somliga av oss tittar på stjärnorna."
(Oscar Wilde)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie