Svenska brott: Bodenfallet (Thomas Bodström & Lars Olof Lampers)

"I maj 2013 hittas en 20-årig flicka död och styckad i en skog utanför Boden. Hon har varit försvunnen i nästan tre veckor. En misstänkt gärningsman grips men förnekar all inblandning i hennes död. Polisutredningens uppgift blir att försöka få fram alla svar, men trots ett intensivt arbete återstår fortfarande en mängd stora frågetecken när rättegången ska börja: Vilken var egentligen dödsorsaken? Var mördades flickan? När skedde mordet och styckningen? Var fanns mordvapnet? Och var det egentligen ett mord? Trots detta döms en ung man för dådet i såväl tingsrätt som hovrätt. Men var det rätt person som dömdes eller handlar det om ett justitiemord? Och hur mycket av sanningen kom egentligen fram i domstolen?

I den här första boken i serien Svenska brott - med inträngande och förklarande beskrivningar av polisarbetet och rättsprocessen i kända svenska kriminalfall - följer vi ett fall som fortfarande är mycket omdiskuterat. Författarna ger i egenskap av brottmålsadvokat och erfaren journalist en initierad skildring av förundersökningen och rättegången och förklarar de olika aktörernas roller och agerande."
 
 
 
 
Jag minns vagt att det skrevs om det här fallet i tidningarna, men det var inget som jag fördjupade mig i eftersom det kändes så avlägset. Nästa gång jag kom i kontakt med fallet, var när jag förra sommaren/hösten lyssnade på Rättegångspodden. Då väcktes mitt intresse på ett helt annat sätt och när jag såg att Thomas Bodström skulle komma till bokmässan i Göteborg och prata om den här boken förra hösten, kändes det självklart att lyssna på honom - nu när jag också skulle dit!
 
Bodenfallet är en dokumenterande skildring av utredningen och vilka åtgärder som vidtogs, varvat med juridiska kommentarer och/eller förklaringar. Jag tyckte att det var en intressant läsning och blev ledsen när boken väl tog slut. Det är en relativt tunn bok och går därför rätt snabbt att läsa. Om de andra böckerna i den här serien är upplagda på samma sätt, kommer jag säkert tycka lika mycket om dem!
 
Något som dessutom lyfter Bodenfallet, är att författarna inte säger att det var så här det var eller ens att det verkligen var rätt person som dömdes för brottet. Det får var och en som läser boken själv bedöma. Författarna presenterar bara materialet och omständigheterna som domstolarna själva hade tillgång till.
 
Jag tycker definitivt att Bodenfallet är värd att läsas och ett bra komplement till boken är att lyssna på de avsnitt av Rättegångspodden som handlar om det här fallet. Du hittar avsnitten här; del 1, del 2 och del 3.
 
Det här exemplaret har jag köpt.


Dagens citat:

"När vi accepterar våra gränser kan vi passera dem."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie