Skrivarpodden - för dig med författardrömmar

Som jag tidigare har berättat, lyssnar jag nuförtiden nästan uteslutande på poddar istället för på ljudböcker. En av de poddar som jag lyssnat/lyssnar på är Skrivarpodden - en podd för den som är intresserad av skrivande. I podden intervjuar Kerstin Önnebo en mängd olika aktörer inom den här världen - författare, förläggare, skrivcoacher m.m. Som lyssnare får man på det här sättet en rätt bra bild av hur det går till när man ger ut en bok, vad som är bra att tänka på m.m.

Samtidigt som den här podden sporrar mig i mitt eget skrivande, kan jag inte låta bli att även bli lite orolig och kanske även en aning rädd. Ja, jag har faktiskt känt viss ångest emellanåt när jag har lyssnat. Det är osäkerheten kring mitt skrivande som slagit klorna i mig - vilken chans har jag med tanke på all konkurrens som finns? Vad är jag i jämförelse med alla andra? Vilka chanser har jag egentligen av att kunna få ett förlagskontrakt? Är det lika bra att återgå till att enbart fortsätta drömma?
 
 
 
Jag har dock bestämt mig för att denna osäkerhet och rädsla inte ska få stoppa mig. Jag ska på allvar ta tag i mitt skrivande. Jo, jag vet att jag har sagt det flera gånger tidigare och att det alltid slutar med att livet ändå kommer emellan. Och kanske blir det likadant den här gången. Det vet jag inte. Men jag ska i alla fall ge det ett försök.

Jag ska därför ta en kortare paus i mitt lyssnande av Skrivarpodden (för att inte riskera att bli ännu mer osäker och i slutändan lägga alla skrivprojekt på hyllan).

Fast jag rekommenderar verkligen den här podden till dig om du - som jag och många andra - gillar att skriva och drömmer om att bli författare. Lyssna gärna på den! Kanske kan den hjälpa dig framåt i ditt eget skrivande.


Dagens citat:

"Alla kan gömma sig. Att möta saker, att arbeta med dem, det är det som gör dig stark."
(Sarah Dessen)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Den här tiden på året

I samband med Melodifestivalen förra året, började jag lyssna på SR:s schlagerkanal - P4 Melodifest. Dock var den bara aktiv under tiden som Melodifestivalen/Eurovision höll igång. Hur som helst, ganska många fredagar började jag ladda inför den kommande helgen genom att lyssna på den här kanalen och dess schlagerlåtar. Genom att göra det fylldes jag av en positiv känsla - och den här känslan blev ännu starkare om det dessutom var soligt väder (receptionen som jag sitter vid på jobbet är vid rätt stora fönster).
 
För ett litet tag sedan hörde jag Samir och Viktors låt Bada nakna och varje gång infann sig den här härliga känslan. Då testade jag att skapa en spellista på Spotify med enbart Melodifestivalslåtar - och jo då, känslan höll i sig.
 
 
 
 
När jag funderade på varför det kan vara på det här sättet, kom jag fram till två möjliga anledningar. En kan vara för att Melodifestivalen innebär vår för mig. Även om jag föredrar sommaren, är våren mysig på sitt sätt och innebär i sin tur att det snart är sommar.
 
Den andra anledningen är nog att jag förknippar denna musikfest med mys hemma i soffan med älsklingen. I och för sig är inte han så förtjust i Melodifestivalen egentligen, men han brukar alltid se på det med mig för min skull. Dessa kvällar brukar vi på olika sätt mysa till det.
 
Det är bra att vara medveten om vad som får en att må bra och varför. Jag är mån om att varje dag försöka bygga upp positiv energi inom mig, för att klara av att vara glad och må bra även om jag befinner mig i situationer som av olika anledningar får mig att inte må bra. Genom att bygga upp positiv energi inom mig, klarar jag av att härda ut situationer som får mig att må mindre bra.
 
Hur gör du för att bygga upp positiv energi inom dig och vara glad?


Dagens citat:

"Alla resor leder till slut till samma ställe, hem."
(Chris Geiger)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

När människors vidrigheter slår nya rekord

Jag vet inte om du har hört nyheten om en gruppvåldtäkt som ägde rum i Uppsala den 22 januari i år? Den som direktsändes på Facebook? Om inte, kan du läsa om händelsen här.
 
Sexualbrott är i sig vidriga så som de är, men att förövarna dessutom filmar OCH direktsänder det hela får mig att rysa och må illa. Hur är sådana människor funtade?! Vad driver dem till att begå sådana här vidrigheter?
 
Vad som fick mig att se ännu mer rött, var att juridikprofessorn Mårten Schultz till en början inte trodde att den som filmade hade begått något brott (!). Jag ska förtydliga att jag inte blev arg på Mårten Schultz (som är övrigt är en mycket kunnig och trevlig jurist - jag hade honom som lärare i några lektioner i juridisk svenska på paralegalutbildningen). Han skrev om gruppvåldtäkten på Twitter, vilket var en intressant - om än upprörande - läsning.
 
 
 
Dock verkar det visst som om den som filmade också kan bli fälld för brott - underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Det var i alla fall det som åklagaren begärde denne person häktad för och det verkar som om samtliga häktades (enligt Aftonbladet i alla fall).
 
Mårten Schultzs redogörelse på Twitter gjorde mig lite konfunderad. Jag hade nämligen för mig att om man filmade/fotograferade och sedan spred detta vidare, skulle man kunna fällas för kränkande fotografering. Jag får kolla vidare om det vid tillfälle. Jag ska även ta och kolla upp de artiklar som skrevs i samband med den här händelsen, där jag tyckte mig läsa att just spridandet inte är brottsligt i sig - vilket känns helt fel, men om det är så den nuvarande lagen säger finns det inte mycket som kan göras i dagsläget.
 
Att stå och filma och sedan även lägga ut/sända det på nätet kan inte vara försvarbart i något enda sammanhang! Jag hoppas därför att det så snart är möjligt kommer till en lagändring (om nu detta inte är brottsligt redan), även om det i och för sig redan är för sent för den här kvinnan som blev utsatt för det. Egentligen ska man inte behöva kriminalisera allt dåligt beteende, för man kan ju tycka att folks sunda förnuft borde räcka. Fast uppenbarligen gör det inte det ...
 
Jag är så upprörd över den här händelsen att jag saknar ord! Jag blir bokstavligt talat rädd - då det visar sig att folk är kapabla till den här typen av vidrigheter. Ska det aldrig ta slut? Vad kommer folk hitta på härnäst? Vad för samhälle är det som håller på att skapas? Ska man aldrig kunna känna sig trygg?
 
Sjukt är vad det är.


Dagens citat:

"Tristess, ilska, sorg eller rädsla är inte ”din”, inte personlig. De är tillstånd av det mänskliga sinnet. De kommer och går. Inget som kommer och går är du."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie